Gość: tRent IP: *.chello.pl 28.09.04, 18:45 TBS sa super fajnym rozwiazaniem. Malo ludzi o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vitalia Re: Co to jest TBS? 28.09.04, 19:47 Czy przypadkiem TBS nie stoi kością w gardle deweloperom??.jeżeli za 25 lat ,mieszkanie może stać się własnością najemcy to uważam że jest to lepsze rozwiązanie niż zaciągnięcie kredytu hipotecznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Co to jest TBS? IP: *.prokom.pl 29.09.04, 08:04 Przechodzi na własność ? Czy aby na pewno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Co to jest TBS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 08:20 na pewno jest jakis chaczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moon, rockmetal.pl Re: Co to jest TBS? IP: 204.52.187.* 29.09.04, 09:26 To ciekawe, jak to sie ma do tekstu z artykulu o TBS'ach: "Nie możesz go sprzedać, podarować, zapisać w spadku ani wykupić na własność." Czyli mozna czy nie mozna zostac po 25 latach jego wlascicielem? Odpowiedz Link Zgłoś
fiz77 Re: Co to jest TBS? 29.09.04, 09:40 Niestety w tym tekście jest błąd - nie można otrzymać tego mieszkania na własność!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: Co to jest TBS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:20 to chyba od wczoraj sie jakies przepisy zmienily, bo wczoraj jeszcze mieszkanie w TBSach nie stawalo sie po splacie kredytu wlasnoscia najemcy, wiec chyba macie Panstwo blad w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosia Re: Co to jest TBS? 29.09.04, 10:28 Z tego co wiem to zalezy od TBS-u. Każdy TBS ma inna umowę. W sobotę się dowiedziałam, że w Wawie jest TBS któty mozna spłacać. Po 30 latach mieszkanie jest najemcy. Ludzie płacą podobno niesamowite pieniądze. 2 tyś (z opłatami) miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosztelka Re: Co to jest TBS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:30 Wiem, że na pewno lokator takiego mieszkania nie będzie jego właścicielem (chyba, że zmienią się za jakiś czas przepisy), ale czy np. po śmierci głównego lokatora w takim mieszkaniu może mieszkać jego pełnoletnie dziecko czy ktoś inny z rodziny. Poza tym wydaje mi się, że czynsz nie jest niski - ale może wypowiedzą się na łamach forum mieszkańcy TBS-ów. Chciałabym znać wszystkie za- i przeciw- argumenty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piter2004 Re: Co to jest TBS? 29.09.04, 18:53 Mieszkania w forule TBS nie stają się własnością. Co prawda nikt nie wyklucza opcji, że za kilka, kilkanaście a może kilkadziesiąt lat będzie je można wykupić. Ale nawet jeżeli tak się stanie to nikt nie jest w stanie przewidzieć na jakich warunkach będzie się to odbywac. System, o którym ktoś tu napisał, oferują niektóre TBSy. De facto jest to coś posredniego pomiędzy klasycznym TBSem a mieszkaniem własnościowym kredytowanym przez bank. Jednak obawiam się ze z prawnego punktu widzenia wynajmujacy nie podlega ochronie czynszu, jaką daje ustawa o TBSach. Wszystkich zainteresowanych tematem TBSów, a w szczególności partycypantów i najemców TBS zapraszam na OGÓLNOPOLSKIE FORUM TBS: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16657 Odpowiedz Link Zgłoś