rege2 22.05.12, 20:50 -ile m od granicy działki/ogrodzenia/ można umieścić skrzynkę z prądem? oraz kable podziemne? -rury kanalizacyjne oraz studzienkę? nie znalazłam odp. paragrafów..czy to ustala lokalnie energetyka i kanalizacja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yyyy_ja Re: Odległości od granicy sąsiada 24.05.12, 12:04 takie ustalenia zawarto w Warunkach Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie do tego należy również wystąpić o wydanie warunków do operatora, bo mają swoje dodatkowe wymagania Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Odległości od granicy sąsiada 26.05.12, 22:07 już mam odpowiedź z energetyki!! ..na gębę..w mieście sąsiad może dosłownie 1 cm od granicy postawić skrzynkę, wkopać kable .. to nie wiem dla kogo stworzono te przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
yyyy_ja Re: Odległości od granicy sąsiada 28.05.12, 14:28 prawda jest taka, że jak budujesz dom to Twoja ingerencja w Twój własny teren jest niewielka, natomiast przy dużych projektach, jeśli nie ma możliwości poprowadzenia instalacji zgodnie z przepisami, to występuje się o odstępstwa do ministerstwa... Obecnie system już tak się wyćwiczył, że na etapie koncepcji zakłada się na jakie elementy trzeba będzie otrzymać odstępstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
bbking4 Re: Odległości od granicy sąsiada 30.05.12, 19:37 Tutaj jest teks o budowie wiaty oraz link do Rozporządzenie Ministra Infastruktury, które między innymi podaje wymagane odległości od sąsiadów: budowa wiaty Odpowiedz Link Zgłoś