Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ulgi podatkowe

IP: *.acn.waw.pl 07.08.02, 16:00
    Witam!

Noszę się z zamiarem kupna mieszkania, mam jednak wątpliwości co do terminu
    realizacji.
    Od 3 lat należę do Kasy Mieszkaniowej(dokł. 3 lata miną w październiku), w
    związku z czym 3 krotnie odliczałem od podatku należne 30%.
    Prosiłbym o odpowiedź na pytanie:
    Gdybym teraz chciał wziąć kredyt mieszkaniowy z banku na zakup mieszakania,
    to, co mógłbym odliczyć z tego kredytu za rok podatkowy 2002 (oprócz tych 30%
    wynikających z przynależności do Kasy Mieszkaniowej)?
    - dopełnienie do limitu zlikwidowanej dużej ulgi budowlanej
    - wprowadzone na miejsce dużej ulgi odliczenie odsetek od kredytu
    - czy też - nic - zakładając, że z jednej strony "wszedłem w dużą ulgę
    budowlaną" (a więc nie należy się odliczenie odsetek), a z drugiej ponieważ
    zakup jeszcze nie nastąpił odliczenie dopełniające do dużej ulgi też mi nie
    przysługuje

Próbowałem dowiedzieć się w Urzędzie Skarbowym, ale bezskutecznie

Licząc na fachową odpowiedź, z góry dziękuję

Jacek Karczmarczyk

ps.
    Prosiłby również o odpowiedź experta (jeśli przeczyta ten tekst) Pana Marka
    Wielgo.
    Obserwuj wątek
      • stefania Re: Ulgi podatkowe 07.08.02, 16:09
        niestety chyba nic, bo w jakiś sposób uszczknołeś starą ulgę, jedynie możesz
        odliczać kasę...
      • Gość: Pedro Re: Ulgi podatkowe IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 07.08.02, 16:18
        Na pewno nie możesz odliczyć odsetek od kredytu - bo miałeś odliczenie za KM a
        warunkiem jest by nigdy wcześniej nie korzystać z żadnych odliczeń budowlanych.
        Co do "dopełnienia" do dużej ulgi budowlanej - to powinno ci się należeć. Jeśli
        tylko coś ci zostało (wystarczy odłożyć w kasie coś koło 90 tys i wziąc z tego
        pełne odliczenie by przebić dużą ulgę). Nie wspominając o tym że do zeszłego
        roku US liczyły odliczenia z KM dwukrotnie - ale to podobno się ma w tym roku
        zmienić (był jakiś wyrok NSA).
        • robert_c Re: Ulgi podatkowe 07.08.02, 19:01
          Masz jedynie ulgę na wpłaty do Kasy Mieszkaniowej - 30% wołacanych kwot.
          Oszczędzanie w kasie nie powoduje tzw. rozpoczęcia dużej ulgi budowlanej, ma
          tylko wspólny limit. Nie przysługuje ci również nowa ulga odsetkowa.
          Najlepiej z końcem oszczędzania podpisz odpowiedni aneks z bankiem i wpłacaj
          tak dużo jak sie da do kasy mieszkaniowej. Im więcej wopłacisz, tym więcej
          odliczysz.
          • Gość: FFiiLL Re: Ulgi podatkowe IP: 157.25.68.* 08.08.02, 08:58
            robert_c napisał:

> Masz jedynie ulgę na wpłaty do Kasy Mieszkaniowej - 30% wołacanych kwot.
            > Oszczędzanie w kasie nie powoduje tzw. rozpoczęcia dużej ulgi budowlanej, ma
            > tylko wspólny limit. Nie przysługuje ci również nowa ulga odsetkowa.
            > Najlepiej z końcem oszczędzania podpisz odpowiedni aneks z bankiem i wpłacaj
            > tak dużo jak sie da do kasy mieszkaniowej. Im więcej wopłacisz, tym więcej
            > odliczysz.

Co do tego, że posiadasz jedynie ulgę na wpłaty do Kasy Mieszkaniowej w pełni
            się zgadzam.
            Jednakże podpisując aneks do umowy możesz zwiększyć okres oszczędzania, ale nie
            uzyskujesz w związku z tym przedłużenia mozliwości odliczania 30% wpłaconych
            kwot. Więc zwiększanie okres oszczędzania wydaje się niezasadne. Zwiększenie
            okresu oszczędzania było dość popularne pod koniec 2001r. (sam tak zrobiłem),
            kiedy to obowiązywały jeszcze stare przepisy, mówiące, że zwiekszenie okresu
            oszczędzania nie powoduje utraty korzystania z 30%-wego odliczenia.

Mozna także podpisać aneks zwiekszajacy kwoty wpłat do KM - i jeżeli tylko masz
            dodatkowe pieniądze to proponuję z tego skorzystać i nastepnie odliczać
            wplacone kwoty w kolejnym okresie - po zakończeniu już umowy (jeżeli przewyższą
            twój tegoroczny podatek). Musisz jednak pamietać, że zwiększenia kwoty można
            dokonać tylko raz lub dwa razy w roku i w dodatku w oparciu o określony
            wskaźnik (w zależności od banku w którym masz KM).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka