Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.era.pl 20.01.08, 11:00
    Witam, czy z ktoś ma jakieś opinie n/t w/w firmy. Będę wdzięczna za
    wszystkie informacje

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: mw Re: ES POLSKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.08, 16:38
        Moja szefowa buduje z nimi dom. Ale z tego co wiem, dopiero zaczęli go budować
        więc chyba za wcześnie na opinie.
        • Gość: Lidka Re: ES POLSKA IP: *.dzi.vectranet.pl 06.03.08, 18:07
          Ja również zbieram opinie na temat firmy ES Polska. Jeśli ktoś z Was mógłby
          podzielić się swoimi doświadczeniami, będę bardzo wdzięczna.
          • Gość: Gość Re: ES POLSKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.08, 21:25
            Witam, rozważałem z nimi budowę domu, ale zrezygnowałem jak skonsultowałem z
            adwokatami umowę, którą przedstawili mi do podpisania. Zabezpieczała ona
            właściwie jedynie dewelopera, a niektóre początkowe zapisy były wręcz
            kuriozalne. O jej formie językowej i logicznej wolę nawet nie wspominać, choć
            powiedziano mi, że to wynik tłumaczenia z języka czeskiego. Być może, gdyby
            udało się dość do porozumienia co do treści umowy, to dalsza współpraca
            potoczyła by się już lepiej. No cóż nie będzie mi już dane się o tym przekonać.
            No i dobrze. Ostatecznie zrazili mnie też tym, że ciągle musiałem się im
            przypominać, a na ostatni mój mail, a potem i telefon nawet nie odpowiedzieli.
            Być może zaproponowane przeze mnie zmiany w umowie były przez nich nie do
            zaakceptowania, ale przyzwoitość wymaga, aby przynajmniej mi o tym powiedzieli.
            Widocznie woleli schować głowę w piasek. Było to dla mnie tym bardziej dziwne,
            że jako firma wchodząca na rynek polski powinni myślę bardziej starać się o
            klienta i nie chodzi mi tutaj o to, aby obniżali cenę, a jedynie podchodzili do
            niego profesjonalnie. Pozdrawiam. Nie doszły klient ES.
            • Gość: wykonawca Re: ES POLSKA IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.10, 19:44
              brawo
            • Gość: Przedstawiciel ES Re: odpowiedź do "niedoszły klient..."gość IP: 91.90.163.* 06.11.13, 15:49
              Szanowny Panie,
              jestem przedstawicielem ES Polska, nasza firma jest otwarta na wszelkie realne zmiany umowy, zawsze są one negocjowane, dostosowane do indywidualnych wymagań, prezentowane przez nas dokumenty to forma elastycznej propozycji dla klienta, może on ją zaakceptować po analizie, ale i przedstawić nam swoje sugestie. Modyfikacja umowy dokonana została przez profesjonalną kancelarię prawną „KELLER” z Wrocławia, mało prawdopodobne jest stwierdzenie że grono świetnych prawników dopuściłoby do błędów logicznych, czy też merytorycznych w dokumentach. Byłabym wdzięczna za wskazanie mi konkretnych mankamentów zauważonych przez Pańskiego doradcę, przeanalizujemy błędy oraz natychmiastowo je wyeliminujemy. Jesteśmy zespołem działającym w wielu krajach Europy, nasza firma dostosowała się do najwyższych wymogów unijnych, co więcej w roku 2008 oraz 2009 uzyskaliśmy certyfikat DOBREJ FIRMY przyznawany głównie za formę umowy. Zgodnie z kontraktem gwarantujemy niezmienną cenę, przedstawiamy bardzo szczegółowy kosztorys. Wszystkich klientów, którzy mają jakiekolwiek wątpliwości odnośnie opisywanego etapu zachęcam do kontaktu mailowego: info@espolska.pl

Łączę wyrazy szacunku
              Justyna Prochera
              ES Polska
          • Gość: tomek Re: ES POLSKA IP: *.centertel.pl 21.04.08, 14:39
            Oferta ES Polska wygląda zachęcająco, ich katalog jest bardzo dobrze zrobiony a
            przedstawiane ceny są konkurencyjne.
            Miesiąc temu byłem na spotkaniu we Wrocławiu. Samo spotkanie było bardzo
            profesjonalnie poprowadzone. Wybrałem sobie dom N14, menedżer pokazał mi wiele
            możliwości budowy tego domu, które nie zostały pokazane w katalogu. Po spotkaniu
            przesłano mi e-mailem umowę do wglądu. Poprosiłem brata prawnika, żeby na nią
            zerknał. Stwierdził, że jest to klasyczna umowa wielkiego dewelopera i nie różni
            sie niczym od pozostałych oferowanych przez deweloperów umów, które czytał
            wcześniej. W najbliższą środę jestem umówiony na spotkanie z prezesem ES Polska,
            chciałbym omówić kilka zmian w umowie.
            • Gość: Lidka Re: ES POLSKA IP: *.dzi.vectranet.pl 21.04.08, 22:50
              Czekam na relację ze spotkania. Ja też rozważam budowę z tą firmą, więc zależy
              mi na wszelkich opiniach. Pozdrawiam
              • Gość: tomek Re: ES POLSKA IP: *.centertel.pl 24.04.08, 16:41

Wczoraj byłem na spotkaniu z prezesem ES Polska. Całkiem przyjemy facet.
                Spotkanie było konkretne, rozmawialiśmy przede wszystkim o umowie. Niektóre
                zmiany w umowie zaakceptował, ale niektóre nie. Podał mi konkretne powody,
                dlaczego nie może tych zmian dokonać, wydają mi się całkiem logiczne. Ogólnie
                jestem ze spotkania zadowolony i chyba będę z nimi budować nasz dom. Muszę tylko
                znaleźć działkę. Właściewie to jest ich jedyny mankament, ponieważ nie dysponują
                działkami pod budowę domów. Muszę przyznać, że we Wrocławiu sytuacja z działkami
                nie jest za ciekawa, ilekroć mi się jakaś działka podoba, zawsze jest z nią
                jakiś problem, ceny też są kosmiczne.
                • Gość: Bartek Re: ES POLSKA wszystko ok IP: *.man.tk-internet.pl 29.10.13, 12:11
                  Dzięki ES Polska mam teraz niskoenergetyczny dom, polecam. Zużycie energii jest rzeczywiście bardzo małe, na samych rachunkach mogę zaoszczędzić kupę kasy.
        • Gość: ania Re: ES POLSKA IP: *.gdynia.mm.pl 04.05.08, 09:27
          Podpytaj szefową jak wygląda współpraca z tą firmą. Wiem, że miesiąc
          to może za mało na wyrażanie poglądów na ich temat, ale ciekawi mnie
          jakie ma wrażenia nawet po tym czasie.
          • Gość: mw Re: ES POLSKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.08, 11:11
            Jeśli chodzi o budowę - no to z tego co spytałem, to trwa uzbrajanie działki -
            czekają aż EnergiaPro łaskawie podłączy ją do prądu. A firma podobno na razie
            bez jakichś większych zastrzeżeń.
            • Gość: greg Re: ES POLSKA IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 02.09.08, 22:22
              czesc czy ktos moze sie jeszcze podzielic spostrezeniami ?
              • Gość: piotr Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 20:45
                Witam
                Wraz z żoną byliśmy na rozmowie z Prezesem, oferta ciekawa i atrakcyjna biorąc
                pod uwagę rynek i oferowane ceny oraz wachlarz usług, podpisaliśmy umowę
                przedwstępną, niebawem spotykamy się z architektem i naszym menadżerem na
                działce uzgadniać szczegóły projektu.
                Postaram się na bieżąco informować jak idą prace- według umowy- budowa ma się
                rozpocząć najpóźniej w maju, meble możemy wnieść za rok- puki co polecam-
                zobaczymy jak będzie dalej
            • Gość: mw Re: ES POLSKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.08, 10:36
              Pociągnę wątek. Fundamenty mają wylane, na budowie byli osobiście dopiero raz -
              żeby zobaczyć jak się sprawy posuwają. Według relacji - OK. Początkowo był
              jeszcze jakiś przestój spowodowany brakiem ekipy budowlanej, ale jak prace już
              ruszyły, to posuwają się zgodnie z planem. Z tego co zrozumiałem, ES jako
              inwestor zastępczy nie buduje własnymi pracownikami, tylko zatrudnia zewnętrzne
              ekipy wykonawcze. No i tu było parę tygodni poślizgu, bo pod Wrocławiem buduje
              się na potęgę i znalezienie odpowiedniej ekipy trochę im zajęło. Najlepsze jest
              jednak - co podkreśliła - to, że ona nie musi się tą budową zajmować, a dom
              powstaje.
              (uprzejmie donoszę ;) )
              • Gość: gośc Re: ES POLSKA IP: 62.121.135.* 09.01.09, 21:55
                witam, czekam z niecierpliwością na dalsze informacje- byliśmy z
                mężem na spotkaniu z przdstawicielem- wrażenie pozytywne
            • Gość: Lilka Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 13:22
              My niedawno skończyliśmy budowę, wszystko poszło szybko, sprawnie, zgodnie z naszymi oczekiwaniami, więc szczerze możemy polecić.
      • Gość: piotr Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 18:07
        1 grudnia spotkanie z menadżerem na działce- projektant niestety nie dojechał.
        Menadżer zrobił na nas dobre wrażenie. Niestety opóźnienie, do dzisiaj nie
        widzieliśmy projektu- choć poprawki do typowego projektu zdają się być nie aż
        tak wielkie.Jak na razie mały niesmak- ale mamy nadzieje że to tylko tymczasowe
        kłopoty i z niecierpliwością czekamy na tok wydarzeń...o których poinformujemy
        na bieżąco
        • rixonss Re: ES POLSKA 03.08.11, 13:52
          co osba to inna opinia ;)
        • panncia123 Re: ES POLSKA 09.06.18, 15:18
          Bla bls
      • Gość: zawiedzony Re: ES POLSKA IP: *.silesnet.net 26.02.09, 21:53
        UWAGA tutaj wszystko : www.obydleni.cz/diskuze/tema-384-
        kvalita-ekonomickych-staveb-ytong/start-1400/
        • Gość: rk Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 20:45
          Kończę budowę z ES Polska pod Wrocławiem.Chciałbym podzielić się z wami moim
          doświadczeniem w tym temacie.Standard oferowany przez firmę jest
          żałosny.Dopłaciłem do okien, drzwi ,dachówek,pieca i wielu innych drobniejszych
          spraw by mój dom wyglądał przyzwoicie.Zrezygnowałem z wykończeniówki(w
          kosztorysie najtańsza farba itp).Największym jednak problemem tej firmy jest
          niekompetencja pracowników.Moje okna przyjechały na budowę z miesięcznym!!!!
          opóźnieniem,podobnie z drzwiami wejściowymi( poślizg z pracami przez to jest
          ponad miesięczny).Najzabawniejsze jest to że firma chce z "zadowolonym"
          inwestorem - to znaczy ze mną nakręcić materiał reklamowy dla innych
          potencjalnych "klientów".Nadmieniam iż z mojej strony sprawy finansowe były
          regulowane zawsze w terminie.
          Proszę przemyśleć czy warto!!!
          • Gość: gość Re: ES POLSKA IP: *.licanet.cz 06.01.10, 02:05
            To jest ten dom Tekst linka
            • Gość: rk Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 12:38
              Jakim prawem zostało zamieszczone zdjęcie mojego domu?
              Mój prawnik zaciera rece
            • Gość: Darek Re: ES POLSKA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.03.10, 23:01
              Witam,
              Wybralismy taki projekt dla siebie, mógłbym prosić o informację
              jakie koszta wiążą się z wybudowaniem takiego domu? ew. na maila
              d.gruszczynski@wp.pl
              bardzo dziękuję pozdrawiam
          • Gość: Odpowiedź Re: ES POLSKA do "gość rk" IP: 91.90.163.* 29.10.13, 15:37
            Szanowny Panie,

podczas negocjacji nad umową dbamy o to, aby nasi klienci poznawali odpowiedzi na wszelkie nurtujące ich pytania dotyczące współpracy. Klient ma prawo wglądu do kosztorysu, jest informowany o rodzaju materiałów z jakich powstanie budynek, jesteśmy otwarci na wszelkie zmiany w projektach. Dlatego zastanawia mnie Pańskie stwierdzenie „standard oferowany przez firmę jest żałosny”. Skoro nie odpowiadał Pańskim wymaganiom dlaczego podjął się Pan współpracy? Doskonale Pan wiedział jak wygląda nasza oferta. Kontrahentowi zawsze zostają przedstawione do akceptacji ogólne warunki handlowo-techniczne. Jeżeli klient chce obniżyć, bądź też podnieść standard swojego domu służymy radą oraz opinią jako doświadczona firma z wieloletnią tradycją. Dodatkowo, żaden z naszych klientów nie powołał się dotychczas na podobne stwierdzenie.
            Czekam na odpowiedź w tej sprawie: info@espolska.pl.

Łączę wyrazy szacunku
            Justyna Prochera
            ES Polska
      • Gość: rk Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 20:40
        Jestem bardzo zawiedziony.Rozmowy o budowie domu zacząłem z nimi w
        marcu 2008. W kwietniu podpisalismy pierwszą umowę.obiecano mi że
        budowa potrwa rok (pół roku formalności,pół roku budowa.)Na dzień
        30.03.2009 na działce mam ściągnięty humus!!!.Warto wspomnieć o
        kolosalnej amatorszczyznie oddziału wrocławskiego.Błędy w numeracji
        konta,żle działająca zakładka Srodowisko klienta(wpis o
        nieuiszczeniu opłaty gdy nie dostałem od nich faktury!!!)to tylko
        niektóre smaczki.Zaznaczę że jestem klientem wiarygodnym(własne
        srodki na budowę)dlatego aż się boję mysleć jak jest traktowany
        klient z kredytem.Chciałem polecić te firmę mojemu teściowi ale za
        bardzo Go szanuję.
        • Gość: Andrzej Re: ES POLSKA IP: *.chello.pl 08.05.09, 11:26
          Witam
          Jak Pan rozwiązał sprawe z pierwszą wplatą?
          Ja podpisałem z nimi umowę w 2008 i ciągle jestem na etapie dokumentów.
          stan surowy zamknięty mam mieć do końca roku ale jakoś mi się nie wydaje żeby
          zdążyli.
          Pozdrawiam
          • Gość: Ola B. Re: ES POLSKA IP: *.finemedia.pl 15.06.09, 10:52
            Witam,
            nie rozumiem, tzn. dokonał Pan pierwszej wpłaty i ES nie rozpoczął działań w
            ogóle, czy działa zbyt wolno?
            W moim przypadku po pierwszej wpłacie od razu zaczęli załatwianie dokumentów.
            Mimo kryzysu ciężko o dewelopera, który zacznie cokolwiek robić przed pierwszą
            transzą ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: Andrzej Re: ES POLSKA IP: *.chello.pl 24.07.09, 18:39
              Witam Ja jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę, w przededniu
              podpisania umowy końcowej. Jak u Państwa kształtują się koszty i czy odbiegaja
              od przedstawionych w umowie przedwstępnej?
              Pozdrawiam
              • Gość: Bogusław Re: ES POLSKA ok! IP: *.watchundergrads.com 29.10.13, 00:21
                Na tle innych firm ta moim zdaniem wypada dobrze, mogę coś o tym napisać, bo współpracowałem z różnymi deweloperami. W razie czego służę radą i opinią. Mają bardzo interesujący katalog projektów, domy rzeczywiście robią wrażenie. Z umowy wywiązali się bez znaczącego poślizgu czasowego.
                • rut84 Re: ES POLSKA ok! 07.03.17, 15:54
                  witam tez sie zastanawiam nad wspolpraca z ta firma ..mozna im zaufac ? chciałbym zeby mi pomogli przy kredycie na budowe domu i zakup dzialki
                  • 1979martusia Re: ES POLSKA ok! 29.06.17, 21:30
                    odradzam
                    • baca2208 Re: ES POLSKA ok! 19.09.17, 16:50
                      A dlaczego?
                  • tpietronski Re: ES POLSKA ok! 15.03.19, 13:28
                    Dzień dobry. Budowaliśmy dom z ES i wszystko przebiegło sprawnie i bezproblemowo. Od momentu wyszukania działki po prace wykończeniowe firma prezentuje pełen profesjonalizm, fachowe doradztwo i bardzo duża elastyczność. Dziś cieszymy się pięknym domem z ekonomicznymi rozwiązaniami. POLECAMY!!!
      • Gość: kris Re: ES POLSKA IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.09, 07:29
        witam.
        No dobrze. Powiedzmy ze nie es. Jaka jest alternatywa? Maja jakas konkurencje w Polsce?
        • Gość: radziu Re: ES POLSKA IP: 62.87.130.* 23.11.09, 10:10
          słyszalem, ze firma archipelag jest inwestorem zastepczym we wrocku.Ostatnio
          szef z nimi budował.chyba jest zadowolony.
        • Gość: R.K. Re: ES POLSKA IP: *.181.73.184.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.09.10, 10:40
          A ktoś budował z ARDE-HAUS. To podobna firma
      • Gość: Andrzej Re: ES POLSKA obawy IP: *.chello.pl 24.08.09, 21:20
        Witam
        Co z zaplaconymi pieniędzmi? Zaplaciłem im 17000zł i jeszcze nie mam
        pozwolenia na budowę. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji. A na
        dodatek manager projektu milczy, nie odbiera telefonu i nie odpisuje
        na e-maile. Może ktoś ma pomysł jak wybrnąć z impasu?
        Ps. Myślałem że miesięcznik Murator wie co wypisuje, calkiem naiwny
        nie jestem, myślałem że pismo fachowe wie co zamieszcza na swoich
        łamach
        • Gość: piotr Re: ES POLSKA obawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:20
          Panie Andrzeju -no to jest Pan w lepszej sytuacji- ja zapłaciłem 27000- w
          listopadzie 2008 i do dziś mam na działce zieloną trawe... Cuż pewnie Pański
          meneger wypoczywa- w końcu odwalił kawał roboty i za te pieniądze grzeje się
          gdzieś na egzotycznej wyspie. Chętnie usłyszę jak wyszedł Pan z impasu- czy
          znalazł Pan odpowiedniego prawnika, czy myśli Pan o pozwie lub kontaktował się
          Pan z UOK. Moje gg 285084
          • Gość: piotr Re: ES POLSKA obawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:26
            Panie Andrzeju -no to jest Pan w lepszej sytuacji- ja zapłaciłem 26000- w
            listopadzie 2008 i do dziś mam na działce zieloną trawe... Cuż pewnie Pański
            meneger wypoczywa- w końcu odwalił kawał roboty i za te pieniądze grzeje się
            gdzieś na egzotycznej wyspie. Chętnie usłyszę jak wyszedł Pan z impasu- czy
            znalazł Pan odpowiedniego prawnika, czy myśli Pan o pozwie lub kontaktował się
            Pan z UOK. Moje gg 285084
            • irmajomagb Re: ES POLSKA obawy 18.09.09, 19:56
              Witam! Moja przygoda z es polska trwa już rok i już mam pozwolenie
              na budowę tak więc mogę zaczynać budowę z es polska,ale było ładnie
              do tej chwili ,ponieważ espolska nie chce przedstawić mi kosztorysu
              bydowy tłumacząc się tajemnicą handlową firmy ?????? , natomiast
              wzór umowy,który otrzymałem do podpisania po korekcie prawnika do
              tej pory nie została zakceptowana przez espolska.Wszystko ma się
              rozstrzygnąć w najbliższych dniach,co robić????Pozdrawiam.Moje
              gg11653201 irek
              • Gość: aleksander Re: ES POLSKA obawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.09, 18:05
                odpowiedź jest prosta i logiczna- przeczytać wątek gościa o pseudonimie moto i
                się do niego zastosować. Swoją drogą dziwne że nie poznał Pan kosztorysu.
                Strategia es jest bardzo prosta- jak najbardziej zbić koszt u wykonawcy i jak
                najdrożej przedstawić klientowi. Ta firma tak naprawdę wspólnego ma z budową
                domów niewiele. To jeden wielki akwizytor pośrednik. Wydaje ładnie zrobione
                katalogi z domami zdawałoby się o bardzo atrakcyjnej cenie, szybkim czasie
                wykonania, wszystko klient obserwuje przez internet-po prostu rewelka. Później
                okazuje się- że strona internetowa nie działa do końca, menadżer projektu z
                budową domów nie za wiele ma wspólnego i na wielu rzeczach po prostu się nie
                zna, projekt który ma być niby gotowym projektem zostaje zlecany firmie
                projektowej która projektuje go od podstaw i dostanie wynagrodzenie dopiero po
                uzyskaniu pozwolenia- czyli es polska umywa ręce i wszystko w tym momencie
                zależne jest od projektanta. Fajnie? Tak ale wszystko to kosztuje 26000 tyle
                bowiem wynosi koszt prac projektowych który jest odejmowany od kosztorysu
                głównego podwyższonego o koszt prac projektowych czyli 26000 -tyle kosztuje
                dokumentacja projektowa-cena dla krezusów. Następnie Es Polska szuka brygady
                budowlanej-zleca im budowę po niskich kosztach rozliczaną po realizacji
                inwestycji, oczywiście niskim dla es polska-klient tych kosztów nie widzi-widzi
                za to kosztorys znacznie odbiegający od faktycznych kosztów-dziwie się że Pan
                kosztorysu nie widział- pewnie nie będzie dla Pana zbyt pozytywny gdy go Pan
                ujrzy. Oczywiście kontakt czy to z biurem projektowym czy z ekipą budowlaną
                pozostaje w ścisłej tajemnicy- projektant i ekipa budowlana podpisują umowę o
                zakazie kontaktu z klientem- by nie dowiedział się za wiele- do kontaktu mają
                swoich ludzi- menadżerów projektu a później budowy. Reasumując Es Polska to
                firma dla bogatych-którzy nie mają czasu na budowę kolejnego domu i koszty oraz
                czas dla nich nie grają roli. Tym co forsy nie mają- prosta zasada-zrób to
                sam-lepiej i o wiele taniej. Kup gotowy projekt, pobiegaj po urzędach, znajdź
                ekipę której teraz nie brakuje i zaoszczędź kilkadziesiąt tysięcy. Czy
                pomyślałeś co będzie gdy coś nie tak będzie z domem? szczerze wątpię w tą 3
                letnią gwarancje.
                • Gość: irmajomagb Re: ES POLSKA obawy IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.09, 08:40
                  Witam.Kosztorys,który podsówa do zaakceptowania espolska to parodia
                  wyceny kosztów budowy wziętych niewiadomo z jakiego źródła i na
                  jakiej podstawie. Rzetelny kosztorys według stosowanych KNR-ów
                  zawierających mi.inn.przedmiar robót(integralna część kosztorysu)
                  stawki-roboczo godziny,ceny materiałów itp. to nieosiągalna rzecz od
                  espolska,która tłumaczy się szablonem narzuconym przez spółkę
                  matkę.To wszystko potwierdza tylko Pana opinie z którą się w pełni
                  zgadzam że to "wielki akwizytor pośrednik".Pozdrawiam ,zapraszam do
                  dyskusji i wimianę doświadczeń żeby inni mieli w przyszłości
                  jaśniejszy wgląd z kim zaczynają współpracę i komu powierzają swoje
                  ciężko zarobione pięniądze.
                  • Gość: Lutka ES POLSKA - bez obaw IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.09, 13:28
                    Jestem zaskoczona takimi opiniami i trochę zdegustowana formą niektórych
                    wypowiedzi. Sama buduję dom z ES pod Wrocławiem i już przed Świętami będę mogła
                    się do niego wprowadzić. Wszystko idzie w miarę gładko, a – jak patrzę na
                    zmagania moich znajomych, którzy budują domy z własnymi, sprawdzonymi ekipami –
                    wcale im nie zazdroszczę. Budowa to zawsze wiele emocji, zwłaszcza że chodzi o
                    finanse, a na dodatek konieczność zmian, które też wpływają na ogólny koszt
                    domu. Sama przekroczyłam planowany budżet o wiele więcej niż planowałam, ale
                    wynikało to z wielu czynników: a to decyzja o wykonaniu deszczówki, a to
                    dodatkowe studnie, ocieplenie budynku itd. Kiedy kupowałam działkę, nie miałam
                    świadomości, jaka jest gleba i inne uwarunkowania. Prawda jest jednak taka
                    (sprawdzałam u innych wykonawców), że koszty, jakie w związku z tym poniosłam,
                    były na rynkowym poziomie.
                    Myślę, że wiele niejasności wynika z tego, że ES działa w systemie, który w
                    Polsce nie był dotąd znany, i trzeba trochę cierpliwości, żeby przebrnąć przez
                    pierwszy etap. Każdy denerwuje się, gdy dokumentacja i papierologia trwają
                    długo, a na działce nic się nie dzieje. W moim przypadku też nawalały urzędy i,
                    chwała Bogu, że sama nie musiałam za tym biegać, tylko miałam to w pakiecie
                    usług . Kosztorys też był ciężkim etapem – na początku niewiele można było z
                    niego zrozumieć, cena też mnie zszokowała, ale… No właśnie! Wynajęłam bardzo
                    doświadczonego inspektora budowlanego, żeby pomógł mi w różnych decyzjach oraz
                    doglądaniu budowy na kolejnym etapie. Na początku powiedział, że kosztorys jest
                    mocno zawyżony, ale im bardziej się zagłębiał, tym bardziej przyznawał, że
                    „właściwie ceny są podobne jak na rynku”. Były później sytuacje, że coś zostało
                    wycenione na większą kwotę, a ostatecznie kosztowało mniej.
                    Podsumowując: pewnie ES nie jest firmą idealną (nie znam takiej), bo jak w
                    każdej firmie usługowej podstawą są ludzie, a na dodatek musi modyfikować pewne
                    formy działania (w Czechach coś działa od 10 lat, a u nas się nie da). Ja też na
                    początku trafiłam na słabego menadżera budowy i jego ekipę, ale ES szybko
                    zareagował - zmienił i ekipę, i menadżera – i wszystko ruszyło z kopyta!
                    Nieprawdą jest, że nie można rozmawiać z ekipą budowlaną – mamy swoje komórki i
                    czasami panowie dzwonią do mnie z różnymi pytaniami, a że wymyśliłam sobie kilka
                    nietypowych rozwiązań – tym bardziej wzięli sobie za punkt honoru, żeby zrobić
                    to tak jak ja chcę. A mój inspektor właściwie nie ma się do czego przyczepić,
                    jeśli chodzi o jakość.

To, co jeszcze warto podkreślić – sama chciałam wybrać sobie drzwi, podłogi itd.
                    Potem przekazywałam dostawcę czy wykonawcę do ES i oni wynegocjowali w moim
                    imieniu takie rabaty, ze sama nie była w stanie otrzymać większych. A co
                    zaoszczędziłam na drzwiach, dorzuciłam do kafli. Wszystkie ceny były dla mnie jawne!
                    Podsumowując: wkurzam się, gdy czytam takie opinie, bo w rzeczywistości jest
                    inaczej. Decydując się na ES wiedziałam, że zapłacę trochę więcej, ale wiem też,
                    że to duża firma, która wybudowała już parę tysięcy domów, więc nie zwinie
                    manatek z dnia na dzień, zostawiając mnie z budowlanym rozgardiaszem. Póki co,
                    za 2 miesiące zamieszkam w nowiutkim, pięknym domu….
                    • Gość: spec Re: ES POLSKA - bez obaw IP: *.171.19.98.static.crowley.pl 23.10.09, 10:58
                      Ten ostatni post to chyba ktoś z ES Polska pisał. To samo usłyszałem
                      na spotkaniu z przedstawicielem firmy, hahhahaaa
                      • Gość: b. Re: ES POLSKA - bez obaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 19:05
                        "Decydując się na ES wiedziałam, że zapłacę trochę więcej, ale wiem też, że to
                        duża firma, która wybudowała już parę tysięcy domów, więc nie zwinie manatek z
                        dnia na dzień, zostawiając mnie z budowlanym rozgardiaszem" a to dziwne - ja od
                        miesiaca nie widzialam budowlancow na mojej budowie.
                        szukałam firmy, ktora zrobi wszystko od a-z, sprawnie, szybko i bez nerwów i
                        czasu niepotrzebnie traconego przeze mnie. umowa podpisana na POCZATKU 2008
                        ROKU! a dom nadal nie skonczony. rozpoczecie budowy mialo byc w sierpniu 2008, a
                        zaczeli dopiero w listopadzie, ekipa budowlana nierozgarnięta, wiecznie pijana,
                        es polska nie interesuje sie jakoscia pracy zatrudnionej przez siebie ekipy.
                        jesli chodzi o same pochlebne opinie w ich reklamach to wiem dlaczego tak sie
                        dzieje - zrobili z nami wywiad i wszystkie minusy o ktorych mowilismy zostaly
                        zmienione przez specjaliste od PR-u w taki sposob, ze wyszlo na to, ze firma ma
                        swoje maleńkie niedociągnięcia, ale od razu naprawiają wszystkie błędy i jest
                        super. a prawda jest taka ze wszystko musielismy sami pozalatwiac, za kazdym
                        pozwoleniem musielismy jezdzic sami, a gdybym placu budowy nie miala blisko domu
                        w ktorym mieszkam w tej chwili i nie kontrolowala bym tego co robia na bierzaco
                        to nie wiem co by wyszlo z tego domu.
                        jednym slowem - porazka. jedyna osoba ktora wiedziala co robi i z której jestem
                        zadowolona to architekt ktory przygotowywał nam projekt, a to niestety troche za
                        mało...

jeśli ktos ma jakies pytania: beacia71@wp.pl
                  • Gość: Przedstawiciel ES Re: ES POLSKA do "rmajomagb " IP: 91.90.163.* 14.11.13, 13:20
                    Szanowny Panie.
                    Jako przedstawiciel firmy ES Polska chciałabym wyjaśnić naszym klientom poruszane przez Pana kwestie. Mianowicie. Już we wstępie wspomniał Pan o kosztorysie nazywając go parodią. Uprzejmie informuję, że opieramy się na ogólnopolskim wzorcu SECOCENBUD, jest to źródło naszych wycen i szacowanych kosztów, co więcej dbamy o to aby w naszych dokumentach zawsze zawarty zostawał przedmiar robót. Tak, jak Pan stwierdził w swojej wypowiedzi, jest to integralna część każdego kosztorysu, nasza firma nie może pozwolić sobie na tak karygodne luki. Chciałabym także odnieść się do sposobu płac- ten opisany przez Pana jest niesprawiedliwy względem naszych kontrahentów, robotnicy celowo przedłużaliby swoje prace, aby dzięki temu zarobić więcej. Niosłoby to za sobą nieprzyjemne konsekwencje, okres trwania budowy byłby znacznie dłuższy, skazalibyśmy klienta na poniesienie dodatkowych kosztów, a dla ES Polska jest niedopuszczalne. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu udało nam się wypracować system korzystny zarówno dla budowlańców jak i klientów. Opłacane zostają efekty pracy, a nie jej czas. Uważamy, że jest to sprawiedliwe rozwiązanie. Jeśli istnieją jakiekolwiek wątpliwości, pytania, zachęcam do udzielania się na niniejszym forum. Z chęcią pomogę w rozwiązywaniu wszelkich problemów.
                    Z wyrazami szacunku
                    Justyna Prochera
                    ES Polska
            • Gość: Maciek Re: ES POLSKA wywiązali się IP: *.softwareaddon.com 29.10.13, 00:18
              Ze względów osobistych musieliśmy zakończyć współpracę z ES Polska, w sumie nawet jej nie rozpoczęliśmy, dlatego trudno mi tu oceniać ,ale postanowiłem napisać o zaliczce. Widzę, że spora część osób zarzuca firmie zatrzymywanie pieniążków, problemy z odzyskaniem. Chciałem tylko poinformować, że u mnie nie było z tym żadnych problemów, decyzja zwrotna dotarła do nas szybko, sprawy potoczyły się sprawnie, na tym etapie firma zachowała się fair.
        • Gość: Przedstawiciel ES Re: ES POLSKA obawy do "Andrzej" odpowiedź IP: 91.90.163.* 06.11.13, 15:44
          Panie Andrzeju,
          Jako przedstawiciel firmy ES Polska pozwolę sobie na krótką i zwięzłą odpowiedź dotyczącą powyższego wpisu. Mianowicie. W przedstawianej przez nas umowie nie widnieje kwota 17 000 zł. Suma, jaką wpłaca klient korzystający z programów znacznie różni się od powyższej, wspomnianej przez Pana. Stąd też moje wątpliwości dotyczące Pańskiej treści. Szanowni Forumowicze! Komentarz wpływa negatywnie na wizerunek firmy, jednakże informuję iż nie jest on wiarygodny ze względu na zamieszczone fałszywe informacje.

Pozdrawiam
          Justyna Prochera
          ES Polska
      • Gość: Andrzej Re: ES POLska ----uwaga!!! IP: *.chello.pl 25.12.09, 10:57
        Jakie dokumenty trzeba przygotować żeby ich podać do sądu, czy można to zrobić
        jako osoba fizyczna czy może lepiej zatrudnić prawnika.
        Rozgrzali mnie do czerwoności i tez nie mam zamiaru im popuścić.
        • Gość: Zbigniew Re: ES POLska ----uwaga!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 11:01
          Lepiej skorzystać z pomocy prawnika.
      • Gość: wykonawca Re: ES POLSKA IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.10, 19:40
        jak najdalej od tej firmy
        • jan_nowakk Re: ES POLSKA 28.06.16, 18:19
          Firma ESPOLSKA nie wywiazuje sie ze swoich zobowiazan oraz umow. Z budowa zwlekaja, sa zadluzeni u swoich podwykonawcow, nie placa im za wykonana prace. sami zas nie pilnuja realizowanych przez siebie budów.
          Caly czas kreca, kombinują.
          Nie maja zielonego pojecia o prowadzeniu budowy oraz maja znikoma widze budowlana!!!
          Uwazajcie na ta firme, przestrzegam przed podpisaniem z nimi umowy. Jedyne co to potrafia tylko krecic i naciagac na piekne zdjecia w katalogach.
          • annak_1981 Re: ES POLSKA 05.12.17, 18:19
            Witam.Można prosić o kontakt anna1981@poczta.onet.eu
      • Gość: tmq Re: ES POLSKA IP: 217.153.123.* 08.11.10, 16:36
        Naprawdę jest aż tak źle? Kurcze, jestem przed podpisaniem umowy, do tej pory byłem zachwycony, ale wpadłem na to forum i jestem troszkę załamany. Czy ktoś ma pozytywne opinie na ich temat?
        • Gość: Michał Re: zadowolony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 18:17
          Witam, Ja buduję dom z ES Polska i jak na razie jestem usatysfakcjonowany pozwolenie uzyskali przed terminem budowa też przebiega bez zastrzeżeń:)
          • Gość: Ilona Re: zadowolony IP: *.chello.pl 21.11.10, 13:07
            Mnie o zabranie głosu na forum poprosił ich menadżer i chyba słusznie ponieważ na tego typu forach w większości głos zabierają osoby niezadowolone, możliwe że konkurencja zadowolony klient nie kluczy po forach. Ci którzy zbudowali dom często udzielają wywiadów do gazet, czy też innych mediów. Ja wybudowałam dom z ES Polska i nie było większych problemów no może poza małym poślizgiem bardziej z winy urzdu. Poza tym wszystko przebiegało prawidłowo a Dom został wykonany zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Generalnie polecam
      • Gość: Iwona Re: ES POLSKA IP: *.krd.pl 24.11.10, 10:51
        Witam, Proszę Państwa chcą budować dom przeglądałam oferty wielu firm deweloperskich, które jednak nie spełniały moich kryteriów wyboru. Natomiast dzięki znajomym dotarł do mnie katalog firmy Es Polska, postanowiłam umówić się na spotkanie. Przedstawiciel, z którym miałam okazje się spotkać był niezwykle kompetentny, a cale spotkanie było bardzo rzeczowe i już właściwie wtedy podjęłam decyzję o budowie domu z firma Es Polska.
        Na ten monet, mam już kupiona działkę pod Oleśnicą w miejscowości Piszkawa, w urzędzie gminy Oleśnica załatwiana jest dokumentacja związana z projektem oraz pozwoleniami i nie ukrywam iż jestem pod wrażeniem szybkości w jaki udaje się poradzić menadżerowi projektu z szeregiem papirologii. Projekt domu jaki został dla mnie wykonany, również został wykonany wzorowo gdyż sam projektant zaproponował mi wiele sprytnych rozwiązań, które sprawiają iż zaoszczędzam i miejsce i pieniądze.
        W związku z tym iż jestem również jednym z wielu zadowolonych klientów firmy Es Polska, dziwią mnie niektóre nie korzystne komentarze na ten tej firmy, znajomość branży oraz konkurencji rynkowej pozwala mi sądzić iż te nie korzystne wpisy sa jedynie forma bardzo zresztą nie kompetentnych działań konkurencji i niczym więcej. Drodzy Państwo wkrótce również zostanie przeze mnie założony blog, na którym regularnie będę opisywać procesy budowy. Natomiast na ta chwile zachęcam wszystkich chętnych budowa swojego przysłowiowego "gniazdka" do skontaktowania się z firma Es Polska i poważne rozważenie budowy z tą właśnie firm. Pozdrawiam Serdecznie
        Iwona.
        • Gość: S. Re: ES POLSKA IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.10, 15:16
          W forach po prostu myszkują malkontenci albo konkurencja. Zadowoleni, i to jest fakt, udzielają się gdzie indziej. Firma jest O.K.
          • Gość: magda Re: ES POLSKA IP: *.acn.waw.pl 07.12.10, 12:43
            w pełni się zgadzam, ja trafiłam na wyjątkowo kompetentnego opiekuna projektu i z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić że gdyby każda firma tak dbała o klientów takie fora byłyby niepotrzebne Ponieważ mieliśmy duże problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę opiekun sam bardzo mocno zaangażował się w pozyskanie go A co do ceny, może i budowa z taką firmą i pod klucz jest droższa ale znam nie jedną budowę która została przerwana w trakcie bo ekipa kompletowana przez samego inwestora rozkradła materiały, nie robiła nic albo to co zrobiła okazało się taką fuszerka że (u moich sąsiadów) budynek po roku czasu poprostu osiadł i piekny otoczony ogrodem dom otoczył się kupą gruzu bo wszystko trzeba było poprawiać Nie twierdzę że to reguła ale jeśli sie ma znikome pojęcie o sztuce budowlanej a nie ma się nikogo zaufanego to samemu kompletując ludzi traci się 2 razy
            Wystarczy obejrzeć "usterkę"na tvn żeby wiedzieć o co mi chodzi
            A jechanie z Wrocławia do Warszawy tylko po to żeby zawieźć osobiśie inwestora do urzędu miasta i ponaglić panie urzędniczki ws.podbicia pozwolenia na budowę już uważam za wielki plus firmy i osoby która się tym zajmuje.
          • Gość: ms Re: ES POLSKA IP: 217.153.95.* 12.12.10, 11:00
            firma ok.
      • Gość: menadżer Re: ES POLska ----uwaga!!! odpowiedź do p.Andrzeja IP: 91.213.96.* 24.11.10, 12:51
        Drogi Panie Andrzeju,

Jestem menadżerem w ES Polska i postanowiłem obalić nieprawdziwe posty na temat firmy ES. akurat tak się dziwnie składa, że mamy tylko jednego inwestora o imieniu Andrzej (chyba że nie ma Pan odwagi ujawnić swoich prawdziwych personaliów) który to klient buduje z nami o wiele większy dom bo ok 140 m2 a jego cena wyniosła nieco po wyżej 350 000,00zł więc nie wierzę w to, że ktoś przedstawił Panu taką ofertę!!!!!! jeśli chodzi o cenę fundamentów to owszem może być ona nieco wyższa bo w kosztorysie mogliśmy uwzględnić zaliczkę na poczet dalszych czynności ale 100 000,00 to jakaś parodia :) za tę cenę można zbudować mały dom w stanie surowym podsumowując jeśli ma Pan ochotę i odwagę to zapraszam do naszego biura chętnie zapoznam się ze sprawą i sporządzę dla Pana wycenę

pozdrawiam
      • Gość: menadżer Re: Podsumowanie 1 odpowiedź do p. Michała IP: 91.213.96.* 24.11.10, 13:03
        Panie Michale,

80% naszych pracowników posiada wykształcenie budowlane (poza osobami nie związanymi bezpośrednio z budową) jeśli chodzi o wymagany wkład własny to stanowi on jedynie zaliczkę na poczet budowy my nie jesteśmy biurem projektowym i projekt dla naszych klientów sporządzamy bezpłatnie a zaliczka stanowi jedynie zabezpieczenie które po rozpoczęciu budowy jest inwestorowi zwracane w całości. Co do stwierdzenia że nie podajemy w umowie wymiaru to mija Pan się z prawdą metraż jest ZAWSZE uwzględniony nawet w umowie przedwstępnej. Podesłać Panu wzór umowy???

pozdrawiam
      • Gość: Iwona Re: ES POLSKA- blog IP: *.krd.pl 08.12.10, 10:48
        Witam załączam Państwu linka do mojego bloga na którym na bierząco bede zamieszczać informację na temat budowy mojego domu z firmą EsPolska.
        espolskadom.blog.onet.pl/Pozdrawiam
      • Gość: Iwona Re: ES POLSKA- blog link IP: *.krd.pl 08.12.10, 11:27
        www.espolskadom.blog.onet.pl
      • Gość: menadżer Re: ES POLSKA IP: 91.213.96.* 10.12.10, 12:50
        Szanowni Forumowicze, minęło już trochę czasu a zarówno Pan Michał jak i Pan Andrzej nie zajęli stanowiska do mojej odpowiedzi tym samym potwierdzili tezę, że to zwykłe pomówienia bo informacje o których pisali mijają się z prawdą w każdym calu. Jeśli ktoś z Państwa ma ochotę się o tym przekonać to zapraszam na niezobowiązujące spotkanie do naszych oddziałów.

pozdrawiam
      • Gość: Michał Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 22:01
        drogi Panie widzę problemy z pisownią ,,zwieść" piszemy przez ść :) wybudowałem dom z ES Polska i wszystko przebiegało zgodnie z umową ogólnie jestem zadowolony i nie bardzo chce mi się wierzyć w te pomówienia, poza tym jak widać nie jestem jedynym zadowolonym klientem....
        • Gość: okradziony [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 00:49
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: menadżer Re: ES POLSKA IP: 91.213.96.* 20.12.10, 12:07
            Drogi Panie na jakiej podstawie podważa Pan nasze kompetencje ??? widział Pan moje cv?? po porostu był Pan nieuczciwym klientem, który liczył na to że firma zrobi dla Pana projekt za darmo niestety tak się nie udało bo w umowie jest zapis że zaliczka jest zwracana ale wówczas gdy klient zbuduje dom. jeśli nie wówczas przechodzi na poczet prac projektowych oraz częściowo na wynagrodzenie, w końcu ktoś pracował dla Pana przez sześć miesięcy czyż nie??? więc nie uważam że został Pan okradziony!!! Poza tym jest Pan niepoważny oskarżając nas o to że komu kolwiek płacimy za wpisy może Panu płaci konkurencja??? bo najłatwiej jest tak napisać.
            Co do kosztorysu dla wykonawcy to niech Pan nie pisze bzdur bo mamy ekipy które prowadzą 5, 6 budów jednocześnie po co skoro mają takie okropnie złe warunki??? widział Pan te kosztorysy? nie sądze. Jeśli chodzi o zdjęcia naszych wybudowanych domów to jak już mówiłem NIE PŁACIMY naszym klientom za zabieranie głosu na forum i nie każdy się godzi na to aby jego dom został opublikowany. Jednak, że kilka postów temu pojawił się klient który również był wielce niezadowolony więc wrzuciliśmy jego dom na to forum, żeby wszyscy zobaczyli jaki ma okropnie brzydki dom. I co już nie narzekał na dom tylko zaczął straszyć prawnikiem za publikację zdjęć bez jego zgody :) i tak można coś pokazać jeśli chcą Państwo zobaczyć zdjęcia z naszych budów to bardzo proszę chętnie je Państwu podeślę po nowym roku na e-maila mój adres to menadzeres@interia.pl proszę pisać :) Ponadto jak Pan widzi jedna z naszych klientek zaczęła prowadzić bloga na, którym będzie wrzucała zdjęcia z budowy na forum bo ma na to ochotę, ponieważ to co Pan wypisuje nie godzi się z prawdą. Na przekór temu co Pan pisze podkreślę, że nie płacimy nikomu za publikację zdjęć czy komentarze i właśnie dla tego na tym forum jest ich niewiele wszystkim tym którzy chcą je zobaczyć proponuję przesłać kontaktowego e-maila do mnie odeślę zdjęcia z wykonanych budów. pozdrawiam
            • Gość: zawiedziony Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 21:16
              I CO TO ZA MENADŻER KTÓRY SIĘ NIE PODPISUJE?????????? żałosne
              • Gość: M Re: ES POLSKA IP: 91.90.163.* 14.11.13, 13:34
                Powiedział anonimowy forumowicz z konkurencyjnej firmy!!!
          • Gość: Michał Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 20:52
            Mi kredyt załatwili za darmo a jak Pan nie widział zdjęć żadnego wybudowanego domu przez ES Polska to zapraszam na stronę www.espolska.pl tam są zdjęci i wideo :) a jeśli to za mało to podsyłam zdjęcie swojego domu na reszcie będzie Pan mógł zobaczyć choć jeden!!! i wypisuje Pan same bzdety mój dom ma 150 m2 i kosztował mnie 415 000,00złjaka firma za tą cenę wybuduje dwa domy???? życzę powodzenia ja wiem swoje i firmę polecam. Głównie za to że na budowie nie musiałem niczego pilnować a wszystko zostało wykonane poprawnie.
            mail.google.com/mail/?ui=2&ik=dd4eb63563&view=att&th=12d038bece69e8ce&attid=0.1&disp=thd&zw
      • Gość: Michał Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 23:26
        to masz kolego img140.imageshack.us/img140/741/mjdom.jpg a Pani, która wcześniej pisała jak byś umiał czytać prowadzi bloga do którego link podała na forum.
        • Gość: zawiedziony Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 01:50
          Chodziło mi o Panią Lutkę, a nie tą pseudo nową klientkę która wdepnęła w bagno zwane Es Polska, zresztą nie mam przekonania o jej autentyczności. Dzięki za poprawny link, trochę wstyd że menadżer profesjonalista z tak dużym wykształceniem nie potrafi za pierwszym razem wkleić poprawnego linka tym bardziej jeżeli chodzi o dobre imię sponiewieranej firmy. Foto może być tylko zapomniał Pan napisać że chyba jeszcze nie do końca wykończony ten dom-oby nie czekał Pan z tym zbyt długo -tak jak jeden Pan na forum od lutego czeka z naprawą drzwi. No ale menadżerów może traktują inaczej. Swoją drogą dziwię się dlaczego boi się Pan ujawnić swojego stanowiska w Es Polska, imienia i nazwiska. Naprawdę nie ma się czego bać ani wstydzić, fakt nie jest to powód do dumy ale skoro zabiera już Pan głos i tak broni tej czeskiej akwizycji. Swojego czau poznałem kilku menedżerów-"fachowców" co prawda niby po szkole budowlanej-ale z doświadczeniem dotychczasowym-sprzedawcy handlowego w sklepie, kierownika budowy dróg, czy absolwenta historii, który zrobił sobie specjalistyczny kurs- Ci profesjonalni menedżerowie nie mieli pojęcia o wentylacjach mechanicznych, pompach ciepła, kosztorysach materiałów i wielu innych podstawowych sprawach. Krótko =zero profesjonalizmu + po wpłacie zaliczki traktowanie klienta marginalnie (nie dotrzymywanie terminów) + wiele niedociągnięć + zawyżone kosztorysy. Szybciej, sprawniej, z własną inwencją- o wile tanie wybudujecie dom. A Panu menedżerowi życzę wesołych świąt, niech klientów przybywa jak najwięcej, by nie musiał Pan po nocach miast śledzić jakieś puste, kłamliwe fora malkontentów- załatwiać sprawy związane z budową domów swoich klientów. Żeby Pana szef imiennik zlecał Panu bardziej ambitne zadania niż wklejanie linków, zdjęć i zakładania blogów o tym jaka to wspaniała ES. A wszystkim budującym życzę mądrych wyborów, by wybierali polskie firmy, solidne i wiarygodne, których nie brakuje, wystarczy popytać sąsiadów którzy się wybudowali lub lokalnych kierowników budowy.Życzę wszystkim tak kolorowych i ładnych świąt jak katalogi Es Polska (niestety tylko to jest w tej firmie warte poznania)-reszta to śnieg, który stopnieje wraz z wiosną . merry christmas everyone !!!
          • Gość: zawiedziony Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 02:01
            zapomniałem dodać by nie posądzono mnie że jestem malkontentem, konkurencją, złośliwcem, deweloperem, budowlańcem:
            GDYBY ES POLSKA NAPRAWDĘ BYŁA FIRMĄ RZETELNĄ I GODNĄ ZAUFANIA- NIGDY NIE POJAWIŁOBY SIĘ TYLE NEGATYWNYCH KOMENTARZY NA FORACH. WIĘC JEŻELI KTOŚ MA JESZCZE DYLEMAT-WNIOSKI NASUWAJĄ SIĘ SAME. MĄDRYCH DECYZJI W NOWYM ROKU!!!
            • Gość: Hubert Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 13:17
              Bardzo dobra firma miałem okazję zobaczyć kilka ich budów rozmawiałem też z inwestorami ogólnie byli zadowoleni wiosną zamierzam rozpocząć budowę :)
              • Gość: Robert Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 10:44
                Nie polecam.To są tylko pośrednicy pomiędzy Panem a wykonawcą.W kosztorysie najtańsze materiały. Żeby mój dom wyglądał przyzwoicie musiałem dopłacić za lepszą dachówkę,okna itp.
                Do dzisiaj nie mogę od nich wyegzekwować poprawek ujętych w protokole odbioru z lutego 2010.
                Zostaje mi sprawę skierować do sądu.Proszę się naprawdę poważnie zastanowić!!!!
                • Gość: Jurek Re: ES POLSKA IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 14:00
                  Ja zbudowałem dom z tą firmą jest ok

pozdrawiam
                  • Gość: Michał Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 22:01
                    Dokładnie firma jest świetna :)
                • Gość: TM Re: ES POLSKA IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.11, 17:00
                  Proszę śmiało kierować, prawników mają równie "wybitnych" co wykonawców. Wygrana z nimi to bułeczka z masłem :-))
                  • Gość: Siwa Re: ES POLSKA IP: *.centertel.pl 21.04.11, 14:27
                    Witam,może mi ktoś powiedzieć czy sądził się z nimi i czy wygrał.Bo właśnie rozwiązałam z nimi umowę przed samym rozpoczęciem budowy,bo dopiero pokazali mi kosztorys i o wiele za dużo wyszło niż miało.Proszę o odpowiedz za jakie kolwiek informację będę wdzięczna
                    • Gość: TM Re: ES POLSKA IP: *.gazownia.pl 28.04.11, 16:10
                      Sądziliśmy się z nimi, trwało dość długo bo 1,5 roku, ale sąd nie miał wątpliwości kto ma rację. ES chyba też nie miało bo nawet nie odważyli się złożyć apelacji. Ale i tak z zapłatą poczekali na komornika, odzyskaliśmy wszystko.
                      • Gość: Siwa Re: ES POLSKA IP: *.centertel.pl 16.05.11, 21:46
                        Witam ponownie,czy można dowiedzieć się czegoś więcej na temat sprawy z es polska.Czy to oni założyli wam sprawę czy wy im.Bo jak na razie to oni nas straszą .Bardzo proszę o meila annamagierska@wp.pl.Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
                        • iwkap80 Re: ES POLSKA 29.05.18, 14:58
                          prosze o kontakt iwkat@poczta.fm
      • Gość: Beata Re: ES POLSKA IP: 83.1.92.* 11.03.11, 18:00
        Witam, ja też myślę o budowaniu z ES Polska, też szukam o nich
        informacji i chyba "też" właśnie przeżyłam szok po wejściu na to
        forum... Podczas wstępnych spotkań robią naprawdę bardzo dobre wrażenie,
        właściwie jestem (byłam?) w przededniu podpisania umowy... Sprawdzałam
        ceny z miejscowymi wykonawcami - są korzystne, ich architekt -
        doświadczony, życzliwy, z pomysłami...byłam b. zadowolona, a teraz nie
        wiem, co robić... Ta dysproporcja opinii - niby to normalne, że pisują
        głównie niezadowoleni, bo zadowoleni cieszą się własnym gniazdkiem,
        ale... B. proszę, by ktoś z tych "zadowolonych" zechciał podzielić się
        radami, na co uważać, czego unikać itd., aby też należeć do tych
        zadowolonych szczęśliwców? A swoją drogą: zapytam wprost o te zarzuty
        ich przedstawiciela i jednak poproszę o wskazanie jakichś już
        zrealizowanych w naszej okolicy budów...
        Beata
        • Gość: Jan i Bożena Re: ES POLSKA IP: 62.29.157.* 18.03.11, 10:52
          Beata słusznie zauważyła, że na forum ( na innych forach budowlanych też) piszą głównie niezadowoleni. Ryzyko zawsze istnieje, niezależnie od wyboru firmy do budowy domu. My podpisaliśmy umowę przedwstępną z ES na opracowanie koncepcji domu i jak dotychczas współpraca z ES jest b.dobra. A zanim do tego doszło, to już prawie od roku konsultowaliśmy nasze zamiary z ES, włącznie z konsultacjami co do wyboru działki, przyszłej technologii, kosztów itd. Myślimy, że dalej współpraca będzie równie dobrze się układać.
          • Gość: beata Re: ES POLSKA IP: 83.1.92.* 19.05.11, 17:33
            Bożeno i Janie - więc Was także nie odstraszyły te głosy na NIE? W sumie sporo pozytywnych też tu się pojawiło, prawda? Budujecie z ES Polska? Ja – jak pisałam poprzednio – spotkałam się znowu z menadżerem, rozmawiałam o szczegółach umowy z nim i z prezesem, przy niektórych rzeczach obstają, gdzie mogą – idą na rękę (np. rozłożenie rat, stała cena itd.) Generalnie – jak z każdą umową, trzeba pertraktować. Teraz jestem już po podpisaniu umowy, poskładali papiery po urzędach, pan S. wygląda na bardzo energicznego i operatywnego człowieka, więc jestem dobrej myśli. Oby tylko wszystko się udało! Aha – i będę wszystko dokumentować – podaję link do dziennika budowy: forum.muratordom.pl/blog.php?147352-lukasz6678 . A może i Wy taki prowadzicie, wymienialibyśmy się doświadczeniami? Pozdrawiam i – oby jak najszybciej do własnego domu, prawda?
            • baca2208 Re: ES POLSKA 19.09.17, 11:58
              A gdzie Pański dziennik budowy?
        • Gość: stelmag Re: ES POLSKA IP: *.tkk.pl 26.01.12, 18:27
          a ja mam taka prosbe....zastanawiam sie nad rozpoczeciem prac budowlanych - domek - z es polska....ale chcialbym nawiazac kontak telefoniczny lub mailowy z ludzmi ktorzy wybudowali z nimi....wiec prosze o dane kontaktowe lub kontakt ze mna.
          krucjata12@wp.pl
          502251124
          z gory dziekuje
          • baca2208 Re: ES POLSKA 19.09.17, 12:00
            My również szukamy osób, które nawiążą kontakt telefoniczny 693523566 lub e-mailowy podroz-39@tlen.pl dla których współpraca jest, lub była godna polecenia.
            • sebastanlec Re: ES POLSKA 12.03.19, 15:01
              Witam, chciałbym podzielić się opinią na temat es polska. Otóż w 2017 oddali mi dom do użytku. Mieszkam od tamtej pory. Budowali wszystko w kredycie, załatwili analityka finansowego który się opiekował kredytem, był projekt i później zmiany które za darmo wprowadziliśmy. Później fundamenty i budowa. Wszystko szło szybko i sprawnie. Jakby ktoś miał jakieś pytania to zapraszam. sebastanlec@op.pl
      • Gość: Siwa Re: ES POLSKA IP: *.centertel.pl 27.05.11, 20:32
        W związku z wpisami jakie pojawiły się na forum o firmie ES POLSKA,a które zamieściłam,chciałabym bardzo przeprosić wszystkich pracowników firmy.Wprowadzając te wpisy kierowałam się emocjami i nieuzasadnionymi wpisami innych forumowiczów,nie zdając sobie sprawy z konsekwencji jakie mogą z tego wyniknąć,a mianowicie stawiając firmę w złym świetle i narażając ją tym samym na utratę zaufania nie tylko w Polsce ,ale i na terenie całej Zjednoczonej Europy,tym bardziej ze ze strony firmy nie doznałam żadnych strat a firma była uczciwa w kontaktach ze mną i zaufanie do mnie z jej strony było bardzo duże.Brak u mnie doświadczenia w kontaktach z podobnymi firmami,gdyż nigdy wcześniej nie współpracowałam z żadną inną firmą,a także podejmowanie pochopnych decyzji i nieumiejętność słuchania bardziej doświadczonych osób doprowadziła do naruszenia dobrego imienia firmy ES POLSKA z mojej strony.Bardzo serdecznie przepraszam za wszystko jeszcze raz.
        • Gość: jasnowidz [...] IP: *.147.218.234.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.11, 11:59
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Asia Re: ES POLSKA IP: *.watchundergrads.com 28.10.13, 20:09
          Moim zdaniem było ok, mąż sądzi podobnie, udało nam się uniknąć tych wszystkich mankamentów o których tu piszecie, nie pamiętam jakichś nieprzyjemnych sytuacji. Z umowy się wywiązali, a dom ma już ponad dwa lata i nadal stoi ;)
      • Gość: gość Re: ES POLSKA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 13:57
        W nawiązaniu do postu powyżej informuję, że w stosunku do jego autora w najbliższym tygodniu zostanie skierowana do Sądu sprawa z powództwa cywilnego w związku z publicznymi pomówieniami, oczernianiem i obrazą wymienionych osób, wchodzących w skład pracowników firmy ES Polska.
        Wówczas zostaną wyjaśnione wszystkie problemy i wątpliwości, które pracownikom firmy ES Polska zarzucają osoby dokonujące wpisu.
        • Gość: prezes Re: ES POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 00:07
          www.espolskadom.blog.onet.pl
          forum.muratordom.pl/blog.php?147352-lukasz6678
          wszystko i na temat
          • Gość: M Re: ES POLSKA IP: 91.90.163.* 02.02.12, 12:26
            espolskaopinie.blog.onet.pl/
            • Gość: M Re: ES POLSKA IP: 91.90.163.* 02.02.12, 12:28
              www.youtube.com/watch?v=zS6yccO59bY
              • baca2208 Re: ES POLSKA 19.09.17, 12:04
                brak filmu, gdzie tu dowód
          • Gość: M Re: ES POLSKA IP: 91.90.163.* 14.11.13, 14:05
            Wszystko i na temat
            esdomy.blogspot.com/
      • Gość: M Re: ES POLSKA IP: 91.90.163.* 22.03.12, 13:14
        opiniezbigniew.blog.onet.pl/
      • Gość: luka Re: ES POLSKA IP: 83.1.94.* 12.04.12, 17:49
        dziennik na forum murator, o którym piszesz - dokumentnie "wyczyszczony" - 0 wpisów! To dlatego, że autor od poł. grudnia nic nie wpisywał, czy dlatego, że ES Polska postarała się, aby zniknął??
        • Gość: Krystyna Re: ES POLSKA IP: *.softwareaddon.com 29.10.13, 00:15
          No cóż. Bywało różnie, zdarzały się jakieś nieprzyjemne sytuacje, spóźnienia itp. Ale z tego co wiem, była to głównie wina urzędów- nasza biurokracja tradycyjnie dała w kość. Jeśli chodzi o samą firmę ES Polska, hmm.. Ogólna ocena jest dobra, chwalę sobie dobry kontakt z kierownikiem budowy- bardzo przyjemny facet, służył obiektywną opinią i radą. Podsumowując: ES Polska pomogła nam w spełnieniu marzenia, zadbali o współpracę w przyjemnej atmosferze, dlatego polecam.
      • Gość: Niedoszły klient Re: ES POLSKA IP: *.my-it-solutions.net 14.06.12, 13:20
        Witam,

ja niestety nie podam wam faktów z budowy, ponieważ w moim przypadku nie doszło do podpisania umowy. Negocjowaliśmy przez około 4 miesiące, w pewnym momencie dostaliśmy projekt umowy i poszliśmy z nią do prawnika. Najlepiej wydane pieniądze w życiu. Umowa była bardzo niekorzystna dla klienta. Potem nastąpiło mozolne negocjowanie jej poszczególnych punktów, aż wreszcie ten sam prawnik polecił na inną firmę, która pod względem umowy, była bardziej przyjazna.
        • Gość: Marcel, Anna Re: ES POLSKA IP: *.watchundergrads.com 29.10.13, 00:26
          Początek współpracy był trudny, umowa wydawała mi się nieco skomplikowana, może dlatego, że jest to firma czeska. Lecz po kilku spotkaniach wszystkie moje obawy zniknęły. Nie dość, że pracownik skrupulatnie wytłumaczył mi wszystkie podpunkty umowy, to później wynegocjowałem z firmą tańszy projekt domu. Szczerze polecam, mimo trudnego początku, wystarczy dokładnie przeczytać umowę i ewentualnie zapytać o co w niej dokładnie chodzi
        • baca2208 Re: ES POLSKA 19.09.17, 14:33
          Proszę powiedzieć jaka to była firma?
      • Gość: ES POLSKA Oficjalna odpowiedź ES Polska IP: 91.90.163.* 23.10.13, 11:03
        Szanowny Panie Robercie,

Firma ES Polska nie otrzymała żadnego oficjalnego zgłoszenia reklamacyjnego w okolicach Wrocławia na w-w element. W naszej ewidencji w tym regionie widnieje jeden klient o imieniu Robert, któremu budowaliśmy dom. Jego okres gwarancyjny dobiegł końca 1,5 roku temu. Jeżeli rzeczywiście jest Pan naszym klientem to proszę skontaktować się z nami w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji.

ES Polska
        esdomy.blogspot.com/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka