Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo przeciwpożarowe

09.06.13, 20:33
    Ostatnio mojemu znajomemu zapaliła się w domu pompa od akwarium. Szczęście, że był w domu, ale co gdyby go nie było... I to skłoniło mnie do założenia tego wątku. Czy macie w domach lub mieszkaniach gaśnice, czujniki czy też inne zabezpieczenia przeciwpożarowe? Co faktycznie może pomóc w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bolecki Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe IP: 80.50.130.* 10.06.13, 09:29
        Przy włączonym non-stop sprzęcie czujnik dymu to podstawa. Długo szukałem rozwiązania bo zwykły czujnik ma sens jak ktoś jest w domu, a jak nikogo nie ma to już lipa. Znalazłem to o co mi chodziło w UK, czujnik z możliwością wysłania SMS. Fajna sprawa bo w razie problemu z filtrem po ok. godzinie zatrzymania liczy się każda minuta, a tak można coś wykombinować - podjechać do domu, zadzwonić do kogoś, no i ważne żeby się ryby nie ugotowały ;) Chciałem sprawdzić ile to kosztowało w UK i widzę ze jest dostępny w polskim sklepie internetowym na www.firetext.pl. Czujnik działa, sprawdziłem, jednak nie miałem awarii tylko siostra paliła w pokoju i włączyła alarm :)
        • albucz1 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 11.06.13, 22:46
          Poczytałem po sieci i w końcu kupiłem ten czujnik. Zobaczymy jak przyjdzie.

Gość portalu: Bolecki napisał(a):

Chciałem sprawdzić ile to ko sztowało w UK i widzę ze jest dostępny w polskim sklepie internetowym na www.firetext.pl. Czujnik działa, sprawdziłem, jednak nie miałem awarii tylko siostra paliła w pokoju i włączyła alarm :)
      • mruwa9 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 12.06.13, 07:38
        akwarium nie mam, za to mam drewniany dom, ktory , jesli juz zacznie sie palic, spali sie szybko i doszczetnie.
        Mamy nawyk wylaczania z gniazdek sprzetow, ktore slyna z ryzyka zaplonu (pralke wlaczam do pradu tylko , gdy jestesmy w domu). mamy czujniki dymu, gasnice i koc p/ogniowy.I ubezpieczenie ;-)
        • Gość: Bolecki Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe IP: 80.50.130.* 12.06.13, 11:37
          Jak dostaniesz SMSa to jest szansa że wrócisz do domu wcześniej i coś uda się uratować bo nie wszystko uzyskasz z ubezpieczenia - pamiątki, dokumenty i inne rzeczy, których nie odzyskasz za pieniądze.
          • albucz1 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 04.07.13, 20:51
            No ja w końcu poczytałem po sieci i kupiłem tego firetexta. Sam czujnik to zwykła optyczna czujka dymu z modułem na kartę sim, ale w komplecie z ładną metalową puszką, którą od razu przygarnęła córka. Przetestowaliśmy w piwnicy ze starym tosterem i faktycznie działa. Najpierw włącza się syrena a potem po ok. minucie przyszedł sms. Mała rzecz, a wychodzę z domu spokojniejszy. Kupię drugie urządzenie dla babci.
      • Gość: cromwell Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 14:40
        obłuż jom wełnom mineralnom, niepalna i dobra, mam w domu trochę starej zdjętej z garażu , mogę odstąoić za symboliczną opłatą
        cromwell.blog.pl/
      • pliszka_inzppoz Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 13.08.13, 15:53
        albucz1 napisał(a):

> Ostatnio mojemu znajomemu zapaliła się w domu pompa od akwarium. Szczęście, że
        > był w domu, ale co gdyby go nie było... I to skłoniło mnie do założenia tego wą
        > tku. Czy macie w domach lub mieszkaniach gaśnice, czujniki czy też inne zabezpi
        > eczenia przeciwpożarowe? Co faktycznie może pomóc w takiej sytuacji?

Sytuacja pokazująca, że zagrożenia ppoż. w domu nie można ignorować. Nie wiadomo kiedy może pojawić się niespodziewany ogień. Sprzęt gaśniczy w polskich domach to niestety rzadkość. Ogień jest lekceważony - postawa "u mnie się przecież nie zapali" dominuje. Jest też pewien strach/obawa przed użyciem gaśnicy - bo wybuchnie, bo zrobię komuś krzywdę, bo będą zabrudzenia po niej.
        Są jednak rozwiązania prostsze i bardziej intuicyjne. Spray gaśniczy ma wydajność 2 gaśnic samochodowych, a by go użyć wystarczy wstrząsnąć puszką wielkości lakieru do włosów i psiknąć w ogień.
      • katarzyna00088 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 13.08.14, 19:09
        w takich awaryjnych sytuacjach, które niestety często mogą sie pojawiać, warto mieć w domu odpowiednie, profesjonalnie zaprojektowane sprzęty - poręczne i łatwe w użyciu. Ostatnio na popularności zyskuje gaszenie gazem - a to wymaga dodatkowo korzystania z usługi napełnianie butli gaśniczych na gaz - która jest ekonomiczna i niezawodna!
      • kotemik Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 14.08.14, 09:50
        ponoć są te farby które uniemożliwiają rozprzestrzenianie się ognia ale nie mam pojęcia czy to skuteczne czy nie...
      • marlenaciekot6 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 19.10.16, 16:49
        - Firma Konner www.konner.pl/ wykonuje ocenę stanu zagrożenia wybuchem pożaru, opracowując przy tym dokument. Jeśli w swoim przedsiębiorstwie są jakieś zagrożenia ogniem, to musi być taki dokument stworzony, obejmuje on m.in. wskazanie pomieszczeń zagrożonych wybuchem oraz wyznaczeniem w pomieszczeniach i przestrzeniach stref zagrożenia wybuchem
      • t567 Re: Bezpieczeństwo przeciwpożarowe 11.03.26, 09:54
        Kotemik wspomniał o farbach ogniochronnych i to faktycznie działa. Lakiery i impregnaty ogniochronne do drewna znacząco spowalniają rozprzestrzenianie ognia na drewnianych elementach wykończenia, belkach czy schodach. Klasa B-s1,d0 to standard jaki warto osiągnąć przy drewnie w domu. Burnblock 10L impregnuje drewno, tkaniny i papier, a lakiery ogniochronne do drewna kupisz w firestop.pl. W połączeniu z czujnikiem dymu i gaśnicą to kompletne domowe zabezpieczenie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka