Gość: krotki IP: *.torun.mm.pl 28.12.04, 22:22 no i po co? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stary... Re: Najem po nowemu IP: 217.153.88.* 29.12.04, 14:41 Jak to po co. Wielu posłów, którzy zdążyli kupić mieszkania w Warszawie, nie załapie się na następną kadencję. Wyjadą "odpocząć" poza Warszawę, mieszkanie w Warszawie m u s i przynieść zysk. Podobnie rzecz się ma z wielu innymi politykami w wielu innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.tubacki Re: zaproszenie 04.01.05, 22:30 zapraszam właścicieli na www.oswn.poznan.pl oraz na www.czynsze.republika.pl . Henryk Tubacki Przewodniczący Oddziału w Poznaniu OSWN tubacki@oswn.poznan.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrów mam pytanie proszę o pomoc IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 29.12.04, 15:56 Wynjęłem kolesiowi lokal na dzialalnosc, nagle po kilku latach ani be ani me zaczal wystawiac sprzet i przekierowywac klientow do innego punktu. Stwierdzil, ze chce opuscic lokal. Czy konieczne jest aby dal mi wypowiedzenie umowy najmu? czy jest zobowiazany placic mi 3 miesieczny okres wypowiedzenia? - w umowie nie mam zapisu o wypowiedzieniu, poza tym ze moze ono nastapic na mocy porozumienia stron lub jesli nie bedzie placil przez 2 miesiace. Proszę o podpowiedz jak to roziwązac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: mam pytanie proszę o pomoc IP: *.chello.pl 30.12.04, 08:12 A może ktoś potrafi mi wyjaśnić czy naprawdę tak jest jak poinformowano mnie w SM, że własciciel lokalu własnościowego nie ma obowiązku zgłoszenia w Administracji faktu wynajmowania mieszkania? Dziwi mnie to ponieważ są w SM jeszcze opłaty naliczane od ilości osób - u nas np. opłata za gaz i wywóz śmieci. Skoro Adm. nie wie że aktualnie mieszkanie jest wynajmowane to nie wie też ile osób tam rzeczywiście mieszka i zapewne nalicza opłaty na 1 osobę(?). Jak to jest naprawdę? Czy to możliwe żeby administrator budynku nie wiedział ile osób w nim mieszka? Chcemy się własnie pozbyć wyjątkowo uciążliwych sąsiadów wynajmujących mieszkanie w naszym budynku, Administracja skierowała nas do właściciela! Czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: mam pytanie proszę o pomoc IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.01.05, 13:50 Tak, SM nie ma nic do tego jak dysponuje lokalem osoba uprawniona. To jak są rozliczane opłaty i od czego zależa decyduje Statut i wewnętrzne przepisy SM. To ile osób mieszka w mieszkaniu to sprawa tego kto ma prawo do lokalu. Sprawdzanie czy to prawda to problem SM. Jeśli jest roztropna to nie ustala opłat jako zależnych os ilości osób. Przecież to jest możliwe - wystarczy, że jest licznik wody i z tego licznika można wyczytać ile osób tam mieszka i np. wprowadzić współczynnik. Można zatem np. płacić za śmiecie, jako stawka mnożona przez (zużycie wody/współczynnik). A ten współczynnik można wyszacować z całego osiedla wyliczają ile średnio wody używa jedna osoba. Przecież i tak trzeba zapłacić całą fakturę dla MPO, więc trzeba to ustalić z lekką górką i rozlicza w cyklach np. rocznych. Ustalanie opłat zaleznych od ilości osób to przy dzisiejszym prawie idealne miejsce dla cwaniaków podających, że w lokalu miesza zawsze jedna osoba. Nie ma możliwości weryfikacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Pozbywanie się IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.01.05, 13:53 Pozbycie się będzie bardzo trudne. SM nie ma takich możliwości praktycznie i prawnie. Trzeba będzie pozwu do sądu. Nie ma żadnej innej metody. Obecnie nawet wykluczenie członka ze spółdzielni nie powoduje utraty prawa do lokalu (patrz wyrok. TK z kwietnia 2004 o niekonstytucyjności tego przepisu - został uchylony). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki w biegu pisane IP: *.torun.mm.pl 30.12.04, 08:56 czytam ranna prase i dlatego tu jestem ale dosłownie w biegu dlatego krótko 1/jakw umowie nic ni ma to kodeks cyilny ale z tego co wiem ypowidzenie jest 1 miesiećzne 673 ust 2 k/c. 2/ wypowiedzenie raczej winno byc na piśmie albo on musi miec inny dowod że wypowiedział 3/siła go nie zatrzymasz - a ynając teraz trudno zatem może czynsz byl za wysoki ( ja wszystkim!! użykowym w ciągu ostatnich 3 lat obniżałem czynsz a i tam częśc poszła częśc padła i nikóre użytkowe przez częśc roku stały puste) tyle na szybko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `A35 Re: Najem po nowemu PROBLEM!!!!!!!!!!! IP: 82.177.81.* 13.01.05, 11:11 Co z tą ustawą wchodzącą w życie w lutym Jak wypowiedzieć komuś umowę by nie zapewniać mu lokalu zastępczego W końcu chcę wrócić do swojego własnościowego mieszkania. Czy ta ustawa działa też wstecz- czy dotyczy umów i wypowiedzeż zawartych rok temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk a co z rozwiązaniem? IP: *.torun.mm.pl 13.01.05, 21:41 OK najem okazjonalny. Koleś nie płaci. Wypowiadam najem. I co? Komornik go eksmituje? Bez socjalu? Naprawdę? Coś mi tu śmierdzi. Albo się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: a co z rozwiązaniem? IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.01.05, 13:54 Komornik to dopiero po procesie...Daleeeeeeeeka droga.....a jak się dziecko urodzi to kanał. Nawet i bez umowy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gobo Re: a co z rozwiązaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:13 I to prawda ze smierdzi. Nie jest tak latwo wyzucic kogos na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Najem po nowemu IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 03.03.05, 17:59 dlaczego administratorzy wspolnot nie chca zglaszać do ZBK pustostanów gminnych ktore stoja nawet przez piec lat puste bo np najemca mieszkania wyjechał zagranice. ZAznaczam ze placony jest czynsz.Ktoś kto pracuje juz tyle lat za granica stać go jest wykupić mieszkanie gminne.Administratorzy wspólnot znają sytuacje w swoich blokach i powinni powiadamiac ZBK O TAKICH MIESZKANIACH.wiele młodych ludzi nie ma gdzie mieszkać a takich mieszkań jest duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
krotki to proste 03.03.05, 18:36 proste bo.... czynsz za takie mieszkania jest śmieszny to i bez bólu mona trzymac mieszkanie w rezerwie gdyby byl rynkowy zaraz by zrezygnował!! A jak by wrocił to by wynajął . A tam wszystko mamy na głowie postawione a nie na nogach!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Najem po nowemu IP: 213.17.223.* 16.03.05, 22:53 to mnie trochę przeraża... Stać mnie na wynajęcie mieszkania tylko za niewielką sumę. Jeśli po jakimś czasie właściciel podniesie czynsz to ja będę się musiała wyprowadzić, bo po prostu nie będzie mnie stać na wynajem. To jest niesprawiedliwe. Czy jeśli zaznaczę w umowie najmu że czynsz ma być stały przez przynajmniej rok to właściciel nie może go podwyższyć przez ten przykładowy rok??? Odpowiedz Link Zgłoś
krotki oczywiście 17.03.05, 10:36 możecie zawrzeć umowę naet na wiele lat z zastrzeżeniem iz nue bedzie czynsz podnoszony - sam czesto tak robię - właścicielowi - normalnemu chcącemu wynajmować na stale - tak naprawde zalezy na płacącym lokatorze a nie na pustym mieszkaniu. Zatem jeżeli wynajmiesz mieszkanie przeznaczone na wynajem - nie okazjonalny na jakiś czas i bedziesz płacić normalnie to powinnas miec spokój na długie lata. Pozdrawiam PS Tak bys miala gdybys wynajęła odemnie Odpowiedz Link Zgłoś