Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odchodząca okleina.

18.02.14, 13:15
    Mam mebel oklejony okleiną naturalną i od krawędzi zaczyna odchodzić. Co się dzieje i czy można to jakoś naprawić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • jaroslawgz Re: Odchodząca okleina. 18.02.14, 20:21
        Witam Serdecznie
        Okleina odchodzi od wąskiej płaszczyzny czy od szerokiej?
        • arnoldm Re: Odchodząca okleina. 19.02.14, 09:03
          Okleina odchodzi od szerokiej płaszczyzny, konkretnie od blatu biurka.
          • jaroslawgz Re: Odchodząca okleina. 20.02.14, 22:55
            Może to być trudne do wyleczenia. Wąska krawędź jest spuchnięta czy trzyma podobny wymiar co grubość płyty w innych miejscach? Okleina może się odklejać w wyniku działania wody lub pary wodnej.Jeżeli nie jest spuchnięta może to być spowodowane starzeniem się kleju, utlenieniem, mechanicznym działaniem...
            • arnoldm Re: Odchodząca okleina. 21.02.14, 12:36
              Płyta nie jest spuchnięta, jest sucha. Czyli to pewnie wina kleju. Jest jakiś sposób żeby to naprawić w łatwy sposób?
              • jaroslawgz Re: Odchodząca okleina. 14.04.14, 15:55
                Wg mnie dobrym sposobem byłoby kupić strzykawkę z małą igłą i wstrzyknięcie kleju pod okleinę. Klej będzie trudno wstrzyknąć przy handlowej lepkości dlatego trzeba będzie go rozcieńczyć. Po ostrożnym i dokładnym wstrzyknięciu kleju trzeba docisnąć okleinę. W zależności od wielkości odklejonej okleiny. Najlepiej zastosować dociski. Jeżeli nie ma się takich w domu można je kupić za parę złotych w cartoramie lub praktykierze. Dociski nie można montować bezpośrednio na powierzchnie mebla, trzeba zastosować jakąś podkładkę np deskę. Docisk rozłoży się bardzo równomiernie i nie bardzo ładnie zostanie wyrównana powierzchnia. Po dociśnięciu najlepiej wytrzeć wypływkę i poczekać do wyschnięcia kleju. Myślę że to dobry pomysł, jak myślicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka