Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chcę wybudować kominek

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 23:41
    Gdzie można szukać kompetentnych informacji na ten temat? Czy ktoś może
    poradzić gdzie kupić dobry wkład, jaki?, Gdzie uzyskać informacje jak
    prawidłowo rozprowadzić ogrzane powietrze? Będę bardzo wdzięczny za jakiś trop
    lub informacje.
    Obserwuj wątek
      • barbara.ka Re: Chcę wybudować kominek 08.07.02, 12:34
        Znalazłam taki portalik www.budowlanka.pl. Można na nim za darmochę złożyć
        zapytania, podając tylko adres e-mail. Przyszły do mnie odpowiedzi od
        kilkudziesięciu firm. Kupiłam taniej niż w sklepach nawet o 20%: okna, panele,
        glazurę, piec i wiele innych rzeczy do domu który buduję. Polecam.
      • Gość: kasiacha Re: wybudowaliśmy kominek! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 10:55
        Przerabialiśmy temat i w końcu kominek zbudował ... mój mąż z bratem. Firm jest
        multum. Większość oferuje kominki z prefabrykatów: wkład, obudowa najczęściej z
        piaskowca, półka i już. Nie są one nadmiernie oryginalne i wcale nie takie
        tanie. Drugi biegun to kominki dla bogaczy: z pięknych kafli, o oryginalnej
        bryle, ale kosztują majątek (najciekawszą i największą ofertę tego typu ma
        Cebud z Krakowa, ul Balicka). My potrzebowaliśmy rozwiązania nietypowego,
        kominka 2-funkcyjnego: wkład grzewczy na drewno plus korpus z szamotki z
        elektrycznymi grzałkami i rozprowadzenie ciepła po domu, bryła wkomponowana w
        istniejący rozkład pomieszczeń, nietypowe odprowadzenie spalin do komina.
        Kalkulacja kosztów u „speców” powaliła nas, więc pozbieraliśmy reklamówki
        materiałów, postudiowaliśmy mądre źródła, podpytali i podpatrzyli fachowców,
        ja zrobiłam projekt plastyczny, a mąż (elektronik, ale złote ręce) resztę.
        Materiały kupiliśmy w Cebudzie (maty izolacyjne) i składach budowlanych, kafle
        (piękne) u producenta (jedna z najstarszych kaflarni w Europie; też w Krakowie
        na Balickiej). Wkład grzewczy kosztował nas niespełna 1000 zł; cena zależy od
        mocy (nasz ma ok. 12 kW) i marki. Nasz to Gabo Les Foyes i na razie się
        sprawdza (żeliwny, elementy wymienne). W sumie koszty naszego, bardzo solidnego
        kominka to ok. 4 tys. zł; w firmie min. 10 tys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka