-
Znalazłam w jakiejś gazecie ostatnio i postanowiłam spróbować w ramach eksperymentu, bo nie wierzyłam, że to w ogóle będzie miało jaki kolwiek smak. 300g cebuli (w plasterki), 300g ziemniaków (obrać i w kostkę), 1 i 1/2 l wody -> gotować przez 45 min. Na koniec pieprz, trochę suszonej paprki i sos sojowy dla podkreślenia. Wychodzą 4 porcje, do każdej jeszcze trzeba dorzucić grzankę z serem, wiadomo, jak to do cebulowej. Naprawdę mi to smakowało!
-
Ugotowałam zupę cebulową i wyszła mi wyjątkowo pyszna, ale pod sam koniec
gotowania zorientowałam się, że nie mam w domu żadnego odpowiedniego alkoholu
(białego wina, koniaku, whisky, nawet czystej wódki). Mam: bardzo dużo
czerwonego wina, piwo jasne, Karmi Black, absynt, limoncello, jakiś likier
ziołowy, Finlandię żurawinową i rum. Czy coś z tego się nada? Czy zostawić
zupę abstynencką? Zawsze doprawiam białym winem lub brandy/koniakiem/whisky a
tu taki klops :( Może z tym piwem spróbo...
-
zupa jest pyszna!!! Cebule można jeszcze podlać białym wytrawnym winem!!
Polecam i smacznego!
-
Mam pytanie: jaka cebula jest najlepsza do zupy cebulowej: normalna biała czy
cukrowa? Poza tym w niektórych przepisanych radzą dodać ząbek czosnku, w
innych tymianek, gałkę muszkatołową. Co wybrać?? I ostatnie moje pytanie:
kiedy dodać białe wino: pod koniec smażenia cebuli przed dodaniem mąki, czy
dopiero razem z rosołem???
-
Bardzo często zupę cebulową podaje się pod pierzynką. Wiecie może jak to się
robi - nie tylko ciasto, ale cały proces "otulania" rzeczoną pierzynką? Póki
co zadowalałam się wyrobami pierzynko-podobnymi - chlebem PITA albo
tortillami, ale chciałabym sama. Za tow.G.:Pomożecie???
-
czy ktoś z Was posiada przepis na zupę cebulową ( najlepiej na bazie białego
wina)
-
Czegoś tu nie rozumiem. Po co podgrzewać na wolnym ogniu przez 30 minut
uduszoną wcześniej cebulę, czosnek, listek laurowy tymianek i szałwię.
Po tym czasie wyłącznie można zeskrobać to do kosza lub wyrzucić razem
z patelnią by oszczędzić sobie roboty.
Wg tego przepisu zupę cebulową robi się cały prawie dzień.
Bo zsumujmy:
1. Topienie masła i duszenie samej cebuli 15 - 20 min
2. Potem kolejne 30 razem z czosnkiem i przyprawami
3. Dodaj 5 minut na duszenie z miodem
4. Wlewasz wi...
-
Jak mogę zrobić zupę cebulową ?
-
Czegoś tu nie rozumiem. Po co podgrzewać na wolnym ogniu przez 30 minut
uduszoną wcześniej cebulę, czosnek, listek laurowy tymianek i szałwię.
Po tym czasie wyłącznie można zeskrobać to do kosza lub wyrzucić razem
z patelnią by oszczędzić sobie roboty.
Wg tego przepisu zupę cebulową robi się cały prawie dzień.
Bo zsumujmy:
1. Topienie masła i duszenie samej cebuli 15 - 20 min
2. Potem kolejne 30 razem z czosnkiem i przyprawami
3. Dodaj 5 minut na duszenie z miodem
4. Wlewasz wi...
-
Proszę o przepis na pyszną zupę cebulową taką z żółtym serem i grzankami
Z góry dziękuje
Majka
-
Prosze o przepisy na zupe cebulowa,zeby nie były zbyt skomplikowane.
-
Czy ktoś może podać przepis na dobrą, gęstą zupę cebulową? Taką ze skorupką
serową na wierzchu. Jaki gatunek cebuli, jakie przyprawy?
pozdrawiam,
martyna
-
[b]Kto wie/zna przepis na taka zupe?[/b]
-
prosilabym o lopatologiczny przepis:)
z gory dziekuje
-
Kiedyś jadłam w gościach zupę cebulową. Była pycha!!! Czy ktoś ma sprawdzony
przepis i podpowie jak mam ją zrobić ...
-
Poproszę o dobry przepis na zupę cebulowa, zapiekaną w piecu z serem
-
Wiem, że za dużo nie wiem, ale ostatnio koleżanka mówiła mi, że jadła
gotowane piersi z kurczaka, namoczone chyba w zupie cebulowej Knorr i to było
podane z bitą śmietaną... Podobno znakomite, ale nie znam dokładnie jak to
się robi tak krok po kroku. Czy ktoś może wie, o czym piszę i może mi podać
jakieś szczegóły?
-
moj brat uwielbia. nigdy nie próbowałam jak smakuje, a chciałabym mu zrobić
przyjemność. może ktoś wie, jak ją przyrządzić? albo ma jakiś inny dobry przepis?
-
Wie ktoś może,jak ją zrobic fachowo??(to znaczy szampan prawdziwy być nie
musi)Bo tak pi razy oko to wiem,ale chętnie poznałabym profesjonalny
przepis.Złwaszcza,że russkoje igristoje w hipermarketach to wydatek rzędu 6
złotych,więc można zaszaleć;)
-
Tylko taki zeby nie trzeba było używać miksera bo nie mam i żeby w zupie były
kawałaki cebuli a nie miazga i na wierzchu ser zółty.
Dzięki