Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty ceramicz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 11:29
    macie zamiar kupic plyte ceramiczna od razu wybijcie sobie ten pomysl z glowy
    ja mam taka ale bede ja wymienial na gazowa u mojej rodziny po zminie
    ceramicznej na gazowa rachynek przyszedl o 100 zł mniejszy od liczyc cene
    butli ok 35-40zl to 60 zl na miesiac chyba troche jest mi ostatnio przyszedl
    rachunek 500 zł a zawsze bylo 300 - 400 teraz wiecej gotujemy i dla tego te
    kuchnie to wogole nie wypal nie mozna ich dobrze uregulowacv jeden plus to
    higiena i mycie :) napiszcie jakie macie rachunki ??
    Obserwuj wątek
      • Gość: aaga Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 14:40
        Kuchenkę mam gazową (starą, kilkunastoletnią), przymierzam się do wymiany na
        płytę elektryczną lub przynajmniej z elektrycznym piekarnikiem. Ciepła woda z
        gazowego piecyka (równie wiekowy junkers).Za prąd co miesiąc płacimy 90zł, gaz
        co dwa miesiące 120-130 złotych. Mieszanie w bloku,centralne ogrzewanie, więc
        nie idzie w koszty prądu ani gazu.
        • Gość: Jarek Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.crowley.pl 06.06.05, 15:36
          Masz w tym bloku trójfazową instalację? Zapewne nie? To o elektrycznej płycie
          zapomnij.

J.
          • Gość: locco Jarek - masz złe informacje IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 06.06.05, 15:57
            od niepamiętnych czasów na rynku są płyty na prąd trójfazowy i "normalne"
            włączane do typowego gniazdka. Sprzedaż jest po połowie z lekką przewagą w
            ostatnich miesiącach na rzecz płyt 250V/1oA czyli "normalnych". To jest
            wyłącznie kwestia potrzeb, technicznych trudności nie ma.
            • Gość: Jarek Re: Jarek - masz złe informacje IP: *.crowley.pl 06.06.05, 16:18
              Locco o czym ty piszesz? Płyta 250V/10A - co to niby ma być? Z parametrami
              przedłużacza Ci się chyba pomyliło. Napięcie sieci wynosi 230V, nie 250, a 10A
              to mniej niż połowa obciązenia, jakie da przeciętna czteropolowa płyta.

Nie ma właściwie podziału na płyty trój i jednofazowe, wszystkie można
              podłączyć zarówno do jednej jak i do trzech faz, często producent nawet
              zapewnia taką możliwość fabrycznie poprzez demontowalne mostki zwierające fazy
              w przypadku podłączania kuchenki do jednej fazy. Pozostaje jednak jedno "ale":
              instalacja musi to wytrzymać. W nowym budynku z miedzianym okablowaniem i
              odpowiednim przydziałem mocy na upartego można podłączyc kuchenkę do jednej
              fazy, robiąc specjalnie dla niej od samego licznika osobną linię z grubego
              przewodu z osobnym zabezpieczeniem. W starym (starszym niż jakieś kilkanaście
              lat) bloku, gdzie instalacja jest aluminiowa o płycie elektrycznej lepiej
              zapomnieć, za duże ryzyko pożaru a i tak uruchomienie naraz więcej niż dwóch
              pól grzewczych spowoduje wywalenie bezpiecznika.

J.
      • Gość: malina Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 212.33.86.* 06.06.05, 15:01
        A wziales pod uwage fakt, ze nie wszyscy maja gaz?
        W mojej wspolnocie nie ma, ja sie w zadne butle
        bawic nie bede, a kuchenke mam elektryczna, do tego
        mikrofalowke i czajnik elektryczny. Za prad place
        ok. 100 zl miesiecznie.
        • Gość: tworek88 Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:24
          malina to chyba wcale nie uzywasz pradu albo masz malutkie mieszkanie bo to tez
          jest roznica ja mam dosc duzy dom i na oswietlenie pokoju dziennego potrzeba mi
          ok 200 W a ni np. 60 a i moze nie odrozniasz platnosci za prad : prognozowanej
          i faktycznej
          bo ja place prognozowa ok 100 na miesiac a faktyczna za zuzycie teraz
          zaplacilem 400 zł
          • Gość: malina Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 212.33.86.* 07.06.05, 16:18
            To ja nie wiem, skąd masz takie rachunki!
            Ja mam mieszkanie 70m2, ale słoneczne.
            Telewizor, radio, komputer, co jakiś czas
            pralka, mikrofalówka, kuchenka, żelazko...
            No i lampy, bo chodzę późno spać (2 w nocy
            i później). A mimo to płacę naprawdę nie tak
            dużo jak Ty - 60zł w okresie letnim, 100 zimą.
      • Gość: Master Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.crowley.pl 06.06.05, 16:10
        Maslo maslane. Przeczytales ten Twoj belkot?
        • Gość: tworek88 Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:21
          ja tez nie mam gazu ziemnego ale co to ze butla jak ja sie wymienia najwyzej co
          miesiac a i ja mam podloczona kuchnie pod trzy fazy mieszkam w domu
          jednorodzinnym :/
      • Gość: monik181 Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:50
        Mam płytę ceramiczną, pralka automatyczna pierze co drugi dzień, codziennie
        mikrofalówka, co parę dni gofrownica, toster, dwa telewizory, komputer.
        Rachuneki za prąd za dwa miesiące to ok. 150 zł. Dodam, że codziennie gotuję.
        • Gość: ~ol Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 19:49
          5 osobowa rodzina, pralka prawie codziennie, tv, komputer, mikrofala, czajnik
          elektryczny i no jak u wszystkich oświetlenie , jakieś radio, suszarka,
          toster,żelazko i co tam potrzebne do życia. Rachunek srednio ok. 150 zł.Kuchnia
          gazowa, piekarnik elektryczny - no i zmywarka - chodzi codziennie!!
        • Gość: dzika mrowka Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 08.06.05, 10:26
          ja mam podobnie + elektryczny ogrzewacz wody i rachunek miesieczny jest w granicach 220zł

ale jak ktos szczeka na technike, to za jedna zarowka zaplaci 400zł/mies. ;D
      • zayzayer Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 07.06.05, 21:08
        Gość portalu: tworek88 napisał(a):

> macie zamiar kupic plyte ceramiczna od razu wybijcie sobie ten pomysl z glowy
        > ja mam taka ale bede ja wymienial na gazowa u mojej rodziny po zminie
        > ceramicznej na gazowa rachynek przyszedl o 100 zł mniejszy od liczyc cene
        > butli ok 35-40zl to 60 zl na miesiac chyba troche jest mi ostatnio przyszedl
        > rachunek 500 zł a zawsze bylo 300 - 400 teraz wiecej gotujemy i dla tego te
        > kuchnie to wogole nie wypal nie mozna ich dobrze uregulowacv jeden plus to
        > higiena i mycie :) napiszcie jakie macie rachunki ??

To ja mam pytanie: jakie używasz garnki (chodzi o dno) i czy pewny(a) jesteś,
        że masz sprawny licznik energii.
      • nisiabu Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 08.06.05, 16:56
        Mam płytę ceramiczną, pralkę (chodzi 2-3 razy w tygodniu), gotujemy codziennie (na 2 osoby), pieczemy średnio 1-2 razy w tygodniu, mało prasujemy i chodzimy wcześnie spać i wg fatury za miesiące zimowe płacimy 64 zł miesięcznie. Nie mamy czajnika elektrycznego, co polecam wszystkim posiadaczomy płyt ceramicznych, mamy za to czajnik z bardzo grubym płaskim dnem. Dzięki temu jeśli gotuję wodę to mogę potem wykorzystać to że palnik jest gorący i gotować następne rzeczy. Bardzo ważna jest też jakość garnków, na początku miałam garnki z cienkim dnem i wtedy woda gotowała się ze trzy razy dłużej. Nie zaminiłam już płyty ceramicznej na gazową, ten osad na szafkach jest obrzydliwy, sprzątanie jest teraz takie łatwe!
        Pozdrawiam
        nisia
      • Gość: almira Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.u.mcnet.pl 09.06.05, 15:53
        Coś dużo. My mamy płytę indukcyjną firmy Amica, która jest używana codziennie,
        piekarnik elektryczny, pralka chodzi codziennie, zmywarka raz-dwa razy w
        tygodniu plus piec gazowy pobiera ileś tam KWh, czajnik elektryczny, lodówka,
        zamrażarka, komputer plus strasznie dużo punktów oświetleniowych w domu o
        powierzchni ponad 200m2 i nasze rachunki wynoszą w zimie 150 PLN miesięcznie a
        latem 100 PLN miesięcznie - coś u Ciebie nie jest tak.
      • cereusfoto Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 10.06.05, 07:42
        Ciekawe co mają zrobić ci, którzy gazu nie posiadają?
        • Gość: gaga Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 81.210.25.* 17.06.05, 12:19
          Nie zamieniłabym płyty ceramicznej na nic innego.Mam płytę AMICA od kilku lat,
          płyta + naczynia Zepter = extra wygoda.
          Rachunek za prąd 360zł co dwa miesiące.W domu bojler elektryczny 60l., komputer
          prawie non stop, telewizor, pralka również Amica trzy razy w tygodniu.
          Oświetlenie energooszczędne, mieszkanie 55m2 , 4 dorosłe osoby.
          • jan-w Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 19.06.05, 23:26
            Segment 288 m2 Plyta ceramiczna, piekarnik, 2 tv, 2 komputery, pralka,
            elektryczna nawet brama garażowa 125 Kg, sauna, pralka, zmywarka, 4 osoby,
            oświetleniem co prawda steruje komputer. średnia 250 PLN/2 miesiące.
      • millerek Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 10.06.05, 09:39
        Może masz płytę firmy hingobringo? Ja mam electroluxa i w życi bym jej nie
        zamienił na gazową. Mieszkam w domu ok 200 m i za prąd płacę 100 miesięcznie.
        • Gość: fan Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 83.175.158.* 10.06.05, 10:12
          Nie wiem jak wy żyjecie, ale u mnie w mieszkaniu 48m2 cztery osoby plus pies, ciągle właczony komputerek, od popołudnia TV, pralka prawie codziennie lub conajmniej co dwa dni, mokrofala, czajnik eklektryczny i może troche więcej oświetlenia niż standardowo i 120,00 zł. Nie wiem jak na 200 m2 można wygenerować 100zł/miesiąc. Chyba jedna osoba tam mieszka i to tylko na noc :).
          • Gość: indygo Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.acn.waw.pl 10.06.05, 11:14
            przy swiecach
            • Gość: KP Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 158.75.5.* 10.06.05, 12:40
              mam wszystko na prąd: kuchnię z płyta ceramiczną AMICA, elektryczny ogrzewacz
              wody (dość wiekowy więc pewnie niezbyt oszczędny), pralka co drugi dzień,
              komputer, czajnik elektryczny, swiatło (wszędzie świetlówki energooszczędne) i
              co najważniejsze trzy grzejniki elektryczne (dwa olejowe i jeden konwektor)
              oraz ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazience i zimą gdy grzalismy codziennie
              prawie non-stop, atemperatura w domu wynosiła około 21 stopni rachunek wynosił
              średnio 350 zl/miesiąc. Za sezon letni będzie zapewne mniej.
              Wydawało mi się, że to dużo, ale czytając wasze posty widze, że raczej to norma.

Co do kuchni, na pewno nie należy jej podłączać do instalacji jednofazowej,
              jestem fizykiem i wiem coś o tym. Nie należy ryzykować bezpieczeństwa swojego i
              innych mieszkańców. Instalacje trójfazową można załozyć mając zgodę Zakładu
              Energetycznego jeśli budynek spełnia ich normy. Kosztuje to dość słono, około
              1000 zł.
      • Gość: tworek88 Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.05, 21:35
        tak was tu duzo to moze pomozecie mi przy okapach jakie inox-owe polecacie 60
        najwazniejsze zeby byly cichce skuteczne bardzo nie koniecznie
      • mcmacpl Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 12.06.05, 15:06
        > ja mam taka ale bede ja wymienial na gazowa u mojej rodziny po zminie
        > ceramicznej na gazowa rachynek przyszedl o 100 zł mniejszy

E tam. My nie mamy gazu. Płyta ceramiczna, gotujemy dużo (małe dziecko). Do tego
        pralka, zmywarka, żadnych energooszczędnych żarówek, komputer. Za prąd płacimy w
        sumie niecałe 100zł/mc. Chyba że chcesz powiedzieć, że po zmianie na gazową
        rachunek za prąd spadnie do zera?
        • Gość: fan Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 83.175.158.* 12.06.05, 15:20
          Jesli do domu przychodzicie o 17-18, a wychodzicie o 6 rano to można przyjąć, ze dużo płacisz :)
          • mcmacpl Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 21.06.05, 15:41
            Żona siedzi w domu cały dzień z dzieckiem.
            • Gość: fan Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: 83.175.158.* 21.06.05, 22:29
              Zaczynam sie zastanawiać czy cena za kilowat energii jest taka sama w całej Polsce :)
      • annb Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 12.06.05, 17:22
        przesada..świadomie szukałam mieszkania bez instalacji gazowej.
        i nie zauważyłam większej wyrwy w portfelu :)
        za to doceniam płytę i gotowanie na niej :)

i nareszcie czystą kuchnię :)
      • Gość: Barbara Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 00:09
        W 1997 roku zainstalowalam w moim nowym mieszkaniu ceramiczna plyte grzewcza ,
        piekarnik z panelem sterujacym , zmywarke , duza chlodziarko-zam,razarke ,
        pralke i okap.W mieszkaniu jest jeszcze 2 telewizory komputer.Mieszkanie 78
        m2 , 3 osoby- jest trojfaza.Dopiero w tym roku pachunki przekroczyly kwote 100
        zl co dwa m-ce .CAly sprzet jest Whirpoola.Za zadna cene nie wrocila bym do
        gazu.Cos u was jest nie w porzadku z instalacja i uzywanym sprzetem.
        • Gość: koles Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.man.poznan.pl 18.06.05, 10:13
          JESZCZE CHWILA I ZAKLAD ENERGETYCZNY BEDZIE WAM ODDAWAL PIENIADZE ZA TO ZE
          KORZYSTACIE Z PRADU :) hje hje
          • Gość: beti Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.devs.wavenet.pl 19.06.05, 23:14
            przyłączam się do staowiska Barbary, te rachunki zaprąd, o których piszecie są
            potwornie zawyżone. Przy takich parametrach jak u Barb. mam rachunki na
            poziomie 100 zł na dwa miesiące!!!!! Też Whirpoola za wyjątkiem kuchni
            Mastercooka ceramicznej, zmywarka chodzi co drugi dzień, ja nie wiem, jak Wy
            tego prądu używacie, że miesięcznie płacicie takie wysokie rachunki!!!!!!!!!!!!
            • blackmolly Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer 22.06.05, 12:04
              No ja też się dziwię. W sumie tak naprawdę to tylko bojler żre niesamowite ilości prądu, a reszta nie jest aż tak nieekonomiczna. Chyba że wszycy mają jakieś stare sprzęty o klasie E czy F ;-)
        • Gość: dora Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.crowley.pl 05.08.05, 10:54
          Coś mi się nie chce wierzyć. My za mieszkanie 47 m, dwie osoby, późno wracamy z
          pracy, duża lodówka, zmywarka co 1-2 dni, pralka 2-3 razy w tygodniu, płyta
          cermaiczna (dużo gotuję), piekarnik (również sporo piekę), komputer, telewizor,
          mikrofalówka, czajnik eletryczny. Sprzęt mam Boscha i Siemensa wszystko klasa
          A. A płacimy 110-120 zł co dwa miesiące.
      • Gość: joanna_poz Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.icpnet.pl 22.06.05, 14:40
        Aktualny rachunek za prąd: 170 zł za 2 miesiące bez dwóch dni.
        W domku 120 m; płyta ceramiczna, pranie codziennie, zmywarka codziennie lub co
        2-gi dzien, komputer. Rodzina 3 osobowa w tym male dziecko + niania 10 godzin
        dziennie.
        Plytę mam od 5 lat i ciągle dziwią mnie te mity o starznych rachunakach za prad.

Pozdr,
        Joanna
        • Gość: Fazy? Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.crowley.pl 05.08.05, 10:13
          a powiedzcie mi moi drodzy o co chodzi z tymi fazami. czy jest jakaś róznica
          czy ktoś ma siłe w mieszkaniu czy nie.
          czy jest jakaś różnica w opłatach.
          Czym to się różni?????????????????
      • Gość: danka Re: ile za prąd płacicie?? nie kupujcie plyty cer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:40
        Co to za bzdury ktoś wymyślił, ja używam kuchenki elektrycznej od 9 lat i za
        nic nie zamieniłabym na gazową. Rachunki płacę w granicach 80-100 zł/m-c.
        Obecnie mieszkam w domku jednorodzinnym 160 m2, oprócz kuchenki używamy pralki,
        żelazka, komputera, 2 telewizorów, kosiarki do trawy (bardzo duża działka) o
        tak oczywistych sprawach jak oświetlenie nie wspomnę.
        Może jak ktoś trafnie zauważył używasz złych garnków (zauważyłam, że większość
        teflonowych patelni na lekko wypukłe dno) bo innego wytłumaczenia nie widzę.
      • Gość: Wojtek Garnki IP: *.teta.com.pl 09.09.05, 12:31
        O co chodzi z tymi garnkami?
        Możecie napisać jakie są najlepsze do kuchni elektrycznych.
        • jan-w Re: Garnki 09.09.05, 14:44
          Do płyty ceramicznej, muszą byc odpowiednie, płaskie patelnie i garnki. Właściwe
          są oznaczone specjalnym symbolem. Jest jeszcze osobna kategoria, bardzo drogie
          naczynia do płyt grzejnych indukcyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka