Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O pelletach co nie co

01.08.13, 11:37
    Stosujecie pellety? Czytałem że zostawiają b. mało popiołu, więc nie trzeba zbyt często czyścić pieca, podobno z 1 tony zostaje 2,4 kilograma. Ktoś może potwierdzić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: janek Re: O pelletach co nie co IP: 194.181.94.* 24.08.13, 15:01
        wiesz tak piszą na stronach producentów pelletu ja z popiołem to mam duży problem bo ogrzewanie mam na węgiel a z węgla popiołu jest dużo.
        • karla874 Re: O pelletach co nie co 25.08.13, 20:23
          węgla tak jest sporo, ale już z peletu tak sporo nie ma.
          • Gość: janek Re: O pelletach co nie co IP: 194.181.94.* 03.09.13, 18:54
            wiecie ten popiół z węgla to dla mnie duży problem nie mam go gdzie wyrzucać jakbym miał możliwość to z chęcią taki piecyk na pellet bym zakupił.
            • catpaul Re: O pelletach co nie co 13.09.13, 12:15
              No ostatnim czasem trochę się do edukowałem w tym temacie i wyczytałem, że pellet ma większą kaloryczność od ekogroszku. I z tym popiołem to prawda, po spaleniu 1t zostaje go przeciętnie 2-3 kg. Jak dla mnie świetna sprawa, bo z węglem to jest katorga!
              • nawalonych7krasnali Re: O pelletach co nie co 15.09.13, 16:17
                catpaul napisał:

> No ostatnim czasem trochę się do edukowałem w tym temacie i wyczytałem, że pell
                > et ma większą kaloryczność od ekogroszku.

Pellet to sprasowane drewno. Żadne drewno - nawet sprasowane nie będzie miało kaloryczności węgla...

Ekogroszek.... a iny węgiel większej granulacji to ma inną kaloryczność????
              • Gość: sirsweter Re: O pelletach co nie co IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 12:49
                Zapylona kotłownia po ekogroszku - to jest katorga ;) Jaki kocioł polecasz na pellety, bo chcę swój albo przerobić, żeby można w nim było palić pelletem albo zainwestować w nowy.
                • Gość: kamila43 Re: O pelletach co nie co IP: *.stargard.mm.pl 29.09.13, 18:20
                  No właśnie ja chce kupić pellet, tylko nie wiem jakiego producenta, może ktoś poleci jakąś dobrą markę.
                  • Gość: ktoś Re: O pelletach co nie co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 12:12
                    chyba najwięksi producenci pelletu w Polsce to Stelmet i Barlinek.
              • Gość: lara4 Re: O pelletach co nie co IP: 217.153.123.* 28.10.13, 08:32
                ja używam pelletów Olimp do ogrzewania i polecam - są tanie, wysokokaloryczne i ekologiczne, jest zdecydowanie więcej plusów takiego sposobu ogrzewania
              • Gość: Katiusz Re: O pelletach co nie co IP: *.ip.netia.com.pl 06.03.14, 14:12
                Niestety węgiel wychodzi juz powoli z uzycia. Staje się to nie modne i przestarzałe. Teraz każdy powinien stawiać na ekologie. Pellet jest dobrą dorga, aby zacząć dbać o środowisko.
                • Gość: ktoś Re: O pelletach co nie co IP: *.181.55.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.14, 08:36
                  węgiel może nie jest modnym i ekologicznym rozwiązaniem ale nie każdego stać jeszcze na ekologiczne rozwiązania. po prostu z przyzwyczajenia ludzie biorą to co było dobre dla nich do tej pory. nie szukają nowych lepszych ekologiczniejszych rozwiązań takich jak np pellet.
            • Gość: Andrzej Wysocki Re: O pelletach co nie co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 23:21
              Witam,

Pellety charakteryzują się bardzo niską ilością popiołu po jego spaleniu.
              Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu,
              natomiast z 1 tony OLIMPU – ok. 2,4kg popiołu.
              Popiołem uzyskanym z pelletu można nawieźć ogródek lub posypać zimą
              ścieżkę bez obawy o zatrucie gleby i roślinności tak jak w przypadku popiołu
              z węgla czy ekogroszku.

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
            • Gość: Karolek Re: O pelletach co nie co IP: *.ip.netia.com.pl 26.02.14, 10:20
              Tak naprawdę tego popiołu nie jest dużo. Wiadomo, że zawsze ze spalenia zostaje jakaś część ja wysypuje to do ogródka, bo innej możliwości nie widzę. To jest pellet ekologiczny więc, tak naprawdę wyrzucając to nie niszczymy środowiska. Dlatego nie widzę w tym problemu. Pellet to najlepsze rozwiązanie jakie mogłem użyć więc wszystkim polecam.
              • Gość: ktoś Re: O pelletach co nie co IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.02.14, 20:46
                a jakiegoś konkretnego producenta pelletu używasz czy wybierasz najtańszego czy jakieś inne kryterium wyboru stosujesz??
              • Gość: francuska Re: O pelletach co nie co IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 22:32
                Można trochę wpanem posypać, żeby ten popiół nie zakwaszał gleby i po kłopocie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka