Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Długość karnisza 4,5m

IP: *.chello.pl 12.10.10, 19:59
    będę robił niedługo remont w pokoju w mieszkaniu z wielkiej płyty.
    W tej chwili są stare karnisze aluminowe chyba typu szyna przytwierdzanie do sufitu.
    mają 4,5metra długości.Byłem w sklepie i nowe karnisze rurowe nie maja takiej długości.Najdłuższe to mają 3metry.
    Jak Państwo widzą rozwiązanie w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • jar.os Re: Długość karnisza 4,5m 12.10.10, 21:27
        nie ma problemu dokup specjalne złączki
      • Gość: j Re: Długość karnisza 4,5m IP: *.aster.pl 13.10.10, 12:58
        Producenci do swoich karniszy oferują łączniki. Szyny trzeba bardzo precyzyjnie łączyć. Pan, który robił to u mnie, zrobił to niestety bardzo nieudolnie. W rezultacie wózki nie chcą gładko przejchodzić przez łączniki. Muszę albo szarpać zasłony, albo przepychać wózki ręcznie :(. W poprzednim lokum karnisze były założone perfekcyjnie, ale robiła to firma, która profesjonalnie zajmuje się wystrojem okien.
        • Gość: megajvc Re: Długość karnisza 4,5m IP: *.chello.pl 13.10.10, 23:18
          Dziękuję za odpowiedzi wszystkim.bardzo trudno będzie "utrafić idealnie równo w dziurę do łącznika:(
          Ci co wiertarkę w ręku mieli sami wiedzą jak ciężko utrafić idealne miejsce do wiercenia:(
          • labellaluna Re: Długość karnisza 4,5m 14.10.10, 12:18
            Miałam dokładnie ten sam problem, tyle że ja szukałam 3 m właśnie i nigdzie takich nie znalazłam - oprócz takich grubych drewnianych, które nie podobają mi się.
            Zrobiłam więc tak:
            kupiłam dwie rurki długości 1,6m + dwa mocowania + ozdobne zakończenia + rurka aluminiowa

dwie rurki, czyli karnisze właśnie, połączyłam rurką aluminiową, którą wetknęłam w dwa karnisze. inaczej mówiąc: karnisze są osadzone na aluminiowej (węższej) rurce. miejsce styku ledwo widoczne, całość dość stabilna, ale ja nie wieszam ani firan ani ciężkich zasłon.

W sumie dużo się nakombinowałam jak to wszystko zrobić i nie łatwo było znaleźć tę mniejszą rurkę, która będzie na tyle mniejsza, a by wejść w karnisze, ale jednak na tyle duża, aby osadzić ją ciasno. Ewentualnie można było ją przykręcić śrubeczką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka