Gość: j12 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.01, 00:00 chodzi konkretnie o karaluchy :(((( które przyłażą otworami wentylacyjnmi mocne środki nie wchodzą w gre a słabe nie dały rezultatu, pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Blau Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: 212.160.130.* 24.06.01, 00:00 Gość portalu: j12 napisał(a): > chodzi konkretnie o karaluchy :(((( które przyłażą otworami wentylacyjnmi mocne > > środki nie wchodzą w gre a słabe nie dały rezultatu, pomocy Jeżeli sprawa dotyczy bloku, chyba nie dasz rady. Miałem kiedyś ten problem. Można zagazować te u ciebie w domu, ale potem przyjdą inne. Musieliby to zrobić wszyscy naraz. Chociaż jest cień nadziei. Mój kolega mieszka w gigantycznym mrówkowcu (osiedle Za Żelazną Bramą w W-wie, kilkanaście pięter, kilkaset mieszkań). Podobno są tam prusaki, ale u kolegi nie ma. Po prostu zakleił wszystkie kratki taśmą bezbarwną. Ale to nie gwarantuje, że u ciebie tez to pomoże. Mogą przecież przełazić jakimiś szczelinami w ścianie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: 212.33.74.* 11.07.01, 12:40 Rosjanie przywożš czasami kredę , która dosyć skutecznie je odstrasza . Wystarczy obrysować niš kratki i na jaki? czas jest spokój . Kreda jest w małych podłużnych pudełeczkach z rysynkiem tych miłych (brr) zwierzštek . Spróbuj też pozaklejać kratki gazš kupionš w aptece - musi mieć gęsty splot. Powodzenia w nierównej walce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 15:16 Najlepszy i najbardziej ekologiczny sposób to: gekon albo świnka morska! Mieliśmy kiedyś w mieszkaniu (a mieszkamy w bloku) prusaki (chyba prusaki). Odkąd pojawiła się świnka morska (pod choinke dla braciszka :-)) - ani śladu po prusakach! Polecam (tylko nie zaniedbywać zwierzątka, bo wrócą) Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 10:12 dzięki za podpowiedzi , dzisiaj wybieram się na targ szukać kredy :)) Mam jeszcze pytanie co do tych zwierzątek tą świnkę puszczaliście tak luzem na polowanie :))? Co do gekona to nie wiem bo mam dwie małe córeczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: 213.134.130.* 12.07.01, 12:03 Uważaj z kredą, jest toksyczna. Jeśli ją użyjesz, to tylko w rękawiczkach. U mnie nie pomogła:( Ja w dwóch mieszkaniach (wynajmowałam na Stegnach w tych mrówkowcach)zwalczyłam prusaki dzięki dezynsekcji. Firma się nazywała VESPA i dawała 6 miesięcy gwarancji (choć nie było w moim przypadku potrzeby z niej korzystać). Trzeba tylko stosować się do ich reguł, np. unikać raczej mocnego szorowania tych fragmentów podłogi przy ścianie, które zostały spryskane. Pomimo tego, że sąsiedzi też dysponowali prusakami, do mnie nie przechodziły. No i postaraj się pozatykać wszystkie otwory przy rurach i kratki wentylacyjne, tak jak ktoś wyżej napisał. A zamiast kredy radzę HLEBOMOR D, też do nabycia w sklepikach z chemią na bazarkach. W opakowaniu jest kilka kostek z kwasem bornym jeśli dobrze pamiętam. Bardzo skuteczne i nieszkodliwe dla zwierzaków i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 12:15 Dzięki, z tą kredą tak myślałam, że to nie jest "zwykła kreda". Jak byś mogła mi napisać coś więcej o tej dezinsekcji, bo dzwoniliśmy do dwóch różnych firm i w jednej mówili, że to w zasadzie zupełnie nieszkodliwe dla ludzi w drugiej coś tam kręcili, że niby nie ale... U nas to dziadostwo pojawiło się po generalnym remoncie w łazience ,obowiązek otwartych pionów:( jeszcze trochę a naprawdę sprawimy sobie gekona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: 213.134.130.* 12.07.01, 12:29 Ja miałam takie prusaki z tradycjami. Jak wynajęłam mieszkanie i próbowałam zrobić porządki (takie ze zdejmowaniem szafek) to przeżyłam horror. Były wszędzie w takich ilościach, że do dziś mi słabo, jak sobie przypomnę. No ale właśnie ta firma, o której pisałam, zrobiła bardzo solidnie tą dezynsekcję. Ja pięćset razy pytałam cżłowieka o toksyczność tego spryskiwacza, ale zarzekał się, że to jest jakiś organiczny produkt i w ogóle nieszkodliwy. Nie mogę mieć pewności, czy tak było, ale nigdy nie bolała mnie głowa od tego, nie miałam nudności, no a chyba najlepszym miernikiem, że było wszystko ok był mój mały kotek, który przeżył bez szwanku te dezynsekcje i nadal ma się świetnie. Wsuwał nawet te kostki Hlebomoru i nic. Te kostki też polecam jako wspomgacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 12:56 Z tradycjami :) No to widzę, że bez dezinsekcji się nie obędzie, ja mam w domu dwie córeczki roczną i trzyletnią i dlatego tak zależy mi na nietoksyczności. Mieszkam we Wrocławiu więc nie mogę skorzystać z usług polecanej przez Ciebie firmy. Jedyny plus to to że od środka na karaluchy wyginęły faraonki (które wręcz po pojawieniu się karaluchów polubiłam)więc zaczęlam rozwarzać kupno środka np. na szczury może wyginą karaluchy :))) Moja kuzynka też miała karaluchy za szafką wywaliła ją na śmietnik i zaraz ją ktoś sobie wziął do domu :)(oczywiście szafkę a nie kuzynkę) Pozdrowienia z Wrocławia dla Ciebie i kotka i dzięki za info:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: 213.134.130.* 12.07.01, 13:05 Dzięki za pozdrowienia. Wydaje mi się, że możesz być spokojna z dezynsekcją. Ważne, żeby firma dawała gwarancję. Może ktoś poleci Ci jakąś wrocławską firmę. Organiczne środki chyba nie powinny zaszkodzić. Pzdr dla Ciebie i Maluszków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Gosi IP: *.dialup.medianet.pl 25.07.01, 16:04 Mam do Ciebie gorącą prośbę. Czy mogłabyś napisać namiary na tę firmę?Rozumiem, że są z Warszawy. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Ani IP: 213.134.130.* 27.07.01, 10:26 Firma nazywa się Vespa. Niestety nie mogłam znaleźć ich namiarów w książkach telefonicznych (może w Supermarkecie?). Postaram się jednak znaleźć ich wizytówkę idać Ci znać w przysżłym tygodniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Gosi IP: *.dialup.medianet.pl 27.07.01, 13:37 Dziękuję za odpowiedź. Ja też szukałam w książce telefonicznej, pod 913, ale nigdzie ich nie ma zarejestrowanych.Będę wdzięczna za jakiś kontakt. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Gosi IP: 213.134.130.* 07.08.01, 14:29 VESPA (22) 834-15-15 0602 68-00-59 0601 53-46-93 Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Gosi IP: *.dialup.medianet.pl 24.08.01, 09:55 Cześć. Serdecznie dziękuję za podanie namiarów na firmę. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale byłam na urlopie. Gorąco pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazylia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/-do Gosi IP: *.qc.sympatico.ca 17.08.01, 18:42 Gosiu, moze to niepowazne, ale najskuteczniejszym sposobem na robactwo jest... Margaryna Kasia. Odkrylam to niedawno, sprzatajac w kuchni. Margaryna upadla mi na podloge tak niefortunnie, iz przygniotla swym ciezarem ( a byla dodatkowo lekko zmrozona) mala mroweczke sunaca spokojnie po terakocie. Wierz mi Gosiu, ta mrowka tego nie miala prawa przezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssak Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?-do Bazylii IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 30.08.01, 10:52 Czy wiesz Bazylio, że jesteść beznadziejna. Jesteś jak ten głuchy na koncercie symfonicznym. Bez szans!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola ŚWINKA MORKA- wojownik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 15:56 Świnka (o imieniu Leon :-)) lata u nas luzem, wie gdzie ma wstęp wolny, a gdzie zakaz wstępu. Nie wiemy, czy ona na nie polowała, jedno jest pewne: gdy tylko pojawiła się u nas w domu, prusaki zniknęły (a tyle było z nimi bezsensownej chemicznej walki). Co do gekona - to raczej znany ze swojej zawziętości na prusaki i karaluchy myśliwy. Czy boisz się, że dzieciaki zrobią mu krzywdę czy odwrotnie? :-)) Pozdrawiam serdecznie OLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: ŚWINKA MORKA- wojownik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 16:13 No nie wiem jak moje córki zaregaowałyby na latającego po domu jaszczura :) młodsza na pewno usiłowałaby go złapać :) Pomyślę o śwince morskiej a Twojego Leona pozdrawiam czy jest podobny do Jeana Reno:) Ciebie oczywiście też pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: ŚWINKA MORKA- wojownik IP: 213.134.130.* 12.07.01, 16:32 Witam jeszcze raz. Proponuję wziąć pod uwagę dwie rzeczy: świnka morska strasznie mocno gryzie. Jako dziecko wielokrotnie się o tym przekonałam na własnej skórze. Po drugie raczej krótko żyje i potem jest rozpacz przywiązanych do świnki dzieci (też coś o tym wiem) Gekkon raczej jest chyba długowieczny no i może nawet szczerbaty :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: ŚWINKA MORKA- wojownik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.01, 19:51 Jeśli chodzi o świnki to mam takie same wspomnienia :( chyba zdecyduje się na szczerbatego gekona, dzięki i idę szukać forum o zwierzakach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: ŚWINKA MORKA- wojownik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 23:44 j12: doskonałe skojarzenie :-)) Leon otrzymał to imię właśnie na cześć zawodowcy. Gdyby był samiczką, zwał by sie Matylda. Jeśli chodzi o jego naturę: nie gryzie, jest bardzo łagodny. Chyba, że mu się krzywdę robi. No cóż, jego prawo :-) Co do żywota: czasem trzeba uswiadomić dziecko, że istnieje cos takiego jak smierć. Ale moze gekon faktycznie lepszy... Pozdrawiam serdecznie i życze dokonania właściwego wyboru Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ŚWINKA MORKA- wojownik IP: 195.205.4.* 31.07.01, 21:34 Gość portalu: gosia napisał(a): > Witam jeszcze raz. Proponuję wziąć pod uwagę dwie rzeczy: świnka morska > strasznie mocno gryzie. Jako dziecko wielokrotnie się o tym przekonałam na > własnej skórze. Ja miałam dwie i żadna mnie nigdy nie ugryzła. NIGDY. Nawet nie próbowała i nie okazywała agresji. Po drugie raczej krótko żyje i potem jest rozpacz przywiązanych > > do świnki dzieci (też coś o tym wiem) No, to fakt... Gekkon raczej jest chyba długowieczny no > i może nawet szczerbaty :) > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.01, 08:45 ja uwielbiam Jeana Reno :) Przeczytałam że gekon żyje 15 lat. A co do stosunku dzieciaczków do zwierząt to już wiedzą, że np. psa nie można łapać za końcówki typu łapy, uszy ogon bo ma wtedy prawo użreć :)A ja kocham wszystkie stworzenia małe i duże i nie chciałabym kupować zwierzaka tylko jako łapki na karaluchy dlatego to musi być przemyślana decyzja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.01, 13:41 Masz całkowitą rację :-)) To musi byc przemyślana decyzja. Leona dostał mój mały (teraz 9-cio letni) brachu pod choinke, od Mikołaja. Marzył o nim. A teraz mu sie chyba znudził. W każdym razie siostra jest zazwyczaj wzywana do wyczyszczenia klatki i nakarmienia od czasu do czasu... Ale to wina rodziców, że nie potrafili nauczyć dzieciaka odpowiedzialności. A była po temu świetna okazja - zwierzeta tego wymagają i dzięki nim dziecko może zrozumieć pojęcie odpowiedzialności i wywiązywać się z obowiązków. Dzieki nim staje się lepsze i mniej egoistyczne. Trzeba tylko umieć mu to wytłumaczyć, pokazać i zaufać. Pozdrawiam serdecznie OLA Ps> Ja również UWIELBIAM Jeana Reno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.01, 13:53 oj ta scena w "Wielkim Błękicie" jak Reno w podkoszulce wcina spaghetti, ten drugi przystojniak przy nim wysiadał :)) Co do Twojego brata to ja na swoim przykładzie stwierdziłam, że do posiadania psa dorosłam dopiero na studiach (oj stara baba ze mnie) wcześniej tylko myślałam jak się wymigać od spaceru :) Rozmowa zeszła trochę poza karaluchy :)) jak byś miała ochotę naklikać coś więcej to podaję swojego priva an35@interia.pl pozdrawiam Jolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo-piwo IP: *.slupsk.tpnet.pl 08.08.01, 12:53 Te robale lubią piwo.ludowy sposób to dwa piwa do miski i deseczka żeby miały jak wejść i się potopić.Nie polecam w dużym bloku - szkoda piwa.Swoją drogą coś wspólnego z chłopami mają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo-piwo IP: *.um.wroc.pl 17.08.01, 13:56 Strasznie ryzykowne z tym piwem!!! Jak się robale zwiedzą, że serwujesz im piwo, to się z całego bloku i okolic zbiegną na imprezę. Potem będziesz miała w domu wiadro robactwa, Brrr. A tak poważnie, to jedyna skuteczna metoda, to uszczelnienie szpar i otworów. Chyba że już się zalęgły. W takim razie dezynsekcja, a potem uszczelnienie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.proxy.aol.com 24.08.01, 21:50 MOLE uwaga ZMIANA HASLA! Kto zna skuteczny sposob na MOLE. Od roku mieszkam w mieszkaniu, w ktorym sa mole ,ale tylko w kuchni. Nie pomagaja hermetyczne zamkniete pojemniki, ani bagno. Regularnie (mysle, ze co 3-4 miesiace)wracaja, niestety rowniez w formie obrzydliwych, pelzajacyc po scianie robakow. Chyba zwarjuje, a mieszkania przynajmniej narazie nie moge zmienic. Blagam pomozcie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: san Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 30.08.01, 10:58 Na mole działa światło i temperatura. Trzeba jakoś to wpuscić do tych szafek. Odpowiedz Link Zgłoś
araab Re: kto zna skuteczny sposób na robactwo??/?/ 27.08.01, 22:57 Trzeba zlokalizować i zlikwidować gniazdo.Jest jakieś miejsce, jakiś produkt,którym sie żywią i tam sie też rozmnażają.Zaczęły mi fruwać mole po mieszkaniu, śledziłam skąd najwiecej wylatuje.Jak ustaliłam szafkę to zrobiłam remanent i znalazłam.Gniazdo było w torbie foliowej z wełną owczą.Jak wrzuciłam do gorącej wody to się cała włóczka rozpuściła jak proszek, tak była zjedzona.Przejrzałam pozostałą zawartość szafki i co sie dało, to ostrożnie do wody, reszta do śmietnika. Od tamtej pory mam spokój.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś