Forum   wołowina

wołowina

(101 wyników)
  • pomarańcze i mango Da się z tego sałatkę zrobić ?? powiedźcie proszę jak przyrządzić wołowinę? no i jaki dressing (z domu już nie wyjdę, a Walenty wraca o 22 ;) )
  • No właśnie - pierwszy raz, cała w nerwach ;) Mam stresa, że będzie twarda. Kupiłam kawałek, który zwał się "udziec wołowy", nie był taki BARDZO ciemno czerwony, jak bywa wołowina. Zamarynowałam w następujący sposób: jałowiec, ziele angielskie, pieprz czarny utłukłam w modzierzu, wymieszałam z oliwą, octem winnym, listkami bobkowymi (z 5 malutkich), świeżym tymiankiem, czosnkiem i w tym utytłałam mięso. W misce odstawiłam do lodówki - będę piekła jutro. I teraz moje niepewności - czy przed pie...
  • znacie jakis fajny przepis na danie z wolowiny? Zadko coś robie z tego miesa, zazwyczaj roladki a jutro mam miec gosci na obiedzie i chcialam cos fajnego upichcic, moze mi cos podpowiecie?
  • Mam taką w sklepie obok i zastanawiam się co z tego można zrobić. Podobno jest to normalna jakościowo wołowina, tylko w mniejszych kawałkach, to prawda? Co z niej można przyrządzić - pytam o Wasze sprawdzone przepisy...:) Z góry dziękuję.
  • Noga ze mnie jeśli chodzi o gotowanie, ale niejednokrotnie mnie już tu poratowaliście, więc znów o poradę pytam. Mięso z patelni chcę na kolację zrobić i najchętniej wołowinę. Którą część i jak? I żeby więcej niż 2,5 godziny nie zajęło... Steki odpadają, bo już się nimi przejedliśmy. Potrzebuję dość szczegółowy przepis, bo jak trzeba dodać coś na oko, to moje oko zawsze jest za małe lub za duże:) Dziękuję z góry!
  • Wołowina(44)

    Jak się gotuje wołowinę żeby była miękka? Najpierw ją smażę a później wrzucam do garnka i dalej jest podeszwa. Jak gotuję w garnku to tak samo. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Kupiłam w supermarkecie kawałek wołowiny na tacce zapakowany -udziec wołowy ważny do 05.01.Chciałam go zmielić ,rozkroiłam a mięso jest sine w środku,różowe na zewnątrz a w srodku taki sino-szary pas.Nie śmierdzi.Co to jest ,czy to wyrzucić czy można zjeść,bo bardzo mi się to nie podoba
  • Wątek intrygujący: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,132966484,136659935.html Zrobiłabym ale ze względu na to, że rzadko robię pierogi, to nie wiem jakie mieso powinno się wykorzystywać, a w googlach trafiam tylko na określenie, że "mielone" . Czy na pierożki ogólnie te i inne lepiej dawać chude mięso czy tłustsze? Jakie partie wołowiny są najlepsze, gdy farsz ma być surowy i gotowany dopiero w pierogu?
  • kupiłem w weekend na bazarku 200g wołowiny na zupę która zamiast w garnku wolądaowała w zamrażarce. Zastanawiam się co z tego zrobić .
  • Witam, na 2 dzień Świąt będę miała gości i postanowiłam przyrządzić wołowinę w winie z imbirem. Mięso najpierw marynuje się w lodówce w winie z dodatkiem imbiru i sosu sojowego, następnie odsączone plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron, dodajemy cynamon goździki i cebulę później dusimy wszystko w sosie z marynaty do miękkości. Poradźcie proszę co pasowałoby najbardziej do takiego dania, ziemniaki są troszkę oklepane ale mam wrażenie, że pasują najbardziej, możecie podsunąć jakiś po...
  • Danie wegetariańskie z wołowiną?
  • jaka część wołowiny najbardziej nadaje się do pieczenia coś co może być i na kanapki i ew, na obiad i jak długo pieczecie ??
  • Czy wiecie może czy jest szansa normalnie kupić w sklepie wołowinę argentyńską? Czy raczej pozostaje tylko chodzenie do restauracji?
  • Jak długo dusi sie 1,5 kg wołowiny w gulaszu? nie mam doświadczenia z tym mięsem, uczę się je jeść.. znalazłam super przepis na gulasz, ale już 2 h sie dusi i twarde:(( mięso było jasne w miarę , nei taka ciemno czerwona wołowina, z białymi przerostami tłuszczu (malutko!!!)
  • W kuchni jestem raczej poczatkująca, wiec prosze o wyrozumiałośc ;) ostatnio robiłam spaghetti bolonese - sos wyszedł naprawde bardzo dobry, z jednym ale: mięso było nieco twardawe. Wiadomo, wołowina lubi bywac twarda, nawet ta mielona. Zaczełam szukac w przepisach i widze, ze tam zalecane jest podsmazenie mięsa, potem dodanie składników do sosu i duszenie p[rzez jakies 15 min. Ale mimo nawet 20 min ( bez soli) ona i tak jest twardawa :( Czy ma ktos patent na taką kruchą wołowinkę do spaghe...
  • Kupiłam spory kawałek wołowiny i chciałabym go upiec. Jak zamarynować mięso przed pieczeniem? Czego użyć? Jak długo piec żeby mięso było miękkie i w jakiej temperaturze? Polewać jakimś sosem w trakcie pieczenia? (wiem, wiem profanacja - najlepiej krótko, żeby było krwiste,ale tym razem mam ochotę na coś innego ) będę wdzięczna za wszystkie sugestie ;)
  • Witam, mam gotowaną wołowinę (z rosołu)Chciałabym zrobić na jutro ją pyszną w sosie Napiszecie mi w jakim? jak to zrobić? i nie jakiś bardzo ostry,bo maluch lat 2 też będzie jadł :))
  • ten przepis przypomina mi danie Nigelli. czyżby plagiat??
  • "befy po angielsku", steki ? gdzieś wyczytałam, że powinna dojrzewać minimum 2-3 tygodnie (nie mogę teraz tego znaleźć)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się