Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

TBS zasady

IP: *.dtcentrum.pl 21.05.01, 14:37
    chciałabym uzyskać informacje na temat zasad wykupu mieszkań (dokładnie
    interesuje mnie developer j.w.construction,mieszkania TBS). Ostatnio dostałam
    informację, że możliwość wykupu już istnieje (zmieniła się ustawa, wcześnie
    było to niemożliwe), a ciągle słyszę sprzeczne informacje
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kasia Re: TBS zasady IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 14:56
        Wg ustawy o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego mieszkanie
        w TBS może mieć status jedynie mieszkania czynszowego na wynajem. Wg obecnej
        ustawy nie ma możliwości wykupienia go na własność - mimo naszych istotnych
        wkładów finansowych. Być może to się zmieni - tak się stało w krajach Europy
        zachodniej. Jednak jest to daleka przyszość.
      • Gość: szymon Re: TBS zasady IP: *.umirm.gov.pl 16.08.01, 10:37
        Z tego co się orientuję, TBS nie może tylko sprzedawać mieszkań w budynkach
        wybudowanych ze środków z Krajowego Funduszu Mieszkanowego. Co do pozostałych
        np. przejętych od gminy, zakładowych zbycie jest już możlwe na ogólnych
        zasadach.
        • Gość: paweł Re: TBS zasady IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 01:05
          Do Szymona

Uprzejmie proszę o podanie pełniejszej info na ten temat.
          TBS kupił(chyba),lub w inny sposób przejął od gminy przedwojenny dom wraz z
          mieszkaniem, w którym jestem głównym najemcą ( od 30 lat). Cjhce to mieszkanie
          wykupic, a oni nie dają żadnej odpowiedzi.
          Zgóry dziękuję
          • Gość: szymon Re: TBS zasady IP: *.umirm.gov.pl 28.08.01, 13:52
            Niestety, za bardzo Ci nie pomogę. TBS działają jako spółki prawa handlowego (z
            o.o. lub S.A.) albo jako spółdzielnie osób prawnych. Tylko właściwe organy tych
            podmiotów mogą podjąć decyzję o sprzedaży lokalu - właściciel decyduje o
            przedmiocie swego prawa. O ile się orientuję to nie ma przepisów, które
            dawałyby najmemcy w TBS takie roszczenie.
            Ew. jeżeli to było kiedyś mieszkanie zakładowe to może nowa ustawa którą
            niedawno uchwalił Sejm (jest w Senace), ale nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka