Forum   1970

1970

(173 wyniki)
  • Jadwiga Kucianka - ostatnia ofiara Marchwickiego. Kim była? Dlaczego zginęła? Przypadkowa ofiara czy ofiara upatrzona wcześniej a może nawet morderstwo na zlecenie, bo przecież takie plotki krążyły przez wiele lat. Ja nie potrafię na nie odpowiedzieć, bo byłam wówczas za mała. Pamiętam tylko strach jaki mi towarzyszył, gdy parę lat później dorwałam się do książki pod nazwą "Kryptonim Anna" - na to też byłam za mała. A kim był sam Marchwicki - naprawę tym "wampirem" za którego go uznano czy te...
  • Witam, Podczas Świątecznych porządków znalazłem na dnie szafy butelkę Porto (takie jak w tytule). Ponieważ nie jestem koneserem takich trunków bardzo proszę o informacje, gdzie takowe można sprzedać, ile może być warte. Całość oryginalnie zalakowana. Etykieta wygląda tak : www.champagnesidorna.se/port/borges_vintage_1970.html Dziękuję z góry za informację
  • Podwyżka cen kiełbasy wywołała zamieszki.Większośc robotników stoczni trójmiasta to byli chłopi pewnie polowa z nich poraz pierwszy w stoczni spotkała się z prądem . Teraz policja ma gumowe pociski a wtedy nie bylo ZOMO , zlikwidowano KBW ( wojska wewnetrzne (taka amerykańską gwardię narodowa) A wiocha palila i rabowała miasto. ZOmo w Gdańsku to bylo 40 ludzi. Jak opanować tłum co pali wszystko co widzi? Odpowiedzcie madrale.
  • Dzisiaj morderca tych ludzi został uniewinniony. W rzekomo wolnej Polsce. [b]Wykaz osób zabitych na Wybrzeżu w Grudniu 1970 r.[/b] [b]Zabity w Elblągu[/b] Marian Sawicz, ur. 1 IX 1948, pracownik Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Elblągu, zm. 18 XII 1970 [b]Zabici w Gdańsku[/b] Jerzy Matelski, ur. 14 III 1943, dźwigowy, pracownik Stoczni Gdańskiej im. Lenina, zm. 16 XII 1970 Stefan Mosiewicz, ur. 7 V 1948, pracownik Stoczni Gdańskiej im. Lenina, zm. 16 XII 1970 A...
  • Jakoś umyka nam ta rocznica.13,12,1970 ogłoszono znaczną podwyżke cen żywności.Od tego zaczęły się wydarzenia w Gdańsku,a potem w Gdyni.To że były wyjątkowo krwawe,nie trzeba chyba przypominać.Teraz jakoś nie wspomina się o nich co dziwi mnie znając skłonność polaków do czczenia tragicznych momentów naszej historii.Nawet przestano łączyć Jaruzelskiego z tą własnie datą chociaż jako ówczesny szef MON miał znaczny udział w tłumieniu protestów.A może organizatorzy protestacyjnego marszu marzą o ...
  • Mam pytanie - gdzie byl i co robil 17-18 grudnia 1970 roku tow. Jan Stopyra ? Czy wzorem towarzyszy z PZPR dawał czynny odpor kontrewolucji ?
  • 17 grudnia 1970 komunistyczne władze PRL wydały rozkaz użycia broni przeciwko gdańskim robotnikom. "Bezpośrednią przyczyną wydarzeń grudniowych 1970 roku,stało się ogłoszenie 13 grudnia podwyżki cen artykułów żywnościowych (m.in. mąki i mięsa). W odpowiedzi 14 grudnia rozpoczął się strajk w Stoczni Gdańskiej, który 15 grudnia rozszerzył się także na Stocznię Gdyńską, Port Północny i Stocznię Remontową w Gdańsku. Robotnicy powołali Międzyzakładowy Komitet Strajkowy. Na ulicach T...
  • dlaczego ani słowa nie wspomina się o zachowaniu tłumu w czasie wydarzeń grudniowych? dlaczego nic o okradaniu sklepów i samochodów/? o atakach na budynki rządowe ? o pobiciach milicjantów ,a nawet zabiciu .... cisza...
  • Oglądam w tvn migawkę z, jak zapowiedziano, [i]inscenizacji masakry w Gdyni w grudniu 1970. roku[/i]. Trumf, trumf, misia bela... na kogo wypadnie, na tego nieładnie: ty będziesz milicjantem, ty robotnikiem, a skuś baba na dziada - ty będziesz Jankiem Wiśniewskim, który padł. A żeby było fajniej i weselej sprowadzimy jeszcze sprzęt wojskowy i masakrę będziemy mieli, jak żywą. I można zawody zrobić, ktory milicjant energiczniej pałą będzie wywijał, ten największym patryjotom zostanie. A robot...
  • Szargaja i pluja na generala Jaruzelskiego. To najlepszy syn internacjnalistycznego narodu polskiego. Jeszcze w Rosji przyjal pseudonim Wolski i zaszczytnie pracowal dla nas wygniatajac kontre i zdrajcow imperialistycznych. Ilu my tych akowcow, kulakow i zdrajcow wystawionych przez WOlskiego pod stienku poistawilismy. To byly piekne czasy. No ale, dzis nie o tym Chwala generalowi za stlumienie buntu polaczkow w 1970 roku. Ladnie ich general czolgami rozjechal i z karabinow maszynowych...
  • w celu przypomnienia Kalendarium wydarzeń grudniowych 1970 r. ------------------------------------------------------------------------------ -- 12 grudnia 1970 r. władze ogłosiły podwyżki cen żywności. Doprowadziło to do wybuchu robotniczych protestów w wielu miastach w Polsce. Wydarzenia objęły Gdańsk, Gdynię, Szczecin, Elbląg, Słupsk i kilka innych miejscowości. Do stłumienia grudniowej rewolty robotników władze użyły około 5 tys. milicjantów, około 27 tys. żołnierzy (550 czoł...
  • Witam wszystkich, pojawiła się zapowiedz mojej książki o historii samochodów produkowanych w Jelczańskich Zakładach Samochodowych. Poniżej podaję link do zapowiedzi: www.wkl.com.pl/pojazdy-samochodowe-i-przyczepy-jelcz-1952-1970,1,1,1291? Pozdrawiam Wojciech Połomski
  • Jerzy Łojek - skrajno-prawicowy pisarz w Kalendarzu Historycznym pisze m.in.. W ogromnej większości ginęli robotnicy ,ale również żołnierze ;/../robotnicy odpowiadali odziałom wojska i bezpieki strzaŁAMI ze dobycznej broni ./../ Różna broń się dostała w ręce ludzi,erkaemy też ..
  • urodzilam sie w marcu 1970,przezylam Gierka,kartki na cukier,strajki ,stan wojenny i kryzys.wyjechalam z Polski w 1990 i chociaz przyjezdzam co roku ,czuje ze zatrzymalam sie w czasie. pamietam Polske sprzed roku 1990 lepiej niz ktos inny bo juz nie przezylam przemian ,widze je tylko na wakacjach ,a to nie to samo.dlatego bardzo lubie tutaj zagladac, bo w tych wspomnieniach widze Polske jaka znalam.pozdrawiam!
  • I znowu Janda? To juz nie ma innych aktorek tylko ta denerwujaca histeryczka Janda?
  • same robole z wiochy. Był choć jeden magister?
  • www.youtube.com/watch?v=nvLy5qwaTbw [i]W poniedziałek 14 grudnia 1970 Stocznia Gdańska im. Lenina nie podjęła pracy. Robotnicy rozpoczęli wiec, domagając się cofnięcia podwyżek cen. Ruszyli pod Komitet Wojewódzki PZPR w Gdańsku. Jednym z protestujących był Lech Wałęsa, 27-letni wówczas elektryk ze stoczni. W tym dniu członek Biura Politycznego PZPR Zenon Kliszko wydał polecenie użycia milicji przeciwko robotnikom. Więcej... trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8830550,14_grudnia_1970...
  • ludzie wyszli na ulicę. Teraz, gdy postsolidarnościowe hieny pospołu z chciwymi koncernami drenują kieszenie bez umiaru, siedzą cicho, jak stado baranów. Dlaczego? Nawet Niemcy podjęli działania www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110419/SZCZECIN/249136188 Skatoliczone, zindoktrynowane polactwo można łupić bezkarnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się