Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

KREDYT HIPOTECZNY

01.03.05, 10:40
    Czy ktoś z Was zaciągał ostanio kredyt mieszkaniowy? Jaki bank ma w tej
    chwili najlepszą ofertę? Słyszałam, że Millenium i PKO. Czy to prawda?
    Oczywiście najbardziej istotne jest najniższe oprocentowanie, minimalna
    prowizja za udzielenie kredytu, brak opłaty za rozpatrzenie wniosku,
    przefinansowanie bezpłatne. Z jakimi bankami macie dobre doświadczenie? Czy
    warto brać kredyt w tym samym banku w którym ma się ROR?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bebe Re: KREDYT HIPOTECZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 12:19
        Właśnie jestem na etapie kupna mieszkania i załatwiania kredytu. Bank BPH. Na
        razie sprawdzali zdolność kredytowa i jest ok. Warunki ogólne ok, szczegółów
        jeszcze dokladnie nie znam. W piatek podpidujemy umowę przedwstepna i dopiero
        wtedy zaczynamy walczyć.
      • Gość: mif Re: KREDYT HIPOTECZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 01:20
        ekulesza napisała:

"...Jaki bank ma w tej chwili najlepszą ofertę? Słyszałam, że Millenium i PKO.
        Czy to prawda?..."
        Trudno powiedzieć. Czytaj umowy przed podpisaniem. Banki dają, nawet do domu
        projekt umowy. Czytaj dokładnie, a szczególnie to, co napisane na biało. Przed
        podpisaniem umowy sprawdź z projektem linijka po linijce, czy jest to samo. Nie
        spiesz się. Podpisujesz cyrograf na wiele lat, a bank prawie zawsze będzie górą.
        Gdzieś czytałem na forum, że PKO BP lubi zmieniać w umowie prowizję za
        wcześniejszą spłatę na uzależnioną od aktualnego taryfikatora opłat bankowych.

"...Oczywiście najbardziej istotne jest najniższe oprocentowanie, minimalna
        > prowizja za udzielenie kredytu, brak opłaty za rozpatrzenie wniosku,
        > przefinansowanie bezpłatne..."
        Nie tak ważne najniższe oprocentowanie na wejściu. Ważne co potem. Kiedy bank
        może zmienić oprocentowanie, z jakich przyczyn i w jakich okolicznościach. Co
        jest zabezpieczeniem zmiany. Szczególnie patrz na promocje. Bank nie jest
        instytucją charytatywną i musi zarobić. Jak nie od razu, to później, kiedy umowę
        już podpisałeś. Czasami co tanie, to drogie.

"...warto brać kredyt w tym samym banku w którym ma się ROR?"
        Warto. Oprocentowanie kredytu powinno być niższe (zależy od banku), znają
        historię Twojego rachunku i jeżeli nie miała/eś wpadek, możesz negocjować
        oprocentowanie kredytu (wiarygodność).
        Tańsze globalnie są raty malejące od stałych (anunitetowych).
      • grasshopper Re: KREDYT HIPOTECZNY 03.03.05, 10:35
        Ja osobiście skorzystałem z pomocy doradcy - zaoszczędziłem mnóstwo czasu,
        który można przecież wykorzystać na zarobienie dodatkowej kasy. Poza tym
        jestemzdania, że każdy powinien robić to na czym się zna najlepiej - oczywiście
        przy takiej decyzji koieczie trzeba samemu się tematem zainteresować ale taka
        pomoc jest niezwykle pomocna ..... szczególnie,że może być bezpłatna:
        www.bankier.pl/centrum/sp/produkty/polkon/form.html?user=grasshopper5
        • mifsc Re: KREDYT HIPOTECZNY 06.03.05, 01:57
          Sam sobie doradzałeś, czy kolega?
          :))
      • Gość: ja Re: KREDYT HIPOTECZNY IP: 217.11.133.* 17.03.05, 15:35
        idź do agencji która moze pośredniczyć w załatwianiu kredytu. ale nie koniecznie
        expander. oni działając na tym rynku kilka lat mają znajomych w bankach i mogą
        zbić ci marżę banku bo libory i wibory są zmienne co 3,6,itd miesiecy. warto
        mieć kogoś znajomego to ci poleci dobry kredyt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka