Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    25.04.05, 22:38
    Jakiej wielkosci powinna byc terakota w pomieszczeniu 6m2? Za duze plytki
    chyba smiesznie by wygladaly. Jak sadzicie? Czy maly przedpokoj (2,80x2,10)
    lepiej ukladac na prosto, czy moze w karo? Jak to wplynie na optyke
    pomieszczenia? Jak powinno ukladac sie plytki w karo? Od srodka? Od scian?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Terakota 26.04.05, 16:32
        Cześć,
        ja w swoim małym przedpokoju (niecałe 4 m2, z czego połowę zajmuje zabudowa -
        szafa) nie wyobrażałam sobie dużych płytek. Uparłam się na wyraźnie szary kolor
        i z uporem maniaka szukałam 10x20 (takie mam na balkonie) ale niestety nie było
        możliwe ich znalezienie (tamte kupowałam 8 lat temu).
        Nabyłam zatem 20x20 i położyłam.... hmmm, jak to określić? To nie jest karo,
        tylko w rządkach ale tak z przesunięciem o połowę płytki - wiesz jak? Jeśli nie
        wiesz to napisz (wyślę Ci zdjęcie - mam jakieś zrobione po ubiegłorocznym
        remoncie). Mnie się podoba taki sposób ułożenia płytek, tak samo mam na
        balkonie - przy tych 10x20 wygląda świetnie, ale przy 20x20 też mi się podoba.

W karo natomiast mam terakotę (jasna szara) w niewielkiej łazience - ale skąd
        fachowcy zaczęli układanie? Nie mam pojęcia (przyjrzę się w chatce). W łazience
        też chcialam tak położyć jak w przedpokoju ale kurcze, mam takie krzywe
        wszystko u siebie, że tylkw o taki sposób można było trochę krzywizny
        zatuszować (łazienka sąsiaduje z przedpokojem niestety).
        Pozdrowienia. B.
        • kulka85 Re: Terakota 26.04.05, 18:00
          witam
          Też myślałam że duże tylko do dużych pomieszczeń dopóki nie zobaczyłam
          położonych w malutkim przedpokoju i małej łazience płytek 33x33 . Po skosie
          oczywiście-taki układ tuszuje różnice w wymiarach pomieszczeń i "niezupełnie
          proste" kąty proste w naszym budownictwie:))) Metoda z przesunięciem płytek o
          1/2 i skosem też zdaje egzamin-mam tak w przedpokoju i kuchni terrakotę 38x18 i
          bardzo dobrze wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka