Forum   kminek

kminek

(86 wyników)
  • Do bigosów, potraw z ziemniaków, ciężkich dań, mięs... ... dodajemy na lepsze trawienie i dla smaku - kminek. Nienawidzę kminku, od dzieciństwa, szczerze i gorąco. Mam od tego smaku odruch wymiotny. Czym podmienić kminek, aby walor trawienny został zachowany w potrawie, a jednocześnie aby nie zniszczyć smaku bigosu, zapieknaki ziemniaczanej, pieczeni?
  • Jak wykorzystać te kilka paczek poza zupą kminkową i nalewką? :)
  • kminek(31)

    bardzo lubię to przyprawę. dodaję ja do różnych potraw, m.in. pizza, zapiekanki, bigos. wiem ze ma korzystny wplyw na trawienie. czy nadmiar moze byc szkodliwy? do czego dodajecie kminek? i czy w ogole lubicie czy nie? :)
  • pogubilam sie, kompletnie. W jezyku angielskim jest cumin i caraway. Cumin to jest to co dodaje sie do potraw hinduskich i arabskich, a caraway dodaje sie do bawarskiej surowki z kapusty lub do chleba zytniego. Do wczoraj wydawalo sie, ze cumin to po polsku kmin rzymski, a caraway to kminek. Tymczasem wyczytalam wczoraj w ksiazce o przyprawach, ze caraway wabi sie rowniez Persian caraway lub Roman cumin, czyli kmin rzymski i, zeby sprawe do konca skomplikowac , jest spokrewniony z ajowa...
  • Witam, intryguje mnie sprawa kminku w potrawach arabskich/ arabizujących. W programach typu Nigella czesto pojawia sie przyprawa (po ang. CUMIN), na polski tłumaczona jako kminek. Wydaje mi sie ze jest to błędne tłumaczenie. Mialam okazje jesc troche potraw ze swiata arabskiego i rozmawiac z pania domu, wachałam ów cumin i nigdy nie był to nasz kminek. Czy chodzi tutaj o np. kmin rzymski? Jak ja robie arabizujace potrawy w domu, to uzywam wlasnie kminu rzymskiego. Tylko czy ...
  • Moja babcia taki robiła. Był cudownie pyszny! Pamiętam ten smak z dzieciństwa, niestety przepis zabrała do grobu :( Pamiętam, że gotowała mleko z serem białym (chyba) potem dodawała kminek i pewnie inne przyprawy, zawijała w ściereczkę i leżał sobie po prasą na piecu. Czy ktoś może zna przepis albo coś podobnego? Dziękuję.
  • Witam, czas nalewek zaczyna juz sie powoli. A ja potrzebuje dwie lyzki swiezych zielonych nasion kminku. Pytania ( calkowity laik ze mnie :-)) : czy nasiona kminku juz sa zielone , jezeli nie to kiedy zaczynaja dojrzewac? Zas jezeli sa juz zielone to gdzie zakupic mozna te cudenka we wroclawiu?? Prosze o pomoc badz naprowadzenie na odpowiedni trop Pozdrawiam dakusia
  • Coz ugotowalam bigos.Byl juz dobry ale mnie cos podkusilo i na sam koniec sypnelam dosc sporo kminku.Za pozno sie dowiedzialam,ze jesli juz kminek do nie na koniec gotowania.Teraz caly bigos pachnie i smakuje kminkiem. Co moge zrobic by go uratowac i pozbyc sie kminkowego posmaku???
  • Czy ktos mi moze powiedziec jaka jest roznica w smaku?
  • Kto był w dzieciństwie zabran na wycieczkę do jednostki wojskowej, ten wie, jak smakuje taki wojskowy suchar - jest diabelnie twardy i w zasadzie niesmaczny, ale na pociechę czasem zęby trafią na ciemne ziarenko i na języku pojawia się tajemniczy smak kminku. Jak po raz pierwszy i następne piekłam cebulaki* Ewy, to użyłam kminku mielonego, bo akurat taki w sklepie był, ale w końcu pomyslałam o kminku w całościi nawet udało mi się znaleźć, kupić i wsypać do ciasta. OK, wsypałam ...
  • Kupiłam kminek, bo chciałam mieć kumin, nielogiczne, prawda? Czy kumin to własnie kminek, do jakich potraw stosuje się kumin i gdzie mozna go nabyć? dzięki.
  • Mam pytanie: czy faktycznie czarnuszka siewna to to samo co czarny kminek? Kupiłam dzisiaj czarny kminek (shahi kala jeera, black cumin seeds), który miał być podobno tym samym co czarnuszka, ale niestety nie wygląda tak samo. Bardziej przypomina kumin niż czarnuszkę. Będe wdzięczna za pomoc.
  • Chodzi mi o tzw. "hauskejzę" kupowaną w sklepie. Z czym ją można łączyć, poza tradycyjną kanapką?
  • Poszukuje przepisu na placki z białym serem i kminkiem (wg Makłowicza) Ciasto na placki powstaje z gotowanych ziemniaków, mąki zwykłej i ziemniczanej (tylko ile ?)jajek (może z 2)..etc. Nadzienie serowe to twaróg, troche masła, żółtko (chyba?) i sporo kmimku. Buduje się z tego taki pieróg i smaży na oleju. Byłam pewna, że zapamietam ten przepis, a tu..pustka, ciemność ;) MOże ktoś wie o czym pisze? Pozdrawiam
  • czy można zastąpić kumin kminkiem chodzi o zupę z soczewicy z galerii potraw z góry dzięjuję
  • Maurycy! Jestes moim kulinarnym objawieniem :) Zdradz mi te wielka tajemnice, gdzie moge nabyc kmin rzymski. Kobiety w sklepach zielarskich, jak sie o niego pytalam, patrzyly na mnie, jakbym chciala kupic co najmniej korzen mandragory, :( a w sklepach nie uswiadczysz :'( Czy kmin rzymski i kminek indyjski, to jest to samo?
  • Kminek? Na litość, nie kminek tylko KMIN RZYMSKI Patrz w angielskiej wikipedii: Cumin (Cuminum cyminum) IPA: /ˈkʌmɪn/[2] sometimes spelled cummin oznacza KMIN RZYMSKI KMINEK to inna przyprawa: Caraway or Persian cumin (Carum carvi) różnica w aromacie obu przypraw jest rozpoznawalna na pierwszy rzut nosa.
  • Przywiozłam sobie z Puńska. Teraz chciałabym kupić taki w Warszawie, może ktoś gdzieś widział , ktokolwiek wie gdzie. Pozdr.
  • Były kiedyś dawno temu do kupienia takie suchary z kminkiem (wielkości i kształtu karty do gry). Ich najważniejszą cechą była niesłychana twardość. Rozgryzienie ich zębami było trudne. Lepiej rozmemłać i wtedy ugryźć. W każdym razie były bardzo smaczne. Czy można gdzieś takie twardziele kupić? Może ktoś wie jak takowe zrobić samemu?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się