Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Drewniany czy z bali?

30.03.11, 10:45
    Witam,

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad budową domu, ale nie murowanego. W grę wchodzi dom drewniany lub dom z bali. Czy orientuje sie ktoś może jakie są zalety i wady jednego i drugiego? Może macie jakies ciekawe artykuły na temat jednej i drugiej technologii?

z gory dzieki i pozdr,
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxx Re: Drewniany czy z bali? IP: 80.50.131.* 30.03.11, 12:07
        A dom z bali to nie jest drewniany? Kurcze coś przespałem chyba.. Ale w sumie co za różnica, jedno i drugie wielkie G...
        • kasiak37 Re: Drewniany czy z bali? 30.03.11, 14:15
          Tu mozesz sobie popatrzec:
          hartlhaus.at
          Ci prawda nie buduja w PL ale warto obejrzec.
          Do mnie taki dom przyjezdza za miesiac.
          • Gość: xxx Re: Drewniany czy z bali? IP: 80.50.131.* 30.03.11, 14:44
            Się chłopak napatrzy i jeszcze będzie chciał budować z naszymi flachmanami.
            • kasiak37 Re: Drewniany czy z bali? 30.03.11, 14:48
              no ma sie napatrzyc zeby wiedziec jak ma taki dom wygladac i jakie parametry posiadac;)
            • wojciechwajs80 Re: Drewniany czy z bali? 26.03.14, 10:18
              Teraz jest duże parcie na domy z bali, pięknie się prezentują!
              Koszt też jest spory. Nie znam niestety szczegółów, a chętnie się od kogoś dowiem.
      • Gość: Kaska Re: Drewniany czy z bali? IP: 152.72.130.* 30.03.11, 15:50
        Ja kupilam dom szkieletowy od dewelopera, ktory sie specjalizuje w drewnianych domach - 4 lata temu. Nie mam z nim zadnego problemu, jast cieply, cichy, latwy w utrzymaniu. Wszyscy, ktorych znalam zniechecali mnie do drewnianego domu, zachwalajac wyzszosc domow z cegly i ceglopodobnych. Ale poniewaz czesto jezdze do Stanow i widzialam tam drewniane domy stojace po 100 lat w dobrym stanie, zdecydowalam sie kupic wbrew radom. Budowa trwala krotko, bo dom nie musial "zimowac".
      • Gość: kornik Re: Drewniany czy z bali? IP: *.lodz.msk.pl 30.03.11, 18:52
        istnieje kilka rodzajów konstrukcji domów drewnianych: 1. szkieletowe (tez mogą być z bali, gdyż w polskiej definicji jako bal uznawany jest element grubszy niż 45mm) 2. balowe z litego drewna uszczlnianego sznurem 3. warstwowe/sandwichowe - drewno wypełnione materiałem izolacyjnym... to tak generalnie
        każdu typ ma zalety i wady
        szkieletowy (kanadyjczyk) najpopularniejszy i chyab najtańszy spośród wymienionych wyzej
        spotkałem sie z wieloma wariacjami domów szkieletowych... jako szkieletowe obite deską, izolowane styropianem...
        balowe to "najbardziej" drewniane domy jednak zeby spełniał oczekiwania izolacyjen bale musza być bardzo grube ok. 35 cm, wyglada najefektowniej
        kombinowane z wkładką izolacyjna to fajny patent bo udaje łanei balowy ale wykonuje sie stosunkowo najmnij takich budynków i mało firm si ew tym specjalizuje

odsyłam do poczytania strony www.szkielet.pl... bardzo dobre żródło wiedzy o drewniaych budynkach
      • tomek.54321 Re: Drewniany czy z bali? 30.03.11, 20:14
        Dzieki za wyjasnienie tematu - teraz bede wiedzial jak dokladnie co sie nazywa :) I dzieki za linki, poczytam na pewno ;]

pozdr,
      • rockix Re: Drewniany czy z bali? 31.03.11, 10:59
        Osobiście wybrał bym dom z bali, od dawna myślę o budowie takiego ;)
        • tomek.54321 Re: Drewniany czy z bali? 31.03.11, 14:06
          Wlasnie tez sie ku temu sklaniam, ale musze najpierw rozwazyc wszystkie za i przeciw, bo nie mam o tym za duzego pojecia :)

pozdr,
        • Gość: Jacco Re: Drewniany czy z bali? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.11, 20:44
          Z tego co wiem to nie ma "przeciw" nic w domach z bali,za to są same "za" i to bardzo.Jest ciepły,piękny,szybko stawiany.Jedyna "wada" to to,że co kilka lat warto zaimpregnować dom z zewnątrz.Jednak dom murowany (elewacja) też warto dla wyglądu co kilka/kilkanaście lat odświerzyć/odmalować.

P/S jest jeszcze jedna "mała".W Polsce mało kto umie te domy dobrze stawiać.
      • Gość: ml Re: Drewniany czy z bali? IP: *.devs.futuro.pl 05.04.11, 08:55
        Tylko z bali nie szkieletowy. Wyobraź sobie ze jaka rurka od wody pęknie wszystko jest prute cała konstrukcja. Dom gnije. Znajomi mają dom szkieletowy i klną ze głosno sciany cienkie, płyta fundamentowa musi byc perfekcyjnie zrobiona. Jesli dom z drewna to tylko z pełnego bala.
        • grzala Re: Drewniany czy z bali? 06.04.11, 15:57
          Ale to że klną nie jest wynikiem, że to dom szkieletowy. Jeśli jest źle zrobiony to z czego i w jakim systemie by nie był będzie zły.
          Co do pękniętej rurki to najlepiej zniesie to budynek betonowy, ale w każdym się nabroi sporo...
          W balowym instalacje tez są schowane... to żaden argument przeciwko szkieleciakowi.

Jeśli cena nie ogranicza to pewnie, że wygra balowy... ale różnica w cenie jest ogromna i to najbardziej widoczne jest na etapie wykańczania.

W przypadku domów z drewna jak i elementów drewnianych gdziekolwiek trzeba zadbać o wilgotność.... w budynku drewnianym perfekcyjnie powinna działać wentylacja jak również rzetelnie wykonane powinny byc izolacje przeciwilgociowe. Tego typu budynki "żyją" podczas eksploatacji i trzeba to brac pod uwagę... w połączeniu z gipsem w postaci płyt i gładzi lubią się rysować, ale tak natura drewna jako budulca.
          To jak strzela i trzaska nowy dom z bala jest zjawiskowo piękne :D
      • Gość: mufor Re: Drewniany czy z bali? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.11, 09:27
        a może na balach, jak przyjdzie powódź to będzie jak znalazł
        Piece weglowe

• twojekodom Re: Drewniany czy z bali? 29.05.11, 11:15
        Tekst linka
        Witam.
        Nie wiem czy państwo słyszeliście o nowej technologi stawienia domów, nie dość że w ciągu 3 miesięcy dom jest postawiony z oknami drzwiami, dachem i częściowym wykończeniem wewnątrz ściankami działowymi, jak to mówią pod klucz.
        Cena za postawienie jest nie wielka, przykładowo jak postawienie domu 120m2 w Warszawie, w stanie surowym kosztuje 240.000, to stawiając nowa technologią Eko zaoszczędzasz 50.000 zł.
        Więc sami zobaczcie ile zaoszczędzacie i za to cenę możecie wykończyć częściowo wewnątrz dom, ocieplenie do -60C , dźwiękoszczelne do 86%, stworzone z myślą o osobach alergicznych.
        Spełnia wiele wymóg, którym brak innym domom na miarę roku 2011 w polskim budownictwie.
        Zapraszam na więcej szczegółów na temat tej technologi na www.twojekodom.pl, lub pod nr kom: 792039425.

Pozdrawiamy Twój Eko Dom.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka