hovawartka 19.01.07, 14:38 był tu fajny wątek o Dudusiu i myślę, że można go poszerzyć. Kiedy byłam dzieckiem nie mogłam rozszyfrować jakie pełne imiona mają ciocia Leosia, babcia Kostka i wujek Tolek. Potem się wyjaśniło - Leokadia, Konstancja, Antoni. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tami46 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 19.01.07, 15:12 spotkałam się z dwoma Lalami z których jedna miała na imię Klotylda a druga Wilhelmina a także z Lonią tz.Leokadią Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: rozszyfrowanie zdrobnień 19.01.07, 18:52 Też spotkałam się z lalą, a właściwie to lalką i to była Eulalia. Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: rozszyfrowanie zdrobnień 19.01.07, 19:14 Prawie wszyscy ja jestem Natą od Natali a moje zdrobnienie pochodzi do Renaty Nie lubię zdrobnienia Renia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimik Re: rozszyfrowanie zdrobnień IP: *.adsl.alicedsl.de 30.07.07, 12:33 Mnie nurtowaly imiona rodzenstwa mojej babci: Maniek (Marian) Ziunek (Erazm) Stenia ( Stefania) Dusia (Danuta) Misia (Michalina) Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 19.01.07, 19:41 przypomniało mi się,że spotkałam się z Gidką tz.Brygidą i Alą,która ma na imię Eufemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: rozszyfrowanie zdrobnień IP: *.chello.pl 21.01.07, 13:27 Obiła mi się o uszy Lola, która była Luizą. Odpowiedz Link Zgłoś
klakierka Re: rozszyfrowanie zdrobnień 24.01.07, 17:00 A ja znam Dzidkę (Dzidzię) czyli Zdzisławę to taka sympatyczna pani na emeryturze, pracowałam z nią ) Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: rozszyfrowanie zdrobnień 25.01.07, 02:12 Długo myślałam, że moja chrzestna mama Renia jest Renatą, a ona była Reginą. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: rozszyfrowanie zdrobnień 25.01.07, 15:11 siostra mojego dziadka Renia też była Reginą. Poza tym: Fenia - Eufemia Lodzia - Leokadia Liza - Elżbieta Dziunia - Jadwiga Kasia - Kazimiera Nona - Zenona Wirka - Wirydiana Miłka - Ludmiła Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: rozszyfrowanie zdrobnień 25.01.07, 17:16 Lidka - Alfreda Lunka - Eleonora Cesiu - Czesław (jak usłyszałam to zdrobnienie, myślałam, że chodzi o Celestyna) Kicia - Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: rozszyfrowanie zdrobnień IP: *.eranet.pl 07.02.07, 21:20 do mojego brata Wojtka mowimy Tusio, Tusiek Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: rozszyfrowanie zdrobnień 07.02.07, 21:21 To ja mam zagadkę. Od jakiego imienia żeńskiego zdrobnieniem jest Kusia? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamix Re: rozszyfrowanie zdrobnień 07.02.07, 22:09 A moj synek Bartosz to Tunio lub Tusio Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: rozszyfrowanie zdrobnień 07.02.07, 22:10 Maciej - Ciunio, Marcin - Cinek (słyszałam takie formy) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: rozszyfrowanie zdrobnień 08.02.07, 13:46 Maciej - Ciejek Artur - Tuniu, Turek Witold - Tolek Odpowiedz Link Zgłoś
olianka od Aleksandry 08.02.07, 15:00 Luśka to ulubione zdrobnienie mojego taty. Spotkałam się też ze zdrobnieniem Leśka i za każdym razem, gdy byłam tak nazywana, miałam ochotę gryźć. Nie reagowałam. Pani nazywająca mnie tak uznała, że jestem bezczelna i źle wychowana Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: rozszyfrowanie zdrobnień 07.02.07, 22:48 Mam koleżankę Nelę...zawsze ciężko było się znajomym kapnąć skąd to zdrobnienie - imię Aniela A kuzynka...Eleonora a wszyscy mówią na nią Usia Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: rozszyfrowanie zdrobnień 07.02.07, 22:51 Może dlatego, że jest też imię Nela. Tak samo jak Lena może być Leną, albo zdrobnieniem od Heleny. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: rozszyfrowanie zdrobnień 08.02.07, 14:54 Spotkałam kiedyś Elę, która była Gabrielą. Miałam ciocię Inę - Reginę, a jej mama - dla rodziny Miłka była Ludmiłą. Moja Babcia miała na imię Florentyna, ale wszyscy mówili o niej Florysa, a ja b. długo myślałam, że własnie tak ma na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
ulik81 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 10.02.07, 11:46 A my na Jeremiego mówimy Rere albo Re. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: rozszyfrowanie zdrobnień 10.02.07, 18:06 Remas - Remigiusz, Anek - Andrzej, Donek - Dionizy, Kazek - Kazimierz, Danka _ Daniela, Alicja - Albina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andro Re: rozszyfrowanie zdrobnień IP: 80.48.187.* 03.03.07, 11:53 Olimpia- Ola ja sam- ale tylko u moich znajomych Rzeju Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 03.03.07, 15:55 ciotka Lala - Eleonora wujek Tolek - Anatol ciotka Lotka - Leokadia ciotka Dzidka - Zdzislawa wujek Ziutek - Jozef ciotka Stenia - Stefania Wszystkie w/w imiona istnialy w mojej rodzinie. Obecnie istnieje jeszcze Lotka i Tolek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 05.03.07, 21:14 Dusia/Duśka - Magdalena Jagoda - Jadwiga Obie bardzo chciały aby tak na nie mówić, przy czym Magdalena jak miała lat 2, a Jadwiga - 20. Zostało na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
sucielo Re: rozszyfrowanie zdrobnień 27.07.07, 14:52 Lalka - Eulalia Nela - Petronela Edi - Edyta Ina - Zefiryna Nisia - Anita Józka - Justyna Bastek/Bastian - Sebastian Remek - Remigiusz Andzia - Andżelika Luśka - Alicja Milka - Emilia Hirek - Hieronim Ziuta - Józefa Odpowiedz Link Zgłoś
najeeli Re: rozszyfrowanie zdrobnień 27.07.07, 21:45 Edzia - Edyta Mam zagadki) dziewczęce imiona: Tola, Kara, Nela, Gusia, Tusia, Niusia chłopięce: Tunio kto zgadnie?? pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
sucielo Re: rozszyfrowanie zdrobnień 27.07.07, 22:15 najeeli napisała: > Edzia - Edyta > Mam zagadki) > dziewczęce imiona: Tola, Kara, Nela, Gusia, Tusia, Niusia > chłopięce: Tunio > kto zgadnie?? > pozdrawiam Asia Tola- Anatolia? Kara - Karolina? Nela - Aniela, Kornelia? Gusia - Agnieszka? Niusia - Anna? Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 28.07.07, 00:44 Tusia? - na moje oko Marta - Martusia. na moją kolezankę tak mowiliśmy. Do mnie nikt tak nie mówił Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: rozszyfrowanie zdrobnień 28.07.07, 08:56 U mnie w rodzinie: Lalka - Lidia Doda - Leokadia Jojo - Joachim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Wiśka Re: rozszyfrowanie zdrobnień IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:35 Wiśka- cale zycie myslalam ze to Wislawa, dopiero na klapsydrze bylo napisane...Wiktoria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re:Wredzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 19:36 W którymś z forów ktoś napisal, że Fredzia Fi FI (Pierwsze tlumaczenie Winnie The Pooh) to prawie Wredzia. Może to sluszny trop? Odpowiedz Link Zgłoś