homohominilupus 02.09.26, 20:55 Na dekolcie. Duze. Teraz wylazło. Nie zawsze sie tam smarowałam spf no i mam. Co stosujecie na przebarwienia? Retinol? Kwasy? Wit C? Czy nic juz nie pomoże i mam czołgać sie w stronę wiadomą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:15 Serum na przebarwienia z Laboratoires SVR, z gamy Clairial. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:26 Spróbuj wszystkiego po kolei. Na początek kwasy AHA/BHA, potem retinol i witamina C regularnie przez całą jesień i zimę. I niestety, zasłaniać dekolt latem, bo to jak raz wyszło, to ma tendencję do wyłażenia przy byle promyku słonecznym. Szkody bywają tak głęboko w skórze, że nie pozbędziesz się ich na zawsze, choć nie będą na pierwszy rzut oka widoczne, a tylko pod specjalną kamerą UV. Filtr zapobiegnie uwidocznianiu tylko, jeżeli skóra na słońcu nie zmienia absolutnie koloru na ciemniejszy. Każdy cień opalenizny będzie przyciemniał też plamę. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:29 Nie da sie zupelnie zasłonić, musiałabym wszystkie t-shirty wyrzucić i kupić golfy...to jest takie miejsce przy samej szyi. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:31 A bawełnianych apaszek nie lubisz? Są takie cieniutkie z bawełnianej gazy. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:34 Nie lubię. Zwłaszcza, jak gorąco jest. Chyba bede walczyć przez jesien I zimę a jak nie pomoże to pozostaje mi zaakceptować i polubić 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:55 To faktycznie ujowo. Normalnie plamy robią się chętnie na tarasach słonecznych, czyli na dekolcie niżej. Ale na szyi to trudne z zasłanianiem, choć ja na urlopach stosuję cienkie jedwabne apaszki. Głównie by chronić kark przed oparzeniem, bo to też takie miejsce, gdy trudno się dobrze wysmarować i włosami się do tego filtr ściera. Polubić to i tak dobry pomysł, bo z wiekiem na skórze pokazuje się coraz więcej upierdliwości i nie na wszystko jest jakieś wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta-leniwa Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 11:27 homohominilupus napisała: > Nie lubię. Zwłaszcza, jak gorąco jest. > Chyba bede walczyć przez jesien I zimę a jak nie pomoże to pozostaje mi zaakcep > tować i polubić 🤷♀️ > Po 4 latach walki polubiłam, nie było innego wyjścia. O ile na twarzy udaje mi się ochrona o tyle szyja i dekold zaciemnia się od dosłownie od 1 stopnia UV. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Przebarwienie. Help 02.09.26, 21:40 Sunscreen obowiązkowo plus witamina C na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 08:12 Idz do dermatologa na dermatoskopie. Są pewne zmiany , np rogowacenie słoneczne które wyglądają niepozornie ale są stanem przed nowotworowym i wymagają usunięcia laserem lub leków na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przebarwienie. Help 03.09.26, 14:36 Do dermatologa po lecie zawsze warto pójść, zrobić screening profilaktyczny. Przy jasnej skórze nawet raz w roku, przy ciemniejszej wystarczy co 2 lata, chyba, że dużo przebywa się na zewnątrz (niektóre zawody). Ale rogowacenie słoneczne, to raczej nie gładkie przebarwienia, a faktycznie wysuszone, wypukłe, łuszczące się zmiany. To może być ciemne, ale także czerwone i robi się głównie po 65 roku życia i w miejscach tarasów słonecznych, czyli czoło, nos. Biały rak skóry, który się z tego robi, jest w relacji do czerniaka dosyć częsty, ale dobry do terapii. To tylko tak dla uspokojenia, byś nie panikowała. Odpowiedz Link Zgłoś