-
taki gęsty, lekko polyskliwy, nie kruchy....
zeby mozna było go ozdobic (kolor, posypka)
jak coś takiego zrobic w domu? Czy stosuje sie do tego białko kurze? (u mnie musiałoby byc przepiórcze)
i drugie pytanie- jak sie go nakłada?
czy takie mini donaty macza sie w takim lukrze? Czy stosuje sie inne metody....
chorobcia, nie mam doświadczen z takim lukrem. Tylko raz w zyciu (ze sto lat temu) robiłam lukier inny niz cukier-puder plus cytryna. Efekt - nikt sie nie mógł dobrac do babk...
-
Pytanie 84.
Kto robi najlepsze pączki?
a) moja babcia
b) moja babcia
c) moja babcia
Odpowiedź brzmi: moja babcia.
Te właśnie robiła i wyszły rewelacyjne.
-
Ponieważ wczoraj kupiłam dużą ilość i po uczczeniu tłustego czwartku jeszcze mi zostały,zastanawiam się,czy można je zamrozić?
Przecież mrozi się chleb,ciasto.
Zamroziłam kilka na próbę.
Zobaczę co z tego będzie.
-
sporo tu osób gotujących dietetycznie. Moze ktoś próbował umazyc pączki z preparatem mlekozastępczym (Nutramigen) z olejem(do ciasta)?
Czy warto porywac sie na to?
O wartosciach odzywczych paczków i szkodliwości ciast smazonych wiem. :)
-
dlaczego pieni się olej w trakcie smażenia pączków
-
takie właśnie uwielbiają moje dzieci, ale nie wiem, czy budyń wkłada się przed
czy wstrzykuje się po smażeniu...?
HELP!!!!!!
-
Tak na podsumowanie wczorajszego Tłustego Czwartku. Sprzedawane pączki są coraz większe i coraz bardziej przypominają bułę z lukrem a nie ciastko. Pączki zawsze było trudno zjeść elegancko, ale ostatnio większość firm (poza Blikle) chyba się ściga zamiast co do smaku to co do wielkości. Są już na rynku nawet pączki jak małe bochenki chleba np. w Zakopanem widziałam na własne oczy w lecie.
Pączek to nie hamburger. Maleńkie pączki od Bliklego może są przegięciem w stronę miniaturyzacji (jednak...
-
Pracuje w Bochum na Uniwersytecie i w ubieglym roku zaskoczylam
wszystkich przynoszac paczk w Tlusty Czwartek. Ta tradycja nie jest
znana tak powszechnia jak nam w Polsce sie wydaje, wiec moze ciut
ostrozniej z szumnymi tytulami - bo Polska to nie caly swiat...
-
Właśnie zrobiłam, są pysznościowe... puszyste i miękkie :-) Następnym razem z
tego przepisu zrobię klasyczne z konfiturą zamiast dziurki :-)
-
Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam paczki i ich ulepienie z nadzieniem w środku
to dla mnie był koszmar połowa z nich trochę się rozdwoiła a połowa wyszła w
miarę ok smażyłam je na gorącym oleju po kilka minut a a mimo to niektóre były
lekko surowe w środku w dodatku wyszły trochę tłuste mimo że odsączyłam
nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.Czy któraś może mi powiedzieć jak
zrobić dobre,nie rozpadające sie i nie tłuste pączki z nadzieniem.
Pleaseeeeeeeeeeeeee
-
Piszcie ile pączków dziś zjecie, zjedliście.
-
hej! po imprezce zostało mi parę pączków. Gdy były świeże, to były pyszne -
wiadomo :) Jednak na drugi dzień niestety pączusie są już bułowate, sami
wiecie... Czy macie jakieś sposoby, zeby je odświeżyć i mieć znowu pychotki
do kawki? Bo szkoda wyrzucać.....
-
Ja w zasadzie z problemem lingwistycznym :-)
Czy ktoś wie skąd się wzięło tytułowe określenie ? Jak mnie pouczono na maśle
pączków się nie wysmaży porządnie, ale może istniała jakaś tradycja
przygotowywania ich z zastosowaniem wzmiankowanego tłuszczu ? Czy ktoś coś o
tym słyszał ???
G.
-
czy ktoś z Was smażyl pączki i faworki we frytownicy ? Na tlusty czwartek
chcialabym coś usmażyć z wykorzystaniem frytownicy ale nie wiem jaką by tu
nastawić temperaturę i ile czasu smażyć w niej pączki. Pomocy
-
jaka bita śmietana jest najlepsza do pączków ???
-
będę pierwszy raz piekła pączki, czy znacie pzrepis? Tylko wiecie... ja się
dopiero uczę :D
-
cześć,
czy macie jakis dobry, sprawdzony przepis na pyszne pączki???Nie potrafie
znaleźć nic smacznego a chciałabym(pierwszy raz) zrobic takie domowe
pyszności. Czy dużo czasu trzeba na usmażenie takich pączuszków??Prosze o
pomoc....
Gorące pozdrowienia
-
Proszę, błagam, podajcie mi sprawdzony przepis na najlepsze pączki! Umiem
piec i gotować, ale pączki będę robić pierwszy raz i nie chcę dać plamy przed
teściową (jutro nas odwiedzi!).
Z góry dziękuję!
Ewa
-
...słabo mi się robi.Z jednej strony chciałoby się je zrobić
(robiłam kilka razy),a z drugiej - tyle roboty.Jednak własne
pączki w tłusty czwartek-to jest to!
Jak sobie usprawniacie pracę przy pączkach?
Tylko proszę bez tekstów typu"mama /lub/ teściowa robi",
bo ja niestety nie posiadam żadnej z w/w...
-
czy to dobry pomysł? stoi to urządzenie głęboko w szafce, może by się nadawało do tego lepiej niz głęboka patelnia?