Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Exotherm pompy ciepła

IP: *.cust.dsl.teletu.it 13.03.13, 22:46
    Pompy ciepła to najlepszy wybór, zawsze każdego namawiam na to.
    Pompe ciepła użytkuje podobnie w swoim domku pod Tczewem. Bardzo wysoka klasa, model EXT7GW polskiego producenta dobre wykonana, cicha i rewelacyjny sterownik Carel PCO5 +PGD + internet przez wi-fi. Nawet zmiane oprogramowania Exotherm zrobiło mi zdalnie tylko musiałem dac im na 15 min. dostep do mojej sieci internetowej. Do dzis bez awarii !! Polecam pompy, choć nie lubie takich bogatych przedsiębiorców bo ja musze pracowac na etacie i nigdy własny interes nie udał mi się pomimo kilku prób. Myslałem, że sam taka zbuduje tez mi się nie udało, więc musiałem kupić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dali22 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.air-net.gda.pl 27.03.13, 14:23
        masz racje nigdy więcej węgla ani innego syfu
      • Gość: Jola Poznań Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.kalisz.mm.pl 01.04.13, 09:39
        od 4 lat mój dom w Suchym Lesie jest ogrzewany pompą ciepła firmy Exotherm z Gdańska, dobrze wspominam okres prac montażowych, odwiertów ( choć błoto było straszne ) oraz moge tylko pochwalić ekipę i sama pompę. Na razie bez żadnej awarii, co roku proszę o przegląd seerwisowy. Urządzenie godne zaufania nawet dla samotnych kobiet jak ja, w tym samym czasie mój nowy samochód miał 3 awarie, a pompa żadnej. Polecam
        • Gość: bbb09 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.air-net.gda.pl 07.01.14, 22:26
          moja pracuje w Sopocie juz 8 lat, bez uwag, można polecić
          • Gość: bbb09 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.air-net.gda.pl 09.01.14, 11:20
            mój dom 200m pompa 10KW EXT10GW koszt pompa + odwierty+ montaż; 39 000zł czyli w cenie prymitywnej kotłownii węglowej
      • Gość: jokoccc Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.play-internet.pl 08.01.14, 21:49
        Polecam exo to dobre pompy ciepla kupilem rok temu ext gw na carelu polecam
        • ekobudynek Re: Exotherm pompy ciepła 09.01.14, 16:00
          Ja PC eksploatuję już 12 lat jest SUPER Od 8 lat montujemy coraz więcej Aktualnie w nowym dużym domu od 1,5 roku pracuje ze sprawnością aż 5,4 czyli 540 %
          Jasnusz 606758757
      • nawalonych7krasnali Re: Exotherm pompy ciepła 09.01.14, 11:06
        No to jeszcze podaj ile musiałeś zapłacić za to wszystko...
        Ja też napiszę coś. Rodzice mają domek - 135m2 zabudowy/107m użytkowe. Ściany z betonu komórkowego (jak Itong) 36 cm bez ocieplenia, w podłodze 10cm styropianu, poddasze typu graciarnia, a w dachu wełna mineralna miękka 20cm.
        Zużycie węgla w sezonie to 3 - 4 tony zależy od mocy i długości zimy. Licząc nawet tonę węgla po 1000 zł - prosto policzyć.

I pytanie za MILION: warto wydać około 200 tysięcy (z robocizną to pewnie jeszcze więcej) aby z 4000 za sezon zejść na 2000 - za ile zwróci się ta inwestycja (wliczając awarie i serwisowanie o czym nie wspomniał autor wątku)?

Ekologiczne - zgoda, ale NIEOPŁACALNE !!!!!!!!!!!
        • Gość: bbb09 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.air-net.gda.pl 09.01.14, 11:20
          mój dom 200m pompa 10KW EXT10GW koszt pompa + odwierty+ montaż; 39 000zł czyli w cenie prymitywnej kotłownii węglowej
          • sara_lund Re: Exotherm pompy ciepła 10.01.14, 09:34
            Hm...39.000 to cena za dośc ekskluzywny prymityw. Chyba, że z całości instalacji grzewczej i c.o.w.
            A ile latamortyzacji przewiduje producent?
          • nawalonych7krasnali Re: Exotherm pompy ciepła 10.01.14, 18:11
            Gość portalu: bbb09 napisał(a):

> pompa 10KW EXT10GW koszt pompa + odwierty+ montaż; 39 000zł czyli
            > w cenie prymitywnej kotłownii węglowej

Ile za prąd w takim razie wychodzi przy takiej pompie? i moc chyba 10kw, a nie gw :)
            W 2000 roku z ojcem budowałem dom 130m2 pow zabudowy, na który mieliśmy 60000 zł - więc na pewno koszty kotłowni razem z piecem i grzejnikami tyle nie wyniosły...
      • Gość: jarek999 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.slubice.vectranet.pl 14.01.14, 07:45
        ekipa OK, pompy mega dobre i dali 5 lat gwarancji, pracuje juz od 2010roku, bez uwag
        • Gość: gość Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.14, 08:06
          ekipa może i tak, ale jak coś nawali to ich nie ma, albo na urlopie, albo za daleko i nie chce im się przyjechać ustawić pompę ciepła. Akurat teraz mam awarię, wszyscy na urlopie, żadnego kontaktu, a tu zima. Po prostu super!!!
        • Gość: Aneta Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.14, 14:19
          Jarek napisz mi jakiej wielkości masz dom i ile zużywasz miesięcznie prądu ogrzewając sie pompą. Dzięki
          • Gość: gość Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.14, 09:00
            Ja mam 170m i ogrzewam pompą pierwszą zimę, mam ciepłą wodę a rachunek był w grudniu 390 zł, za wszystko, prąd z taryfą I i II. Naprawdę nie jest źle.
      • Gość: add333 Re: Exotherm pompy ciepła IP: *.dynamic.hispeed.ch 20.07.14, 21:18
        moja pracuje juz od 7 lat bez awarii i przeglądów, koszt zakupu i montażu nie więcej od pieca gazowego, Polecam Exotherm wersja EVI Nordic na export
      • jack444 Re: Exotherm pompy ciepła 31.05.25, 20:54
        To jest Polski producent? Pokarzcie gdzie mają zakład napewno w Chinach. To jest firma Polska ale nie producent.
        Pompy pow. Szkoda słów... lipa
      • moingeal Re: Exotherm pompy ciepła 14.01.26, 06:18
        Moja pompa od 5 lat pracowała wspaniale do niedawna kiedy na termometrze pojawiło się -19 stopmi w nocy i zamarzła. Przez trzy dni mroźne nie pracowała i misiałem odpalić kominek. Teraz pracuje ale troszęczkę za głośno i czekam na serwis. Mam nadzieję, że to tylko jakiś drobiazg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka