Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chata z gliny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:47
    przede wszystkim piękne zdjęcia, piękna chata, słodkie życie (domyślam się
    tylko, że nie zimą :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: zachwycona Re: Chata z gliny IP: *.olf.sgsnet.se 03.10.04, 08:40
        Widac ze w tym domu mieszka jeszcze artysta!!!
        Gratuluje dobrego smaku!
      • Gość: anna Re: Chata z gliny IP: 80.249.4.* 04.10.04, 12:55
        gdybyś uważnie przeczytała cały artykuł wiedziałabyś, że również zimą
      • Gość: makol Re: Chata z gliny IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.10.04, 14:01
        A jak przepisy budowlane. Mozna dokonac odbioru technicznego takiego "czegos"
        jako calorocznego budynku mieszkalnego ?
        • Gość: m. Re: Chata z gliny IP: 62.233.139.* 05.10.04, 11:43
          jakiego "czegoś" makolu?
          Czytać nie potrafisz czy masz jakis uraz do domów z gliny?
          • adasha Re: Chata z gliny 05.10.04, 19:01
            Zawiele lat temu w "Muratorze"pokazywano taką chałupę.Była zrobiona z belek
            drewnianych obrzuconych gliną zmieszaną ze słomą.Były to lata 70-
            80.Demonstrowali to na zdjęciach gdzieś w polskich górach(chyba nazywali się
            małż. Chyła).Pokazywano,że gdzieś w pobliżu była tak zrobiona przedwojenna
            szkoła, na podmuruwce z kamienia.Był to bardzo ciepły budynek.Okazuje sią, że
            można zrobić budynek także z ziemii sprasowanej pod bardzo dużym
            ciśnieniem.Pokazywano specjalne maszyny do takiej produkcji.Pokazywano także
            pustaki z gipsu.Były bardzo ciepłe i wtedy za komuny tanie.Prowadzono z nimi
            próby pod W-wą.Wytrzymały bez bez tynków 20-30lat.Elewacja wyglądała jak
            szkliwo tak ją wyszlifowały siły zewnętrzne(woda, wiatry
            zachodnie,śnieg).Wypadły z konkurencji bo były za drogie(Gips).Te próby
            odbywały się dalej od W-WY np.w Wawrze, Sulejówku.Byłem tym zainteresowany i
            dlatego pamiętam ceny działek w Julianowie k/Piaseczna 2-3$/m2 lata 92-93.Bylo
            to bardzo daleko od W-wy.Białołęka Dworska też 2-3$/m2.Upłyneło 10 lat a
            eksperymentować możemy za Grójcem lub pod Płońskiem.Opowiadali mi znajomi,że
            cieśle budowali im dom z bali drewnianych(parter i piętro około 200m2)*12,5 cm
            Zapłacili w tym roku 60000zł,Wszystko razem z drewnem.Po 3 miesiącach następnym
            mogą budować ale 3 razy drożej.Tak podrożało drewno i robocizna,A działka
            podrożała już 2 razy w tej okolicy,gdyż nie ma działek.Za 200 000zł oferowano
            im 45m2 mieszkanie w bloku, gdzie czynsz roczny 12 razy 400zl=48000, to 1,5
            razy większe koszty eksploatacji domu 200m2.
      • palcelizac POLAK POTRAFI 09.10.04, 14:36
        Przeciez to jest piekne, olsniewajace, czarujace...no slow brak, jednoczesnie
        dom i jednoczesnie dzielo sztuki.gratulacje
      • Gość: Rolnik Mam tam kilka działek (Przełomka, Zarzecze) IP: 217.11.143.* 12.10.04, 16:09
        I nie wiem co ztym zrobić? Może agroturystyka? Albo sprzedać wszystko
      • Gość: galernicy z Przeło Re: Chata z gliny IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 21:10
        To nasza chata! Dziękujemy za opinie i zapraszamy:www.galeriawiejska.prv.pl
        • alaudin Re: Chata z gliny 19.10.04, 21:33
          Pozdrawiam Was Galernicy Kochani!!!
          Niech mi wszyscy zazdroszą, bo najbliższy weekend zamierzam spędzić w Glinianej
          Chacie i licze na niezpomniane wrażenia. Chatę znam z bliska. Gładziłam już jej
          ściany, wspinałam się po schodach, jeszcze przed jej ukończeniem i za 4 dni
          spełnią się moje marzenia - noc w Chacie!!!
      • Gość: Goska Bylam tam! IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.04, 21:02
        Z wielka przyjemnoscia wrocilam pamiecia do tamtych stron, dzieki wspanialym
        zdjeciom. Na zywo jest tam jeszcze bardziej uroczo. Niedaleko domku z gliny
        jest sauna, rowniez z gliny, ktora tylko kilka krokow dzieli od naturalnego
        stawku. Wieczor spedzony na przemian w saunie i w stawie pod gwiazdami
        wspominac bede jeszcze dlugo. Nie mozna nie wspomniec rowniez o przemilych
        gospodarzach, ktorzy kazdego goscia witaja jak oczekiwanego, dobrego znajomego.
        Na pewno tam wroce!
      • Gość: tomek Re: Chata z gliny IP: *.adsl.xs4all.nl 28.01.05, 15:15
        wspaniala chatka,mieszkam w holandi i czasami pomagam w budowie domkow z
        gliny,a jak zapewne wiecie kochani leje i wieje tu stasznie a domkow coraz
        wiecej..pozdrawiam .....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka