-
Chcę na święta skopiować przepis na ciasto z Lukullusa. Warstwy w kolejności składania:
kruche (może zrobię półkruche)
cienka warstwa powidel (tego nie ma chyba w oryginale, ale mi pasuje)
śliwki w rumie (ja wolę w burbonie, już sie macerują i są wybitne)
krem z kajmaku
gorzka czekolada, ozdobiona paskami z mlecznej
Problem mam z kremem z kajmaku. W ciescie z Lukullusa to nie jest po prostu kajmak, bo się mniej maze (bardzo dobrze się kroi na schludne kwadraty) i nie jest tak przerażl...
-
kupilam gotowa mase kajmakowa i w srodku sa krysztalki , wg opakowania cukru mlekowego. czy jak to podgrzeje to one sie rozpuszcza a jak pozniej ostygnie to masa bedzie dalej gesta.
bo moze skoro nie wolno takiej masy ucierac mikserem bo robi sie plynna to moze nie wolno jej tez podgrzewac?
innego pomyslu niz podgrzewanie nie mam a z dosc dzymi krysztalkami zle sie je taka mase
-
Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma masami? Na blogu u Liski znalazłam mętne tłumaczenie, że różnica jest: jedno jest ciemniejsze, drugie jaśniejsze, słodsze etc. Niestety, później pojawia się masa kajmowaka zwana też dulce de leche i w tym momencie już nie wiem czy to różne produkty, czy też różnice wynikają raczej z nazewnictwa i kultury. Może jeszcze mało na świecie widziałam, ale większość spotkanych ludzi rozumie pod pojęciem "kajmaku" zsiadłe mleko ( z bawolic ;)).
Może mam ty...
-
Wszystkie powyzsze robi sie chyba z podobnych składników? Wiec na czym
dokladnie polegaja różnice? Czym rozni sie nadzienie karmelowe od toffi (np. w
przypadku batonikow) i dlaczego kajmak w puszce jest nazywany mlekiem
krówkowym? (czy kajmak nie powinien zawierac jeszcze masla?) Bede wdzieczny za
rozwianie watpliwosci...
-
mam pytanie odnośnie masy kajmakowej, przygotowanej z mleka słodzonego, gotowanego w puszce. czy mogę przygotować sobie taką puszkę, tydzień, dwa wcześniej i nie otwierając przechowywać w lodówce? czy się nie zepsuje, a konsystencja nie zmieni? pytam, bo potrzebuję masę na jutro, a następną za kilka dni i nie chce mi się gotować drugi raz.
-
Właśnie czytałam wątek na temat wykonania kajmaku. Czy ktoś może podać mi przepis na ciasto z wykorzystaniem takiego właśnie kajmaku. Jeśli ktoś zna to bardzo proszę o dokładny przepis. Bardzo dziękuję
-
Chciałem zrobic przyjemność rodzinie która uwielbia tofiki i krówki
i zrobiłem ciasto czekoladowe z masa kajmakową. Zjedli w smaku
pyszne. Ale:
wszystko się ciapało horrendalnie !!!!
Mleko skondensowane słodzone gotowałem parę godzin w kąpieli wodnej,
potem zmiksowałem z masłem dałem ciut spirytusu i cholera ciągle
było jakieś takie maziowate. Co zrobić żeby wyszła dobra
konsystencja? Czy w puszce z mlekiem robi sie dzurkę żeby uczodziła
para, czy gotuje się zamknietą? Chciałbym...
-
Czy ktos robi kajmak metoda p.B.Sikon pokazana niedawno w programie Kuchni TV?
Robi sie go ok.10 min. ze skarmelizowanego cukru, odrobiny miodu i smietaniki pelnotlustej. Wykonalam go na oko, wyszedl rzadki, bardzo smaczny. Chodzi mi o proporcje i o to jak ten kajmak ma sie smakiem do kajmaku gotowanego przez pare godzin w puszcze (tego drugiego nigdy nie robilam). Ktory jest lepszy?
-
ale ona to chyba juz ze dwa lata ma! dobre to jeszcze bedzie czy
kierunek smietnik?
-
dotychczas zazwyczaj robiłam go poprzez gotowanie puszek z mlekiem
skondensowanym słodzonym. Podstawową zaletą była łatwość przygotowania i
uważam niezły smak. W tym roku mam możliwośc powolnego gotowania bez
przypalania (przynajmniej taką mam nadzieję) i się zastanawiam czy kajmak
robiony z mleka gotowanego z cukrem będzie lepszy/gorszy niż ten z gotowanej
puszki???? Macie jakeś doświadczenie w tej kwestii?
-
Witam,
chcę zrobić kajmak z mleka skondensowanego i mam w związku z tym
pytanie: czy mozna puszkę w garnku z wodą położyć, czy musi ona
stać - bo nie mam tak wysokiego garnka (!) i puszki są na równo z
obrzeżem, nie zaleją ich wodą w całości - pomocy!
-
sluchajcie, glupie pytanie techniczne :)
puszka gotowego kajmaku jest mniejsza niz puszka mleka
skondensowanego.
akurat nie mam puszki mleka, ale wydaje mi sie, ze ma jakies 425 ml
pojemnosci. mniejsza prawie o polowe puszka gotowego kajmaku wazy
400g.
czy jest ona mimo mnijszego rozmiaru dokladnym wagowym odpowiednikiem
ugotowanej przez 3h puszki mleka skondensowanego?
-
Witam,
poszperałm w przepisach na mazurki z kajmakiem i zauważyłam, że są 3
metody:
zrobiewnie masy kajmakowej z mleka i cukru, rozpuszczenie krówek lub
z mleka skondensowanego z puszki.
Nigdy nie robiłam mazurków ale w tym roku chciałam upiec.
Mam pytanie czy kajmak z krówek będzie tak samo pyszny jak "domowy"?
Czy warto poświęcić troche więcej czasu i zrobić taki jak babcia
robiła...?
Dzieci Rocznik 2000
-
W moich archiwach wygrzebałam przepis na kajmak: "mleko skondesowane słodzone
przelac do rondelka dodać 1/2 kostki masła, 2-3 łyżki cukru. Gotować na małym
ogniu 15 minut i kajmak gotowy". Czy ktoś zna ten przepis? Próbowaliście go?
-
czy zeby zrobic kajmak wystarczy ugotowac puszke mleka slodzonego
skondensowanego? i jeszcze jedno pytanie: ile mililitrow tegoz mleka ma
standardowa polska puszka?
-
Czy mleko skondensowane na kajmak moge ugotowac dzien wczesniej? czy
nastepnego dnia musze jeszcze ta puszke podgrzac zeby udalo mi sie wylac ten
kajmak na mazurka? Dziekuje za odpowiedz
-
wstawiłam no i własnie-wiem,ze to się ma gotowac ok 2,5 h , ale ogień
malutki, tlący,czy średni ? wiem,że to głupie pyt -ale ignorantce kuchennej
prosze wybaczyc - i pomóc :)dziekuję
-
korci mnie, zeby dodac do kajmaku, takiego gotowanego w puszce duuuuzo
dobrego kakao i maslo, tylko nie wiem czy wyjdzie z tego przepyszna
czekoladowa masa na mazurka czy tez cos na co nie polasi sie nawet moj łyżew,
ktory do wybrednych łasuchów raczej nie nalezy....
Hmm moze ktos z was ma juz doswiadczenia w tej materii?:)
pozdrawiam kulinarnych eksperymentatorów
-
Znalazłam super prosty przepis na kajmak, tak prosty, że aż wzbudza moje
wątpliwości, dlatego proszę o opinię, czy jest ok czy raczej lepiej go nie
wypróbowywać.
Przepis brzmi mniej wiecej tak:
puszkę skondensowanego, słodkiego mleka włożyć do garnka z zimną wodą (tak by
ją zakrywała) i gotować przez ok 2 godz. Po tym czasie puszkę wyjąć i
chłodzić, masę można używać do smarowania naleśników.
Czy aby zamknięte w puszce mleko w czasie gotowania nie wywoła w mojej kuchni
niepożądan...
-
zrobilam według przepisu 375 ml śmietanki 30% + 400 g cukru. Po zagotowaniu
gotowal się jeszcze 15 min, poźniej ucierałam drewnianą pałką... jest juz
prawie zimny, ale wciąż rzadki. Co zrobiłam źle?