Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Łazienka od macochy

IP: *.olesno.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 12:43
    łazienka o powierzchni 3,5 m kwadratowego to jest duża łazienka
    w porównaniu z mają która ma wymiary 1,70 m na 1,50 m.
    Zaprojektować taką małą łazienkę to jest sztuka. Może ktoś mi
    pomoże.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ala Re: Łazienka od macochy IP: *.mech.pk.edu.pl 24.07.02, 13:10
        Gość portalu: marta napisał(a):

> łazienka o powierzchni 3,5 m kwadratowego to jest duża łazienka
        > w porównaniu z mają która ma wymiary 1,70 m na 1,50 m.
        > Zaprojektować taką małą łazienkę to jest sztuka. Może ktoś mi
        > pomoże.

Ja Ci nie pomogę, proponuję wizytę u jakiegoś architekta.
        Ja korzystałam z usług bardzo fajnych architektów, doradzą i potrafią
        wyczarować cuda i niewiele kosztują, polecam jeśli jesteś z południowej Polski.
        aparchitekci@konto.pl
        • anastazja5 Re: Łazienka od macochy 23.08.02, 09:14
          Jestem architektem, zaprojektowałam kilka łazienek o podobnych
          do Twojej wymiarach. Jeśli mieszkasz w Warszawie lub okolicach,
          służę pomocą.
          • Gość: beata Re: Łazienka od macochy IP: 217.8.164.* 23.10.02, 10:12
            anastazja5 napisała:

> Jestem architektem, zaprojektowałam kilka łazienek o podobnych
            > do Twojej wymiarach. Jeśli mieszkasz w Warszawie lub okolicach,
            > służę pomocą.

Poszukuję aktualnie pomocy przy poprawieniu na planie mieszkania w skali 1:50
            łazienki - chodzi o rozmieszczenie poszczególnych sprzętów i doradzenie ich
            wielkości.Łazienka ma ca 7,5 m2.
            Proszę o podanie kontaktu lub odzew na mój mail: bes@tchibo.pl
            Pozdrawiam,

• mtomiczak Re: Łazienka od macochy 17.04.03, 16:07
            ciekawa jestem ile kosztuje taka przyjemność jak pomoc architekta w urządzeniu
            łazienki 4m2? właśnie mam zamiar kupić mieszkanko i warto się zroientowac :)
            Liczę na odpowiedz, pozdrawiam
        • Gość: mkropka Re: Łazienka od macochy IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 11:05
          Chciałabym wiedzieć ile kosztuje projekt łazienki.
      • Gość: pas1 Re: Łazienka od macochy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.08.02, 12:12
        Robiliśmy remont w mieszkaniu blokowym
        W łazience mamy tylko kabinę i umywalkę. Pralkę /z oporami/ przenieśliśmy do
        kuchni. Łazienka wygląda super, jest dużo miejsca. Uciążliwości pralki w kuchni
        nie potrafię ocenić bo jeszcze tam nie mieszkamy
        GS
      • Gość: Piotr Re: Łazienka od macochy IP: *.mg.gov.pl / 158.66.100.* 19.09.02, 11:15
        Zaprezentowane projekty są ciekawe, ale pasują tylko do bloków.
        A co z łązienkami o podobnych wymiarach ale posiadających na
        wyposażeniu okno?
        • Gość: andyko Re: Łazienka od macochy IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 17:46
          Zapraszam!
          www.koczewski.com.pl/images/wnetrza/w4.gifhttp://www.koczewski.com.pl/images/wnetrza/w12.gif
          www.koczewski.com.pl/images/wnetrza/w11.gif
          arch. A.Koczewski
      • Gość: iwoNA Re: Łazienka od macochy IP: *.bresa.com.pl 20.09.02, 11:58
        Moja łazienka + ubikacja będzie miała 150/170 po powiększeniu
        poszukuje porady, może niekoniecznie architekta bo mnie przy nawale wydatków
        zwązanych z remontem -nie stać na wiele
      • damona Re: Łazienka od macochy 21.09.02, 17:22
        mozliwosci rozwiazan lazienki z artykulu jest kilka.
        Mozna np. zamiast wanny wstawic prysznic i to niekoniecznie z kabina,
        moze byc odzielony murkiem od wc i miesci sie wtedy pralka.

Rozumiem, ze nie kazdy lubi prysznic, ale jesli komus odpowiada,
        to takie ustawienie wydaje sie byc bardziej ekonomiczne.
        Po co szpecic kuchnie pralka, zwlaszcza jak sie ma np. aneks kuchenny
        otworzony na salon.

W projekcie lazienki 'artykulowej' mozna zamontowac umywalke z blatem
        na bocznej scianie, zamiast umywalki naroznej, ktora jest niewygodna.

W kazdym razie istnieje mnostwo sposobów urzadzenia takiej
        malej lazienki, a przyklad z w/w artykulu jest jednym z wielu.
        A do swojej maciupkiej lazienki wymysle sobie cos innego:)
      • Gość: brenda Re: Łazienka od macochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.02, 18:29
        Miałam taką samą łazienkę, na szczęście w kwadracie. Jedynym sposobem na
        jej "ustawność" było przeniesienie pralki do kuchni pod blat, kosztem jednej
        szafki stojącej. Jeśli np. nie lubisz przysznica (ja sobie nie wyobrażam
        łazienki bez wanny) to nic więcej nie zwojujesz.
      • Gość: mimmi Re: Łazienka od macochy IP: MIAAW* / 62.29.248.* 21.10.02, 14:35
        Moja lazienka jest prawie taka sama. Polaczylam wanne z prysznicem, tzn.
        zamontowalam narozna wanne 80 x 140 z parawanem. Do tego mala umywalka, kibelek
        i jeszcze znalazlo sie miejsce na pralke. Ale to oczywiscie zalezy od
        poszczegolnych wymiarow.
        • Gość: pablo Re: Łazienka od macochy IP: 217.153.119.* 21.10.02, 17:02
          Czy możesz podać jakiś namiar na stronę/firmę z parawanami na wanny. Dotychczas
          nie znalazłem nic ciekawego, a problem wanny i prysznica rozwiązałem w taki sam
          sposób
          • Gość: Aguś Re: Łazienka od macochy IP: nat:* / 192.168.2.* 21.10.02, 21:41
            Gość portalu: pablo napisał(a):

> Czy możesz podać jakiś namiar na stronę/firmę z parawanami na wanny.
            Dotychczas
            >
            > nie znalazłem nic ciekawego, a problem wanny i prysznica rozwiązałem w taki
            sam
            >
            > sposób

Polska firma Sanplast oferuje kabinę nawannową o okrągłym kształcie ze szkła
            hartowanego giętkiego. Cena kabiny około 1400 zł.
            Firma Koło oferuje ściankę nawannową o szerokości 78 cm, jest delikatna w
            kształcie i pasuje do małych łazienek - jednak nie zapewnia pełnego komfortu
            brania prysznicu, bo i tak się trochę wody porozlewa. Cena około 650 zł.
            Oprócz tego Sanplast robi składane parawany trzyczęściowe, są trochę małe i
            średnio wygodne.
            Niemiecka firma Huppe ma w ofercie z 20 modeli różnych parawanów, ich cena może
            jednak trochę odstraszać (od 1000 zł do 5000 zł).
      • Gość: Aguś Re: Łazienka od macochy IP: nat:* / 192.168.2.* 21.10.02, 21:32
        Zajmuję się projektowaniem wnętrz, skończyłam 4 lata studiów na architekturze.
        Między innymi projektuję także łazienki - dotychczas zaprojektowałam ich około
        50. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, służę poradą na tym forum. Jeśli ktoś
        chciałby projekt łazienki, proszę o kontakt mailowy na adres
        arch_aga@interia.pl., mogę także przesłać wizualizacje swoich projektów.
        Oprócz projektu mogę poprowadzić nadzór wykonawczy (mieszkam w Krakowie) oraz
        zająć się wszelkimi sprawami związanymi z zamawianiem i kupnem elementów
        wyposażenia łazienki.
        • annatro Re: Łazienka od macochy 22.10.02, 05:28
          Gość portalu: Aguś napisał(a):

> Zajmuję się projektowaniem wnętrz, skończyłam 4 lata studiów na
          architekturze.
          > Między innymi projektuję także łazienki - dotychczas zaprojektowałam ich
          około
          > 50. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy, służę poradą na tym forum.

W takim razie mam pytanko: jak to jest ze szklanymi kabinami i parawanami???
          fachowic od wykonczen stwierdzil, ze jest to tak ciezkie, iz duzo wygodniejsze
          w obsludze sa jednak plastikowe, przede wszystkim z powodu lekkosci.
          ciezkie szklo w takim parawanie nie sposob ustawic/utrzymac w poziomie na
          zawiasach przymocowanych do sciany i w zw. z tym z czasem nastepuje
          ich "wypaczenie"/wygiecie. nie wiem czy jasno sie wyrazilam?
          oczywiscie te szklane sa drozsze, ale czy w zw. z tym lepsze? jakie i dlaczego?
          • Gość: Aguś Re: Łazienka od macochy IP: nat:* / 192.168.2.* 22.10.02, 16:13
            annatro napisała:

> W takim razie mam pytanko: jak to jest ze szklanymi kabinami i parawanami???
            > fachowic od wykonczen stwierdzil, ze jest to tak ciezkie, iz duzo
            wygodniejsze
            > w obsludze sa jednak plastikowe, przede wszystkim z powodu lekkosci.
            > ciezkie szklo w takim parawanie nie sposob ustawic/utrzymac w poziomie na
            > zawiasach przymocowanych do sciany i w zw. z tym z czasem nastepuje
            > ich "wypaczenie"/wygiecie. nie wiem czy jasno sie wyrazilam?
            > oczywiscie te szklane sa drozsze, ale czy w zw. z tym lepsze? jakie i
            dlaczego?

Już odpowiadam. To prawda, że szklane parawany są cięższe od tych z
            polistyrenowym wypełnieniem (czyli plastikowym). Jest to ich zaletą! Są o
            wiele bardziej stabilne i z reguły łatwiej nimi manewrować, bo mają lepszą
            konstrukcję aluminiową i o nią głównie chodzi. Plastikowe prawie
            zawsze "opadają", poza tym podczas brania prysznica odginają się od położenia
            pod wpływem strumienia wody właśnie dlatego, że są lekkie. Opadają niekiedy też
            te szklane, ale tutaj wystarczy odpowiednio wyregulować szybę na mocowaniu z
            profilem, który przykręcamy do ściany (powodem opadania min. jest nie zachowany
            kąt prosty mniędzy ścianą a krawędzią wanny).
            Poza tym polistyren żółknie i rysuje się. W sprzedaży wypełnienia polistyernowe
            występują tylko w wersji z fakturą, np. w bąbelki. Nie każdemu to odpowiada -
            niektórzy wolą po prostu gładkie, przezroczyste szkło. Wbrew pozorom łatwiej
            jest je utrzymać w czystości - w sprzedaży są odpowiednie preparaty, które po
            nałożeniu na powierzchnię pozwalają spływać wodzie bez pozostawiania zacieków.
            Zapobiegają też powstawaniu kamienia. Koszt jednej buteleczki - ok. 30 zł,
            wystarcza na rok (jedno naniesienie to 2 miesiące spokoju). Uwaga - w sklepie
            będą wam próbować wcisnąć preparaty zachodnie, które są o wile droższe.
            Polecam szkalny parawan trzyczęściowy Combinett 501 firmy Huppe. Kosztuje 1000
            zł., jest stabilny, może mieć szkło gładkie lub fakturowane (nieprzezroczyste),
            profile srebrne matowe lub białe.
            Niemiecka firma Duscholux także robi takie parawany. Cena około 1500 zł., ma
            ładniejsze profile (gładnie, bez rowków).
            Ostatnio polaska firma Sanplast zaczęła produkować szklane parawany, ale
            jeszcze ich nie widziałam. Cena około 700 zł.
            Dobre szklane parawany robi też czeska firma Ravak, cena około 650 zł. Mają
            jednak trochę niestabilną konstrukcję.
        • kathy38 do Aguś 22.10.02, 09:48
          Moja łazienka ma 180 na 180 cm. Oprócz standardowego wyposażenia MUSZĘ zmieścić
          jeszcze pełnowymiarową pralkę. Jestem tuż przed remontem łazienki i dnie
          spędzam na rozmyślaniu jak ją urządzić. Z wanny nie chcę zrezygnować z dwóch
          powodów, między innymi z powodu konieczności posiadania dużej suszarki
          podsufitowej. Poza tym nie mogę trwale zabudować pionu kanalizacyjnego, więc
          potrzebuję wymyślić konstrukcję zasłaniającą wnękę z rurami, estetyczną z
          jednej strony, łatwą do demontażu z drugiej.
          Mam pytanie do Aguś jaki byłby koszt porady architektonicznej. Zdaję sobie
          sprawę, że żadnych cudów tu nie da się wymyślić, niemniej jednak spojrzenie
          fachowca mogłoby być pomocne. Też mieszkam w Krakowie.
          • Gość: Aguś Re: do Aguś IP: nat:* / 192.168.2.* 22.10.02, 17:04
            kathy38 napisała:

> Moja łazienka ma 180 na 180 cm. Oprócz standardowego wyposażenia MUSZĘ
            zmieścić
            >
            > jeszcze pełnowymiarową pralkę. Jestem tuż przed remontem łazienki i dnie
            > spędzam na rozmyślaniu jak ją urządzić. Z wanny nie chcę zrezygnować z dwóch
            > powodów, między innymi z powodu konieczności posiadania dużej suszarki
            > podsufitowej. Poza tym nie mogę trwale zabudować pionu kanalizacyjnego, więc
            > potrzebuję wymyślić konstrukcję zasłaniającą wnękę z rurami, estetyczną z
            > jednej strony, łatwą do demontażu z drugiej.
            > Mam pytanie do Aguś jaki byłby koszt porady architektonicznej. Zdaję sobie
            > sprawę, że żadnych cudów tu nie da się wymyślić, niemniej jednak spojrzenie
            > fachowca mogłoby być pomocne. Też mieszkam w Krakowie.

Miałam nie podawać kosztu projektu na tym forum, ale niech tam. Jeśli któryś z
            moich kolegów projektantów uważa, że to nieuczciwe, z góry przepraszam.
            Koszt projektu (wizualizacja komputerowa, rzuty, przekroje, kosztorys), bez
            względu na wielkość łazienki i koszt wyposażenia - 300 zł. Ewentualne korekty
            po sugestiach ze strony klienta - gratis. Każda następna wersja projektu
            (zupełnie różniąca się od wyjściowej) kolejna stówka.
            Z reguły na początku jadę do klienta na obmiar i rozmowę (gratis). W
            wyjątkowych sytuacjach klient może przesłać mi mailem lub faksem rzut łazienki
            z wymiarami. Nie dotyczy to jednak jednak pomieszczeń na poddaszach (wtedy
            muszę sama obejrzeć i zwymiarować sufit - no, chyba że sytuacja nie jest zbyt
            skomplikowana).
            Rzucik sporządzony przez klienta musi mieć naniesione i zwymiarowane: wyjścia
            wody z sieci do umywalki, bidetu, wanny itd., odpływ wannowy (prysznicowy),
            odpływ wc, ewentualne wyprowadzenie prądu do gniazdek, kratki wentylacyjne,
            ewentualne rury z gazem, piecyk gazowy i grzejnik (wymiary, wysokość od
            podłogi). Następnie opis czy pomieszczenie ma już wylewkę i tynki, jaka jest
            sytuacja z ewentualnymi przeróbkami (czy klient bierze pod uwagę np.
            przeniesienie wc z jednej ściany na drugą - koszty!). Jeśli to ma być remont
            łazienki, jakie wymiary nanieśliście - czy między płytkami, czy między ścianami
            na których nie ma płytek (dawniej płytki kleiło się na zaprawie cementowej
            grubości 1,5 cm, więc błąd w wymiarowaniu może wynieść nawet 3 cm).
            Tego jest mnóstwo, więc wolę sama pojechać do was i wymierzyć sobie to, czego
            potrzebuję. Jednak dla chcącego nic trudnego. Trzeba mieć kartkę, ołówek, metr
            i oczywiście skaner. Rzut musi być w skali ani od linijki... (chociaż klient
            przyniósł mi kiedyś rzut zrobiony w Corelu - był cudny).
            Kathy38 - pisz maila i umówmy się na obmiar. arch_aga@interia.pl
      • Gość: jacuś Re: Łazienka od macochy IP: *.task.gda.pl 31.03.03, 18:06
        intymne lustroto nad wanną na wprost drzwi to jest - nic do
        ukrycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka