Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stary domek do remontu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:55
    Chcę kupić domek za miastem, stary, do remontu, z perspektywą stworzenia
    uroczego, klimatycznego miejsca. Szukam w sieci pomysłów na wystrój
    zewnętrzny. Chcę podpatrzeć inne udane remonty. Pochwalcie się zdjęciami
    swoich siedlisk. Preferuję wapienie, cegłę, drewno. Poszukuję linków do stron
    maniaków tematu. O takie coś mi chodzi: www.jura.turist.pl/cisowa30/
    Reklama miejsca całkowicie przypadkowa.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zuza Re: stary domek do remontu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.05, 08:26
        Konspiratko, też szukam czegoś takiego. Czy Ty już znalazłaś?
      • beton44 Re: stary domek do remontu 12.09.05, 08:08
        Ładnie wygląda na zdjęciu, ale...

Stary domek do remontu to prawdopodobnie wyliczę od dołu:

słabe fundamenty = wzmacnianie

brak izolacji przeciwwilgociowych = zawilgocone ściany, pogniłe elementy
        drewniane, grzyb raczej nie do usunięcia

ściany o ile murowane nie spełniają norm cieplnych = drogie ogrzewanie

drewniane kilkudziesięcioletnie stropy = wymiana

stary dach = wymiana

założenie od nowa wszystkich instalacji na miarę XXI wieku

może o czymś jeszcze zapomniałem proszę uzupełnić

Czyli łatwiej go odrysować, zburzyć i postawić od nowa...

Czyli taki domek kupuje się raczej jako działkę do zbudowania nowego, bo może
        mieć superatrakcyjną lokalizację...

I trzeba sprawdzić czy nie jest przypadkiem wpisany do rejestru zabytków, bo
        wtedy trzeba go podpalić, nie wolno wyburzać...

• Gość: lamia68 Re: stary domek do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:49
          Zgadzam się w 100% z przedmówcą. Mamy stary domek, a właściwie starge
          gospodarstwo rolne od 2002. Do tej pory łataliśmy co się da robiąc prowizorki.
          Powoli dojrzewamy do decyzji o zburzeniu i postawieniu nowego takiego jak się
          chce. Wszystkie wymienione mankamenty są w naszym domu. Do tego jeszcze trzeba
          dodać , że na poskiej wsi domy były budowane często przez przypadkowych ludzi,
          nie znających się na rzeczy (np. nasza była instalacja elektr. ). Ogólnie
          Samowolki, i wszędzie prowizorki. Jak kto umiał to sobie budował.
      • Gość: bubel Re: stary domek do remontu IP: *.url.equinox.local / 212.85.15.* 17.09.05, 16:59
        Ja zainwestowalem w kilka starych domow i:jeden jest
        pod "skrzydlami"konserwatora zabytkow,dlatego nie mozna wyburzyc i postawic
        nowego,drugi mozna wyburzyc,ale dojazd jest przez gospodarstwo od sasiada a on
        nie wpuszcza maszyn,trzeci to lata 70-te czyli budowane byle jak,tanio i
        praktycznie sporo jest do wymiany.Mam fachowcow,ochote i pieniadze ale nie
        wszystko jest proste,nigdy nie wiesz z ktorej strony oberwiesz(po kieszeni).
        Ze o wladzach lokalnych nie wspomne,bo narazie sa po mojej stronie,ale ludzie
        sie zmieniaja(i decyzje tez).Powodzenia
      • anette444 Re: stary domek do remontu 24.09.05, 07:47
        ja kupiłam właśnie taki domek stary, "klimatyczny" ze starymi drzewami dookoła.
        Mój co prawda nie był w tragicznym stanie, bo poprzedni właściciele w miarę
        dbali o niego, ale i tak mieliśmy sporo pracy. Na oko wyglądało na to że nic
        nie trzeba robić, ale po jakimś czasie trzeba było wymienić instalację
        elektryczna, przerobić nieco ogrzewanie, nie mówiąc już o łazience. W sumie
        efekt chyba osiągnęłam - jest to dom trochę inny, z myszką, klimatem. Ale chcę
        podkreślić jedno - kupując dom do remontu wydasz dokładnie tyle ile wydałabyś
        na budowę nowego. Nie licz na to, że wyjdzie trochę taniej. Wręcz przeciwnie -
        dochodzi do tego koszt rozwalania, burzenia, a ile kosztuje sam wywóz gruzu!
        Nasz już dawno przekroczył cenę nowego domu. Nie chcę ci odradzać tylko
        uświadomić jak to wygląda. Pozdr.
        • Gość: ABC Re: stary domek do remontu IP: *.atman.pl / *.atman.pl 26.09.05, 07:13
          proszę podpowiedzcie mi gdzie w internecie mogę znależć ogłoszenia o sprzedaży
          takich nieruchomości. A może znacie kogoś kto chce sprzedać siedlisko albo dom
          na wsi. W grę wchodzi mazowsze.
          pozdrawiam
          ABC
          • nnike Re: stary domek do remontu 27.09.05, 08:32
            Myśmy nasz stary domek znaleźli za pośrednictwem Gratki:
            www.gratka.pl/dom/index.phtml
            Przeglądałam oferty codziennie, aż znalazłam.
            No i mieszkamy już ponad rok i za żadne skarby nie wróciłabym do miasta :)
            • Gość: ABC Re: stary domek do remontu IP: *.axelspringer.com.pl / *.axelspringer.pl 27.09.05, 09:10
              To cudownie. My też tak chcemy zrobić. Tylko znależć dom - to jest problem :-(
      • Gość: Ania Re: stary domek do remontu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:40
        My jesteśmy na etapie remontu, i tez takie rzeczy naturalne uwielbiamy, ściany-
        cegła rozbórkowa- goła, do tego grzejniki na nóżach- Bochemia, okna skrzynkowe,
        drewniane zamawialiśmy i drzwi też, mam nadzieję, że będzie super chatka,
        pięniądze rzeczywiście żre. Ale problem z dachówką, bo te stare poniemieckie
        były takie fajowe, pasowały do starych , wiejskich sylów, a te nowe nam się nie
        podobają, a jak nam sie coś spodoba, to nie ma koło nas, żeby zobaczyć.
        Ale nie odradzam kupna domu do remontu, rzeczywiście wychodzą niespodzianki,
        ale to nie to samo co nowe, a piwnice mamy taka , jak nowy żaden.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka