Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

grzyb / wilgoc

IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 15.01.12, 22:48
    Dzien dobry

Mam taki problem w jednym z pokoi w domu w ktorym mieszkam wyszedl grzyb na scianie. Jest to pokoj na pierwszym pietrze od strony polnocnej. Grzyb wyszedl w narozniku domu. Jest to dom w Anglii (niestety panuje tutaj dosc duza wilgotnosc), jest to tzw. szeregowiec ale niestety domy nie sa do siebie przylegajace bo ulica opada w dol, zatem moj dom jest wyzej od domu sasiadow i jest tez lekko wysuniety w strone ogrodu. Po odstawieniu szafy i zdarciu tapety, oczyscilem grzyba woda z plynem do mycia naczyn, potem wszystko spsikalem substancja przeciwgrzybiczna w spray'u i wysluszlem sciane grzejnkiem. Po tych czynnosciach zalozylem nowa tapete, odslunalem szafe na 25cm od sciany zeby poprawic wentylacje i niestety dzisiaj po zajrzeniu za szafe okazalo sie, ze znowu zbiera sie tam wilgoc.

Dodam jeszcze ze kaloryfer w domu jest tradycyjnie po angielsku - nie pod oknem ale na scianie prowadzacej na korytarz. W domu jest centralne ogrzewanie, nie jest bardzo zimno ale nie ma tez tropikow. Okna plastikowe starego typu bez kratek wentylacyjnych - jedna taka kratka jest zamontowana w scianie. Pokoj jest dosc regularnie wietrzony i nie jest w nim sluszone pranie.

Czy moglby mi ktos poradzic co z takim fantem zrobic? Z gory dziekuje za wszelakie podpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • ikaria80 Re: grzyb / wilgoc 16.01.12, 01:46
        Proponuje zatem powtórzyc manewr.z tym tylko aby nie nakładac tapety a po gruntownym ,porzadnym odgrzybieniu (mieszkancy powinni wyprowadzic sie na dwa dni z domu) odczekac kilka tygodni.Jesli grzyb sie pojawi znowu znaczy,że zadomowil sie na dobre i potrzebne beda bardziej drastyczne srodki by sie go pozbyc.Jesli nie mozna polozyc znow tapete.Wentylacja w angielskich domach ma to do siebie wlasnie ze nie istanieje ;) Dogrzej sciane porzadnie ale nie przez dzien lub dwa tylko tydzien,moze nawet dluzej.
        • Gość: vvv Re: grzyb / wilgoc IP: *.ists.pl 16.01.12, 20:02
          Na pewno nie kłaść tapety, a jak się da to szafę przestawić na inne miejsce.
          • Gość: basia Re: grzyb / wilgoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 10:33
            Gość portalu: vvv napisał(a):
            > Na pewno nie kłaść tapety, a jak się da to szafę przestawić na inne miejsce.

Dokładnie, tapeta uniemożliwia oddychanie ściany, przestawienie szafy jest dobrym pomysłem. U moich dziadków w sypialni na jednej zewnętrznej ścianie w pokoju ciągle była wilgoć, choć nie stały tam meble tylko łóżko. Po gruntownym przemeblowaniu mającym na celu maksymalne odsłonięcie owej ściany i wyczyszczeniu preparatami przeciwgrzybicznymi wilgoć nie wróciła.
      • Gość: ... Re: grzyb / wilgoc IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.12, 10:10
        a jak to wygląda z zewnątrz? ściana jest sucha czy mokra?
        • Gość: Nutter Re: grzyb / wilgoc IP: 81.145.155.* 16.01.12, 12:08
          Niestety nie jestem sciany w stanie zobaczyc. Jest to sciana widoczna z ogrodu sasiadow. Ale niestety nie przylegjaca do mojego domu na calej powierzchni. Wilgoc na scianie zobaczylem wtedy kiedy na dworze zrobilo sie bardzo zimno. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie? Zimna zewnetrzna sciana - szafa stojaca przy niej. Sciana nie jest zbyt dobrze dogrzana z wewnatrz? No i oczywiscie wystwiona na zmienne warunki atmosferyczne z zewnatrz.

Dom ma juz niestety ponad 100 lat. Wybudowany okolo 1905 roku.

Pozdrawiam
          • Gość: a Re: grzyb / wilgoc IP: 184.18.151.* 17.01.12, 08:44
            Winne są rawdopodobnie zacieki. Musisz obejść ścianę i sprawdzić czy z dachu nie leje się na nią woda.
            • Gość: Nutter Re: grzyb / wilgoc IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 17.01.12, 22:54
              Watpie, ze to sa zacieki bo gdyby tak bylo to po zdarciu tapety mialbym mokra sciane od gory. A sciana byla mokra od dolu i grzyb tez sie tworzyl od dolu.

Jakies inne porady?
              • Gość: a Re: grzyb / wilgoc IP: *.warszawa.mm.pl 18.01.12, 03:21
                To w takim razie nie ma prawidłowego odwodnienia i izolacji przeciwwilgociowej ściany fundamentowej.
          • Gość: Gość Re: grzyb / wilgoc IP: *.204.39.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.12, 19:26
            Mieszkałam w bloku na trzecim pietrze. Na ścianach miałam grzyb. Kupiłam dom piętrowy. Dom ma około 50lat. Murowany z cegły. Od samego początku miałam problem z grzybem. . Tak jak piszesz wychodzi zależnie od pogody. Owszem podstawą pozbycia się grzyba jest dobra wentylacja, stała temperatura ( nie ważne czy bardzo ciepło czy chłodniej byle stała). Ale to wszystko nie gwarantuje Ci sukcesu. My spełniłyśmy te warunki i grzyb wychodził. Co my nie robiłyśmy. Mycie, pryskanie różnymi chemikaliami pomagało na jakiś czas. Owszem odsunięcie , odstawienie szafy trochę Ci pomoże, ale tylko na pewien czas, nie na zawsze. Trzeba usunąc problem a nie skutek czyli grzyba. Problemem jest na pewno sama ściana. Piszesz, że jest to stary budynek, Cement, cegły, beton zwietrzły przez upływający czas. Nie stanowią już takiej izolacji cieplnej. U mnie czuło się mróz i wiatr przechodzący przez ścianę. Dopiero po ociepleniu ścian budynku od zewnątrz udało się nam pozbyć grzyba na zawsze. W obu przypadkach i w bloku i teraz we własnym domu. Musisz porozmawiać z sąsiadem, wejść do niego do ogrod, czy nawet na dach i ocieplić ścianę. Dobra izolaja ściany na zewnętrz to jedyne wyjście. Tak będziesz walczyć ciągle, wydasz forsę, nawdychasz się chemikali bez gwarancji. Wiem bo sama to przeszłam i nikomu nie życzę. Narazie po usunięciu grzyba , najlepiej ze starą farbą czy tynkiem bo wchodzi głęboko... do nowej zaprawy czy farby dodaj siarczan miedzi , sprawdziłam pomaga to najdłużej. Mimo, że ściana wilgotniała grzyb nie rósł (do czasu). Powodzenia i dużo cierpliwości.
      • buderus-lublin Re: grzyb / wilgoc 24.01.12, 11:35
        Należałoby zlokalizować przyczyny występowania grzyba.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka