Gość: Zetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 11:29 Mieszkanie dwupokojowe na Mokotowie, mniej więcej jaki czynsz zapłacę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: Ile za czynsz? 21.05.04, 12:53 Opłaty zalezne sa bardziej od metrażu i ilosci osób mieszkających, a nie od ilości pokoi. Napisz tez, czy zarządza wspólnota i administrator, czy jakaś postPRLowa administracja? Czy ogrzewanie centralne ze SPEC, czy z własnego pieca? Czy są liczniki na wodę? No i czy mieszkanie ma być twoje hipoteczne, czy chcesz wynając? O to chodzi - czy pytasz o cenenajmu, czy o opłaty eksploatacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zetka Re: Ile za czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:02 Chce wynając mieszkanie "po znajomosci", zameldowana jest jedna osoba, ogrzewanie - SPEC, administracja, szczegółów nie znam, narazie pytam na forum, bo dokładną cenę poznam wprzyszłym tyg., chciałam tylko wiedziec orientacyjnie, a ciekawość mnie zżera :). Dziekuje Ci za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Ile za czynsz? 21.05.04, 19:11 Aha, czyli bardziej interesuje cię ile płaci się za wynajmowanie mieszkania. Po tzw. "znajomosci" zwykle jest najtrudniej. No bo właściciel chciałby jednak zarobic, a tobie głupio jest powiedziec, że za drogo. Trzeba znać odpowiedź, ile właściciel obecnie płaci za opłaty eksploatacyjne. Płaci się z m2 i tu ceny sa miedzy 1,5 zł, a 2,5 zł /m2. Taniej jest jak jest wspólnota, która wynajmuje administratora. Do tego dochodza opłaty za CO, wodę, smieci. Jeślim są liczniki na wodę, to jest taniej, jeśli nie, to płaci sie ryczałt około 8 m3 na osobę. To sporo. Metr sześcienny to 1000 litrów. Moja mama za mieszkanie 2 pokojowe na górnym mokotowie o pow. 60 m2 płaci opłat około 500 zł. Jeśli by teraz ktoś chciał takie mieszkanie wynając, to myślę, że mniej, niz dodatkowo 1000 zł miesięcznie nie ma sensu. Czyli najemca płaciłby w sumie 1500 zł - 1000 właścicielowi i 500 opłat eksploatacyjnych. Oczywiście do tego dojdzie gaz, prad, telefon, może kablówka. Mój brat wynajmuje mieszkanie 2 pokojowe na Szczęśliwicach i liczy sobie 400 $ miesięcznie. Czy masz już pojecie o wyobrażeniu? PS. Ja za mieszkanie 70 metrowe płacę wszystkich opłat eksploatacyjnych niecałe 300 zł (w tym fundusz remontowy). No ale mój blok ma własny piec CO i administratora. Niestety lwia cześc opłat idzie właśnie na administracje i SPEC. Mam mieszkanie na Woli. Sąsiad piętro wyżej wynajął swoje mieszkanie. Bierze 300 Euro miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś