Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ?

25.08.10, 19:39
    Witam wszystkich, czytam to forum już trochę czasu, doskonale się znacie na
    projektach, wiecie co w nich się Wam podoba a co nie, co w domu jest
    koniecznie potrzebne a co można pominąć. Konkretnie chodzi mi o ten dom, tzn.
    pół bliźniaka, który będzie dopiero budowany, czy warto kupić??? Nie mam
    pojęcia na co należy zwrócić uwagę, a co może być wadą jak już się
    wprowadzimy, chodzi mi o każdą poradę, co może nie być wygodne w tym projekcie
    w użytkowaniu. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i dużo odpowiedzi, proszę się
    nie denerwować, że kolejne pytanie tego typu tu pada, ale na prawdę będę
    wdzięczna.
    Tu podaję link, chodzi mi o rzuty wnętrza parteru i piętra. Dziękuję serdecznie.
    www.alvic.pl/osiedle_sloneczne_rzuty.html
    Obserwuj wątek
      • Gość: m.s Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 07:39
        Powim ci tak, dla mnie przy wyborze domu najważniejsza jest
        lokalizacja, jeśli to mi odpowiada to idę dalej, zakładając że
        lokalizacja jest ok, to oglądam dom.
        Jakie ogrzewanie bedzie? Nie widzę miejsca na kotłownię.
        Pokój na dole trochę wąski, będzie problem zrobić większą imprezę:)
        Na górze jeden pokój z oknami tylko dachowymi, dla mnie to nie do
        przejścia.
        Nie jest najgorzej, ale zoriętuj sie z czego budują i czy za podobną
        cenę nie ma czegoś lepszego.
        • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 26.08.10, 15:47
          Ogrzewanie będzie gazowe, jest miejsce na kominek ale to mnie właśnie martwi, bo
          mam na niego patrzeć ze stołu przy obiedzie??? musiałabym to jakoś
          poprzestawiać. Co do lokalizacji to jest ok, cena też jest przystępna, nie
          zabieram się za budowanie samej domu. Te wszystkie czasochłonne załatwianie
          pozwoleń, firm budowlanych, a potem pilnowanie tego to odpada.
          Co do tych okien to też mnie trochę martwi, bo w tym jednym pokoju będzie ciemno
          jak napada śnieg, chyba że z niego zrobimy sypialnię?
          Czekam na dalsze porady. Dziękuję:)
          • Gość: ewa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 11:14
            Projekt całkiem OK. Zaletą tego domu jest duży wiatrołap i pom. gospodarcze.
            Piec gazowy spokojnie zmieści się w łazience, niepotrzebna jest kotłownia. Co do
            kominka: można kupić taki z szybą narożną i ogień będzie widać z kilku stron:).
            Jeśli nie przeszkadza Ci kuchnia połączona z salonem to moim zdaniem projekt ma
            więcej zalet niż wad. W każdej z sypialni jest możliwość wstawienia/zrobienia
            dużej szafy; nie powinno być problemu z przechowywaniem rzeczy.
            Mam w jednym pokoju okna połaciowe, rzeczywiście jak napada śniegu to jest
            ciemno, jeśli leje deszcz, to lepiej nie uchylać:) Ja zrobiłam w nim pokój TV.
            Pozdrawiam.
      • Gość: wójek dobra rada Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 10:58
        zorientuj się, jakie jest położenie domu względem stron świata? czy lepiej brać
        lewą czy prawą część? aby dojazd był asfaltem lub polbrukiem. poza tym wielkość
        działki, cena całkowita, rodzaj wykończenia, izolacje, itd.
      • majka_87 Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 27.08.10, 17:05
        projekt nie jest zły. Rzeczywiście umieszczenie kominka może troche niefortunne,
        ale wszystko jest kwestią odpowiedniego późniejszego urządzenia.

Okna połaciowe są dwa, dlatego przy dobrej pogodzie nie powinno byc problemów z
        oświetleniem.. gorzej przy deszczu lub śniegi, więc ja na twoim miejscu również
        stawiałabym na zorganizowanie w tym miejscu sypialni ew. pokoju gościnnego lub
        biblioteki... gabinet lub pokój dla dziecka raczej odpada...

Ja raczej nie jestem zwolenniczka bliźniaków, wiec dla mnie to byłby największy
        mankament, ale skoro tobie to nie przeszkadza i piszesz, że lokalizacja jest ok,
        to rzeczywiście projekt wydaje się mieć więcej plusów niż minusów :)
        • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 27.08.10, 18:27
          Co do sąsiadów z drugiej strony, to nawet myślę, że pewniej będę się czuła w
          takim domu, gdzie są sąsiedzi, bo chyba bym się bała mieszkać w osobnym domu, no
          i o stróża jak się wyjeżdża na wakacje też wtedy łatwiej.
          Jeszcze chciałabym się właśnie dowiedzieć, z której strony mam wybrać wg stron
          świata, bo ciągle czytam różne porady, a z geografii nigdy nie byłam dobra. To z
          której strony ma być salon i taras?? Żeby świeciło po południu słońce czy lepiej
          nie?
      • agurek1 Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 27.08.10, 18:30
        Moim zdaniem kupowanie domu od dewelopera pod katem projektu nie jest najlepsza
        droga do pozyskania wymarzonego domu. Ja na pewno nie kupilabym od dewelopera,
        od kilku lat obserwuje jak buduja oni domy i powiem, ze choc malo sie znam na
        budowlance to nieocieplanie fundamentow czy poddasze z plyty osb lub kamien
        elewacyjny z Chin na pewno nie przyciagaja klientow. Jesli nie chcesz budowac
        samej domu, to rozjerzyj sie po okolicy, jest wiele domow na sprzedaz budowanych
        przez indywidulanych klientow, gdzie uzyte materialy sa lepsze jakosciowo a i
        cena na pewno nizsza.
        • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 27.08.10, 18:51
          Co do kupna domu od prywatnego właściciela, to powiem tak: obserwuję ciągle
          rynek, domy są drogie, nawet te stare, a o tych nowszych mogę zapomnieć, bo to
          ceny z kosmosu. Za tę cenę od dewelopera nie kupię nawet starszego domu do
          remontu, a jeżeli jest już jakiś tańszy to koszt jego remontu będzie ogromny. A
          tu mam wszystko nowiutkie. Niektórzy budują tanim kosztem, nawet może ten
          deweloper też, choć wybudował już dużo budynków, więc pewnie się zorientuję w
          tej sprawie przed decyzją. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i jak kupowaliśmy
          mieszkanie nikt się nie czepiał, że blok ma 30 lat, ściany są krzywe jak nie
          wiem co, w piwnicy śmierdzi, i mogłabym tak dalej i dalej. Ja w domu też (chyba)
          nie będę się zastanawiała, czy cegła kosztowała 10 zł czy 1000 zł. Dla mnie
          ważne, że dom będzie nowy, więc bez grzyba, starej instalacji, a kupując dom 20
          letni wszystko w nim jest do remontu. Więc płacę i za dom a potem drugie tyle za
          remont. Czy źle myślę??? Jeśli tak to proszę mnie poprawić. Nie stać mnie na dom
          za 500 000 zł a takie średnie są tu ceny za dom 2-letni lub 5-letni.
      • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 27.08.10, 18:40
        Aha, ogrzewanie tam będzie wszędzie podłogowe, czy jest to jakiś minus???
        Podobają mi się płytki na podłodze, więc to nie problem, ale może są jakieś
        minusy o których nie mam pojęcia?
        • Gość: ewa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.aster.pl 27.08.10, 21:50
          minusem ogrzewania podlogowego jest unoszacy sie kurz, spory problem dla
          alergikow. No i jakie to ma byc ogrzewanie podlogowe: rurki z goraco woda czy
          maty elektryczne? Jezeli elektryczne to ogrzewanie w zimie bedzie kosztowac majatek.
          • Gość: ewa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 09:41
            Z ogrzewaniem podłogowym to dziwna sprawa, kto ma to chwali, kto nie ma ten mówi
            o wadach;) Na moim osiedllu kilka rodzin zdecydowało sie na ogrzewanie podłogowe
            (ale "normalne", z pieca gazowego), na parterze jest u nich na pewno cieplej niż
            u mnie (tradycyjne kaloryfery). Rachunki płacimy podobne. Domy po ok. 160m,
            m-cznie za gaz ok. 400PLN (ale jaka to była zima! - w domu temp. ok. 23st.).
            Mamy osiedle wybudowane przez dewelopera. Nie udało się uniknąć usterek (raczej
            drobiazgi), pousuwał wszystko w miarę szybko. Jest natomiast wiele innych
            problemów, których nie bierze sie pod uwagę kupując dom w takiej nieznanej
            wspólnocie. Np. wspólna droga, trzeba o nią dbać, o studzienki, odśnieżanie,
            itp. U nas wszyscy się łatwo porozumieli, wybraliśmy zarządcę, płacimy ok.
            100PLN m-cznie za sprzątanie terenów wspólnych, za oświetlenie osiedla, itp.
            Jest OK, ale dwa domy nie płacą i nic im nie możemy zrobić.
            Ja też wybrałam bliźniak, bo tak czujemy się bezpieczniej. Pomoc i oko sąsiada
            obroniło nas przed zalaniem i kilka razy przypomniało o otwartym garażu, a ręka
            podlała podczas naszego urlopu kwiaty na tarasie;)
            Jeżeli chodzi o strony świata to naprawdę kwestia bardzo indywidualna. Wiekszość
            ludzi chwali sobie tarasy od południa, dla mnie za gorąco.
            Jeżeli chcesz posiedzieć wieczorem spokojnie na świeżym powietrzu to moim
            zdaniem lepiej mieć taras od wschodu. Słoneczko do południa, a potem przyjemny
            cień. Miałam tak w poprzednim domu, mam i teraz i nie chcę inaczej:) Musisz się
            tochę"poustawiać" do słońca, obejrzec plany osiedla. Powodzenia:)
            • Gość: ewa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 09:52
              Dorzucę jeszcze jedną uwagę: dobrze mieć sasiada od północy. Jest to
              najzimniejsza ściana, a i rosliny lepiej rosną od południa.
              • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 28.08.10, 12:32
                Ogrzewanie podłogowe na gaz, tzn. rurki z wodą.
                Ewo, mam pytanie, jak to jest z tymi studzienkami, bo nie mam na ten temat
                pojęcia, tzn. tam nie będzie na razie kanalizacji, tzn. że będzie trzeba
                zamawiać coś do wywozu ścieków, czy jak to jest???
                • Gość: ewa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 18:11
                  My jestesmy podłączeni do miejskiej sieci kanalizacyjnej, nie mamy szamba.
                  Pisząc o studzienkach miałam na myśli kanalizację przeciwdeszczową. Nasza droga
                  wewnętrzna jest dość długa i chyba dlatego została ona wykonana. Na budowę warto
                  jeździć, kolejne wpłaty uzależnic nie od dat, ale od postępu robót. Mam dom
                  wybudowany z pustaka ceramicznego, porzadnie ocieplony styropianem, okna
                  drewniane, brama garazowa, kaloryfery, piec bardzo dobrej jakości. Trzeba
                  wszystko zawrzeć w umowie i kontrolować. Ja tego wprawdzie nie robiłam,
                  sprawdzałam tylko stan robót przed kolejną transzą. Mieszkam dwa lata i jest
                  bardzo dobrze. Kiedys budowałam dom "sama" i nie widzę różnicy. Miałam szczęście
                  do uczciwego wykonawcy?
      • Gość: mmena Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: 91.206.210.* 28.08.10, 12:06
        Odnoszac sie do lewej czesci blizniaka:
        Minusy
        - bardzo maly salon
        - nie podoba mi sie wcinka z kuchnia, wyglada jakby nie bylo gdzie jej wsadzic
        wiec wkleili ja do salonu
        - brak duzego pomieszczenia gospodarczego (graciarni, kotlowni tp.), nie daj sie
        namowic na "zmiesci sie w lazience", lazienka to lazienka, a nie zbiorowisko
        piecow, wiader i mopow; pomieszczenia technicznego nie bierz w ogole pod uwage,
        2m to zadna wielkosc, i to jeszcze pod schodami!
        - wiatrolap - to pomieszczenie sluzace komunikacji, a nie ciaglemu przebywaniu,
        nie ma potrzeby robienia zbyt duzego (trzeba wykonczyc i ogrzewac), nie podoba
        mi sie wcinka z lewej strony,
        - hol - zbedny, jest przeciez wiatrolap, kolejna komunikacja nie jest potrzebna,
        strata miejsca (dom jest b. maly, dodatkowo "pomniejszany" o skosy, kazdy
        centymetr powinien byc wykorzystany racjonalnie)
        - generalnie czesc: wc, wiatrolap i hol nie podoba mi sie, moim zdaniem
        nalezaloby to przeprojektowac, usunac hol, zmniejszyc wiatrolap, lepiej
        rozplanowac wc (przerobic na druga lazienke, nie wiem ile was jest, ale jedna
        lazienka dla "standardowej" rodziny 4-osobowej to za malo)
        - wyjscie z garazu - wolalabym by bylo na lewej scianie, a nie na "gorze"; gorna
        sciane przeznaczylabym na regaly (graciarnia), drzwi powoduja, ze ilosc regalow
        bedzie mniejsza
        Nie, ogrzewanie podlogowe to nie jest minus. Ja jestem z grupy tych co maja. I
        uwazam, ze to plus. Nie potrafie sie odniesc do stwierdzenia, ze kurz sie unosi.
        Nie zauwazylam niczego takiego. Nie potrafie tez skomentowac stwierdzenia, ze na
        parterze, przy ogrzewaniu podlogowym jest cieplej niz przy kaloryferach. Jest
        tak cieplo jak sobie ustawie, jak chce miec 23 stopnie, to tak mam, jak ustawie
        20 to tez tyle jest.
        Kupno domu od dewelopera i od prywatnego wlasciciela - mysle, ze sie mylisz. Tez
        znam osoby ktore kupily od dewelopera. Zawsze sa to domy budowane jak najtaniej.
        Zawsze to wychodzi w trakcie mieszkania. Ze znajomymi raczej nie rozmawia sie
        "jak tam izolacja cieplna w lazience, jest ok?" "no, nie, wiesz, jest kiepsko,
        jak wiatr wieje od polnocy to wpada wentylacja i wychladza sie bardzo" itp.
        Raczej mowisz "swietne plytki, gdzie je kupiles? jak ci sie uzytkuje te
        lazinke?" "super, jest duza i przestronna, a na plytki mialem 30% rabatu u Zenka".
        Dodatkowo - nie kupowalabym czego co jeszcze nie istnieje. Jestem z tych bardzo
        nieufnych.
        Strony swiata. Taras mam od poludnia; ogrod od wschodu, poludnia i zachodu;
        sypialnia, kuchnia i wjazd na teren od wschodu; spizarnia, garaz od polnocy;
        salon od wschodu, zachodu i poludnia; pokoje dzieciece od wschodu, zachodu i
        poludnia. Dom jest b. dobrze zaizolowany wiec latem nie jest w nim goraco, ale
        na tarasie i w ogrodzie, w upaly jest bardzo, bardzo cieplo. Mam przestawiony
        termostat wewnetrzny i najlepiej sie czuje przy 35 stopniach wiec dla mnie to
        raj, ale nie wszyscy tak lubia. Zastanow sie czy nie wolalabys miec chlodniej na
        tarasie. Inna sprawa, ze w Polsce upaly trwaja dosc krotko wiec moze sie okazac,
        ze za goraco jest przez miesiac, ale za to potem, jest w sam raz.
        Blizniak - nie kupilabym blizniaka. Nie zapewnia wiekszego bezpieczenstwa.
        Istotne jest jacy sa sasiedzi, a nie to czy mieszkaja za sciana, czy na
        sasiedniej dzialce. A do podlewania mam nawodnienie.
        Moim zdaniem - nie kupowac.
        • ooolgaa Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 01.09.10, 22:28
          Raczej dom wolnostojący, większa działka, w przyszłości do
          zagęszczenia rodzinnego.
      • karolina79_pl Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 04.09.10, 12:07
        Witam!

Nie podoba mi się rozplanowanie tego domu, myślę że ten projekt jest dużo ciekawszy:

Projekt Astra
      • Gość: drugi.blizniak Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.internetia.net.pl 06.09.10, 22:07
        witam - waflinka i jak tam twoje rozważania? zdecydowałaś się może na ta inwestycję? znasz więcej szczegołów albo poznałaś jakieś jeszcze ukryte wady/zalety tego przedsięwzięcia?
        • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 08.09.10, 21:36
          Decyzja stoi w miejscu na razie. Myślę, że to nie jest zły pomysł, ale na razie czekamy aż coś się ruszy może z budową.
          • Gość: drugi.blizniak Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.internetia.net.pl 08.09.10, 23:42
            hehehe no nareszcie nareszcie - już myślałam, że zrezygnowałaś i się nie pojawisz na forum. Z tego co się zorientowałam to już mało wolnych bliźniaków zostało. Ciekawe, że budowa jeszcze nie ruszyła, a nawet nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, a większość domków już się rozeszła. Najgorsze jest to, że nie widać co się kupuje - czasami ciężko sobie wyobrazić tą całą inwestycję - póki co puste pole stoi. A tak jakby gały widziały co brały hehehe to może i łatwiej byłoby podjąć decyzję. A można spytać co Was "blokuje"? Sam projekt - układ pomieszczeń czy może inne kryteria? Sąsiąd za ścianą czy może wielkość działki? A może coś całkiem innego? Bo z tego co czytałam na forach to są właśnie tematy wiodące w bliźniakach. A Ty co o tym sądzisz? Liczę na Wasze sugestie ;)
            • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 09.09.10, 21:45
              He, he, normalnie chyba rozmawiam z osobą, która sprzedaje te domy:))) To, że mało bliźniaków zostało, to otwarta reklama, żeby się pośpieszyć :D Ale to nic nie szkodzi. Blokuje mnie na razie to, że to miejsce na domy to łyse pole, nie ma drogi dojazdowej, a ta droga co już tam istnieje jest strasznie wąska i nierówna. Już widzę jak wjeźdża tam odśnieżarka w zimie:) Poza tym ta droga wewnętrzna co będzie wybudowana, to właśnie jest wspólna, czyli znów trzeba będzie załatwiać odśnieżarkę. Daleko do drogi głównej z przystankiem i pod górę. Wolałabym coś bliżej centrum, może coś się jeszcze będzie budowało bliżej miasta??? To decyzja na całe życie, bo będziemy brać kredyt, więc lepiej się nie spieszyć. Pozdrawiam.
              • Gość: rafik Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: 78.133.214.* 07.02.11, 12:44
                Czy zdecydowała się Pani na bliźniaka ?
                • waflinka Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? 07.02.11, 19:15
                  Nie zdecydowałam się, bo tam jest daleko do szkoły dla dzieci, a dla mnie to podstawa.
      • deccoarts I co? 07.02.11, 16:31
        Zwykłe domy z garażem i co tam ma być takiego niezwykłego.
        To kwestia ceny czy dużo liczy za metr i w jakim stanie oddaje - surowym czy pod klucz. No i jeszcze gdzie buduje.
        Nic niezwykłego.
        • Gość: Tomek Re: I co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.11, 10:28
          A jeśli by poszukać domu od dewelopera, ale już wykończonego? Taki system działa zagranicą, u nas co prawda takie oferty rzadko się zdarzają, ale jednak się zdarzają. Wtedy nie kupuje się kota w worku, wszystko można sprawdzić, obejrzeć, dotknąć. Trzeba się co prawda sporo naszukać, ale warto. Kupuję właśnie taki dom od dewelopera i muszę powiedzieć, że to bardzo wygodne- dom jest nowy i już stoi ;) Takie rozwiązanie polecam wszystkim, którzy mają dylemat związany z kupnem domu. A osiedle, na którym już niedługo zamieszkam wygląda tak: www.osiedle-dabrowa.pl I najważniejsze- nie będę czekał na tę przeprowadzkę kilka lat ;)
          • Gość: anioł Nie kupujcie domów od deweloperów!!!!!!!!!!!!! IP: *.147.136.87.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.10.11, 12:40
            Tylko domy od indywidualnych inwestorów. Dokumentacja zdjęciowa z każdego etapu prac + faktury na materiały (wiemy jak i z czego było robione). Wiem co mówię! Natomiast skrajną głupotą jest płacenie za coś czego jeszcze nie ma.
      • Gość: łukasz Re: Deweloper buduje takie domy, co sądzicie ? IP: *.net.brewet.pl 12.10.11, 18:20
        wszedłem na stronę dewelopera - to osiedle słoneczne jest w miejscowości Bzie k. Jastrzębia. Piekna pagórkowata okolica, widokowe działki, nie dziwię się, że wszystko już wykupione. Sam bym się tam pobudował...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka