Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wysoki podatek od nieruchomości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:23
    gmina przysyła mi od 3 lat kalkulacje podatku od nieruchomości,ostanio będąc u znajomych stwierdzili ze bardzo dużo płacę jak to jest, działka wielkości 2400m2, rolna poprzedni wlasciciel przed sprzedażą wystąpił o warunki zabudowy gdyż miał sie budować ale zmieniły mu sie plany i sprzedał mi z warunkami z których nie skorzystałam, działka leży w okolicy płońska, woj. mazowieckie, jest to ziemia klasy VI. Gmina za ten kawałek ziemi niezabudowanej nalicza mi 450 zl rocznie, czy prawidłowo? jeśli nie jaka jest podstawa prawna? i co zrobić aby odzyskac zapłacony niesłusznie podatek, dziękuję
    Obserwuj wątek
      • Gość: lajlah Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:44
        Moim zdaniem bardzo dużo.
        Ja mam działkę rolną 1,27 h (12 700 m2) i działkę leśną 0,37 h (3700 m2) ok. 30-35 km od Warszawy i za obie te działki płacę 74 zł na rok. W tym tygodniu właśnie przyszedł mi nakaz podatkowy. To nawet za działkę, na której mam dom płacę mniej, bo ok. 300 zł rocznie (działka 1200m2, a dom 150 m2, niecałe 20 km od Warszawy, w mieście)
        Można się odwołać od decyzji podatkowej, bo to rzeczywiście bardzo duża kwota, jak na te okolice.
        • Gość: Lena Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:33
          a nie moze byc tak ze uchwala rady gminy tak mowi i takei stawki naklada?
      • Gość: Lena Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 10:43
        chyba jednak tak jest ale to barbazynstwo
        zobaczcie www.ugjoniec.pl/files/Uchwala/Uchwala_121.pdf

pozostaje placic?
      • kasiak37 Re: wysoki podatek od nieruchomości 09.03.11, 10:46
        dlaczego niesluszny?Skoro dzialka zostala odrolniona i zyskala status dzialki budowlanej to i podatek wyzszy.
        • Gość: Lena Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 13:04
          dlaczego uważasz ze zsotała odrolniona? to jest caly czas ROLNA i taki zapis mam w akcie nabycia to ze przed sprzedażą poprzednik wystąpił o warunki zabudowy nie znaczy ze jest odrolniona czy tez budowlana, ona jest nadal rolna tyle tylko ze ma prawo zabudowy okreslonym budynkiem wynikjacy z WZ

jak widac w przytoczonym tekscie uchwaly nie ma nic mowy o rolnych czy budowlanych poprostu stawka 0,17 zł i tyle pytanie czy slusznie az tak wielka
      • jeepwdyzlu zacznijcie się przyzwyczajać 09.03.11, 10:52
        niedługo wejdzie kataster
        to nieuniknione
        wtedy 450 zł ROCZNIE
        uznacie za mały żarcik

kataster to podatek od realnej wartości nieruchomości
        jest zabawa - jest ryzyko
        masz nieruchomość?
        płać

mnie się to też nie podoba - ale tak będzie
        to sposób na zdzieranie pieniędzy z "zamożniejszych"
        a czegoś trzeba finansować emerytury rolników i górników...
        jeep
        • Gość: ja Re: zacznijcie się przyzwyczajać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 14:29
          W tym i przyszłym roku jeszcze odroczony. Ten kto wprowadziłby go, założyłby sobie stryczek na polityczną szyję w tegorocznych wyborach;)
          • jeepwdyzlu Re: zacznijcie się przyzwyczajać 09.03.11, 17:05
            Ten kto wprowadziłby go, założyłby sobie stryczek na polityczną szyję w tegorocznych wyborach;)
            -----------
            fakt
            ale w 2012....
            ciemność widzę
            jeep
            • Gość: ja Re: zacznijcie się przyzwyczajać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 19:25
              Panowie Posłowie sami mają po 100 hektarów ziemii, a pensja poselska taka skromna;)
      • esklepmedyczny Re: wysoki podatek od nieruchomości 09.03.11, 14:59
        Skoro działka jest budowlana to płaci się wyższą stawkę. Musi Pani przekształcić ją by móc płacić mniejszą kwotę.
        • Gość: Lena Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 08:21
          poraz kolejny tlumacze ze wypis z gruntów, i KW opisuje ze to grunt orny
          przeciez jakby zostala przeksztalcona byłoby ze budowalana
          nie ma tu znaczenia moim zdaniem ze zostały wydane warunki zabudowy-ziemia jest pusta i nic nie ma na niej, wowczas podatek rolny
          • jeepwdyzlu Re: wysoki podatek od nieruchomości 10.03.11, 10:40
            Lena
            o co Ci chodzi
            płacisz podatek rolny
            mały
            naprawdę
            gdyby Twoja ziemia byłą budowlana - wzrósłby pewnie 10 krotnie
            Może więcej

jeep
            • Gość: Lena Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 14:05
              jeep jak sie nie znasz to nie zabieraj glosu OK
              nadal uwazam ze duzy place za rolny winnam placic przy tej powierzchni jakeis 40 zl
              byc moze naliczaja od nieruchomosci i sdat taki duzy

to jest ziemia orna VI kl. takze wogole winien byc 0 zl
              • Gość: lajlah Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 21:16
                Najlepiej dowiedzieć się w gminie, jakie są stawki i jak został naliczony ten podatek. Może to jakaś pomyłka, bo kwota rzeczywiście horrendalna, za działkę rolną, ziemię tak marnej klasy.
                Mieszkańcy mojego miasteczka kilka lat temu odwołali się od decyzji podatkowej i podatek został zmniejszony.
                Póki co, w Polsce kataster nie obowiązuje, a jak kiedyś zacznie, to na pewno nie 1% wartości nieruchomości (tu chodzi o zmianę sposobu naliczania podatku, kataster nalicza się od wartości nieruchomości i w Polsce raczej nie będzie to 1% tej wartości ) a poza tym tego, kto go by wprowadził w takiej wysokości, czeka polityczne samobójstwo. Nikt nie chce nawet podniesć składki Krus-u, a co dopiero wprowadzić wyższy podatek na nieruchomości.
                • Gość: Mirek Re: wysoki podatek od nieruchomości IP: 193.106.192.* 24.03.11, 21:10
                  Zgodnie z ustawą o ewidencji gruntów i budynków za użytek Bp - zurbanizowane tereny niezabudowane uważa się tereny przeznaczone w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę (decyzja o warunkach zabudowy jest równoważna) - więc posiadając taką decyzję powinna Pani w ciągu 1 miesiąca zmienić zapis w ewidencji gruntów, a nie tłumaczyć się że ma pani w wypisie grunty rolne VI klasy. A za takie grunty opłaca się podatek od nieruchomości, a więc ma pani naliczony prawidłowo. Nie rozumiem tylko jednego: jak się kupuje to oczywiście działka budowlana, a jak do płacenia podatków to działka rolna. Jak mawiał minister Drzewiecki "Polska to dziki kraj".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka