Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Spór o kamienicę

IP: *.torun.mm.pl 22.03.04, 21:40
    Jeżeli Gudzowaty ma pieniądze, to może kupować sobie, co mu się tylko spodoba. Jeżeli zaś chodzi o lokatorów tej konkretnej kamienicy, to zapomnieli już, że te mieszkania nie są ich własnością, więc nie rozumiem, jak mogą żądać za nie tyle pieniędzy? Jak je sobie kupią, to będą mogli wtedy sprzedać i za kilkaset tysięcy. Skoro chcieli je wykupić, to czemu nie zrobili tego wcześniej, a dopiero po opublikowaniu w prasie informacji o zakusach na kupno tej kamienicy? Moim zdaniem było im do tej pory wygodnie tak mieszkać w darowanych im lokalach i myśleli, że tak będzie zawsze. Zapomnieli tylko, że, niestety, czasy się zmieniają i właściwie za darmo nic nie ma. nika

Nic dodac nic ując - podobna dyskusje toczyłem na forum Opole z właściwie identycznymi argumentamii cisze się że i inni maja identyczne zdanie

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kacper Re: Spór o kamienicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 18:56
        Drogi "krotki" jeśli się nie zna do końca tematu nie należy się wypowiadać.
        Lokatorzy chcieli już dawno wykupić mieszkania, lecz w odpowiedzi na ich
        wnioski o wykup otrzymali informację od ówczesnego właściciela "BUMAR-
        WARYŃSKI", iż ten nie zamierza i nie sprzeda im lokali. Loatorzy mieli prawo
        pierwokupu zajmowanych lokali pod warunkiem, że właściciel będzie je chciał
        zbyć. Poprzez manipulacje prawne i niewątpliwie nieuczciwe działanie prawo
        własności kamienicy przeszło na spółkę Tomasza Gudzowatego. Prócz tego, że
        lokatorzy zostali oszukani to i Skarb Państwa poniósł wymierne straty.
        Prawdziwym staje się stwierdzenie, że prawo stoi zawsze po stronie bogatych. W
        tym świetle komentarz twój jest idiotyczny i krzywdzący dla lokatorów, tym
        bardziej, że został wydrukowany w "Gazecie Wyborczej".
        Życzę szczerze takiej samej sytuacji
        • Gość: ajax Re: Spór o kamienicę IP: *.ite.waw.pl 26.03.04, 09:05
          Witam,

Stosowanie pojęć typu "idiotyczny" wobec innego uczestnika dyskusji nie wnosi
          do niej nic nowego i jest niegrzeczne. Czy byłoby Ci miło gdybym Twój tok
          rozumowania określił jako "debilny". Znam jeszcze inne określenia typu kretyn,
          czubek, baran, ..., tylko po co zniżać się do poziomu dyskusji kiboli ?

Polskie prawo jest chore, szczególnie w dziedzinie prawa lokalowego. Wszyscy o
          tym wiedzą i nad tym boleją. Według mnie przyczyną tej choroby jest 60-lat
          sowieckiej indoktrynacji na temat tego, czym jest prawo własności. No bo czym
          innym, jeśli nie reliktem minionej epoki jest "prawo pierwokupu" ? Jak obywatel
          X chce sprzedać własną rzecz obywatelowi Y, to wszyscy inni moga się temu co
          najwyżej przyglądać, ewentualnie próbować lepszą ofertą przekonać X-a lub Y-
          greka do zmiany decyzji. W pewnych, szczególnych przypadkach (podejrzenie
          oszukańczej transakcji) może wkroczyć państwo ... i tylko ono.

Mam tylko kilka słów do jednej z lokatorek, która na szalę dyskusji położyła
          swoje uczestnictwo w Powstaniu Warszawskim. Co ma piernik do wiatraka ? Czy po
          to walczyła w Powstaniu żeby mieć teraz przywileje, czy jest honorem kupczenie
          swoim bohaterstwem ?? Zgadzam się z "krótkim", że lokator jest tylko lokatorem
          i musi liczyć się z tym, że kiedyś właściciel może wypowiedzieć mu najem. Nawet
          po 60-latach korzystania z lokalu.

Pozdrawiam dyskutantów
          ajax
          • Gość: Kamień Co ma piernik do wiatraka? IP: 213.17.234.* 27.03.04, 11:10
            A ma. Bo Pani Powstaniec mogła walczyć o inną Polskę - komunistyczną. Przecież
            nie tylko AK brało udział w powstaniu. A Polska komunistyczna wiadomo jaka,
            wszystko znacjonalizowane, z kamienicami na czele. Pani mogła liczyć na taką
            rzeczywistość. Przejechała się na swojej wyobraźni o świecie i wiedzy
            politycznej - trudno, teraz trzeba liczyć tylko na siebie, a nie na państwo.
            Przy okazji, ciekawe, jak Bumar wszedł w posiadanie tej kamienicy, no chyba nie
            wybudował? :)
            • Gość: Kamień Re: Co ma piernik do wiatraka? IP: 213.17.234.* 27.03.04, 11:20
              Teraz PKP szaleje z wyprzedażą "swojego" majątku. W piątkowej Wyborczej
              ogłoszenie o sprzedaży kamienicy przy dworcu we Wrocławiu za 2,5 miliona, w
              Katowicach sprzedają kamienicę w b. lukratywnej lokalizacji koło Hotelu
              Monopol - za 4 miliony. Ciekawe, jak PKP weszło w posiadanie tych kamienic???
              Inna sprawa, że trzeba zrobić porządek z własnością, bo inaczej nie ma
              inwestycji, a miasta obskurne. A można to zrobić np. tak: seria ogłoszeń do
              największych dzienników światowych, że Polska oczekuje właścicieli, którzy
              winni się ujawnić w przeciągu np. roku. Jak się nikt nie zgłosi, wniosek do
              sądu o zasiedzenie przez skarb państwa. A potem wystawka na przetarg. Czy ktoś
              ma lepszy pomysł?
            • morfinka_12 Re: Co ma piernik do wiatraka? 29.03.04, 12:39
              Mój dziadek tez był w AK, chcę mieszkanie na Górnym MOkotowie, 3 - 4 pokoje 1
              piętro max za 5 % wartości .... Ludzie nie po to walczyki za Polske żeby ją
              teraz za darmo lub prawie darmo rozdać. Ktoś kupił tę kamienicę Dla mnie może
              to być nawet iksiński, płacąc za nia cenę wyższą niz lokarorzy bo oni by pewnie
              chętnie kupili ją za jakieś 5 % wartości. Każdy by tak chciał, Mnie obuża fakt
              że mozna wykupic mieszkania i sprzedać je bez inwesycji 20 razy drożej. Sorki
              ale nie o taka polske walczyli nasi dziadowie. Każdy powinien być równy wobec
              prawa. A własnośc jest rzeczą swiętą.
        • Gość: krotki Do Kacpra IP: *.torun.mm.pl 29.03.04, 22:39
          Dopiero dziś tu zajrzałem i włos zjeżył mi sie na głowie, ale tez i z dumy oto mnie "drukują". Ba Ty uprzejmie nazywasz mój komentarz idiotycznym.
          Zatem muszę odpowiedzieć - jestes ewidentnie zainteresowany z pewnościa bardzo poniecony bo; nie czytałes artykułu do końca ani tego co ja pisałem, Otóż cały wydrukowany fragment napisała!!!....... nika. przeciez to w cytowanym fragmencie pisze. A skopiowałem go własnie z artykułu wejdź sprawdź dopuki nie pójdzie do archiwum Albo lepiej na konic skopuje go tu.
          Mój komentarz to tylko
          "Nic dodac nic ując - podobna dyskusje toczyłem na forum Opole z właściwie identycznymi argumentamii cisze się że i inni maja identyczne zdanie
          Pozdrawiam"

Zatem po pierwsze nie do mnie ten kmentarz, że "idioityczny" nie mnie się tyczy. lecz ja się podnim podpisuje Zatem widac że jestem idiota bo byśle nie tak jak Ty. Cóż. Przeżyję to jakoś!!

oto cytat

Spór o kamienicę (2)

RAMKA

Człowiek z towarzystwa

Tomasz Gudzowaty - piąty fotograf na świecie pod względem wysokości honorariów, syn miliardera Aleksandra Gudzowatego. Główny udziałowiec PHZ Bartimpex, a także kilkunastu innych firm, w tym w Banku Współpracy Europejskiej, Towarzystwa Ubezpieczeń i Reasekuracji "Cigna" STU. Właściciel klubu jeździeckiego Garo Zaborów.

Urodził się w 1971 r. w Warszawie. Ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Jest członkiem Polskiej Agencji Prasowej i European Press Agency. Niemal co roku zdobywa nagrody w konkursie World Press Photo. Fotografuje w Mongolii, Kenii, Botswanie, Etiopii, Chinach, Peru i na Filipinach. W Polsce ma firmę Yours Photography (do niedawna nazywała się TGP Investments).

Pod koniec lutego z wielką pompą otworzył własną galerię w Metropolitanie, najdroższym i najbardziej prestiżowym budynku Warszawy. Uroczystość uświetnił występ artystki Patricii Kaas. Jak napisała "Gazeta Stołeczna" otwarcie galerii przejdzie do historii "jako najbardziej wytworne i spektakularne".

To nie koniec ambicji Gudzowatego juniora. Kolejną galerię sztuki i dom aukcyjny zamierza otworzyć w wielkim gmachu, który wybuduje na zielonym skwerze między ambasadą Kanady a Sejmem. Pod topór pójdzie 18 starych drzew. Spółka Gudzowatego kupiła cenną działkę od spadkobierców hrabiny Marii Karnkowskiej, której skarb państwa zwrócił po latach prawo własności.

Forum Gazeta.pl

Bumar Waryński oddał spółce Tomasza Gudzowatego zakładowy budynek mieszkalny z lokatorami i działkę, na której stoi dom. Skarb państwa nie zarobił na tym ani grosza, a Gudzowaty miliony dolarów. Tak dzisiaj powstają w Polsce fortuny. Lokatorzy tego domu, którzy są byłymi wieloletnimi pracownikami Waryńskiego, mieli zgodnie z ustawą prawo pierwokupu swoich mieszkań na preferencyjnych zasadach, ale Gudzowaty załatwił to, jak chciał. Żąda teraz od lokatorów, żeby za parę złotych wynieśli się z mieszkań, bo jak nie to odetnie im gaz, prąd i wodę albo doprowadzi do katastrofy budowlanej, bo jemu i tak chodzi tylko o grunt. W budynku powstał komitet obrony lokatorów, ale nie są w stanie przeciwstawić się wpływom Gudzowatych. O sprawie wie prokuratura, Ministerstwo Skarbu, które rzekomo ma strzec naszego majątku (o ironio), powiadomiona jest Najwyższa Izba Kontroli i gabinet prezydenta Kwaśniewskiego oraz wielu posłów. I co? I nic. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to zapraszam do dyskusji. anonim

Jeżeli Gudzowaty ma pieniądze, to może kupować sobie, co mu się tylko spodoba. Jeżeli zaś chodzi o lokatorów tej konkretnej kamienicy, to zapomnieli już, że te mieszkania nie są ich własnością, więc nie rozumiem, jak mogą żądać za nie tyle pieniędzy? Jak je sobie kupią, to będą mogli wtedy sprzedać i za kilkaset tysięcy. Skoro chcieli je wykupić, to czemu nie zrobili tego wcześniej, a dopiero po opublikowaniu w prasie informacji o zakusach na kupno tej kamienicy? Moim zdaniem było im do tej pory wygodnie tak mieszkać w darowanych im lokalach i myśleli, że tak będzie zawsze. Zapomnieli tylko, że, niestety, czasy się zmieniają i właściwie za darmo nic nie ma. nika

Katarzyna Klukowska

1 | 2 |

Wersja do druku Wyślij zna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka