Forum   poziomy hormonów

poziomy hormonów

(60 wyników)
  • Witam, od roku czasu biorę hormony tarczycy najpierw Euthyrox w dawce 100, kolejno 150 w dawce - poziom hormonów stoi, nie ma żadnej poprawy, objawy niedoczynności jak były, tak są, lekarz rozkłada ręce. Objawy niedoczynności, zimne dłonie, puchnięcie, zaparcia, słaby puls, zimne dłonie, depresja. Moje wyniki, hormony TSH - wynik: 2.169 Norma: 0.480 - 4.580 Ft3 - wynik: 1.27 Norma: 1.43 - 3.39 Ft4 - wynik: 0.90 Norma: 0.76 - 1.92 Zrobiłam także poziom ferrytyny: Wynik: ...
  • Witam serdecznie, 20 marca wykonałam w Lux medzie badanie TSH i otrzymałam wynik 3,260 (norma 0,27-4,2). 1 czerwca powtorzyłam badanie w innym labie(Enel- med) i wynik jest 1,649 (norma 0,550-4,780). Moje pytanie,czy ten hormon jest tak wahliwy czy może ktoreś labolatorium popełniło bład?nie przyjmowałam leków.mam 40 lat. drugie badanie wykonałam ponieważ lekarz przepisał mi Euthyrox 25 i tak jakos pomyślałam,że warto zbadac jeszcze raz przed przyjęciem leku.zaskoczyła mnie ta dru...
  • Mam zlecone przez endokrynologa badanie poziomu hormonów. Miałam je wykonać w 7dc. Problem w tym, że chwilowo nie mam cyklu...Ginekolog robił mi usg, podejrzewa pco, bo problemy z okresem mam notorycznie. Wizyta u endokrynologa już za tydzień, a ja nie wiem, czy zrobienie badań hormonów "kiedykolwiek" ma sens? Czy muszę poczekać na sztucznie wywołaną miesiączkę (mam tak zrobić za 2 tygodnie) i dopiero się przebadać? Nie ukrywam, że zależy mi na czasie, bo do lekarza dostać się t...
  • Mam 52 lata pierwszy raz miałam badane poziomy hormonów: E2 Estradiol 110 FSH 31,50 Prolaktyna 10,97 lekarz mówi że ok a co Wy na to? Za co odpowiedzialne są te hormony?
  • witam, przez przypadek odkryłam to forum i od razu chciałam prosić o rade. Nadmieniam, ze wybieram sie do endokrynologa, tylko zanim dojdzie do wizyty zastanawiam sie czy nie powinnam odstawić leków. Od dzieciństwa była leczona na wole obojętne eutyroxem 50, do tej pory poziom TSH, T3, T4 był w normie. Teraz jestem w 4 miesiącu ciąży, na samym początku, gdy tylko zrobiłam test zrobiłam oznaczenie hormonów, były w normie, lekarz nie zalecił zmiany dawki. Byłam przygotowana na to, ze wra...
  • Chciałabym zbadać poziom hormonów (w związku z brakiem ochoty na seks). Mój stan psychiczny jak najbardziej ok, mąż troskliwy i wyrozumiały, dzieciaczki również nie dają zbytnio w kość, jednym słowem sielanka. A jednak mam problem ze współżyciem, najzwyczajniej Nie Chce Mi Się. Myślę, że może to być wina hormonów. Poziom jakich hormonów powinnam zbadać i w którym dniu cyklu? Poradźcie, proszę.
  • Czy leczenie luteiną jest skuteczne w przypadku bardzo niskiego poziomu estrogenów i progesteronu?Proszę o odpowiedź.
  • Czy w czasie leczenia depresj można podawać leki hormonalne bez badania poziomu hormonów?
  • Przy okazji kontrolnej wizyty u gina na usg dopochwowym jako jedyna nieprawidłowość wyszła pogrubiona śluzówka jamy macicy co w połączeniu ze stopniowo skracającym się cyklem dało podejrzenie endometriozy.W 22-23 dniu cyklu miałam zrobić badanie na poziom hormonów.Akurat ten cykl był rekordowo krótki /zwykle 24-26 dni/ i po porannych badaniach dostałam okres.Nie wiem teraz czy badanie będzie miarodajne -co otym sądzicie? A moje wyniki to FSH-6,25,Estradiol 40,39,Progesteron-3,28.D...
  • Odstawiłam tabletki pod koniec lipca. I do tej pory nie mam okresu. Badania na hormony odebrane dziś: Estradiol 26,3 pg/ml, FSH 5,02, LH 4,6, Progesteron 0,8, Prolaktyna 11,50. Co mam o tym myśleć? Lekarz przepisał mi hormony i powiedział,że leczenie może trwać miesiącami, a to znaczy,że nie prędko mogę zostać mamą.
  • Witam. Mam pytanie. Byłam dziś z wizytą u ginekologa.Chciałam się poradzić na temat badań hormonalnych.Biorę tabletki antykoncepcyjne Harmonet od 4-ch lat Fizycznie jest ok.ale mam dołki psychiczne no i libido 0 chyba mam depresję. p.Doktor powiedziała że takie badanie niema sensu.Nie znam się na tym ale chyba jednak powinnam zrobić badania.Co o tym sądzicie i jakiego hormonu to powinno być oznaczenie.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • czesc Mam problemy z prolaktyną (hormon wydzielany przez przysadke mózgową), i zastanawiam sie czy leki antydepresyjne mogą wpływać na jej poziom. W przeszłości przeszlam ostra depresje po smierci ojca + w tym samym czasie zmiana pracy i ślub. Nie bralam zadnych leków ale chodzilam na terapie do psychoterapeuty. Pomogło ale do tego rozwalily mi sie hormony (chyba ze stresu) i od dluzszego czasu nie moge zajsc w ciąze. Jeśli coś wiecie i możecie pomóc to będe wdzieczna za informacje.
  • Pani Doktor! Mam prośbę o interpretację podanych niżej wyników badania poziomu hormonów: estradiol 225 pmol/L prolaktyna 64,8 mIU/L progesteron 0,96 nmol/L testosteron 7,3 nmol/L Dziękuję i pozdrawiam
  • Zawsze w drugiej fazie cyklu biorę luteinę na wyrównanie cykli. W minionym cyklu piersi zaczęły mnie boleć już następnego dnia brania luteiny, w tym nie bolą wcale, mimo, że biorę już 5 dni. Dlaczego tak się dzieje? Dawki za każdym razem są takie same. Dodam tylko, że staram się o dziecko, i w minionym cyklu przez te bolące piersi bardzo się nakręciłam, a tu klapa...
  • Mam 18 lat i od zawsze nieregularne cykle miesiączkowe. Ginekolog skierował mnie na badania hormonów we krwi. Dzisiaj odebrałam wyniki i się przeraziłam- zarówno poziom estrogenu jak i progesteronu mam zdecydowanie poniżej dolnej granicy normy! Co to może oznaczać, co może mi dolegać? Pozdrawiam wszystkie "forumowiczki" ;) i proszę o odpowiedź...
  • W 2004 r.wycięto mi praktycznie całą tarczycę z powodu guzków.Oczywiście następstwem tego jest niedoczynność,ale i również b.wysoki poziom cholesterolu .Kończę 3-mies.kurację tabl.z wyciągu karczocha.Jeśli owa kuracja nie wniesie jakichś korzystnych zmian,lekarka włączy tabletki obniżające poziom cholesterolu. Mam pytanie do osób,które mają taki sam problem,jak sobie z tym radzą? Czy nieodzowne jest wprowadzenie dodatkowej chemii do organizmu,aby ten poziom skutecznie obniżyć?...
  • Witam po raz kolejny. Stricte za 3 tygodnie czeka mnie zabieg operacyjny w znieczuleniu ogólnym (usunięcie kostniaka podniebienia/lub biopsja nowotworu ww) CHirurg szczękowy poleciła mi konsultację z endokrynologiem w celu ustawienia hormonów do silnej narkozy. 1,5 miesiąca temu po czterech tygodniachzazywania Euthyroxu 75 tsh z 0,067 spadło do poziomu 0.049 (0.27-4.2) ft4-21,68 (12.0-22) FT3-4,7 (3.1-6.8) 0.049 (0.27-4.2) czuję się względnie (prócz nadmiernej drażliwości,pr...
  • 12 września wyniki były takie: TSH<0,05; Ft3 7,19 (4,0-8,3); Ft4 16,43 (9,0-20). Miesiąc póxniej, 12 października, Ft3 3,96; Ft4 20,28. Dziś, 2 listopada, TSH 4,62; Ft4 7,27 (normy podalam przy pierwszysch wynikach). Co o tym sądzić? Skąd takie wahania? Dodam, ze nie biorę żdanych leków i czuję sie zupełnie normalnie.
  • Witajcie. Wróciłem dziś od lekarza i zielonym jak warzywo na wiosnę - przyznaję się bez bicia :-) Ale zasmuciła mnie trochę sugestia lekarza, że moje niekonczące się pasma udręki związanej z różnymi bardzo czasem nieprzyjamnymi objawami, moga być wynikiem problemów z tarczycą. Hmm, okazuje się po przeczytaniu paru wątków z FAQ, że nie zawsze to co mieści się w granicach normy, tą normą jest rzeczywiscie. To dziwne, nie? Moje wyniki przedstawiają się tak: TSH - 0,727 (0,465-4,6...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się