-
2 lutego 1981 roku wprowadzono kartki na mięso i wędliny.
Dobrze pamiętamy, że nie był to jedyny towar reglamentowany.
-
chyba się [b][/b]?
Ile jeszcze piany będą toczyć byli gensekowie, partyjni notable, SBecy i inni byli przedstawiciele służb specjalnych ( a także ci , którzy w tych służbach jeszcze dziś funkcjonują ), że wprowadzenie stanu wojennego w 1981 było koniecznością, a nie niczym innym jak zapewnienie ciągłości interesów partyjnej nomenklatury...
-
wczoraj przed północą musiałem wyjechać z domu do apteki. oczywiście dużo śniegu ale też i.. patroli policyjnych. na ulicach Poznania jakoś pustawo a w całodobowej aptece nikogo, dwa lata temu to były tam gigantyczne kolejni między 23 a 24. Byłem trzykrotnie zatrzymany i kontrolowany przez policję. Policja mi tłumaczyła ze to ze wzgl bezpieczeństwa.. o co tu chodzi. nie powiedzieli ze kogoś szukają. Te obrazy jak żywo zaczynają przypominać te o których , mówili i rodzice i dziadkowie z sprzed...
-
Heja. Jakoś Gazeta zapomniała o artykule rocznicowym, więc zagaduję. Jakie macie wspomnienia z Rzeszowa z dnia 13.XII.1981 r. ?
Ja byłam małym dzieckiem i jak większość ludków w moim wieku pobiegłam rano włączyć telewizor ( marki Rubin:-)) a tu zamiast Teleranka - śnieżący ekran. Mama specjalnie zeszła do sąsiadów, żeby sprawdzić czy u nich też nie ma programu ( nie było, więc z sąsiadem stwierdzili że to coś z nadajnikiem tv).
Na ten dzień mieliśmy zarezerwowane bilety na projekcję "Jezus...
-
to moje imię jestem ciekawa ile było wtedy nadań imię fajnie mi się nosi było znane ale jednoczenie nie tak popularne jak (Ania 7 w klasie czy Magda 5 w klasie) było na nas w klasie 2 w liceum byłam 1 a w pracy na 50 osób 3, tak ogólnie wydaje mi się że imię pewnie było w pierwszej 10
-
ZSRR straszył użyciem siły, ale w grudniu 1981 roku nie było żadnych ruchów wskazujących na możliwą interwencję wojsk radzieckich w Polsce - wynika z dokumentów NATO z tamtego okresu, które zostaną upublicznione w Brukseli.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10807558,NATO__ZSRR_nie_przygotowywal_ataku_na_Polske_w_grudniu.html
-
Pamiętam czołg na Placu Miarki
i żołnierzy ubranych w kufajki
A także hałas gdzieś z oddali
Jak na kopalnię "Wujek" jechali
-
„BEZ POMOCY NIE DAMY RADY”
grafik.rp.pl/grafika2/413609
-
owszem tu i ówdzie pojawiły się skoty ,patrole wojskowe czy milicyjne ,ale panował spokój
Te filmiki o biegających zomowcach z pałami to fałśz historyczny
-
o tym się dziś nie mówi ( lub ginie to w tym współczesnym szumie informacyjnym ), ale w jaki sposób towarzysze powinni prowokować ludzi instruował na tajnej naradzie KW PZPR w Katowicach Andrzej Żabiński.Dziwnym trafem nagranie ( kiepskiej jakości ) wyciekło z tego spotkania i dobitnie świadczyło jak towarzysze przygotowywali się "merytorycznie" do apologii operacji WRON.
Z autopsji doskonale pamiętam naprędce zwołaną radę pedagogiczną ( pracowałem wówczas jako nauczyciel ) , na której więk...
-
Jak w tym starym kawale : Czesi chcieli od Polski pomocy w 1938, ale wskutek biurokracji dostali w 1968 .
-
28 kiwetnia 1981 rozpocząłem zasadzniczą służbę wojskową jako kierowca w batalionie transportowo przeładunkowym Gdynia Obłuże. Po przysiędze zostałem przeniesiony do 55 Kompanii Chemicznej Marynarki Wojennej na Rozewiu. Ja to pamiętam w taki sposób. Ogłoszono nad ranem alarm bojowy. Jak zwykle ubraliśmy się i ustawiliśmy w kolejce przed magazynem uzbrojenia żeby pobrać broń. Szokiem dla nas było pobieranie ostrej amunicji. Alarmów bojowych było kilkanaście do tej pory ale nigdy nie było ostre...
-
Kazdy kto pamięta tamten czas -wątpliwości mieć nie może .
Pomijając czy Rosjanie by weszli czy nie / nie musieli zresztą ,bo oni tu byli / to na anarchię zafundowaną przez Solidarność nie pozwoliłby żaden cywilizowany kraj na świecie
-
Marzec 1981 = Lipiec 2008? skandal na Sesji Rady Miasta Bydgoszczy?
Każdy mieszkaniec ma prawo przyjść wyrażać swoje poglądy na Sesji
Rady Miasta Bydgoszczy. Wypowiedź Kaszubowskiego i Grześkowiaka mnie
bulwersuje.Przypomina to marzec 1981, kiedy wyrzucono tych co
chcieli Wolne Związki Zawodowe.
www.radiopik.bydgoszcz.pl/go.php/wiadomosci/z_regionu/art5603.html
-
13 grudnia 1981 - Jarosław Kaczyński budzi się w południe
"Obudziłem się więc w południe i poszedłem do kościoła w kompletnej
nieświadomości. Słyszałem tylko, jak mama ma pretensje do ojca, że
nie zapłacił rachunku bo telefon jest wyłączony. W kościele panował
potworny tłok, ale akurat tego dnia był u nas obraz NMP. Kazanie ks.
Boguckiego wydało mi się też jakieś dziwne. I powoli zacząłem się
orientować, co się stało".
"Ja jestem zszokowany, że mnie nie internowano".
-
Tego chyba najbardziej solidaruchy nie mogą wybaczyć ,że w jedną noc ,bez jednego wystrzału ,bez wpadania do domów razem z futrynami ,wykonano operację likwidującą NSZZ Solidarność .
Mit o 10 mln członków -prysł jak bańka mydlana .
Wystarczyło ,że internowano przywódców i pojeździć po ulicach skotami / nikt nie strzelał /.
-
Witam, poszukuje wina z wyżej wymienionych roczników. Najlepiej aby były to
czerwone wina- czy wiecie może gdzie takie winka mógłbym kupić i w jakich
cenach?? Ma to być prezent więc i nie piszcie mi zaraz że takie wino nie
nadaję się do picia, że może to być już ocet winny- poprostu musi być z tego
rocznika, a czy będzie ono dobre to rzecz drugorzędna.
Pozdrawiam.
-
Jak wyglądają na tle młodych, łaknących wolnej Polski i gotowych za to oddać
życie i młodość Kolumbów 1944; Volkssowieci 1981 , którzy po 13 grudnia 1981
stanęli po stronie systemu , który był zaprzeczeniem ideałów Kolumbów 1944.
Po raz pierwszy w wolnej, a dokładnie pookrągłostołowej Polsce telewizja
obszernie , z dumą prezentuje jedno z największych i najbardziej heroicznych
powstań świata. Dotychczas niewidzialne ręce towarzyszy Volssowietów 1981
delikatnie nadzorowały aby pami...