Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O kanadyjczyku od podłogi aż po dach

IP: 5.5R4D* / *.sglcarbon.de 08.04.04, 09:23
    Witam, Czy ktoś może podać namiary na jakąś solidną firmę, która taki dom
    może wybudować. Jestem zainteresowany, ale firmy które odwiedziłem z
    zapytaniem o "kanadyjczyka" nie bardzo wiedziały o czym mówię...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Adam Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: 194.146.249.* 10.04.04, 18:37
        Witam
        Wiem coś o tym bo sam w zeszłym roku przechodziłem problemy związane z budową.
        Wybrałem technologię szkieletową i nie żałuję. W ciągu 2 miesięcy dom był już
        gotowy. Po sporych poszukiwaniach znalazłem niewielką lecz bardzo solidną firmę
        co w tej technologii jest najważniejsze. Firma pochodzi z Beskidu Żywieckiego
        ale ma też przedstawiciela na śląsku, a buduje w całej Polsce.
        Napisz na adres (amaly@poczta.onet.pl
        • Gość: Ula Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.04.04, 02:15
          Adam, czy moglbys powiedziec ile kosztowal Twoj dom? W ogole jak najwiecej o
          nim a juz SUPER by bylo gdyby moze jakies zdjecie... Mysle o takim kanadyjczyku
          coraz intensywniej...
      • laser_ Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach 11.04.04, 18:23
        Warto tu zerknąć, Domy montują w kilka dni. www.tse-dom.pl
      • Gość: Kanadyjczyk Bzdury! IP: *.tac.net 26.05.04, 00:38
        Ale bzdury pisze ten autor. Jak mozna porownac dom drewniany i murowany.
        Domy w Kanadzie sa przewidziane na gora 50 lat, potem mozna je zrownac z
        ziemia. Dom murowany bedzie stal i 1000 lat. Autor nigdy nie mieszkal w domu
        drewnianym bez klimatyzacji i nie wie, ze w lecie nagrzewaja sie do prawie 40
        stopni, a w zimie wrecz przeciwnie.
        Skutki pozaru sa takie, ze drewnianego domu nie ma wcale, a murowany jest.
        Pozdrawiam z Kanady i odradzam domy drewniane. Tylko murowane.
        • Gość: Klient Re: Bzdury! IP: *.chello.pl 26.05.04, 08:44
          Polecam siedle kanadyjskie, link:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=12284189&a=12284189
          • Gość: ricco Mnie skandynawskie domki zawsze kojarzyły się IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.08.04, 08:04
            z IKEA czyli totalną tandetą.Dlatego od tzw kanadyjczyków trzymałem sie z daleka.
            Dom wybudowałem metodą tradycyjną warstwa porotherm+wata mineralna-znowu
            porotherm i na to jeszcze izolacja z 10cm styropianu.I do całego ogrzania domu o
            powierchni 150m2 starcza mnie kominek w salonie który tłoczy ciepłe powietrze do
            innych pomieszczeń.Nie musze dodawac że koszty ogrzania są śmieszne.W
            kanadyjczyku jest to niemozliwe.
            • Gość: Piotr Re: Mnie skandynawskie domki zawsze kojarzyły się IP: *.localnet / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:00
              Tak sie akurat składa, że to właśnie domy szkieletowe ogrzewa sie najlepiej i
              najtaniej kominkiem, lub poprostu cipłym powietrzem!!!!Nie trzeba nagrzewać
              grubych ścian więc ogrzewa sie tylko powietrze! W szkielecie drewnianym stosuje
              sie takie ocieplenie, że wszystki inne technologie mogą się schować- np 15 cm
              wlny w konstrukcji i jeszcze z 10 na poszyciu zewnetrznym! Nie widziałem
              jeszcze domu murowanego z 25 cm warstwą ocieplenia!!A te "solidne" mury są
              przyczyną strat ciepła w zimie i nagrzewania sie pomieszczeń w lecie-
              posiedźcie sobie 10 min w betonowym budynku wystawionym na 40 stopni w cieniu-
              jak sie nagrzeje to jest gorąco jeszcze przez pół nocy!!!
        • Gość: kolllo interesujacy artykul IP: *.ght.iadfw.net 10.06.04, 14:32
          Moze autor napisze cos wiecej o drewnaniych domkach. Np. ceny, nazwy firm (tych
          najsolidniejszych) itp. A swojo drogo to calkiem interesujacy artykul i temat..
        • Gość: Adam Re: Bzdury! IP: 194.146.249.* 16.08.04, 22:45
          Pewnie, najprościej powiedzieć bzdury.
          Z tym 1000 lat dla domów murowanych to trochę przesadziłeś, ale 100-200 letnie
          domy z drewna to pewnie już widziałeś co??? Po pożarze to z drewnianego nic
          przynajmniej nie zostanie i nie trzeba wydawać kasy na rozbiurkę tego co
          zostanie po murowanym, bo mieszkać i tak w tym się nie da.U was w kanadzie
          robią chyba jakieś buble bo w domach szkieletowych w Polsce zimą jest ciepło a
          latem akurat.
          • Gość: Ania Re: Kanadyjczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 13:19
            Warto zajrzec na strone Przedsiebiorstwa Budowlanego "Drewland". Firma buduje
            domy o konstrukcji szkieletowej od kilkunastu lat, wybudowala juz ok 800 domow.
            Swoja siedzibe ma w Lidzbarku Warminskim (50 km od Olsztyna), ale domy buduje w
            calej Polsce.
        • Gość: Holender Re: Bzdury! IP: *.dyndsl.zonnet.nl 27.11.04, 06:59
          no wlasnie.Mnie cos ten artykul "fachowca" nie sprawdza sie w praktyce.jak do
          tej pory blizej jestem opinii kanadyjczyka.Przeciesz tak na zdrowy rozum dom
          murowany jest soldniejszy od drewnianego.Sam mieszkam w cegle z roku 1899!Super
          budowla zbudowana na wysokiej glinie i solidnych podpiwniczonych fundamentach w
          pln.Holandii.I co tutaj duzo pisac.Kto zna ten kraj to wie ze jest tu wilgoc i
          czesto pada.Budownictwo drewniane tak jak w Niemczech i tu sie nie sprawda.
          • vampi_r Re: Bzdury! 27.11.04, 14:40
            Ciekawe jak wygląda "Kanadyjczyk" w porównaniu z "Murowańcem" po przejściu
            wichury. A takich w Polsce ostatnio nie brak.
            Jak w USA pokazują zdjęcia miasteczek po przejściu tornada, to tylko same dechy
            się walają.
        • aniask_mama Re: Bzdury! 29.11.04, 10:44
          Gość portalu: Kanadyjczyk napisał(a):

> Ale bzdury pisze ten autor. Jak mozna porownac dom drewniany i murowany.
          > Domy w Kanadzie sa przewidziane na gora 50 lat, potem mozna je zrownac z
          > ziemia. Dom murowany bedzie stal i 1000 lat. Autor nigdy nie mieszkal w domu
          > drewnianym bez klimatyzacji i nie wie, ze w lecie nagrzewaja sie do prawie 40
          > stopni, a w zimie wrecz przeciwnie.
          > Skutki pozaru sa takie, ze drewnianego domu nie ma wcale, a murowany jest.
          > Pozdrawiam z Kanady i odradzam domy drewniane. Tylko murowane.

Mieszkam w kanadyjczyku. Ten dom się nie nagrzewa latem!!! Nie posiada murów,
          które się nagrzewają. Ja do połowy przysłaniam sobie rolety, żeby przez okno
          słońce nie waliło i jest super, znaaacznie chłodniej niż w domu murowanym.
          Prawdą jest, że zimą sie nie nagrzewają (adekwatnie jak w lecie - nie ma co sie
          nagrzewać oprócz powietrza wewnątrz domu!), ale w związku z tym szybko w środku
          nagrzewa się powietrze, a o to chyba chodzi, prawda?

Acha! I przeżyłam pożar w kanadyjczyku, więc chyba mogę sie wypowiedzieć. Jesli
          jest zbudowany z odpowiednich niepalnych materiałów (w tym odpowiednio
          zaimpregnowanych) to się nie spali, co najwyżej część się stopi. Spaliło
          (stopiło?) się u mnie całe piętro, straż, która gasiła pożar dzwiła sie, ze
          TYLKO takie szkody poniosłam. Dom się da błyskawicznie rozebrać (lub jego
          części) i postawić od nowa.
          PS
          Wichura nic mi nie zrobiła ;)
          • Gość: m Re: Bzdury! IP: *.elpos.net / *.elpos.net 11.03.05, 20:33
            > Wichura nic mi nie zrobiła ;)
            Nie wywołuj wilka z lasu:)
        • Gość: jomad Re: Bzdury! IP: *.port.gdansk.pl 13.03.05, 09:07
          Masz rację "bzdury" po pożarze drewnianego nie zostaje nic!, a po murowanym
          zostają mury do rozebrania!
          Ps. Nie wychodź dzisiaj z domu bo może cię przejechać kanadyjski wariat na
          rowerze!
      • Gość: Dryblas Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.crowley.pl 17.03.05, 16:04
        tez bym prosił o jakiś sprawdzony namiar
      • Gość: Szwed Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 20:59
        Remontuję w Szwecji domy.Prawie wszystkie są szkieletowe!
        Zdarzają się nawet drewniane przedwojenne ocieplane wiórami i torfem.
        • Gość: Robert Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.cust.tele2.pl 26.03.05, 10:22
          Hej! Napisz prosze coś więcej o eksploatacji takich domów w Szwecji.
          Skłaniam się ku kandyjczykowi ale nie podjąłem jeszcze decyzji w 100%. Rozważam
          też dom "z paczki", trochę drożej ale mam wrażenie, że jakośc nieco pewniejsza.
          Unibud robi takie gotowe domy www.unibud.com.pl
      • Gość: tout-petit-fille Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 17:30
        ja znam namiar.. czy jeszcze jest potrzebny?
      • Gość: mark1 Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 19:18
        --------------------------------------------------------------------------------
        Na rynku jest sporo ofert sprzedazy kanadyjczykow glownie to segmenty
        obudowane klinkierem. Oferty te sa korzystne cenowo ale tez ladne. Nie jestem
        budowlancem ale zastanawiam sie, czy taki obudowany kanadyjczyk ma sens, jak
        dokonac remontu? Bylem w USA i nigdzie takiej kombinacji nie widzialem,
        wszystko oblozone drewnem. Pamietam ze pod koniec lat 90-tych jakas firma
        (ACCORD, czy cos takiego?) byla glosna z budowy takich segmentow, kiepskiej
        jakosci i niewywiazywania sie z umow.
        Co myslicie o kupnie takiego segmentu?
        • Gość: elwirek Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 21:07
          Propouję odwiedzić stronę www.szkielet.com.pl/ . Sam mam wielki dylemat
          czy wybrać kanadyjczyk, czy tradycyjny, ale po ostatnich targach budowlanych i
          wykładach na ten temat jestem prawie pewien: kanadyjczyk. Pozdrawiam
        • Gość: Pello Re: O kanadyjczyku od podłogi aż po dach IP: *.telia.com 18.04.05, 12:54
          W Szwecji ta kombinacja: szkielet plus klinkier jako elewacja jest bardzo
          popularna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka