Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedaży mieszkania

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.03.11, 22:11
    Pod koniec 2008 mieszkania kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym, ale w mieszkaniu się nie zameldowałam. Teraz nosze się z zamiarem sprzedaży tegoż mieszkania i z tego co wiem muszę zapłacić 19 % podatek. Wiem też, że istnieje ulga meldunkowa, tylko nie wiem czy mogłabym z niej skorzystać gdybym zameldowała się dopiero teraz.
    Czy gdybym jednak mieszkanie sprzedała a pieniądze uzyskane ze sprzedaży przeznaczyła na zakup innej nieruchomości lub na spłatę kredytu hipotecznego innej nieruchomości to wówczas tez muszę bulić ten podatek 19%? prośba o radę
    Obserwuj wątek
      • mama_mloda2 Re: Podatek od sprzedaży mieszkania 24.03.11, 09:18
        e jestem pewna do końca ale sadzę, ze w Twoim przypadku przysługuje ulga mieszkaniowa nie meldunkowa. I ze nie będziesz musiała płacic podatku jesli pieniadze ze sprzedaży mieszkania przeznaczysz na cele mieszkaniowe lub budowę domu w ciągu 2 lat od daty sprzedaży mieszkania. W celu upewnienia się proponuję zadzwonić do infolinii podatkowej tam ci wszystko wyjaśnią :)

tu masz namiary :
        Krajowa Informacja Podatkowa, czyli KIP, to infolinia podatkowa, która od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00 udziela informacji na temat zagadnień podatkowych telefonicznie.

Numery telefonów na tę infolinię to:

0 800 055 055 (opłata 35 gr. brutto/min) dla telefonów stacjonarnych

(0-22) 330 03 30 (opłata według cennika operatora, dla dzwoniących z tel. kom.) dla telefonów komórkowych.
        • Gość: eve Re: Podatek od sprzedaży mieszkania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.11, 19:34
          bardzo dziękuję za namiar, zadzwonię tam sobie i spytam 'u źródła" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka