Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Blat-jaki wybrać?

IP: *.datastar.pl 16.07.02, 16:05
    Planuję wymienić blaty kuchenne. Poważnie zastanawiam się nad kupnem blatu z
    drewna klejonego, dodatkowo Olejowanego. Sprzedają teraz takie w Castoramie.
    Wydaje mi się, że są dużo lepsze od tych oklejanych. Najczęściej na takich
    pojawiają się odpryski okleiny, co wygląda okropnie. Zastanawia mnie tylko
    problem z użytkowaniem drewna-obawiam się, że mogą pojawiać się
    przebarwienia, chociaż podobno w przypadku olejowanego drewna -jest doskonałe
    zabezpieczenie przed zew. Jeżeli ktoś ma doświadczenia w użutkowaniu takich
    blatów -proszę o inf.
    Obserwuj wątek
      • silie Re: Blat-jaki wybrać? 16.07.02, 20:24
        A możesz powiedzieć, jaka jest cena takich blatów (olejowanych) w Castoramie?
        Dzięki;)))
        s.
        • Gość: Beata Re: Blat-jaki wybrać? IP: *.datastar.pl 17.07.02, 08:51
          329 złotych za 3 metrowy (na miejscu można przeciąć na kawałki). Nie pamiętam
          dokładniejszych wymiarów, ale takie jak "normalny: blat. Masz może jakieś
          ciekawe inf. na temat użytkowania drewnianych blatów??
          • silie Re: Blat-jaki wybrać? 17.07.02, 12:42
            Niestety nie mam żadnych info, sama chcę wymienic blat;)
            s.
      • Gość: Beata Re: Blat-jaki wybrać? IP: *.datastar.pl 19.07.02, 08:05
        Naprawdę nikt nie ma doświadczeń z drewnianym blatem?
        • Gość: Nina Re: Blat-jaki wybrać? IP: *.mg.gov.pl / 158.66.113.* 19.07.02, 10:04
          Nie mam drewnianego blatu, ale sporo czytalam w tym temacie, i powiem Ci, ze
          nie kupilabym drewnianego blatu z Castoramy. Po pierwsze, to pewnie nie jest
          drewno, tylko "drewno" (jest za tanie). po drugie, w zwiazku z tym, ze to nie
          jest drewno lub bardzo posledniego rodzaju, pewnie jest slabo zaimpregnowane,
          bedzie ci sie rozchodzic, zawilgotnieje... jesli chcesz kupic drewniany blat,
          zrob to z glowa, bo inaczej moze sie okazac, ze wyrzucilas pieniadze.
      • Gość: Stynka Re: Blat-jaki wybrać? IP: 213.17.165.* 19.07.02, 14:25
        Również w Ikei sprzedawane są drewniane blaty - z litego buku lub brzozy, które
        można samodzielnie olejować, dobry olej do drewna robi np. firma Beckers. Może
        warto wpaść do Ikei i rzucić okiem - można obejrzeć jak to wygląda w
        aranżacjach.

Z doświadczeń znajomych wynika, że bezwzględnie do krojenia trzeba używać
        deski, a do odstawiania ciepłych naczyń jakiejś podstawki, bo inaczej powstają
        zadrapania, w które wnika brud i są one trudne do czyszczenia. Plusem jest
        możliwość lekkiego przeszlifowania uszkodzonego miejsca i ponownego pokrycia
        olejem. Poza tym blat trzeba od czasu do czasu ponownie olejować, nawet jeśli
        nie jest uszkodzony.

Stynka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka