Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Proszę o ocenę projektu

29.09.11, 09:15
    Witam
    Mamy w planach wybudowanie takiego domku: www.pro-arte.pl/projekty-domy/53/rzuty/

Rodzina 2+1 w przyszłości 2+2 ;) Z wstępnych zmian usunęliśmy toaletę z dołu, pokój zmniejszyliśmy i zamieniliśmy na pralnię na korzyść większego salonu. Dodatkowo nad garażem pojawi się pokój. Jakieś propozycje?
    Obserwuj wątek
      • karolina79_pl Re: Proszę o ocenę projektu 30.09.11, 13:41
        Witam!

Ja zrobiłabym na dole zamiast garderoby łazienkę, przynajmniej toaletę, przyda się nie tylko na co dzień ale także dla gości. Myślę że na górze przydałyby się 2 łazienki, taka jak na tym rzucie:
        www.mtmstyl.pl/projekt-amelia/rzuty/
        wiem jak to jest mieszkać w dużej rodzinie i rano kłócić się kto pierwszy pójdzie do łazienki.

Pozdrawiam
        • atalanata Re: Proszę o ocenę projektu 30.09.11, 13:51
          Właśnie ta toaleta nie daje mi spokoju. Chciałabym ją na dole gdzieś upchnąć ale na pewno nie tak jak była w oryginale czyli w salonie. Z drugiej strony nie chciałabym rezygnować z garderoby. U góry jedna łazienka wystarczy, w domu tylko jedna kobieta ;)
      • Gość: kowalska Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 13:53
        atalanata napisała:

Z wstępnych zmian usunęliśmy toaletę z dołu

-Dlaczego?

pokój zmniejszyliśmy i zamieniliśmy na pralnię na korzyść większego salonu.

- wejście do pralnia z salonu?
        Pokoje na górze 8m2? Sypialnia dla dwojga o tym metrażu to klitka.
      • atalanata Re: Proszę o ocenę projektu 02.10.11, 19:51
        O ile pokoje klitki nam nie przeszkadzają, wejście z salonu do pralni też nie, tak łazienka na dole jest wskazana ale nie mam pojęcia gdzie ją wcisnąć. Na pewno nie w salonie jak było wstępnie
        • aqua48 Re: Proszę o ocenę projektu 03.10.11, 08:21
          A kosztem tak dużej kotłowni nie dałoby się zrobić łazienki? WC zostawiłabym jednak na miejscu na jakim było. Z części łazienki na górze zrobiłabym też małą garderobę.
          • ariella Re: Proszę o ocenę projektu 03.10.11, 17:45
            dla mnie calkiem do przebudowy -
            toaleta weg z salonu do gornej czesci kotlowni, wejscie przez kotlownie (bo chyba bie bedziecie palic weglem? to tylko maly piec ew zbiornik na wode pod sufitem, spoko sie zmiesci) ja bym jesczze wywalila spizarke i tez wstawila polki do pom gosp, wejda, a sa po drodze z samochodu 0 zakupy. Kuchnia zrobi sie przestronniejsza.
            ja bym zrezygnowala z sypialni na dole aby iec piekny salon. 4 sypialnie na gorze spokojnie wystarcza. Lazienke gorna podzielilabym na dwie, albo jej czesc zaanaektowala na garderobe dla lewej, albo garazowej sypialni. A w tej malej klicie na gorze pralnia. Po co ciagac ciuchy na dol?
            ew wyrownac garaz z linia domu (gora rysunku i tam wywalic kotlownie)
            • Gość: ewa Re: Proszę o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 19:10
              O WC na dole już było /że potrzebne:)/. Od siebie dodam, że okna połaciowe na strychu to rozwiązanie mało komfortowe. Jak śnieg zalegnie to ciemno, jak pada nawet mały deszczyk to nie uchylisz. Piszę z własnego doswiadczenia. Moim zdaniem na rynku jest spory wybór gotowych projektów - warto poszukać lepszego.
      • atalanata Re: Proszę o ocenę projektu 03.10.11, 19:53
        Dzięki za podpowiedzi, oba pomysły mi się podobają.
      • antekantoni Re: Proszę o ocenę projektu 08.10.11, 18:28
        Generalnie wszystkie pomieszczenia oprócz kuchni wydają mi się za małe. Może dobrym posunięciem byłoby zwiększenie wymiarów domu o jakiś metr w każdą stronę? Wtedy znalazło by się miejsce na bardzo przydatną na parterze toaletę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka