Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pleśń i ubrania

IP: *.devs.futuro.pl 17.11.12, 20:55
    Witam,
    Od 3 miesięcy wynajmuję pokój w domku jednorodzinnym. Wszytko byłoby ok, ale właściciele domu nieregularnie ogrzewają budynek (praktycznie po godzinie 18 ktoś pali dopiero w piecu). W tym domu jest pleśń. W pokoju, w którym mieszkam zaczęła ona na ścianach wyskakiwać. Za szafą widziałam dziś zeszłoroczne pozostałości po pleśni i grzybie.
    Boję się, że te gó... przejdzie mi na ubrania, a nie mam możliwości na zmianę lokalu przed zimą. W szafie czuć już taki nieprzyjemny zapach.
    I tutaj moje pytanie:

czy mogę rzeczy trzymać w zwykłych workach foliowych, żeby ich grzyb i pleśń nie dorwały? Np poukładane w kostkę i włożone w taki przezroczysty worek foliowy.
    Nie wiem, czy to nie spotęguje pleśni, bo np powietrze będzie mniej dochodzić do takich ubrań.

Obserwuj wątek
      • Gość: vvv Re: pleśń i ubrania IP: *.ists.pl 17.11.12, 21:08
        > Nie wiem, czy to nie spotęguje pleśni, bo np powietrze będzie mniej dochodzić d
        > o takich ubrań.

Tak właśnie będzie.
        Tylko wietrzenie i grzanie.
      • Gość: z mózgiem... a ty masz rozum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.12, 13:11
        Otwórz sobie idiotko umowę wynajmu i poczytaj co tam pisze o ogrzewaniu wynajmowanego pokoju.

Wynajmujący pobiera pieniądze za lokal przez co podlega pod wszystkie przepisy dotyczące lokali mieszkalnych (min. temperatura i % wilgotności) - lokal tych warunków nie spełnia, to żądasz:
        obnizenia ceny wynajmu, warunków narzuconych w ustawach etc etc... w przypadku nie dostosowania pozywasz o gigantyczne pieniądze za narażenie życia (wdychanie zarodników grzybni i pleśni mogą powodować nieciekawe choroby...).

ps. a jak nie ma umowy... to się bujaj
        • potwor_z_piccadilly Re: a ty masz rozum ? 18.11.12, 13:38
          Gość portalu: z mózgiem... napisał(a):

> narażenie życia (wdychanie
          > zarodników grzybni i pleśni mogą powodować nieciekawe choroby...).

Jota w jotę prawda.

> ps. a jak nie ma umowy... to się bujaj

albo fundnij sobie elektryczny olejak, niech właściciel tej nory się buja.
          • aqua48 Re: a ty masz rozum ? 18.11.12, 15:47
            Ubrania to najmniejszy problem - Twoje zdrowie jest zagrożone i tym bym się martwiła, bo to może być poważne. Pleśni szybko nie zlikwidujesz, bez dobrego grzania, wietrzenia i środków zabijających pleśń, które są też szkodliwe dla człowieka, więc i tak musiałabyś się wyprowadzić. Jak najszybciej szukaj innego lokum.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka