-
czy w ogóle mozna cos z niego zrobić? bo jak widze go solo na
kanapce to dostaje obrzydzenia....
-
dzisiaj pierwszy raz probowalem sie przekonac do salcesonu...i przyjemnie
mnie zaskoczyl...
z czym mozna "go" jesc?
-
Napaliłam sie na salceson na slodko ale zapodziałam gdzies przepis:((((chodzi
mi o przepis z wykorzystaniem margaryny i kakao bo bakalie i cala
reszta "dodatków" jest oczywista;)szukalam ale salcesonu z margaryny na forum
nei znalazlam;(((z gory dzieki:D
-
z kawałkami mięsa, żeby wygladało mniej więcej tak
luxfood.pl/upload/photos/16523.jpg
ma ktoś przepis ?
kłaniam się pięknie:)
-
Jadłem coś takiego ale niewiem jak to sie dobrze nazywa. Zwinięte w rolade
wafle, masa czekaladowa, może orzechowa, i w tej masie bakalie.
Coś podobnego do rolady tyko że zamiast ciasta są wafle.
-
Ciasto robimy w butelce 1.5l. Przygotować należy:
3p.herbatników
1 tłuszcz
1 szkl.mleka
1/2 szkl.cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
15 dag rodzynków
15 dag orzechów włoskich łuskanych
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z orzechami i rodzynkami. Tłuszcz, cukier i
kakao rozpuścić. Zelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko razem wymieszac
i wlać do herbatników. Masę wlewać do butelki z odciętą szyjką. I do lodówki
na ok. 3 godz. Jak zastygnie, rozciąć butelkę i ciasto pokroić na...
-
i nie tylko,
np.kupuje glowy swini i one sa zawsze odkrojone,
bo to jak pokazuja w tv specjalnosc dobrej restauracji
tak mowia tacy kucharze(goscie placa)
wiec nie wiem nawet jak smakuja,bo tam dla mnie za drogo
czy one sa naprawde tak wspaniale,
-
Mam salceson brunszwicki w grubo korojnych plastrach.
Do tego pełny słoik musztardy krymskiej, trzy główki cebuli i pół bochenka
chleba razowego.
Jakie wino do tego polecacie ?
Słodkie czy wytrawne ?
A może jednak musujące ?
Słyszałem, że szampan pasuje do wszystkiego to może właśnie szampan byłby
najlepszy do tego.
-
natchnął mnie wątek dotyczący pasztetowej - że pojęcia takie
jak "pasztetowa", "kaszanka", "metka", "salceson" są synonimami paskudnych
odpadów które przetwarza się w myśl, że ludzie wszystko zjedzą. Tłuste, bez
smaku, z budzącymi obrzydzenie kawałami niezidentyfikowanych fragmentów
materii.
Zapomnieliśmy, że salceson to kawałki mięsa w galarecie, metka to surowe i
doprawione mięso (lekko podwędzane) a pasztetowa i kaszanka mogą być
przysmakami.
A może jednak pojawiają się na n...