Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Usuwanie pleśni ze ścian.

IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.14, 13:05
    Hej. Ostatnio zakupiłem preparat do usuwania pleśni firmy POMOC DOMOWA środek do usuwania pleśni. Zakupiłem go w Castoramie. Na etykiecie jest napisane, że można go nakładać spryskując obszar pleśni lub rozmazać pędzlem. Zrobiłem tak i tak, ale nic to nie pomogło. Pleśń nadal była w kącie i nie znikała. Może źle używam preparatu? Ktoś inny może wie coś więcej o nim? Który preparat byłby na 100% skuteczny jeśli nie ten?

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kama00 Re: Usuwanie pleśni ze ścian. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 18:33
        Nie wiem jak inne środki ale ja znalazłam spray z firmy Velpon "Spray anti-moho, przeciw pleśni w sprayu" i jest w 100 % skuteczny-spryskałam w kącie, gdzie było czarno i wygląda jakby tam nigdy pleśni nie było. I nie wiem jak z dostępnością preparatu-ja swój kupiłam w markecie ALDI za 13 zł
      • Gość: elka brak nawiewnika IP: *.play-internet.pl 21.03.14, 18:29
        też stosowałam środki chemiczne ale dopiero po zamontowaniu nawiewników okiennych www.nawiew.eu sytuacja wyraźnie się poprawiła i teraz nie mam problemów z wilgocią.
        • edwar-dooo Re: brak nawiewnika 15.01.15, 14:30
          ja usuwalem kiedyś pleśń wodą z sodą oczyszczoną, łądnie da się odszorować no i pochłania zapach.
      • wojmir1988 Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 15.01.15, 23:59
        Sorki, że tak późno ale lepiej późno jak wcale. :P

Najpierw należy usunąć PRZYCZYNĘ pleśni czyli albo wentylacja (usuwanie nadmiaru wilgoci) albo naprawa Fundamentów i Izolacji Przeciwwilgociowej kładzionej na Fundamenty.

Jeśli Pleśń jest widoczna tylko w jednym miejscu, wychodzi w jednym miejscu to wentylacja odpada tak więc trzeba naprawić Izolację Fundamentu bądź Izolację i sam Fundament.

Inaczej jest to walka z wiatrakami. Pleśń stale będzie się odnawiać. Poza tym jeśli przyczyną pleśni jest wadliwa Izolacja a nie Wentylacja to należy zbadać Samą Ścianę. Najczęściej jest konieczna rozbiórka i ponowne postawienie ściany z "świeżych" materiałów.

Preparaty Pleśniobójcze czy Grzybobójcze zazwyczaj działają powierzchniowo lecz nie zwalczają Pleśni ani Grzyba, które w dalszym ciągu zżerają ścianę osłabiając konstrukcje i wpływają na zdrowie. Tak więc działają jedynie powierzchniowo. :P
        • janikkas Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 10.11.16, 16:29
          Zgadzam się sam to przerabiałem masakra
      • justyna.pvov Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 01.04.16, 10:37
        Znam to, nie ma nic gorszego niż walka z pleśnią. Kupa kasy wydana na magiczne preparaty i zmarnowany czas...
        Po kilku niepowodzeniach zaczęłam szperać w necie jakichś info o tym. Mogę polecić dwa artykuły/poradniki:
        1. www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3481,superwand-ds.Rskuteczny-sposob-na-walke-z-kondensacja-pary-wodnej-od-wewnatrz-na-scianach-zewnetrznych-i-szczytowych
        2. www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3614,plesn-na-scianie.-skad-sie-bierze-i-jak-ja-zwalczac

W rezultacie zdecydowałam się na ingerencję specjalistów, ale przynajmniej wiedziałam czego od nich oczekiwać
        Powodzenia:)
      • bryniolf Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 20.04.16, 14:47
        Polecam zapoznać sie z ofertą mellerud.com.pl/sklep/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ple%C5%9B%C5%84&submit_search=Szukaj napierw pleśń usunąć,a potem miejsce zabezpieczyć :) U mnie podziałało ;)
        • ondrzejs Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 26.04.16, 20:06
          Doraźne usunięcie pleśni jest proste. Wystarczy środek taki Jak FT RG 10. Przede wszystkim jednak należy naprawić wszystkie problemy związane z wentylowaniem pomieszczenia. Ten drugi sposób daje trwały i bezpieczny skutek.
      • fiku-miku80 Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 27.04.16, 22:32
        Tylko Savo :)
      • maxima12 Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 05.05.16, 21:34
        Miałam ten sam problem, dom drewniany :(
        Próbowałam róznych środków, żaden sie nie sprawdził - co pomogło ?
        Zdjęłam warstwę tynku z pleśnią, wodą z domestosem spryskałam powierzchnię, poczekałam aż wyschnie. Do zaprawy na ubytek dodałam wody z domestosem w mocnym stężeniu.
        Efekt ?
        od 4-ch lat ściana sucha i bez pleśni :)
      • okulek Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 15.11.16, 13:11
        to że spryskasz ścianę jakimś specyfikiem niewiele da, bo najprawdopodobniej w miejscu powstania grzyba masz mostki termiczne. Musisz oczyścić i osuszyć ścianę a potem ją zaizolować albo tradycyjnie albo masą termoizolacyjną (najlepiej taką z dodatkiem środka przeciwgrzybicznego typu bloktherm in)
      • wojciech_1708 Re: Usuwanie pleśni ze ścian. 19.03.18, 16:56
        Polecam wam Domestos Profesjonal Grout 750ml u na zdał egzamin
        znajdziecie go na tej stronce
        cleanmed.com.pl/pl/p/Domestos-Profesjonal-Grout-750ml-/284
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka