Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Projekt domu MINI

09.08.10, 11:42
    Szukam projektu maleńkiego domku na wąską działkę (17,5m) dla 3 osobowej
    rodziny, fajnie by było gdyby był niedrogi w budowie:) Bardzo podoba mi się
    ten:
    www.archeton.pl/projekt-domu-mini-93-488-opisogolny-9886c1607fe35c40744389ed1c13797c
    lub ten:
    www.archipelag.pl/projekty-domow/bogusia/?Kind=1&Name=bogusia&SearchForm=1
    Co o nich sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: m.s Re: Projekt domu MINI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:52
        Osobiście uważam że małe domki są ok, ale pokój na poddaszu 8m to
        przesada, nic się tam nie zmieści, jeśli pokoje mają być takie
        malutkie to poszukaj parterówki, odejdą ci skosy.
      • blizniak Re: Projekt domu MINI 09.08.10, 14:07
        Moim zdaniem z tych dwóch to BOGUSIA z ARCHIPELAGU ma zdecydowanie
        lepszy układ. A może płaski dach ?
      • Gość: m.s Re: Projekt domu MINI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.10, 15:16
        a takie:
        pprojekt.pl/projekt1901-anielski_zaulek,opis.html
        pprojekt.pl/projekt802-filemon_z_garazem.html

pprojekt.pl/projekt1255-justyna_dr.html

• ani_mru Re: Projekt domu MINI 10.08.10, 15:47
          Dziękuję wszystkim za odpowiedź. z podanych projektów podoba mi się Anielski
          Zaułek, być może na ten się zdecydujemy :) a ze skosów nie chcę rezygnować bo
          uważam, że poddasze ze skosami ma swój klimat :)
          • wonsu_w Re: Projekt domu MINI 14.08.10, 01:34
            Radze dokładnie zobaczyć rzut piętra. Te meble pod zewnętrznymi
            ścianami to fikcja niema szans na takie ustawienie. dostępnej
            powierzchni będziesz mieć tyle ile widzisz w łazience na piętrze. No
            i koszt też raczej wsadził bym między bajki. Cenę 2200 może osiągnąć
            deweloper lub firma budowlana przy bardzo dużej inwestycji ale nie
            osoba prywatna. Ale tak to już jest z małymi tanimi domkami.
      • Gość: ewa Re: Projekt domu MINI IP: 85.222.87.* 14.08.10, 19:45
        'Bogusia' ma prostrza forme, prosty a wiec tanszy dwuspadowy dach
        ale ,,,, koszmarne male sypilanie i to jeszcze pod skosami, ja bym
        zrobila dwie troche wieksze na pietrze, idea mordowania sie w malych
        pokojach i tworzenie oddzielnej 'goscinnej' sypialni bo raz na jakis
        czas ktos nas odwiedzi jest dla mnie dosc absurdalna. Jezeli nie
        jest ci potrzebny dodatakowa sypialnia na parterze to warto polaczyc
        te powierzchnie z salonem i miec chociaz jeden w miare duzy pokoj w
        domu.
        Pierwszy projekt ma jeszcze wiecej wad, drozszy bo bardziej
        skomplikowany dach, i balkon z ktorego praktycznie nigdy nie
        skorzystasz bo masz ogrod, a jego zrozbienie nie bedzie tanie.
        Ceny 'sposobem gospodarczym' mozesz wlozyc miedzy bajki, same
        materialy i instalcje beda drozsze.
        Ps i jakies takie male okna w obu projektach?
        • ani_mru Re: Projekt domu MINI 15.08.10, 16:04
          Dziękuję za cenne wskazówki, dla mnie laika o naprawdę ważne co piszecie.
          Sypialnie na poddaszu faktycznie maleńkie a balkon w zasadzie mi nie
          potrzebny... A co myślicie o tym:
          Ktoś już podrzucił taki pomysł, może inni się wypowiedzą? Co prawda, też z
          balkonami ale przecież można zrobić bez?
          Proszę o poradę. Pozdrawiam. Ania
          • ani_mru Re: Projekt domu MINI 15.08.10, 16:04
            • ani_mru Re: Projekt domu MINI 17.08.10, 21:11
              Czy mógłby ktoś wyrazić opinię nt tego domku?
              • Gość: kowalska Re: Projekt domu MINI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 23:22
                Lodówka w oknie? Meble są moim zdaniem przeskalowane.Projekt mini to i meble
                mini. Wybierać projekt domu na podstawie takich obrazków to jak strzelić do
                własnej bramki.
              • Gość: ewa Re: Projekt domu MINI IP: 85.222.87.* 18.08.10, 08:23
                ten projekt jest lepszy i wylada na tanszy w realizacji, ja bym
                zrezygonowala z balkonu, pomyslalabym tez czy nie zrobic kuchni pol-
                otwartej. Jezeli zostawisz tylko kawalek sciany z kominkiem (mozna
                zrobic dwustronny - troche drogi ale ladny, i przesunac go do
                sciany) miedzy kuchnia a pokojem to przyslonisz kuchenny balagan ale
                otworzysz przestrzen, co optycznie powiekszy pokoj dzienny ktory
                jest dosc maly. Nie robilam bym tez szafy w przedpokoju
                wewnetrznym, to miejsce mozna wykorzystac na lodowke w kuchni. Ta
                szafa chyba nie bedzie potrzebna jezeli pomieszczenie gospodarcze
                przy wejscie posluzy tez jako garderoba. Przemysl tez sprawe ilosci
                drzwi, masz ich strasznie duzo na parterze, z drzwi do kuchni,
                salonu i miedzy przedpokojami mozna spokojnie zrezygnowac (takze z
                tych cieniutkich scianek), bedzie wiecej przestrzeni i sporo taniej
                (drzwi bywaja drogie!)
                Co do gory to przemysl czy nie warto zrobic tam drzwi przesuwane
                miedzy jakimis sypialniami. Wtedy gdy chcesz masz duzy jasny pokoj a
                jak masz gosci to robisz z czesci pokoju sypialnie dla nich. Takie
                czesciowe przedzielenie jest dobrym pomyslem przy malych pokojach.
                Pralke umiescilabym na parterze w 'kotlowni' schnace pranie to
                watpliwa ozdoba lazienki ;-)
                • Gość: ewa Re: Projekt domu MINI IP: 85.222.87.* 18.08.10, 08:29
                  i jeszcze jedno - zrob normalne okna bez dodtakowych szprosow, im
                  mniej podzialow w oknach tym beda ladniejsze.
                  • ani_mru Re: Projekt domu MINI 18.08.10, 11:13
                    Dziękuję, może ktoś jeszcze się wypowie nt Anielskiego Zaułku? Może ktoś buduję
                    bądź już wybudował? Zapraszam do dyskusji:)
                • Gość: Projektantka Re: Projekt domu MINI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 12:06
                  Garderoba w kotłowni?? Chyba nieszczególnie :) Otwieranie tu kuchni nie
                  ma sensu, dla małych wąskich przejść między kominkiem, w dodatku po co
                  skoro nie ma w salonie jadalni. Ten projekt jest powiedzmy do
                  przyjęcia. Ale bez rewelacji. Szukaj dalej :)
                  • Gość: ewa Re: Projekt domu MINI IP: *.chem.uw.edu.pl 18.08.10, 13:45
                    oj projektntko czy ty widzialas dzisiejsze urzadzenia grzewcze,
                    piec gazowy spokojnie miesci sie w lazience lub w garderobie lub
                    nawet w kuchni. Otwieranie kuchni ma sens przy malych
                    pomieszczeniach, przejscie nie jest waskie gdy przesunie sie
                    kominek...Nie kazdego stac na rewelacje i to trzeba zaakceptowac
      • Gość: b2 architekci Re: Projekt domu MINI IP: 193.59.73.* 18.08.10, 11:07
        Polecamy swoja pomoc przy sporządzeniu projektu.
        B2 Architekci
        biuro@b2architekci.pl
        www.b2architekci.pl
      • Gość: Projektantka Re: Projekt domu MINI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 11:57
        Bryła nieciekawa, wnętrze źle rozplanowane. Nie ma jadalni (nawet stołu
        na rzucie), będziecie jeść na kanapie? Pralka w łazience na dole to
        pomyłka, będziesz biegać z cuchami po schodach? W łazience dolnej można
        umieścić prysznic. Zrezygnować z pokoju i zrobić większy salon i
        jadalnię. Łazienka na górze musi być o połowę przynajmniej większa, 5 m
        to min. Nie widzę miejsca na szafy.
        Moim zdaniem mały dom 100 m2 dla rodziny to absolutne minimum.
        • ani_mru Re: Projekt domu MINI 18.08.10, 14:41
          "Bryła nieciekawa, wnętrze źle rozplanowane. Nie ma jadalni (nawet stołu
          na rzucie), będziecie jeść na kanapie? Pralka w łazience na dole to
          pomyłka, będziesz biegać z cuchami po schodach? W łazience dolnej można
          umieścić prysznic. Zrezygnować z pokoju i zrobić większy salon i
          jadalnię. Łazienka na górze musi być o połowę przynajmniej większa, 5 m
          to min. Nie widzę miejsca na szafy.
          Moim zdaniem mały dom 100 m2 dla rodziny to absolutne minimum."

Rozumiem, że to dotyczyło projektu Bogusia?
          Przyglądam się bardzo uważnie projektowi Anielski Zaułek i myślę, że nie
          potrzebuję otwartej na salon kuchni (już taką posiadam i nie jest ok) ani dużej
          łazienki. Aha, i dla naszej 3-osobowej rodziny dom 90m2 spokojnie wystarczy.
          Może jakieś propozycje małych, prostych w budowie domów macie?
          • wonsu_w Re: Projekt domu MINI 18.08.10, 21:00
            Dom to nie mieszkanie w bloku... niestety tak się składa że jak już się ma ten dom to dość szybko rośnie zapotrzebowanie na dodatkową przestrzeń. W sypialni na poddaszu trudno będzie nawet zmieścić szafę poprzez dość niefortunny układ okien i drzwi. Balkon z spinalni to strata kasy, jak już to niech będzie od strony salonu. Meble w salonie są nieco przeskalowane aby sprawił wrażenie bardziej przestrzennego, w praktyce nie będzie tam tyle wolnego miejsca, a brak okien w salonie na ścianie szczytowej powoduje że wygląda ona co najmniej nieciekawie. Nie warto oszczędzać tych paru tyś na dodatkowe 10m2 bo to bardzo poprawia komfort życia, zwłaszcza ze dom nie ma garażu a gdzieś trzeba trzymać kosiarkę ;)
            • ani_mru Re: Projekt domu MINI 19.08.10, 14:15
              Jeśli chodzi o Anielski Zaułek to za waszymi niektórymi radami wprowadziłabym
              takie zmiany:
              Na parterze:
              Okno w salonie przerzuciłabym na ścianę frontową, zrezygnowałabym z większego
              okna w kuchni a mniejsze znacznie powiększyła (w ten sposób boczna ściana byłaby
              bez okien co pozwoliłoby usytuować dom o metr bliżej granicy działki), w WC na
              dole umieściłabym prysznic i ewentualnie jakby się zmieściło to jakieś maleńkie
              okienko. Zrezygnowałabym z drzwi w salonie i kuchni oraz między przedpokojami a
              przy wejściu zrobiłabym mały wiatrołap, może z luksferów. Oczywiście okna bez
              szprosów.
              Na poddaszu: Zrezygnowałabym z balkonu nad wejściem, okna w pokoikach na górze
              odsunęłabym od ścian, żeby udało się przy ścianach ustawić szafy, drzwibalkonowe
              w pokoju nr 9 zastąpiłabym oknem a żeby wyjście na balkon było tylko z pokoju nr 10.
              Nie wiem jak jest z oknami w dachu, czy one też wpływają na odległość domu od
              granicy działki czy już nie?
              Aha, co do miejsca na kosiarkę i inne tego typu rzeczy to nie będę jej na pewno
              trzymać w domu bo obok domu będzie podwójny "garaż":)
              Jeśli czyta to jakiś architekt to bardzo proszę o ocenę wymyślonych zmian i
              podanie orientacyjnego kosztu adaptacji projektu (jeśli to oczywiście możliwe:)
              • Gość: kowalska Re: Projekt domu MINI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 15:59
                ani_mru napisała:

>w WC na dole umieściłabym prysznic i ewentualnie jakby się zmieściło to jakieś
                maleńkie okienko.

Moim zdaniem prysznic się tam nie zmieści, w oknie?

>oraz między przedpokojami a przy wejściu zrobiłabym mały wiatrołap, może z
                luksferów.

Wiatrołap bez drzwi? To po co luksfery?

>Zrezygnowałabym z balkonu nad wejściem

ok, tylko nie zapomnij o zadaszeniu nad wejściem

>okna w pokoikach na górze odsunęłabym od ścian,

drzwi balkonowe

> Nie wiem jak jest z oknami w dachu, czy one też wpływają na odległość domu od
                granicy działki czy już nie?

Tak.

• ani_mru Re: Projekt domu Anielski Zaułek 20.08.10, 11:07
                  Dzięki kowalska za odp :) Myślę, że prysznic na dole się zmieści (1,5m
                  szerokości powinno tam być), okno może już nie koniecznie :) Jeśli chodzi o
                  wiatrołap to chyba źle się wyraziłam: zamiast z luksferów to miało być z
                  luksferami po bokach i drzwiami oczywiście, a na górze zadaszenie (myślałam, że
                  to jasne). Może ktoś jeszcze się wypowie?
      • ani_mru Re: Projekt domu Filemon 22.08.10, 16:44
        A co myślicie o takim domku? Może trochę większy ale też chyba fajny:
        www.extradom.pl/projekt-domu-filemon-wry1000.aspx
      • sergiel.pl Re: Projekt domu MINI 13.09.10, 14:50
        Jeśli szukasz niedrogiego domu to zapraszam na naszą stronę... zajmujemy sie projektami domów ekonomicznych w realizacji i eksploatacji. Tutaj przykładowy projekt.
        www.sergiel.pl/projekt-domu-kopuly-02.html
        • ani_mru Re: Projekt domu MINI 16.09.10, 22:05
          obawiam się, że nie dostałabym pozwolenia na budowę takiego domu w mojej okolicy
          • sergiel.pl Re: Projekt domu MINI 22.09.10, 16:31
            Jak ktoś chce to znajdzie sposób, my pomagamy i mamy w tej kwestii niejakie doświadczenie aby otrzymać warunki zabudowy pozwalające na taka budowę.
            Pozdrawiam i powodzenia przy szukaniu domu :)
      • kasiak37 Re: Projekt domu MINI 13.09.10, 22:25
        17.5 to nie jest tak znow malo:).Ja mam dzialke 14.20 i stanie na niej dom 9 m szeroki:)
      • karolina79_pl Re: Projekt domu MINI 21.09.10, 18:00
        Witam!

Z takich małych projektów to może coś takiego:

Projekt Szyper

Projekt Miś

Mam nadzieję że pomogłam ;)

• niebieskaaa Re: Projekt domu MINI 21.09.10, 23:34
          projekty.muratordom.pl/projekt_maly,20,1,.htm
          przyjaciólka buduje ten domek. jest bardzo przestrzenny mimo niewielkich rozmiarów. może dostaniesz zgodę sąsiadów na budowę o metr bliżej granicy działki. wiem, ze częś osób podwyższyła górę uzyskując fajną przestrzeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka