Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Duży dom-koszty?

IP: *.30.89.199.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.11.12, 09:14
    W najbliższym czasie zaczynam budowę domu, projekt indywidualny, miało być około 250m,wyszło jakieś 60m więcej. I tak sie zastanawiam ....biorąc pod uwagę średnią cenę za m,to jest to spora różnica przy tych 60m,ale.... z drugiej strony czy rzeczywiście można to tak przełożyć? Czy warto obcinać powierzchnię , w końcu te kilkadziesiąt metrów to tylko kilka cegieł więcej, niec nie zmieni w rozkładzie , jedynie nieco zmniejszy powierzchnię .Może ktoś z Was ma dom o podobnej powierzchni i miał podobne dylematy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosiek Re: Duży dom-koszty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.12, 14:19
        Koszty budowy to jedno a potem utrzymania to drugie. Rozumiem, że pieniądze nie grają dużej roli. 250mkw , nawet z podwójnym garażem, to sporo. W stanie surowym to różnica ok 1000 zł/mkw. W instalacjach i do tzw. stanu deweloperskieo - kolejny 1000 zł/mkw (co najmniej). W wykończeniówce : od 1000 zł/mkw do....... (górnej granicy nie ma). Takiego domu nie wykańcza się panelami za 30 zł/m2 ani płytkami w podobnej cenie. Również na pewno jest więcej niż dwie łazienki a sensowna kabina czy wanna to też niemały wydatek. Czyli 60 mkw to na etapie budowy co najmniej 180 000 zł a myślę, że może być więcej.
        No i potem trzeba to ogrzać, posprzątać a za kilka lat remontować (choćby pomalować - pewnie będzie 1000 mkw ścian i sufitów do pomalowania - dobra farba też kosztuje a i fachowiec sobie liczy parę złotych).
        Dla mnie pytanie podstawowe jest takie - czy dom musi być taki duży. Zawsze trzeba się liczyć ztym, że kiedyś trzeba będzie go sprzedać. A taki duży (i drogi) będzie praktycznie niesprzedawalny. Ale - nie moje malpy, nie mój cyrk.
        • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.30.91.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.11.12, 15:13
          Gosiek, już się przyzwyczaiłam że osoby które w tym kraju budują coś wiecej niż 200m traktuje się na wstępie z ,mówiąc delikatnie, niechęcią.....ale w ramach wyjasnienia.
          Obecnie mieszkamy w sporym mieszkaniu,którego koszty rocznego utrzymania(mam tu na myśli jedynie czynsz,co najśmieszniejsze mieszkanie jest własnościowe ) są 3 krotnie większe niż to co przyjdzie nam płacić w przypadku zamiany na dom o wspomnianym metrażu.Bo dla jednego płacenie za gaz przykładowo 6 tyś rocznie to dużo ,a dla drugiego dużo mniej niż płaci na codzien;-).Więc weź pod uwagę różne punkty odniesienia. Nie liczymy na to że dom kiedyś bedziemy sprzedawać, to też jest kolejny problem.Oczywiscie ,nigdy nie wiadomo co przyniesie los, ale działka na której stanie dom należy do naszej rodziny "z dziada pradziada" więc warunkuje to choćby mentalnie potrzebe mieszkania tam do końca życia;-) Dlatego nie zakładamy ze dzisiaj zbudujemy to a jak nam sie z nudzi to za 5 lat co innego, musimy na wstepie zdecydować sie na coś docelowego. Dom musi miec miejsce dla nas ,dla dzieci ,póżniej kwestia starzejących sie rodziców itp. NIe chcemy sie kisić w pokojach po 8m, bo nie po to wyprowadzamy sie do domu .Oczywiscie wracając do tematu obawiamy sie czy to nie bedzie o te 60 metrów za dużo, tyle ze w naszym konkretnym przypadku po zmniejszeniu powierzchni nadal zostaną 3 łazienki, nadal taki sam rozkład pomieszczeń, tyle samo okien itp.To nie jest kwestia w stylu rezygnujemy z jednego pokoju ect. Więc w moim dość potocznym rozumowaniu jest to kwestia dodatkowych cegieł, tynku ocieplenia, w późniejszym wykończeniu drewna na podłogi itp,wiec wydaje mi sie ze tego nie można potocznie liczyć w stylu 2500 za m,ale moze sie myle . Rozmawialiśmy ze znajomymi którzy mają podobne metraże i w ich poczuciu to żadna różnica czy sie ma 280 metrów czy 340,no ale to są ludzie których stac i na 500m wiec dla nas to średni punkt odniesienia:-(.
          • Gość: rozbawiony do łez biednych nie stać na budowę domu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 08:11
            Jesteś za biedna na budowę domu a co dopiero takiej hacjendy...
            Nie licz na to że koszt ogrzania domu który ma powierzchnię 280-340 m2 będzie mniejszy niż 6 tys nie mówiąc o pozostałych kosztach...
            Nie chcesz się kisić w pokojach po 8m2???... no tak lepiej się nie kisić a marznąć w 20m2 salonach ROTFL

Nie dziw się że na ludzi którzy nie kierują się rozumem mądrzy ludzie patrzą się z ukosa... dla normalnej rodziny dom 110-150 m2 to wystarczający metraż (w całej Europie zachodniej to standard życia). Wszystko "ponad" 200 m2 to budowanie na POKAZ (chyba że masz 8mioro dzieci i zamierzasz jeszcze mieszkać z teściami...)
            • mamanowa16 Re: biednych nie stać na budowę domu... 07.11.12, 09:09
              Uwielbiam to polskie podejście pełne goryczy i zawiści.....Bo Kowalskiego stać a mnie nie, to on kretyn i idiota i jeszcze w sumie biedak...a co....niech ma. To że Ty masz swój własny standard w postaci 110-150m to fajnie, tylko ze są ludzie którzy mieszkają w 30 m i dla nich Twój standard to mega dużo,ale też i tacy dla których Twoje 150m to dużo za mało. To nie jest kwestia tego że kogoś nie stać ....to jest własnie istota rozsądnego podejscia- stać mnie ale niekoniecznie jestem przekonana że chcę wydać na to tyle pieniedzy.I owszem znam wiele osób które stać i 200tys w tą czy w tamtą -co za różnica.Stąd konkretne pytanie i prośba o konkretną odpowiedź a nie kwestia rozważań w stylu po co Ci taki dom.
              pozdrawiam
              • michalina0612 Re: biednych nie stać na budowę domu... 09.11.12, 11:13
                ja mam dom ok. 400 m2, z perspektywy czasu, wolałabym mieć mniejszy dom....
              • Gość: rozbawiony do łez biedaczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.12, 15:54
                Stać mnie na dużo więcej niż dom 110-150 m2 pomimo tego nie widzę potrzeby posiadania czegoś co bardziej przypomina pałac 300 m2 niż normalny dom dla normalnej rodziny (bez kompleksów "biedaka")...
                A już całkiem nie widzę potrzeby wyrzucania pieniędzy na coroczne ogrzewanie takiego molocha.

Po formie zadanego przez ciebie pytania od razu widać że krucho w portfelu... ale bardzo Ci zależy na pokazaniu sąsiadom/rodzinie na co cię "stać"

• Gość: mamanowa16 Re: biedaczko... IP: *.31.30.222.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.11.12, 08:03
                  Cieszę sie że TY masz normalną rodzinę i normalny dom, to takie miłe, ja oczywiscie mam nienormalną, bo mam inne potrzeby niż Ty i inne oczekiwania od życia, a słowo komfort ma dla mnie inne znaczenie niz dla Ciebie.I co prawda nie umiesz czytać ze zrozumieniem , ale masz jeszcze jeden dar którego ja nie posiadam :dar jasnowidzenia:-)...nie znasz mnie ale wiesz że buduje pałac rodem z Dynastii, no bo jak ciocia z Krakowa przyjedzie to przecież warto by było żeby oczy jej z orbit wyszły:-)))...Normalnie jakbyś siedział w mojej głowie. To jak już tak wszystko wiesz to byłbyś tak miły , przetarłbyś tą swoją kulę czarodziejską i sprawdził numery w lotto,będę wdzieczna:-)
      • jeepwdyzlu Re: Duży dom-koszty? 09.11.12, 13:43
        ja mam 165m2 plus garaże
        dziś budowałbym nieco większy
        koszt ogrzewania - 800 zł w najzimniejsze miesiące, w tym ciepła woda (nie oszczędzamy wody, rachunki za wodę to 200-300 zł)
        więcej wydaję na ogród, ochronę, ogrodnika dwa razy w roku (trawę ścinam sam)
        2 razy większy dom kosztowałby mnie ile.... 300 zł więcej za ogrzewanie?

jeep
        • olewka100procent Re: Duży dom-koszty? 11.11.12, 21:48
          no a dlaczego nie oszczędzacie wody ? to nie tylko o to chodzi żeby lać bezmyślnie bo mnie stać . Pomyśl o ekologii
          • jeepwdyzlu Re: Duży dom-koszty? 15.11.12, 12:05
            no a dlaczego nie oszczędzacie wody ? to nie tylko o to chodzi żeby lać bezmyślnie bo mnie stać . Pomyśl o ekologii
            -----------
            bo nie lubię śmierdzieć?

jeep
        • michalina0612 Re: Duży dom-koszty? 23.11.12, 14:34
          woda 1108 zł (z Vatem) co pół roku
          gaz za dwa najzimniejsze miesiące w tym roku ponad 3 000 zł
          prąd ponad 300 zł miesiecznie a w zime 400zł
        • kawaler86 Re: Duży dom-koszty? 03.06.13, 17:21
          jeepwdyzlu napisał:

> ja mam 165m2 plus garaże
          > dziś budowałbym nieco większy
          > koszt ogrzewania - 800 zł w najzimniejsze miesiące, w tym ciepła woda (nie oszc
          > zędzamy wody, rachunki za wodę to 200-300 zł)
          > więcej wydaję na ogród, ochronę, ogrodnika dwa razy w roku (trawę ścinam sam)
          > 2 razy większy dom kosztowałby mnie ile.... 300 zł więcej za ogrzewanie?
          >
          > jeep
          Przy dobrym piecu możesz ogrzać większą powierzchnię niż podajesz za mniejszą kwotę. W sumie nie wiem po co czepiasz się ogrzewania. Moim zdaniem sedno problemu to fakt, po co taki duży dom budować. Ktoś zadaje pytanie z kosmosu. Mam 250, ale może będzie 310, czy robić 310. Jeżeli będzie mieszkała tam tylko z mężem i jednym dzieckiem to 140 jej starczy z naddatkiem, ale jak przykładowo chce założyć rodzine zastępczą dla 10 dziciaczków to 400 będzie mało, a swoją drogą uważam, że 800zł za 160 metrów miesięcznie to dużo jak za ogrzewanie.
      • Gość: gosiek Re: Duży dom-koszty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.12, 15:10
        Rozumiem, że budujecie na "ojcowiźnie" i nie macie w planach sprzedaży. I że Cię stać - nie grają roli zarówno koszty budowy jak i utrzymania i to zarówno dziś jak i za X lat . W takim razie po co pytasz? Buduj!!! Pomyslalabym tylko o projekcie elastycznym tj. umożliwiającym w przyszlości w razie "W" np. wydzielenie dwóch niezaleznych mieszkań. Potrzeby rodziny się zmieniają - nie wiadomo, jakie będą za 20-50 lat.
        • mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? 14.11.12, 22:39
          Tak, budujemu na "ojcowiznie", wiec nie ma opcji sprzedaży:-) Stać nas i na 300,i na wiecej, ale to nie o to chodzi..To tak jak by powiedziec że stać kogoś na spodnie za 500pln, ale on kupuje za 100,bo wychodzi z założenia że nie bedzie wiecej na nie wydawac. U mnie jest podobnie, to że mnie stać to jedno ,a to że nie wydam na te dodatkowe metry majątku to drugie.Stąd pytanie o kalkulację kosztów , jestem w stanie wydać na te dodatkowe metry jakąś kwotę ,ale nie dam Bóg wie ile tylko dlatego że mnie na to stać. Co do projektu, masz racje, nie wiadomo co bedzie za kilkanaście lat, dlatego na dole mamy fragment powierzchni fajnie wydzielony ,wiec w razie czego można zrobić osobne wejscie:-)
          • nawalonych7krasnali Re: Duży dom-koszty? 15.11.12, 12:06
            Musisz też "przekalkulować" ile sprzątania jest na takiej powierzchni, okien na święta :)
            Nie wiem czy planujecie sami sprzątać czy najmować ludzi. Jeśli to pierwsze to pamiętaj, że nikt nie jest coraz młodszy i np moi rodzice mają do sprzątania 110m2 w tym 8 okien podwójnych i muszą sprzątać "na raty" :-D
            Dodatkowo weź pod uwagę koszty ogrzewania, które nie są stałe, a i nie mniejsze. Dobra passa w pracy może nie trwać wiecznie, a i życie płata figle. Starajcie się rozplanować tak ogrzewanie, żeby można było ogrzewać np tylko jakąś część domu w razie "dni chudych"...
          • gorzolka Re: Duży dom-koszty? 30.11.12, 14:42
            A nie myśleliście nad domem szkieletowym, nie dość, ze będzie taniej i szybciej, to i metraż będzie większy. Przykładowe domy szkieletowe wykonane przez nas: [url=http://stollux.com/22,domy-o-konstrukcji-szkieletowej.html]http://stollux.com/22,domy-o-konstrukcji-szkieletowej.html[/url] W razie pytań zapraszamy do kontaktu.
            • volcom1 Re: Duży dom-koszty? 07.12.12, 12:16
              Tak, prosze zamiescic opinie <zadowolonych> klientow firmy Stollux z Istebnej specjalizyujacej sie w budowie domow z drewna np. tutaj: forum.muratordom.pl/showthread.php?200437-STOLLUX-nie-życzę-nikomu lub tutaj www.szkielet.pl/forum/viewforum.php?f=33

• Gość: gość Re: Duży dom-koszty? IP: 80.48.151.* 31.12.12, 14:35
              Przykładowe
              domy szkieletowe wykonane przez nas: [url=http://stollux.com/22,domy-o-konstrukcji-szkieletowej.html href="]http://stollux.com/22,domy-o-konstrukcji-szkieletowej.html
              l]" target="_blank"
              rel="nofollow">]stollux.com/22,domy-o-konstrukcji-szkieletowej.html[/url] W razie pytań zapraszamy do kontaktu.[/u]

A ile kosztował u was ten dom? Pasuje idealnie do moich wyobrażeń chodzi o ten A, i czym to jest kryte, papą? Stosujecie naturalne krycie?
      • zrytyroland crowmell radzi 15.11.12, 12:39
        dylematy zawsze się pojawiają zdecydowanie za często, najlepiej wtedy zamknąć się w czterech ścianach i zapytać swojego wewnętrznego ja? najlepiej z nim spokojnie porozmawiać nie kłócić się ale jednal kawa na ławę bez zbednych ceregieli ego i alter ego i super ego będą w kropce i koniec kropka wiecej na moim blogu
        cromwell.blog.pl/
      • Gość: Poremoncie Re: Duży dom-koszty? IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 13:08
        Przypomnę tylko o jednym - w budownictwie i remontach jeden koszt ciągnie drugi. Następuje po prostu ich eskalacja - widoczna szczególnie w detalach i wykończeniu, na które można przepuścić majątek bez dobrego planu.

Zacznij składać do kupy - koszt stolarki drzwiowo-okiennej, metrów kwadratowych do malowania, szpachlowania, wszystkiego - a potem, ogrzewania, oświetlenia etc.

Zrób sobie mapę przyczynowo-skutkową ---> co konkretnie oznacza i wymuszają dodatkowe metry.

Ja to mogę powiedzieć tak - jak zainwestujesz na początku, a potem będziesz oszczędzać, to efekt końcowy będzie słaby. Drewniane okna to drewniane drzwi. Dobra płytka wszędzie, albo nigdzie. Znam sporo przypadków, że ktoś się przeliczył i do marmurów dawał plastik...
        • mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? 18.11.12, 14:14
          Dzisiaj,razem ze znajomymi którzy szukają dla siebie domu, miałam okazję oglądać dom 280m2, co jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu co do słuszności budowy takiego metrażu.Dom z zewnątrz wydaje sie spory, w środku jest już "normalnie",jak na nasze potrzeby miejsca jest w sam raz,nie ma szału, jesli chodzi o wrażenie wewnątrz ,pokoje wcale nie są i nie wydają sie duże,ale dom ogólnie rzecz biorąc bardzo mi sie podobał.Dla przeciwwagi ,zupełnie przypadkowo ,natrafiliśmy na dom pokazowy jednej z pracowni architektonicznych , powierzchnia około 150m.No i niestety, przepraszam,ale to jest kiszka.Pokój jeden na drugim,maleńkie, malutki salonik, kuchnia.Rozumiem że ktoś tak lubi , komuś to pasuje,ktoś ma takie a nie inne możliwosci, ale mi dom kojarzy się z przestrzenią,wolnością, nie wyobrażam sobie wyprowadzki do domu o takim metrażu i po dzisiejszym dniu jeszcze bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu:-)
          • potwor_z_piccadilly Re: Duży dom-koszty? 18.11.12, 22:24
            mamanowa16 napisała:

> nie wyobrażam sobie wyprowadzki do domu o takim metrażu i po dzisiejszym
            > dniu jeszcze bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu:-)

Dobra, zrobisz co zechcesz, ale o jednym pamiętaj.
            My się kiedyś postarzejemy. Zdrowie będziemy mieć nie takie. Dzieci odpłyną gdzieś w siną dal, a my zostaniemy na starych śmieciach i tu pytanie.
            Jak my będziemy przygotowani na tan czas ?
            Tu o sobie.
            Wiesz czego nasze znajome zazdroszczą mojej żonie ?
            Mówią, "Jezu, jak ja ci zazdroszczę, ze ty nie musisz chodzić po schodach, bo mnie już szlag trafia od tego, codziennego pętania się w górę i w dół i szlag mnie trafia od tego wiecznego sprzątania tych hektarów".
            No, ale ty pewno będziesz wiecznie młoda i dziarska, czego ci serdecznie życzę.

Pozdrawiam.

• jeepwdyzlu Re: Duży dom-koszty? 19.11.12, 12:20
              ale inny dom potrzebuje młoda rodzina
              inny emeryci
              niekoniecznie ten sam
              domy można sprzedawać i kupować albo budować nowe...
              jeep
            • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.30.0.41.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.11.12, 23:15
              Zgadzam sie ze trzeba mysleć o przyszłości,ale nie można żyć tylko tym co będzie za x lat.Trzeba myśleć o swoich potrzebach tu i teraz ,jednoczesnie gospodarując zaplecze na przyszłośc.Jak ktoś spędza życie przed telewizorem to chodzenie po schodach bedzie go męczyc niezależnie od tego czy ma 30 lat czy 70,a jak ktoś jest aktywny to wiek nie gra aż takiej roli jak to niektórzy demonizują.
              • potwor_z_piccadilly Re: Duży dom-koszty? 20.11.12, 00:02
                Gość portalu: mamanowa16 napisał(a):

> Zgadzam sie ze trzeba mysleć o przyszłości,ale nie można żyć tylko tym co będzi
                > e za x lat.Trzeba myśleć o swoich potrzebach tu i teraz

Rozsądni zdefiniują twoją postawę krótko.
                Ta pani jest na prostej do przeinwestowania.
                Na mojej ulicy 1/4 takich optymistów, dziś kryzysuje i mieszka bez mała w piwnicach swoich okazałych domów. Nikt im nie powiedział, a sami się nie domyślili, że hossa nie trwa wiecznie. Oczywiście wszystkie te domy (dwa maja odcięte media) są na sprzedaż, tyle tylko, że nawet pies z kulawa nogą o nie się nie spyta, a dzielnica W-wy dobra.
                Kryzys, droga Pani, kryzys.

,jednoczesnie gospodar
                > ując zaplecze na przyszłośc.Jak ktoś spędza życie przed telewizorem to chodzeni
                > e po schodach bedzie go męczyc niezależnie od tego czy ma 30 lat czy 70,a jak k
                > toś jest aktywny to wiek nie gra aż takiej roli jak to niektórzy demonizują.

No i popatrz, jak to historia lubi się powtarzać.
                Wszystkie te panie o których pisałem wyżej (włącznie z moją siostrą), kilkanaście lat temu, mówiły identycznie.

Pozdrawiam.
                • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.31.7.165.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.11.12, 10:18
                  Jeśli dojdziesz do genezy tego wątku , to zapewne dowiesz się że intencja mojego pytania była nieco inna, oczywiście jak zwykle to bywa w tego typu dyskusjach ,żyje ona własnym życiem ...ale,no właśnie..świadomość utrzymania CAŁE ŻYCIE takiego metrażu mam, nie od dzisiaj i proszę mi wierzyć,to akurat nie spędza mi snu z powiek. Rozumiem że każdy być moze odbiera taki wątek przez pryzmat własych mozliwości,ale ja również to robię i potrafię realnie ocenić siebie dzisiaj i za 40 lat. Oczywiscie niczego nie można byc pewnym do końca, ale nie można żyć cały czas w strachu ,a nusz mi sie noga powinie, bo to bez sensu.Na dzień dzisiejszy mam możliwosci do mieszkania w takim metrażu dziś, zaplecze, które pozwoli mi zyć tam na starość, nie wiem co bedzie jutro,ale potrafie realnie ocenić sytuacje, a nie tak jak inni twierdzić, to ja nic nie robie bo to juz za miesiać koniec świata;-))).To rozsądek kazał mi kalkulować czy dodatkowa powierzchnia mi sie opłaca- w sensie materialnym jej budowy ,bo tak jak juz to wczesniej gdzies napisałam , nie wydam na coś znacznie wiecej kasy tylko dlatego ze mam i to w zasadzie było genezą do napisania tego wątku.
          • mmena Re: Duży dom-koszty? 21.11.12, 16:27
            mamanowa16 napisała:
            Dla przeciwwagi ,zupełnie przypadkowo ,nat
            > rafiliśmy na dom pokazowy jednej z pracowni architektonicznych , powierzchnia o
            > koło 150m.No i niestety, przepraszam,ale to jest kiszka.

Trafiłaś na durnia, który nie potrafił zaprojektować normalnego domu. Trudno wzorować się na miernocie.
            Duży dom odradzam. Nie jest istotne czy cię stać, czy nie. Dopasuj dom do swoich potrzeb a nie do tego co może być za 20 lat (jesteś pewna, że rodzice zechcą u was zamieszkać?), a już tym bardziej nie do "bo znajomi to..."
            Nie znam nikogo kto sprzedałby dom 160-200 m "bo jest za mały", znam za to parę par, które sprzedały landary budowane bez sensu "bo jeszcze jeden pokój się przyda".
            • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.180.132.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.12, 17:30
              Niekoniecznie ktoś musiał być odrazu durniem:-) Widząc aplauz i uwielbienie dla takich metraży jak 150m ,mozna odnieść wrażenie że pewnie wielu ludziom tutaj taki dom by sie spodobał.Niestety miarki nie oszukasz- 150 a 300 to jest różnica i jakbyś sie nie starał to różnica w powierzchni bedzie odczuwalna. Ja niestety nie znam ludzi którzy zamieniali by wiekszy metraż na mniejszy,raczej w drugą stronę ,mamy zatem inne doświadczenia.
              • mruwa9 Re: Duży dom-koszty? 21.11.12, 18:22
                Jasne, ze roznica bedzie odczuwalna.
                Przy 150m2 nie potrzeba instalowac interkomu, a domownicy nie musza sie zdzwaniac przez komorki.maja tez szanse spotkac sie czesciej, niz raz na tydzien.
                Moja 5-osobowa rodzina mieszka w domu 154m2. Wedlug nas to optymalna powierzchnia i mieszka nam sie bardzo wygodnie.
                A jesli dzieci sie usamodzielnia, do wygodnego zycia wystarczy nam 100-metrowy parter. Az nadto.
                Nasi przyjaciele maja dom o powrzchni 250m2. Wykorzystuja z tego na codzien moze 40%, wiekszosc domu stoi pusta i nieuzywana.
                Znam sporo ludzi, ktorzy wielkie hangary zmienili na mniejsze domy lub mieszkania, zmeczeni i wykonczeni kosztami/wysilkiem utrzymania duzych powierzchni.
                No, ale chyba masz ogromna potrzebe uczenia sie na wlasnych bledach. Coz, jako ze to twoje zycie i twoja kasa, pozostaje tylko zyczyc powodzenia.
                Odezwij sie za pare lat, jak sie juz wybudujecie i pomieszkacie na hektarach.
                • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.158.216.172.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.12, 19:12
                  Myśle że przerysowywanie relacji rodzinnych w odniesieniu do metrazu jedynie ( w Twoim poczuciu) słusznego (150m2) mija się z celem,bo każda rodzina ma inne potrzeby i z innych powierzchni wychodzi(mam tu na myśli pierwotne miejsce zmieszkania),a i sama geneza wątku nieco inna ..ale z chęcią za kilka lat zdamy relację;-))
            • kasiak37 Re: Duży dom-koszty? 21.11.12, 18:41
              autorko watku,odnosnie tego ogladanego 150m2 domu to musial byc gniot architektoniczny skoro uwazasz ze kiszka.Mieszkam od roku w domu 150m2,projekt indywidualny.I ani nie jest kiszkowaty ani pokoiki wchodzace jedne na drugie.Mam za to spora galerie,dol otwarty na gore z dwoch stron.Sa 4 sypialnie,dwie lazienki(mala i duza na gorze),salon z jadalnia i kuchnia.I moj dom wszystkim ogladajacym do tej pory wydaje sie ogromny(jestesmy domem pokazowym dla klientow firmy,ktora go budowala).
              • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.147.53.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.12, 19:15
                kasiak37, z chęcią obejżałabym chociaz projekt Twojego domu ,tak dla porównania ,jak u Ciebie wygląda to powierzchniowo-kuchnia ,salon,pokoje?
                pozdrawiam
                • kasiak37 Re: Duży dom-koszty? 21.11.12, 20:43
                  kuchnia 16m2,salon z jadalnia 40m2,wszystkie sypialnie po 12 m2,lazienka gorna 10m2,galeria 20m2,reszta powierzchni to hol na dole,dolna lazienka goscinna z prysznicem,pom.techniczne.Wazny jest rzut czyli rozplanowanie parteru i pietra,mozliwosci zabudowy calych scian w sypialniach.Ja np.ostatnim rzutem na tasme,2 tyg przed produkcja mojego domu odwrocilam schody na pietro,czym zyskalam 3.5 metra sciany do zabudowy garderobianej.Najistotniejsze dla mnie jest zeby przestrzen jak najlepiej wykorzystac a nie tworzyc bezsensowne powierzchnie bez mozliwosci ich wykorzystania.Tak samo przeprojektowalam cala dolna lazienke zeby stanac tam mogla pralkosuszarka.Dla mnie wazne jest ze moj dom jest energooszczedny i budowany z ekologicznych materialow.Ja nie stawialam na powierzchnie nie do ogarniecia ale na technike w moim domu i tak mam wszedzie podlogowke,okna drewniano-aluminiowe z potrojnym szkleniem,wentylacje mechaniczna,izolacje od fundamentu po dach,najwieksze przeszklenia na poludnie gdzie oszczedzam na ogrzewaniu.
                  To nie jest sztuka postawic kobyle,sztuka jest postawic dom,ktory jestes w stanie ogarnac i sfinansowac wszystkie wiazace sie z tym koszty.
                  • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.204.109.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 20:53
                    kuchnia 16m2,salon z jadalnia 40m2,wszystkie sypialnie po 12 m2,lazienka gorna
                    > 10m2,galeria 20m2-------ok, rozumiem,my mieszkamy teraz w mieszkaniu , duże powierzchnie pokoji, bardzo wysoki sufit,porównując powierzchnie u nas jeden pokój to tak jak u Ciebie salon i jadalnia w jednym, stąd moja potrzeba przestrzeni , bo nie wyobrażam sobie zmiany na mniej niż jest obecnie.
                    "Ja nie stawialam na powierzchnie nie do
                    > ogarniecia ale na technike w moim domu i tak mam wszedzie podlogowke,okna drew
                    > niano-aluminiowe z potrojnym szkleniem,wentylacje mechaniczna,izolacje od funda
                    > mentu po dach,najwieksze przeszklenia na poludnie gdzie oszczedzam na ogrzewani
                    > u------myśle że tu akurat większa powierzchnia nie wyklucza wyposażenia o jakim mówisz tzn, można miec i jedno i drugie,no oczywiscie tez nie jestem za przypadkami w ktróych ktoś buduje dom 500m,a potem robi terakote za 25zł/m2 bo już mu na nic innego nie starczyło,wtedy to rzeczywiscie lepiej miec mniejszy dom i lepiej wyposażony;-))
                    • Gość: A Re: Duży dom-koszty? IP: *.dynamic.mnet-online.de 22.11.12, 22:53
                      salon z jadalnia 40m2,wszystkie sypialnie po 12 m2,lazienka gorna
                      > > 10m2,galeria 20m2-------

ok, rozumiem,my mieszkamy teraz w mieszkaniu , du
                      > że powierzchnie pokoji, bardzo wysoki sufit,porównując powierzchnie u nas jeden
                      > pokój to tak jak u Ciebie salon i jadalnia w jednym,

A co Ty robisz w sypialni 40 m2 - na rowerze jeździsz ?, bo nie wierzę, że masz tej wielkości łóżko ? Toaletka też tyle miejsca nie zajmuje. Jest to kompletnie niewykorzystana przestrzeń, którą trzeba urządzić, ogrzać, posprzątać itd. I nie wciskaj nikomu, że Takie są potrzeby Twojej rodziny, a nie pokazanie się. Pustka wieje z Twoich wszystkich wpisów.
                      • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.204.109.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 23:12
                        Jak juz czytać to ze zrozumieniem;-)....nie mówiłam o sypialni 40 m( w domu takowych nie planuję),tylko o pokojach o tym metrażu, mieszkanie to nie to sam co dom i pewne funkcje pomieszczeń też są inne...pokój jest zatem i sypialnią i salonem,a jak rodzina zbierze sie w komplecie to i tak cięzko sie mieści,niezależnie od tego ze samo mieszkanie najmniejsze nie jest. Co do drugiej cześci- tu już nie chcę sie powielać, jak masz ochotę to przeczytaj geneze wątku ,ale oczywiscie oceniaj jak tylko chcesz.....to jest obustronne,mi też sie wydaje ze po drugiej stronie siedzi nieszczęśliwy życiem naburmuszony człowiek,ale pewnie też mogę się mylić,ot taka to magia internetu,sądzimy po pozorach;-)
                        pozdrawiam:-)
                        • kasiak37 Re: Duży dom-koszty? 22.11.12, 23:45
                          "pokój jest zatem i sypialnią i sa
                          > lonem"
                          To w koncu zdecyduj sie jakie masz to ogromne mieszkanie skoro pokoj pelni jednoczesnie funkcje sypialni i salonu.
                          Moj biedny,malenki 40m2 salonik nie sluzy do spania;)
                          • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.30.92.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.11.12, 16:02
                            Mieszkanie- w ramach wyjaśnienia- 2 pokoje ,około 40 i około 35m,kuchnia , łazienka, toaleta, całośc nieco ponad 110m,powierzchniowo duzo,ale ilościowo jesli chodzi o pomieszczenia mało, wiec nie ma możliwosci i na salon i na sypialnie, szczególnie jesli ma sie dzieci na stanie i one też gdzieś muszą mieć swoje miejsce;-)
                        • Gość: A Re: Duży dom-koszty? IP: *.dynamic.mnet-online.de 23.11.12, 17:08
                          Żeby ze zrozumieniem przeczytać, to trzeba najpierw jasno napisać. Napisałaś, że u Ciebie jeden pokój jak jej salon z jadalnią, więc dałaś do zrozumienia, że jest to pomieszczenie pełniące JEDNĄ funkcję, a nie połowy mieszkania. To zmienia postać rzeczy, bo nagle się okazuje, że to jednak Kasieńka ma wielki salon, a Ty masz wielki pokój który jest jednocześnie salonem, sypialnią, jadalnią, bawialnią, gabinetem i garderobą.
                          Mniejsza o to. Potrzebujesz przestrzeni to buduj.
                          Ja osobiście sobie nie wyobrażam mieszkać w takim wielkim domu, ale każdemu według potrzeb.
      • kasiek76 Re: Duży dom-koszty? 21.11.12, 21:41
        > W najbliższym czasie zaczynam budowę domu, projekt indywidualny, miało być okoł
        > o 250m,wyszło jakieś 60m więcej.
        Czy masz na myśli samą powierzchnię mieszkalną / użytkową domu, czy również garaż, kotłownię, itp? Bo to jednak w odczuwaniu powierzchni zasadnicza różnica.
        • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.204.109.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.11.12, 20:45
          No tak słusznie, więc w ramach wyjaśnienia ,bedzie około 310m,w tym garaż/dwa stanowiska/kotłownia.
          • kasiek76 Re: Duży dom-koszty? 23.11.12, 14:09
            W tej sytuacji to faktycznie duży dom, ale nie znowu taka hawiara:) U mnie np. jest w sumie jakieś 250m2, ale samej powierzchni mieszkalnej (i ogrzewanej) niecałe 150. Reszta to 2-stanowiskowy garaż, pomieszczenia gospodarcze i strych nad owymi (obecnie klamociarnio - spiżarnia, kiedyś może jakaś rekreacja). Dom uważam za duży, ale jakoś nie gubimy się w nim:)
            • Gość: darek Re: Duży dom-koszty? IP: *.subscribers.sferia.net 23.11.12, 16:28
              Jak można kogoś krytykować że che wybudować duży dom...to słabe. My z jednym dzieckiem wybudowaliśmy 208 m, bo Żona chciała mieć trzy garderoby i trzy łazienki, taki kaprys a co nie można? Projekt GL-221 willa Barona. Koszt bez działki (też ojcowizna) 800 tys. z wykończeniem.

pozdrawiam
              • kasiak37 Re: Duży dom-koszty? 23.11.12, 22:01
                kaprys mozna miec,czemu nie.Tylko po co podawac cene?Zeby Cie jednak ostudzic,moje 150m2 wynioslo mnie o polowe wiecej niz Twoje 208.I co to zmienia?
              • Gość: A Re: Duży dom-koszty? IP: *.dynamic.mnet-online.de 24.11.12, 10:27
                Duże domy zaczynają się od 250 m2. Twój jest zaledwie średni. Mowa w tym wątku jest o budowie domu o powierzchni ponad 300 m2, i nie chodzi o sam koszt wybudowania (osobom odpowiadającym w wątku) tylko o koszty utrzymania, racjonalnego wykorzystania i ogarnięcia owej powierzchni.
      • Gość: Stylowa Re: Duży dom-koszty? IP: *.static.korbank.pl 29.11.12, 21:32
        Nie da sie ukryć, ze duży dom to duzo kasy.
        Sam stan surowy, czy deweloperski to jedno ale wykonczeniowka tez potrzebuje sporo nakładów. Tarasy, ogrodzenie, bramy, nawodnienie terenu, nasadzenia, oswietlenie.
        Wyposażenie dużego domu w meble, itp.
        Utrzymanie rownież.

Mam prawie 300 m. i dzis twierdze, ze jednak trochę za duży. Na nasza czwórkę bardzo wygodny. Zastanów sie, czy dacie radę dom utrzymać jako emeryci.

• kiliusz Re: Duży dom-koszty? 13.12.12, 14:54
        Zacząć oszczędzanie najlepiej od wycięcia z budżetu zbędnych wydatków. Po co płacić za energię, kiedy jej nie potrzebujemy. Na rachunkach dosyć łatwo oszczędzić. Proponuje wymienić żarówki na energooszczędne, wyłączać na noc fizycznie telewizory, odtwarzacze dvd, modemy. Żeby nie świeciły się diody. Proponuję także przypatrzyć się zużyciu wody w domu. Zainstalować baterie jednouchwytowe, żeby łatwo zamykać wypływ wody. W ogóle masz na pewno konto w banku, za które być może niepotrzebnie płacisz. Zobacz czy da się zrezygnować z jakiś usług bankowych. WIęcej ciekawych porad znalazłem tutaj
        toniepotrzebne.pl
      • Gość: eet Re: Duży dom-koszty? IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.12, 08:43
        moi rodzice wybudowali wielki dom bo myśleli, że dzieci zostaną, teraz są sami w 5pokojowym domu+2 łazienki+wielki strych +wielki garaż i bardzo dużo wynosi ich ogrzewanie, opłaty za prąd. Trzeba też to rozważyć przy budowie, większa powierzchnia większe koszty.
        • Gość: a Re: Duży dom-koszty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.12, 22:42
          a mozna zapytać, czy i ile macie dzieci? Pozwalam sobie o to zapytać, bo mamy 3 dzieci i obecnie szukamy projektu domu.... i mysłałam o znacznie mniejszym. Ale może się mylę?
          • Gość: mamanowa16 Re: Duży dom-koszty? IP: *.180.242.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.12, 10:47
            Dzieci 2, w planie jeszcze jedno:-)...ale nie sugeruj się ilością dzieci , bo to co prawda ma znaczenie ,ale nie jest kluczowe ----buduj taką powierzchnię jak dla Ciebie bedzie odpowiednia i spełni Twoje oczekiwania i na jaką Cię stać:-)
      • pearl3434 Re: Duży dom-koszty? 03.01.13, 19:20
        Mamy 300m2 calkowitej a uzytkowej 170m2.Nowy dom,mieszkamy od sierpnia.2 dzieci.Przestrzen taka jak trzeba.Garaz 2 stanowiskowy,bo obydwoje dojezdzamy.Super sprawa rano w zime.Warta kazdej kasy.;)Dzieci razem w 1 pokoju( 5 i 4-latek),my swoj pokoj,1 pokoj zaadoptowany na stryszek(konieczna rzecz).Jedyna "fanaberia" to gabinet mojego meza o metrazu 20m.Ale niech bedzie(tam mial byc wlasnie strych).Ja od razu powiedzialam,ze chce miec swoj gabinet,bo moje pomoce dydaktyczne walaja sie od lat po roznych pokojach.Pokoik 10m2 pomiescil ladnie wszystko.W kuchni nie musimy sie mijac a w jadalni mozna zmiescic 6 osob przy stole:)Mieszkalismy w wielu mieszkaniach.Mialam dosyc wysokiego czynszu i braku prywatnosci.Przy tego typu metrazach trzeba uwazac na ogrzewanie,bo sa to duze koszty(tak jak czynsz kilku miesieczny razem wziety).Wymaga to samodyscypliny przy przewidywaniu kosztow i zwyklego odkladania na to.Sprzatanie....No,to mnie lekko dobilo,ale sie chcialo to sie ma:)Jakos daję rade.Nie mam klopotow z koszeniem,nie marudze w ogrodzie itd.Mam nareszcie swoj kawalek ziemi.Pewnie moglismy wybudowac mniejszy.Ale wybudowalismy taki.Pozdrawiam
        • mruwa9 Re: Duży dom-koszty? 03.01.13, 21:03
          macie 300-metrowy dom, a dzieci gniezdza sie w jednym pokoju, plus gabinet 10m2...
          bez sensu..
          • pearl3434 Re: Duży dom-koszty? 04.01.13, 18:13
            Ale kicha nie?Dzieci sie gniezdza w 22m2 a ja mam taki maly gabinet....
            • kasiek76 Re: Duży dom-koszty? 04.01.13, 21:58
              No ale w przyszłości jakiś oddzielny pokoik dla jednego dziecka się przy takim metrażu chyba znajdzie:)?
              Póki co, zrozumiałe jest, że się "gnieżdżą". Maluchy w tym wieku nie odczuwają jeszcze na ogół potrzeby osobnych pokoi, zwłaszcza przy tak małej różnicy wieku.
      • Gość: gość Re: Duży dom-koszty? IP: *.krosoft.pl 30.04.13, 22:12
        No proszę cię...., jak już zamieszczasz reklamę jakiegoś produktu, to rób to chociaż bardziej udolnie....
      • Gość: sajko Re: Duży dom-koszty? IP: *.3s.pl 10.05.13, 10:38
        hm no mając np taki dom: www.tsinvest.pl/pl/rezydencje-etap-1/gibraltar to podejrzewam koszty są wprost proporcjonalne do jego ogromy, chociaż kogoś kogo stać na luksusową rezydencję raczej stać też na jej utrzymanie :D
      • Gość: Adriano Re: Duży dom-koszty? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 18:23
        Duży dom to oczywiście koszty. Możemy jednak starać się je ograniczyć. Jak? Np. poprzez instalację bezdotykowych baterii w domu przy umywalkach.
        Używam produktów firmy Oras. Electra pozwoliła na rozsądne i oszczędne gospodarowanie wodą. Polecam ją każdemu kto tylko ma zamiar wymienić baterię łazienkową. Nie tylko pięknie wygląda ale jest także ekologiczna oraz daje realne oszczędności dla naszego domowego budżetu :)
      • jacekmarmur Re: Duży dom-koszty? 02.06.13, 20:44
        Dużo kosztów zjada ogrzewanie. Ja miałem założone kiedyś gazowe, obecnie mam panele, oraz dodatkowo połączone z nowoczesnym kotłem CO. Koszty ogrzewania niższe o około 60-70%. Właśnie zastanawiam się jak podobny (o mniejszej mocy) kocioł wstawić siostrze, bo ją gaz też zjada. Jedyny problem, to fakt, że ona mieszka w kamienicy
        • kawaler86 Re: Duży dom-koszty? 03.06.13, 17:07
          Ogrzewainie nie musi być tak drogie. Dobrze kombinujesz z tym kotłem CO. Ważne aby wybrać odpowiedni
      • kawaler86 Re: Duży dom-koszty? 03.06.13, 17:13
        Nie patrząc nikomu w kieszeń, po co Ci dom 310 metrów? Ile osób będzie tam mieszkać? Pamiętaj, że dom to nie tylko koszt budowy, ale również utrzymania. Miałaś mieć 250, teraz jest 310, czyli tak realnie patrząc dokładasz jedno mniejsze mieszkanie jakie można kupić w bloku. Po co? Z ogrzewaniem kupisz troszkę mocniejszy piec - da radę to ogrzać. Ale po co generować koszty stałe?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka