-
Witam wszem i wobec :-)
Chciałbym się zwrócić z pewnym pytaniem do eskeprtów. Wieki temu miałem do czynienia z taką przyprawą przywiezioną ze Szwecji - niestety nie pamiętam oryginalnej nazwy, ale to było coś w rodzaju pieprzu cytrynowego. Cudowny smak! Jakiś czas później podobną przyprawę dostałem prosto z Danii. I z tego co wiem, nie ma opcji, żeby to kupić poza Skandynawią. Jako że wkrótce sam wybieram się do Kopenhagi, zamierzam przywieźć tej przyprawy tyle ile dam radę, czyli parę ton...
-
Kupiłam po raz pierwszy słoiczek pieprzu w zalewie, wykorzystałam trochę do steków, wyszło przyzwoite, reszta pieprzu czeka na moje pomysły a jakoś mi żaden do głowy nie przychodzi. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania z zielonym pieprzem? Googlam, oczywiście, ale więcej zaufania mam do Waszych pomysłów.
:-)
-
Kupiłam pierwszy raz w życiu pieprz syczuański do wołowiny. Wyszło dobrze, ale... broszurka, z której miałam przepis [i]Lubię gotować - kuchnia chińska[/i] tako rzecze:
"Ziarna pieprzu syczuańskiego nawet po kilku godzinach gotowania są twarde jak kamyczki, dlatego należy je przed użyciem zemleć lub stosować w pakiecikach z gazy."
Z braku gazy włożyłam ziarenka do papierowego filtra do kawy, potrawa wyszła OK, ale ziarenka wbrew ostrzeżeniom były mięciutkie, łatwo dawały się rozgnieść ...
-
Czy one sa do ponownego napełniania czy jednorazowe?
Uzywa ktos?
-
Jak można spożytkować marynowany zielony pieprz oprócz sosu do mięs? Stoi mi
cały słoik w lodówce, a przecież polędwica w sosie z zielonego pieprzu
podawana zbyt często przestanie smakować;)
Czy macie jakieś pomysły/przepisy?
-
Witam
Kupiłem mielony biały pieprz. Ma on dziwny zapach tak jak by pachniało jodyną
lub czymś podobnym.
Czy tak mielony biały pieprz pachnie, czy jest on jakiś zgniły czy z pleśniały??
Żebym się tylko nie zatruł
ADO
-
Wstyd chyba przyznać ale właśnie na nowo odkryłam pieprz ziołowy.
Od kiedy przeszłam na własną kuchnię półki uginały się od przypraw czy ich
mieszanek z różnych stron świata ale pieprzu ziołowego na nich nie było.
Kojarzył mi się z produktami zastępczymi z PRL, coś jak wyrób czekoladopodobny
czy kawa z cykorii. Pieprz ziołowy zamiast pieprzu czarnego (nawet tego wtedy
brakowało).
Przyjrzałam się ostatnio w sklepie składnikom, ciekawe, że co producent to
inny skład. Nabyłam kilka i ...
-
Kiedyś wpadł mi oko dosć fajny przepis na mięsko w sosie z zielonego pieprzu.
Mam 2 sloiczki takiego pieprzu w zalewie i chciałabym go sensownie
spożytkować:) Macie moze taki przepis, byłabym wdzieczna. A mozę znacie jakieś
inne zastosowanie przeprzu?
-
Witam,
pytanie jak w temacie, czy wiecie gdzie mogłabym kupić czerwony
pieprz? Wszędzie dostępne są mieszanki pieprzu, a zalezy mi na
kupnie tylko czerwonego.
-
do jakich potraw pasuje?
a czy ktoś ma przepis jak taki pieprz przyrządzić w domu?
-
jaki macie stosunek do tej przyprawy? Mnie kojarzy sie z czasami dzieciństwa,
kiedy niewiele przypraw było dostępnych na rynku. Kto tam wtedy marzył, żeby
w polskim sklepie dostać bazylię, rozmaryn czy estragon...A pieprz ziołowy
był zawsze, moja mama dosypywała go do większości zup. Ja sama używam go
często, nie wyobrażam sobie grochówki czy ogórkowej chociażby bez ziołowego.
Oraz całegomnóstwa innych potraw. Ciekawa jestem, do czego Waszym zdaniem
pieprz ziołowy wybitnie pasuje?
-
Witajcie,
zastanawiam się jaka jest różnica między pieprzem ziołowym a czarnym? Zawsze
używam ziołowego i nie wiem do jakich potraw lepiej jest wykorzystywać czarny?
Z góry dziękuję.
-
czy można go zrobić samemu?
-
Mam pytanie może nie czysto kulinarne ale liczę na jakieś porady w
tej materii.Posiadam takowe, są z przezroczystego tworzywa ze
srebrnym wykończeniem i wyglądają okropnie tzn. w środku osadził się
pył z mielenia soli czy pieprzu.I teraz nie wiem jak je wyczyścić,
boję się że jak je zmoczę to mechanizm w młynkach
siądzie.Zaznaczam, że ten komplet był dość drogi i nie chciałabym go
wywalić do kosza.Co zrobić?
-
zrobilem spaghetti z sosem z sera gorgonzola i marynowanego zielonego pieprzu zgodnie z przepisem, ktory znalazlem na stronie gazety. ogolnie jest ok, tyle tylko, ze ten zielony pieprz jest piekielnie ostry.
i tu moje pytanie:
co zrobic, zeby nie byl taki ostry (a mial tylko posmak, tak jak w sosach z zielonego pieprzu)?
moze kupilem zly pieprz? co prawda na sloiczku nie bylo napisane "marynowany", ale w skladzie byla woda i ocet, a pieprz byl zielony.. to chyba jest marynowany?
-
jaka jest róznica mdzy tymi dwoma przyprawami? czy to tylko "chwyt
marketingowy"? Proszę o oświecenie;)
-
Drodzy Państwo,
proszę o chwilę uwagi i zainteresowania (a także oderwania się od wyjaśniania
jakże ważkich problemów zw. z produkcją makaronów, sosów do spaghetti, itp.)
i o poradę:
jak uzyskać domową metodą pieprz mielony w takiej wielkości, aby średnica
pojedynczych okruchów uzyskanego miału była o 1mm mniejsza od średnicy
średniej wielkości główki szpilki?
W takim bowiem rozmiarze pieprz smakuje mi najbardziej (a uzyskanie go w ww.
postaci jest dla mnie sprawą incydental...
-
W wielu przepisach znajduję zalecenia by go używać. Dlaczego? Chodzi mi o to -
dlaczego nie czarnego? Czy on się jakoś specjalnie komponuje? Bo - przyznam
szczerze - mnie jego smak i zapach wręcz odrzuca. Jakaś dziwna jestem ??:)
-
Występuje w tym przepisie:
www.gastronomie.pl/przepisy/sumpod.html
No bo chyba nie papryka...
-
Do czego ? W calosci, czy trzeba zemlec ? Jak przechowywac ? Same pytania :) -
za odpowiedzi z gory dziekuje...
A rozowa cebule suszona w platkach ktos zna i uzywa moze ? Znalazlam cudny
stragan na targu - pan ma WSZYSTKO, nawet kardamon jeszcze w zielonych
lupinkach, na wage, a nie jakies tam mielone smieci w paczuszkach. Stalam i
slinilam sie _oczami_ przez pol godziny :)