Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom nad jeziorem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 09:37
    Witam

Mam zamiar kupić działkę nad jeziorem, granica jest 4m w jeziorze. Chcę tam pobudować dom, niestety usłyszałem, że nie można budować się bliżej niż 100m od zbiornika wodnego. Jak ta sprawa wygląda może można to jakoś obejść i czy to w ogóle prawda?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: Dom nad jeziorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.11, 09:45
        a co z komarami?
      • Gość: Kodzak Re: Dom nad jeziorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 16:47
        To jest naturalne jezioro, a do komarów się przyzwyczaj.
      • Gość: zisi prawo jest od przestrzegania a nie "obchodzenia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 19:12
        Skoro jest taki przepis to po to by go PRZESTŻEGAĆ.
        • Gość: Kodzak Re: prawo jest od przestrzegania a nie "obchodzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 21:18
          Tak, ale można, np. wybudować dom na jakiejś platformie albo coś w tym stylu. Czekam tylko na porady ludzi którzy mieli podobne problemy, a Tobie polecam słownik ortograficzny.
      • graiyetea Re: Dom nad jeziorem 17.02.11, 16:00
        Zajrzałem tutaj bo marzy mi się dom nad jeziorem. Nie mniej jednak dalszej części postu się nie spodziewałem. Jeżeli chcesz obchodzić przepisy prawa budowlanego to nie waż się później wyciągać ręki po pomoc dla powodzian. To właśnie przez lekceważenie przepisów budowlanych wielu ludzi dzisiaj nie ma dachu nad głową. Przepisy są po to by je przestrzegać a nie obchodzić!!!
      • chani-nr1 Re: Dom nad jeziorem 18.02.11, 13:28
        Witaj, mieszkam nad rzeką, to co prawda nie to samo co jezioro, ale.rzeki, bo w latach 70-ch zmieniano.. Mieszkamy w dolince, 55 metrów od rzeki (granica działki jest jeszcze 10 m za korytem, bo w latach 70-ch XXw. zmieniła koryto). Tak są położone 3 domy, obok las, a w nim stawy. Piwnicę mamy do metra w ziemię. Jak są mocne opady nic się nie dzieje, jak są roztopy, idzie odwilż, rzeka wychodzi z koryta czasem - ale piwnice mamy suche. Jak były powodzie - rzeka wyszła po 10 metrów na ogrody... Ale piwnica sucha. Przepisy przepisami - trzeba ich przestrzegać. Przedtem - lata 50-e można było się budować 50 metrów od wody - jeziora, rzeki Plus zawsze należy pozostawić stawiając ogrodzenie ileś tam metrów na ew. dojazd straży pożarnej itp. Jeśli tak bardzo zalezy Tobie na postawieniu domu nad jeziorem, to może zapytaj po sąsiadach przyszłych - jak to jest tam z woda, zapytaj w urzędzie, czy teren należy do zagrożonych podtopieniami. Zapytaj w jakiejś ubezpieczelni, czy ubezpieczą. Zapytaj wreszcie w urzędzie miasta e o warunki budowy domu na tej działce.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka