Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Telewizor 100Hz a kablówka

IP: *.acn.waw.pl 26.05.02, 00:39
    Korzystam z telewizji kablowej Aster City. Zamierzam kupić cyfrowy (100Hz)
    telewizor. Słyszałam, że takie telewizory po podłączeniu do kablówki
    często "śnieżą" i dla poprawienia obrazu potrzebny jest specjalny wzmacniacz.
    Chętnie poznam opinie posiadaczy odbiorników 100Hz podłączonych do sieci
    kablowej, zwłaszcza cenne będą opinie użytkowników Aster City. Podobno Aster
    City daje mocny sygnał, ale czy jest on wystarczający dla zapewnienia dobrego
    odbioru?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Doki Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.turboline.skynet.be 26.05.02, 08:30
        Czestotliwosc obrazu telewizora nie ma zadnego zwiazku z czuloscia na wejsciu
        ani ze sniezeniem na kablu. Sniezenie to objaw kiepskiego sygnalu, ktory
        dociera do telewizora, juz to dlatego, ze dostawca uslug daje slaby sygnal (a
        potem glupio sie tlumaczy, ze to wina telewizora), juz to dlatego, ze
        podlaczenie telewizora jest zle wykonane. Jesli telewizor sniezy tylko na
        kablu, a z anteny nie, to wina lezy po stronie dostawcy kabla.
      • laser_ Re: Telewizor 100Hz a kablówka 26.05.02, 11:14
        Doki ma rację, co ma piernik do wiatraka. Telewizor 100Hz nie wymaga żadnego
        specjalnego, czy mocniejszego sygnału.
        Jedyne co Ci mogę poradzić to nie kupuj telewizora marki Sony /Sony wybacz, ale
        to wasza wina/, w najnowszych telewizorach z superpłaskim ekranem są problemy
        ze zbieżnością kolorów /obraz kontrolny-tragedia/, a w serwisach tłumaczą
        głupio, że ma tak być.
      • Gość: zx Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 17:03
        Ja mam tv 100 Hz i Aster City pociągnięte od sąsiada poprzez specjalny
        rozdzielacz sygnałowy.
        Pomimo osłabienia sygnału przez ten rozdzielacz obraz jest w jak największym
        porządku. dodatkowo, płacimy tv kablową po połowie z sąsiadem.
        Polecam.
        • Gość: u Re: do ZX IP: *.acn.waw.pl 26.05.02, 17:09
          B. dziękuję za info. Mój poniższy wpis wysłałam przed przeczytaniem Twojego.
      • Gość: u Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.acn.waw.pl 26.05.02, 17:07
        Dziękuję za wypowiedzi. Mam jednak wrażenie, że nie zrozumieliśmy się. O tym,
        że problemy z jakością obrazu dostarczanego przez kabel mogą, choć oczywiście
        nie muszą wystąpić, wiem m. in.od sprzedawcy telewizorów. Wiem też, że jeśli
        tak się dzieje, to nie wina telewizora, a operatora. Dlatego by mniej więcej
        ocenić ryzyko, zadałam pytanie, czy ktoś miał taki problem. Gdyby bowiem okazało
        się, że jest to dość częste zjawisko, to zrezygnuję z zakupu telewizora 100Hz.
        Nie chciałabym wydawać dużych przecież pieniędzy na taki odbiornik, a potem
        użerać się z kablówką o dostawę odpowiedniego dla mojego telewizora sygnału.
        Ponawiam więc pytanie. Czy ktoś ma odbiornik 100Hz podłączony do kablówki i
        jaki ma obraz?
        • Gość: TOYA Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 26.05.02, 21:14
          Z praktycznego punktu widzenia sprawa ma się tak: nie widzę specjalnego sensu
          uzbrajania się w 100 Hz odbiornik TV do oglądania kablówki.Kiepska jakość wizji
          (reguła) jak i fonii (w tym pseudostereo) którą otrzymujesz z kabla bez względu
          na dostawcę wyklucza moim zdaniem sens kupowania drogiego odbiornika. Do tego
          wystarczy prozaiczny jakikolwiek.Jednakże gdybyś chciał zainstalowac sobie
          dowolnego satelitę to wtedy jak najbardziej ma sens gdyż dostajesz wizję żyletę
          i dźwięk odpowiedniej jakości.Jako użytkownik kilku odbiorników i kilku
          systemów TV Sat ze zdumieniem stwierdzam że kolejność dot. jakości jest taka:
          najlepszy sygnał(czyli najostrzejszy najbardziej kontrastowy ze znakomitą
          dynamiką dźwięku) otrzymuję z ANALOGOWEGO tunera PACE 6060 z 1991 r. !!
          Co do tunerów cyfrowych: z Wizją pożegnałem się szybko i bez żalu - dźwięk 4
          obraz koszmarnie zamleczony na wszystkich kanałach a odbierałem na trzech
          kolejnych tunerach (dwa uległy uszkodzeniu) Cyfra+Canal+ dźwięk w zależności od
          stacji 2-4 czyli średnio dobry,obraz na wszystkich kanałach również zamleczony
          mało ostry, mało kontrastowy.Oczywiście znów porównując do analogowego PACE 6060
          Uprzedzam że to mój drugi tuner C+ a instalacja jest prawidłowa.Tak odbiera u
          wszystkich możliwych znajomych - co nie znaczy że C+C+ jest kiepska.
          Zwyczajnie nie wiem dlaczego (i nikt tego nie potrafi wyjaśnić) najlepszy
          odbiór mam z bardzo prostego, wiekowego analogowego tunera .
          Natomiast TRADYCYJNIE najsłabszy sygnał, najgorsza jakość obrazu i dźwięku do
          moja sieć kablowa. Ale to jest norma tak jest wszędzie. Dlatego też mam własne
          anteny po to żeby raz na jakiś czas móc obejrzeć w miarę porządnie to co uważam
          za stosowne.Rozpisałem się celowo żeby Ci uzmysłowić czy jest sens wydawać kasę
          na dobry TV.I teraz w zależności od tego co postanowisz tak podejdziesz do
          sprawy. Pzdr.

• Gość: u Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.acn.waw.pl 26.05.02, 22:26
            Toya, bardzo Ci dziekuję za obszerną wypowiedź, która dała mi dużo do myślenia.
            Tak dużo, że zadzwoniłam do Aster City. Miła pani potwierdziła, że jej firma,
            podobnie jak inni dostawcy tv kablowej, dostarcza sygnał analogowy i nigdy nie
            osiągnę takiej jakości obrazu i dźwięku, jak z anteny satelitarnej. Zdumiało
            mnie to, że najlepszy odbiór masz przez tuner analogowy. A jakiej używasz wtedy
            anteny i z jakiego satelity? Rozmarzyłam się, bo mam zamontowaną mniej więcej
            10 letnią antenę f-my Hirshmann + tuner, przy pomocy której odbierałam kiedyś
            program z satelity Astra. To pewnie niedorzeczne (nie znam się na tym), ale
            może możnaby ją jakoś wykorzystać do telewizora cyfrowego?
        • Gość: Doki Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.turboline.skynet.be 27.05.02, 14:08
          Mamy odbiornik 100 Hz, 29 cali 5:3 i uwazam, ze obraz jest stabilniejszy i
          mniej miga (a ja jestem wrazliwy na miganie), no i co najwazniejsze, telewizor
          nie piszczy! W wiekszosci telewizorow 50 Hz slysze pisk czestotliwosci
          odchylania poziomego (ok 15 kHz), co mi bardzo przeszkadza. W 100 Hz jest to
          poza zasiegiem sluchu.
          Jakosc obrazu zalezy tez w duzej mierze od telewizora, choc jakosc zewnetrznego
          tunera i kabli tez nie jest bez znaczenia. W moim JVC obraz z cyfry+ na 70%
          sily sygnalu jest nawet lepszy niz z kabla.
          Ogolnie z pomyslu 100 Hz telewizora jestem zadowolony, na ogol w tych
          odbiornikach masz tez inne extra opcje, np duza pamiec teletekstu i Picture In
          Picture. Natomiast nie wiem czy jeszcze kupie telewizor panoramiczny, bo
          pogrubia, a w ustawieniu auto obraz przeskakuje z jednego ustawienia w drugie.
          • Gość: TOYA Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 30.05.02, 12:59
            Oczywiście masz rację twierdząc że zawsze zakup lepszego sprzętu jest bardziej
            opłacalny ale jeśli w przyszłości docelowo planujesz np. zakupić własną
            instalację satelitarną wręcz konieczny. Co do analoga "chodzę" na antenie
            parabolicznej 135 cm.(taki dziwoląg) + jedenastoletni tuner Pace 6060+konwerter
            Sharp też sprzed stu lat.Wszystko bije jakością obecne cuda techniki w postaci
            Pioneera Cyfry+. Nie ma znaczenia czy TV ma przetwarzanie cyfrowe czy analowgowe,
            głowica każdego odbiornika TV obrobi każdy dostarczony zewnętrzny sygnał.
            Jak masz kasę kup jednak 100 Hz. Pzdr.
            • Gość: Artur Re: Telewizor 100Hz a kablówka IP: *.MAN.atcom.net.pl 11.06.02, 11:38
              Generalnie kablówki mają bardzo badziewny sygnał. Przy telewizorach z większymi
              przekątnymi ekranów syfy na ekranie stają się bardziej widoczne. Przy
              kablówkach Telewizory 100 Hz i stare Rubiny mają obraz porównywalny. 100 Hz
              rozwijają skrzydła przy DVD i tunerach cyfrowych ( pod warunkiem że dostawca
              programu nie kompresuje za bardzo sygnału. Dla mnie wzorcowym sygnałem jest TVN
              24 z Cyfry+)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka