Gość: jadziajagoda IP: 95.178.96.* 10.09.13, 22:57 - czy jest tańsze, niz np dogrzewanie pokoju termowentylatorem typu "farelka" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
art-tu Re: ogrzewanie na podczerwień 11.09.13, 07:51 Nie. Ogrzewanie elektryczne ma to do siebie, że jeśli grzejnik ma moc np 2000W to oznacza to, ze zarówno tyle prądu zużyje jak i odda taka moc do pomieszczenia w postaci energii cieplnej. Co innego w przypadku ogrzewania elektrycznego podłogowego akumulatorowego. I tylko w przypadku gdy masz 2 taryfy i grzejesz nocą, a zakumulowane ciepło oddawane jest w dzień. [być może się mylę, tak mnie kiedyś uświadomił znajomy elektryk]. -- Choć być może będzie ciut tańsze ze względu na napęd wiatraczka w Farelce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plumka Re: ogrzewanie na podczerwień IP: *.play-internet.pl 11.09.13, 14:21 Podczerwień jest o tyle tańsza, że od razu masz poczucie ciepła, bez czekania aż się powietrze w domu nagrzeje. Są już grzejniki hybrydowe, w których masz dwa elementy grzewcze: jeden to właśnie podczerwień, a drugi ogrzewa tradycyjnie jak kaloryfer na wodę. W sumie efekty grzewcze i finansowe są bardzo zadowalające www.drono.pl/produkty/panel-grzewczy-na-podczerwien-350-700-w,342.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwona376 Re: ogrzewanie na podczerwień 30.01.15, 09:52 Witam Planuje zakupić grzejnik na podczerwień model VCIR -900 widziałam go w sklepie www.grzejnikinapodczerwien.pl co myślicie o tym wyborze ? Jakie macie doświadczenie z tym modelem ? Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: ogrzewanie na podczerwień 11.09.13, 16:41 Niestety, ale jeśli coś daje 2000W to musi pobrać więcej, a jeśli pobiera 2000W to daje trochę mniej. Nie stworzono jeszcze czegoś takiego co tyle samo bierze jak pobiera. Tak samo zasilacze do LEDów np 100W pobiera 110W. Takie opisy w instrukcjach to niestety jeszcze nie codzienność, ale powoli wprowadzają. Niestety to prawa fizyki, podczas zamiany prądu na energię są straty i stąd te różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadziajagoda Re: ogrzewanie na podczerwień IP: 95.178.96.* 11.09.13, 23:43 a mozesz jasniej ? czyli sie kalkuluje czy raczej nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
karr27 Re: ogrzewanie na podczerwień 16.01.17, 18:56 Nie ma na to prostej odpowiedzi. Tak jak nie ma idealnego ogrzewania. Jest to po prostu inny rodzaj ogrzewania niż tradycyjny. Ja założyłem podłogówkę na podczerwień od od firmy www.superogrzewanie24.pl i jestem bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
izazalew Re: ogrzewanie na podczerwień 02.02.17, 08:50 Warto rozglądać się za rozwiązaniami jak najbardziej przyjaznymi środowisku i takie wybierać. Do nich nalezy p ogrzewanie gazem, można dzierżawić zbiornik tam gdzie nie ma możliwości podpięcia się pod sieć, korzystna opcję ma amerigas. Odpowiedz Link Zgłoś
dorencja17 Re: ogrzewanie na podczerwień 18.01.18, 19:21 Jak się ma tylko jeden panel, większy wystarczy spokojnie na dogrzanie dużego pokoju, to wg mnie tak, będzie taniej niż farelką i bezpieczniej przede wszystkim :) Polecam panele nanoheizungen lub infrapanel , ta pierwsza firma może zrobić panel w formie obrazu lub można dać swoje zdjęcie i mieć zamiast panelu "antyramę grzewczą" :) Odpowiedz Link Zgłoś