Dodaj do ulubionych

Przebarwienie. Help

02.09.26, 20:55
Na dekolcie. Duze. Teraz wylazło.

Nie zawsze sie tam smarowałam spf no i mam.
Co stosujecie na przebarwienia? Retinol? Kwasy? Wit C? Czy nic juz nie pomoże i mam czołgać sie w stronę wiadomą?
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:02
      Pokaż.
      • homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:27
        Chyba Cie buk opuścił
    • chatgris01 Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:15
      Serum na przebarwienia z Laboratoires SVR, z gamy Clairial.
    • snakelilith Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:26
      Spróbuj wszystkiego po kolei. Na początek kwasy AHA/BHA, potem retinol i witamina C regularnie przez całą jesień i zimę.
      I niestety, zasłaniać dekolt latem, bo to jak raz wyszło, to ma tendencję do wyłażenia przy byle promyku słonecznym. Szkody bywają tak głęboko w skórze, że nie pozbędziesz się ich na zawsze, choć nie będą na pierwszy rzut oka widoczne, a tylko pod specjalną kamerą UV.
      Filtr zapobiegnie uwidocznianiu tylko, jeżeli skóra na słońcu nie zmienia absolutnie koloru na ciemniejszy. Każdy cień opalenizny będzie przyciemniał też plamę.
      • homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:29
        Nie da sie zupelnie zasłonić, musiałabym wszystkie t-shirty wyrzucić i kupić golfy...to jest takie miejsce przy samej szyi.
        • chatgris01 Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:31
          A bawełnianych apaszek nie lubisz? Są takie cieniutkie z bawełnianej gazy.
          • homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:34
            Nie lubię. Zwłaszcza, jak gorąco jest.
            Chyba bede walczyć przez jesien I zimę a jak nie pomoże to pozostaje mi zaakceptować i polubić 🤷‍♀️
            • snakelilith Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:55
              To faktycznie ujowo. Normalnie plamy robią się chętnie na tarasach słonecznych, czyli na dekolcie niżej.
              Ale na szyi to trudne z zasłanianiem, choć ja na urlopach stosuję cienkie jedwabne apaszki. Głównie by chronić kark przed oparzeniem, bo to też takie miejsce, gdy trudno się dobrze wysmarować i włosami się do tego filtr ściera.
              Polubić to i tak dobry pomysł, bo z wiekiem na skórze pokazuje się coraz więcej upierdliwości i nie na wszystko jest jakieś wyjście.
            • kobieta-leniwa Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 11:27
              homohominilupus napisała:

> Nie lubię. Zwłaszcza, jak gorąco jest.
              > Chyba bede walczyć przez jesien I zimę a jak nie pomoże to pozostaje mi zaakcep
              > tować i polubić 🤷‍♀️
              >

Po 4 latach walki polubiłam, nie było innego wyjścia. O ile na twarzy udaje mi się ochrona o tyle szyja i dekold zaciemnia się od dosłownie od 1 stopnia UV.
    • taje Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:40
      Sunscreen obowiązkowo plus witamina C na początek.
    • intuicja77 Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 08:12
      Idz do dermatologa na dermatoskopie. Są pewne zmiany , np rogowacenie słoneczne które wyglądają niepozornie ale są stanem przed nowotworowym i wymagają usunięcia laserem lub leków na receptę.
      • homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 11:21
        No masz
        • snakelilith Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 14:36
          Do dermatologa po lecie zawsze warto pójść, zrobić screening profilaktyczny. Przy jasnej skórze nawet raz w roku, przy ciemniejszej wystarczy co 2 lata, chyba, że dużo przebywa się na zewnątrz (niektóre zawody).
          Ale rogowacenie słoneczne, to raczej nie gładkie przebarwienia, a faktycznie wysuszone, wypukłe, łuszczące się zmiany. To może być ciemne, ale także czerwone i robi się głównie po 65 roku życia i w miejscach tarasów słonecznych, czyli czoło, nos. Biały rak skóry, który się z tego robi, jest w relacji do czerniaka dosyć częsty, ale dobry do terapii.
          To tylko tak dla uspokojenia, byś nie panikowała. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka