wadus
02.06.05, 22:37
Witam na wstepie wyjasniam, ze tematyka remonty i budowa jest dla mnie nowum.
Na poczatek chcialbym uzyskac jakies informacje na temat przebudowy dachu.
Chodzi mi o dom pietrowy z bardzo wysokim dachem (btw pokrycie dachu wykonane z plyt eternitowych to w sumie kolejna kwestia do rozwazania, jak to nalezalo by zrobic? ). No ale nie tylko chodzi mi o wymiane dachu ale tez o jego przebudowe. Przede wszystkim dom byl bydowany w latach 80-90 wiadomo jakie to byly czasy robilo sie tylko z takich materialow jakie mozna bylo zalatwic. No ale ja jeszcze wtedy bylem mlodym smykiem a budowe nadzorowali rodzice :), teraz problem zostal dla mnie po pierwsze dach jest nie milosiernie wysoki, dla czego ? nie mam bladego pojecia?
Co chcialbym zrobic ? chcialbym obnizyc dach czyli zdjac kila rzedow pustakow. Jezeli to mozliwe, obnizyc tez strop na odcinku od scian do okolo 1-1,5 m w glab co sprawiloby ze dach stanowilby czesc stropu. Ale zdaje sobie sprawe ze to juz powazna ingerencja w konstrukcje nosna stropu, ale chyba jest to mozliwe ?
Tak sie zastanawiam, niestety aktualnie nie przebywam w Polsce wiec ciezko zasiegnac mi informacji. Czy sa jakies firmy, ktore wykonuja takie prace, chodzi mi o to abym mogl przedstawic moj pomysl a ktos moglby zaproponowac mi rozwiazanie i kosztorys, oczywiscie chodzi mi o to aby wszystko bylo przeprowadzone jak nalezy, z zalatwionymi formalnosciami.
No i najwazniejsze jaki moze byc calkowity koszt takiej przebudowy, i jakie opcje zrealizowania tego pomyslu moglbym brac pod uwage.
Z gory dziekuje za wskazowki i pozdrawiam.
Marek