Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koszt budowy domu ok. 100 m2

09.10.10, 09:20
    Witam, chciałabym się dowiedzieć ile wynosi przybliżony koszt budowy domu ok. 100 m2, na własnej działce w stanie surowym zamkniętym, nie oczekuje konkretnej kwoty, gdyż wiem że ceny mogą znacznie się różnić w różnych rejonach Polski, chodzi mi o koszty w przybliżeniu.
    Obserwuj wątek
      • czarodziejka000 Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 09.10.10, 15:05
        Nasz dom ma 115 m2
        W domu jest juz woda,gaz,swiatlo,pomalowane sciany,panele na podlogach,gotowe 2 lazienki,zamontowane drzwi,i kominek= 340 tys
      • Gość: gosc Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.mantykora.maverick.com.pl 09.10.10, 16:18
        zalezy od ekipy
        • moka2 Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 10.10.10, 21:45
          my mamy 112 m i stan surowy otwarty (bez okien i z papa na dachu) z polowa elektyryki i do tej pory wydalismy ok 80 tys. nie mamy jeszcze projektu gazu i podlaczenia gazu - jest w ulicy i kanalizacji
          • pabia_a Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 11.10.10, 09:20
            dziękuję za informacje i pozdrawiam:)
      • katalogdomy Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 13.10.10, 13:40
        Witam,
        W sprawie budowy domu drewnianego zapraszam do zadania pytania jednocześnie wielu wykonawcom za pomocą portalu Katalog Producentów Domów Drewnianych. Znaleźć tam można również listy firm oferujących domy drewniane z podziałem na poszczególne województwa.
        Zapraszam
      • Gość: ania Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.allegro.pl 14.10.10, 09:13
        Postawiliśmy domek o powierzchni 112 m kw na parterze i ok. 100 mkw. poddasza użytkowego za kredyt 180 tys-to jest juz cos więcej niż stan surowy-są okna, posadzki betonowe, wszystkie ściany i sufity zgładzone, instalacja wodna i kanalizacja, kominek z płaszczem wodnym +kaloryfery, budynek jest ocieplony, a dach przekryty jest blachdachówką. Na to wszytsko nam starczył ten kredyt-jednak prawie wszystkie prace wykonał na budowie mąż, który na czas budowy zwolnił sie z pracy-na pewno nie straczyłoby nam środków na opłacenie kolejnych ekip. Fachowcy zbudowali mury (15 tys. zł), wylali posadzki, zrobli dach ok. 35 tys. zł (niestety tam gdzie mieszkamy jest wymóg dachów ze spadem, co bardzo przedraża calośc inwestycji).
        • Gość: Inżynier Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 08:24
          Gość portalu: ania napisał(a):

........niest
          > ety tam gdzie mieszkamy jest wymóg dachów ze spadem, co bardzo przedraża calośc
          > inwestycji).

Czyli w Polsce.Nie ma możliwości w/g prawa stawiać domu z płaskim dachem.Pzdr.
      • Gość: Łukasz Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.10, 07:41
        Zapraszam na www.mam-sklad.pl/koszty-domow.php/-0 - tam znajdziesz informacje ile w rzeczywistości inwestorzy wydali na budowę domu.
        pozdrawiam
      • lee.kom Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 10.11.10, 14:10
        Wiesci z Targów Mieszkaniowych.
        nieruchomosci.pb.pl/2258816,89128
        • Gość: pandzik Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.chello.pl 14.11.10, 20:49
          lee.kom napisał:

> Wiesci z Targów Mieszkaniowych.
          > nieruchomosci.pb.pl/2258816,89128

I co to ma do rzeczy?

Koszt metra to 2500-3000zl.

• mojekochane Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 15.11.10, 17:46
            Ja zrobiłam projekt domu 80m.Myślałam że zbuduję go za jakieś 150-160 tyś zrezygnowałam. Jedni twierdzili że dam radę drudzy odradzali.Chciałam robić tańszym kosztem. Wykończyć dół górę zostawić,schody zrobić tanie itd. A wy jak myślicie dałabym radę?
            • pandzik Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 15.11.10, 19:11
              Dałabyś radę.
              • pandzik Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 15.11.10, 19:24
                Dałabyś albo i nie. Z fusów nikt tu nie wrózy. Generalnie ciężko. Praca własna konieczna.

Zeżarło mi część poprzedniej wiadomosci.
                • Gość: e Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: 94.75.121.* 15.11.10, 21:59
                  Czy budujesz 100 czy 500 m2 , pewnych kosztow nie przeskoczysz np przylaczy. Na niektorych rzeczach nie warto oszczedzac, jak zaoszczedzisz przy budowie to zaplasz pozniej np od razu warto przewidziec dobre ocieplenie, dobry piec, dobre okna - a to kosztuje. Nie wolno podejmowac decyzji o budowie majac pewnych ''zapasowych'' srodkow na czarna godzine, nawet komus z duza praktyka trudno przewidziec wszystkie koszty na etapie kosztorysowania budowy, kosztorys budowlany zwykle jest niedoszacowany na jakies 20-30% , poza tym w czasie budowy zawsze pojawiaja sie pozmysly "a jak by troche dolozyc to...''
                  Koszty bardzo tez zaleza od miejsca. Nie wiem gdzie budujesz ale w okolicach Warszawy m2, tak by dalo sie zamieszkac, to minimum 4 tys. Ogolnie trzeba byc przygotanym na duzo wieksze koszty niz sie przewidzialo, na duzo wieksze klopoty niz sie przewidzialo, ogrom biurokracji (etap pozwolenia) i duzo czasu (nawet samo szukanie po sieci gdzie co taniej kupic zajmuje calkiem sporo ) ... no ale pozniej to juz sama radosc (grabienie lisci, czyszczenie rynien i odsniezanie ;-))
                  • Gość: klamin Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.10, 11:20
                    My mamy stan surowy otwarty (na dachu tylko papa). Wyszło to nas niecałe 100 000 pln, ale powierzchnia spora – w sumie 2 kondygnacje każda po 100 m2 a nad nimi stryszek (ok. 50 m2) plus 2 piekne zadaszone tarasy (jeden ma ok. 45 m2, drugi ok. 20 m2). Budowa systemem gospodarczym. Całość wyjdzie ok. 300 -320 tys. Póki co jedziemy bez kredytu
                    • Gość: Mirka Klamin IP: *.diamond.pl 22.12.10, 09:25
                      Klamin,

jak rozumiem, robocizna w 100% własna, tj,. bez zatrudniania jakiegokolwiek robotnika/ majstra?

Dach jest już skończony? Będzie docelowo kryty tylko papą?
                      Mieliście 2 stropy?
      • Gość: trini7 Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 IP: *.murator.com.pl 22.12.10, 11:23
        Tu masz pełne informacje Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???
        forum.muratordom.pl/showthread.php?13013-Ile-płaciliście-za-wybudowanie-domu-w-stanie-surowym/page143&highlight=koszt+budowy+domu
        zajrzyj to się przekonasz za ile można wybudować realnie dom
      • misiaszm Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 09.12.16, 11:52
        Powiem Ci tak jeżeli nie masz 300tys to się nie bierz za to, dom do stanu surowego zamkniętego pewnie da się nawet za 80tys, na pewno poniżej 120tys wybudować, ALE wykończenie to stuuuuuuuuuuuuuuuuuudnia. W mojej okolicy stoi ze 30 domów tych którzy zaczynali za 100tys a potem jakoś damy radę, nie dali mija po 5-10-15 lat i domy dalej stoją puste ze wstawionymi oknami.
        • qatroscc Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 10.12.16, 23:55
          z ciekawości jaka to okolica?
          • misiaszm Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 12.12.16, 19:13
            Powiśle Dąbrowskie, popatrz na ujście Dunajca do Wisły i wszystko na wschód
      • piotrbud88 Re: Koszt budowy domu ok. 100 m2 16.02.17, 10:56
        Budując dom należy pamiętać o kanalizacji, niestety ludzie zajmując się innymi sprawami często o niej zapominają i przypominają sobie dopiero jak już trzeba ją budować. Trzeba się zastanowić czy chcemy się podłączyć do kanalizacji miejskiej czy wybudować na przykład szambo, osobiście polecam tę drugą opcje, proszę przeczytać www.biurovivailcanto.pl/zalety-szamb-betonowych/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka